Friday, 27 June 2014

buku fixi

Assalamualaikum
kebelakangan nie aku buzy sampai takdak masa nak update blog. sebenarnya tak la buzy mana pun, cuma line internet kat poli slow nak mati. haha. dengan masalah air lagi.

kali nie aku nak cerita tentang novel. hari tu aku beli novel fixi secara online. best doeee. murah. rm53 postage ke sarawak untuk tiga buah novel. mean semenanjung rm50 la untuk tiga bijik novel.

aku pilih novel
ASRAMA
GANTUNG
MURTAD

paling best, siap ada free beg lagi. haha. dapat la bawak beg kecik molek nie pergi kelas. hehehe.


nanti lepas baca aku review. 

kalau korang berminat nak beli buku fixi murah2. 
boleh pergi facebook nie
dijamin puas hati dengan servis super pantas. 

ilal liqa'

Saturday, 21 June 2014

bilik di aras 4

Assalamualaikum
aku dah masuk poli balik. uwaaa~ rindunya kat rumah. hari pendaftaran 19 haribulan 6 yang hari tu. kiranya dah dua hari la aku kat kamsis nie konon. benda paling buat beta terkejut ialah, beta ditempatkan di aras empat. iaitu aras kedua paling tinggi di kawasan kediaman pelajar perempuan ini. beta sebenarnya dah cop2 AKA reserve bilik kat aras dua. dan telah menghadapi dugaan yang super hebat. masih ingat entri ini?? tapi akibat pelajar junior JTMK yang mendadak datang tanpa diundang *kejam seh* banyak sangat sampai melimpah ruah di aras dua. so para senior yang budiman semua dicampak ke aras2 seterusnya. junior2 semua, korang haruslah berterima kasih kepada kami semua terutamanya betaaaa. hahahaa.


dah la barang aku banyak macam orang nak pindah. T^T angkut naik pergi aras 4 lagi. tiap kali naik tangga dan nampak label tepi tu mesti kata ALLAAAAAAA MASIH KAT ARAS TIGA??? tingginya fulamak. okay2 stop being demanding okay. ko patut bersyukur sebab dapat bilik walaupun dah semester tiga. yaaaa. aku memang bersyukur kehadrat ilahi walaupun ini semua bukan cam yang aku nak. cubaan. ada hikmah disebalik semua yang berlaku okay. redha and syukur please be my friend.

dah la bilik jauh dari toilet. *sila lempang bertubi tubi*


nie la bilik aku. dua orang. dan ARAS EMPAT.

meja masih berterabur dan katil masih berselerak. 

dah la. sekian saja surat beta.
bertemu lagi di entri lain. 

ilal liqa' :)



Tuesday, 17 June 2014

sindrom carpal tunnel

Assalamualaikum
bermula dari semalam, pergelangan tangan aku sakit. pastu bangun tido memang sakit gila. rasa nak nangis sorang2 je. untuk legakan rasa sakit tu, aku pun rendam tangan dalam air suam yang sedang2 panas. sebab nak redakan sakit tu, aku google la kenapa pergelangan tangan aku sakit. apa yang aku jumpa ialah. 


Simptom Sindrom Carpal Tunnel bermula secara perlahan-lahan dengan rasa sakit pada bahagian pergelangan tangan yang boleh melarat ke bahagian tangan dan lengan.

Antara simptom yang biasanya terjadi adalah:

1. Kebas - pada bahagian tangan dan jari-jari tangan terutamanya ibu jari, jari telunjuk, jari hantu dan jari manis tetapi tidak pula berlaku pada jari kecil. Rasa kebas ini akan menjadi lebih kuat terutamanya semasa memandu, semasa memegang objek seperti telefon atau surat khabar atau semasa bangun dari tidur. Kebanyakan pesakit akan menggoyangkan tangan mereka untuk mengurangkan simptom tersebut.

2. Kesakitan - yang terjadi pada sendi pergelangan tangan sehingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari, terutamanya selepas menggunakan tangan secara berterusan atau menggunakan tangan dengan kuat.

3. Rasa lemah pada bahagian tangan dan boleh menyebabkan objek yang dipegang akan jatuh.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0316&sec=Kesihatan&pg=kn_02.htm#ixzz34shhyyPm 
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Senario berkenaan menurut Pakar Runding Pembedahan Ortopedik, Pembedahan Sukan dan Sendi, Pusat Perubatan Prince Court, Dr. Yong Chee Kuen, dikenali sebagai Sindrom Carpal Tunnel atau di Barat dikenali sebagai typist hand atau writers hand.

"Ada yang mengaitkannya dengan kerja-kerja menaip tetapi sindrom berkenaan juga disebabkan pesakit menggunakan mesin beratdalam tempoh masa yang berterusan dengan tangan," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20121118/kn_03/Atasi-Sindrom-CARPAL-TUNNEL#ixzz34sigOibd 

© Utusan Melayu (M) Bhd 


baca2. apa yang aku boldkan tu penting. maybe sebab aku banyak menaip. ergonomik pun tak betul.  tu puncanya. aku taktau lagi kenapa pergelangan aku sakit. belum jumpa doktor lagi. nie google je. aku rasa simpton2 dia dah. harap cuma sakit tangan yang biasa2 je kan. doakan aku ya. aku taknak kena bedahhhhh. waaaaa. sakit2 tangan pun nak menaip jugak. T^T

dan aku nak nasihatkan para blogger yang menaip 24 jam tu, pastikan postur tangan dan badan korang betol supaya tak rasa sakit macam aku. waaaa.  TT.TT yang pegang henpon tu pun mesti bawak tangan rehat2. 

moga apa yang aku rasa nie biasa2 ja noohh. bukan carpal tunnel syndrome nie haaa. doakan aku ya semua. INSHAALLAH.

ilal liqa'



Saturday, 14 June 2014

photo editor app -part 1-

Assalamualaikum
rakyat alam maya sekalian. kali nie aku nak buat review photo editor application yang aku guna kat semakpong. aku nie memang gila download application untuk edit gambar dan ambik gambar sekali. aku suka sesuatu apps tu berdasarkan jenis filter dan kemudahan untuk guna. kalau aku jumpa yang susah nak guna memang buang kelaut je laaa. *hiperbola melampaui batas akal kunun*

antara application kamera dan filter yang aku guna ialah :
kamera semakpong lebono aku 4.9 mp je beb.


camera 360
camera360 nie filter dia semua cantik2. apatah lagi filter yang boleh buat muka jadi flawless gila macam artis korea tu kan. mujur aku tak suka sangat selpie nie hah. cuma bila part nak ambil gambar tu loading kekadang lama gila macam nak hempas semakpong ke batu bata. tapi kalau hasil cantik takpa jugak. dimaafkan. 


gambar curik dari instagram beta. haha. nie guna camera360 untuk ambik gambar. boleh la tahan. 


vscocam
nie baru2 aku download. kengkononnya vscocam nie dulu cuma ada kat iphone. tapi dia dah keluarkan untuk android. tapi tahap bengong app nie kat android memang tak dinafikan la. dah la bunyi "kliksss" tu besar gile. tak jumpa pulak setting nak ubah benda tu. pastu pulak gambar guna kamera biasa nak masuk dalam library dia pun takdapat. nak guna camera dia sendiri konon. mentang2 aku guna kat android je. tapi sebab filter boleh tahan. lain dari yang lain. dimaafkan.



gambar pelik. kingkong betol. mungkin tangan aku bergetaran masa first time ambik gambar guna app nie. app nie masih dalam eksperimen aku. nak lebih gambar dari vscom visit my ig uollss. haha. promot pulak engkau. 


bersambung di part 2 untuk lebih application photo editor. 
tak larat nak upload gambar besar gedabak. hehe. 

ilal liqa'




buat orang tersayang

Assalamualaikum


buat orang tersayang. :)
sayang diri. sebab kami masih sayang.

ilal liqa'

Thursday, 12 June 2014

tahu by fynn jamal

Assalamualaikum
sekarang sibuk cari lagu best untuk dijadikan halwa telinga. baru perasan. sekarang jarang dah aku dengar lagu nie. hahaha.

ada satu lagu nie. menarik minat aku. lagu TAHU nyanyian fynn jamal dan tri hadzir

serius best dengar rentak dia. jarang ada dengar artis malaysia bawak lagu cenggini. lirik dia pun deep je.

nah dengar la lagu nie. 

aku nak share lirik sekali. muahaha. 

FYNN JAMAL FT TRI HAZIR
TAHU

dan kau tanya dalam diam
dengan mata kau biar pejam
bagaimana mampu wujud sunyi
di riuh engkau berdiri

satu persatu hilang ertinya
berdikit dikit menyesak dada
mahu kau lari dan bersembunyi
tapi mana engkau harus pergi

haus tak terpuas lautan
lapar tak terkenyangkan
kau tahu namun tak kau akukan

kau selongkar bumi langit petala
sedang jawabnya lama engkau ada
maka perlu apa engkau bongkar gali
kalau cuma diletak tepi

sayu tak terjelas fikiran
rebah tak tersambukan
kau tahu
namun tak kau akukan

apa kau cari 
yang sebetul betulnya
lama mana begini
bertelanjang jiwanya

apa kau nanti 
yang sesungguh sungguhnya
malam siang berganti
jawabnya tetap sama

sayu tak terjalas fikiran
rebah tak tersambukan
kau tahu
kau sayu
kau rindu
sama tuhan



ilal liqa'


Monday, 9 June 2014

cashier part 2 aka last part

Assalamualaikum
semalam adalah hari terakhir aku kerja kat supermarket tu jadi cashier. quite happy but at the same time sad la. less sad and more towards happy la. hahaha. aku dapat banyak pengalaman pahit dan manis. semua bercampur dan menjadi pelangi yang indah. kemain berbunga mekar ayat aku. sebulan aku kerja kat situ, bangun tiap pagi (kalau dapat shift pagi) dengan kemalasan tahap gaban dan kekadang ada rasa sedikit menyesal kerja masa cuti sem. hahaha. *perangai tak elok nooo*

masa kerja macam2 jenis ragam customer yang aku jumpa. i do respect customer yang respect me. but kalau jumpa customer a lil bit annoying, aku buat macam biasa je. kalau customer ramah, automatically aku akan jadi peramah jugak. jadi cashier tak la susah mana. tapi part short and excess tu susah sikit. muahaha. aku paling takut short. nasib baek short paling banyak aku pun rm2.10. tu pun sebab aku salah kira malam sebelumnya lebih atau excess rm2.10. dusshhh. akibat nak balik awal. 

*********

aku ditugaskan dekat department store iaitu tempat baju2 dan aksesori. kalau nak dibandingkan ngan tempat market tu, tempat aku ditugaskan tu la paling relax sekali. haha. market memang meriah sentiasa kalau nak dibandingkan dengan kat department store. aku selalu ngantuk la. dah la kaki tido. nasib baek tak pernah tertido masa kerja. kaunter kat situ ada 3 je. tapi cashier ada 4. so agak kurang meriah la. heehehe. cashier 3 orang tu semua chinese dan aku melanau. haha. nasib baek ada akak promoter yang rajin sembang. 

dan lama kelamaan, si chinese2 tu pun rajin bergurau macam2 dengan aku. siap bercerita lagi. hahaha. dorang sporting la. lebih sebulan kerja disitu, okay la aku rasa. bila kita bekerja dengan ikhlas, inshaallah ALLAH akan permudahkan urusan kita.

******

last day kerja,
aku dapat shift morning. shift paling diminati oleh semua orang. hehe. sebab balik kerja awal. iaitu pukul 6 petang. muahaha. happy tak terkata la bila last day.

paling touching,
bila kawan sekerja aku which is yang chinese, yang ajar aku sejak memula jadi cashier dulu. nama dia hie ling. kami panggil dia ling. memula dia jenjalan je kat depan kaunter tu yang ada jual aksesori. dan dia tunjukkan la keronsang dua bijik yang comel, dan tanya mana lagi cantik?? aku kata taktau ooo. dua2 cantik. hahaha.

rupanya dia beli sebab nak bagi hadiah untuk aku sempena last day kerja. alaaaa. sweetnyaa amoi cantek sorang nie. menangis terharu guaaa. *aku tak menangis pun, cuma muka excited dapat hadiah. hahaa*

thanks ling. and all my fellow colleagues. hehe. gudluck and see you soon.  :)

sentiasalah ikhlas dalam segala benda yang kita lakukan.
inshaallah ALLAH akan permudahkan urusan kita.  :)


ilal liqa'



Sunday, 8 June 2014

bila budakvanilla ber OOTD

Assalamualaikum
kemarin aku dan bonda dan jugak adik lelaki disertai ayahanda hantar adik aku kat terminal bas pukul 7 pagi dah bangun. nasib baek shift aku kerja pukul 1. so dia balik miri dah. baiiii. haha. bila nak raya nanti baru balik rumah. best la kau dok jauh2. pastu homesick selalu. hehehe.

dan lepas bas dah jenjalan nak pergi miri. aku mak dan adik lelaki jenjalan pulak kat pasar dekat2 dengan terminal bas tu. shopping la kengkononnya. gaji masuk la khonnn. *uisshh, elakkan riak*. aku beli some clothes for myself and suruh mak aku pilih untuk adik2. so aku spend rm50 disitu.

dan lagi aku belanja my baby lebono *lenovo* baju baru. muahahaha. kemahen. banyak lagi aku nak beli. tapi jimat la oii. menangis tengok hasil titik peluh sendiri mencurah2 ke ladang gandum. *tetiba*

sempat menyempat. 

#OOTD outfit of the day.

tudung bawal murah. senang pakai.
sluar slack brown *seluar untuk aku pergi kelas nie. malas nak guna jeans. hahahaha*
beg dan kasut kesayangan. kasut dah hampir 2 tahun lebih dan beg pemberian auntie sebelum masuk poli. 
tshirt oversize *aku suka beli tshirt lelaki kakaka*
sweater bintang2. *aku beli online, jarang pakai*

pakaian yang tidak dirancang. tapi asal menutup apa yang sepatutnya cukup la. less is better right?


ilal liqa'

:)




  

Friday, 6 June 2014

dapat gaji

Assalamualaikum
berkenaan dengan cerita aku jadi cashier tu. kakaka. dah genap sebulan aku jadi cashier. dah macam2 pengalaman aku dapat. jadi aku ambik yang positif je dan buang jauh2 yang negatif. semalam 5 haribulan 6 aku dapat gaji. wuuuu. bestnya tengok duit kaching kaching. tapi mesti la kawal nafsu kan. nafsu nak shopping nie memang bahaya. kkakaka. aptah lagi bila terima duit cash nie. memang susah nak kawal nafsu. haisshhh. dahsyat.

apatah lagi bila melayan instagram. argghh. menggoda sungguh barang2 nya. 

aku masih kerja lagi. kira 8 haribulan nie last day kerja. yey. aku bebas. :P

list thing to buy tahap carta teratas adalah aku nak beli kaca mata. *ceh skema gitu* nak tau? aku pernah update entry pasal i need a spectacles. so itu la pasal. kakaka. belum decide lai nak beli design cemana. tapi kedai nak beli tu dah cop awal2. mohon tauke tu berbaek hati nak bagi harga student kat aku

dan pengalaman jadi cashier part 2 belum lagi terupdate ya. hahaha. macam malas je aku nak buat part dua. kalau ada orang yang ternanti nanti tu sorry la. aku akan update bila ada masa. sekarang jarang dah sentuh laptop. asyik adik2 aku je yang pegang laptop nie. geram. nasib baek aku lettak password. memang kakak yang kejam kan. 

hehehe. 


follow my insta. muahaha. thanks. 

****

till soon. 
ilal liqa' :)

Sunday, 1 June 2014

Sugarbun Gateway Sibu : late night dinner with family

Assalamualaikum
macam lama pulak aku tak buat entry nie kan. muahahaha. buzy kerja la katekan. aku sekarang dah takdak offday. waaaa. sedihnyaaa~ takdapat dah nak membuta sampai ke petang. *dahsyat meh* sekarang aku aktif sikit kat instagram dan twitter. so follow la aku ya. keh keh keh~

semalam lepas aku kerja dalam pukul 10 malam, family aku bawak jenjalan nak late night dinner. dah la shift aku full. bawak lagi makan dengan baju kerja lagi. muahahaha. tabahkan je la hati ini. gembira jugak bila nak makan walaupun penat lepas kerja masih terasa. tapi saaayaaangggg~ kedai makan banyak dah tutup. nak pergi kfc yang bukak 24 hours tu... tapi fuhhh, nampak dari luar banyak je manusia yang berbaris panjang. dah la kfc tu kecik je. nampak penuh dah. sedih hati kecik guaaaaa...

jadi dorang bercadang nak makan kat sugarbun terdekat juggak dibukak 24 hours. sugarbun sikit je manusia. tapi ada jugak manusia2. siap berbaris juak walaupun tak sebanyak kat kepci tu.

pergi ke kaunter aku demand kemahen kauuu. family nak kenyang. so makan la nasi. 


coleslow tu rm5. yang large punya. tapi aku rasa tak puas. kecik je tu. hahaha. 

air cola. tak habis2. 

adik dan bapak. excited je muka. 

aku dan coleslow. hahaha. uniform kerja lagi. walaupun penat, senyuman masih lebar tapi mulut kemahen marahkan orang. jahat mulut aku nie. hahahahahaha. :(

mum and dad kesayangan. 

sugarbun yang bukak 24 hours.


kalau nak cerita pasal service, agak kurennggg la bagi aku. mungkin sebab dah lewat malam. pekerja pun semua penat. so aku consider sikit la perasaan dorang. service lambat doee. pergi kaunter dapat air, kentang dan coleslow je dulu. bapak aku order 12 ayam dan 7 nasi. dah habis semua kentang dan coleslow tu baru sampai semua. hahaha. ke family aku yang membulun tak ingat dunia?? hehe

nasi lambat sampai. ayam sampai dulu, dan lepas tu semangkuk nasi je sampai. dan bapak aku tanya ngan pekerja kat situ siap bawak resit lagi kemudiannyyaaaaa baru la nasi semua sampai..

alhamdulillah.
kenyang jugak. 
thanksss dad koz belanja. hehehe

ilal liqa'