Monday, 27 April 2015

hari terakhir latihan industri di TM

Assalamualaikum
sebenarnya dah seminggu dah aku habis latihan industri. so aku nak cerita la macam mana berakhirnya latihan industri aku di Telekom Malaysia. yup, aku menjalani latihan industri di TM. cuma aku sorang je pelajar praktikal kat situ. dulu ada sorang budak cina lelaki. tapi dah keluar awal. so tinggallah aku sorang blur2 dengan kawasan situ. hahahaha. 

tapi alhamdulillah, semua layanan yang diberikan oleh staff kat situ okay la jugak. walaupun aku agak kesunyian sebab takdak teman sama generasi untuk berbicara. cewahh. masa lunch pun sorang2. memang dari awal sampai akhir praktikal aku awkward. huhuhuhu~ (gelak gedik sambil tutup mulut konon kan).


so nak cerita last day aku kat TM. hahaha.
last day aku memang kena selesaikan banyak perkara jugak. minggu terakhir la paling buzy kan. sebab nak siapkan final report lagi, nak mintak tandatangan apa semua, nak siapkan slaid presentation lagi, memang serius aku kata aku agak buzy dan stress. tapi entah la kenapa jenis aku, stress2 dengan final report dan apa semua tu, aku sempat jugak la tengok kdrama. hahhahaha~

last day, aku agak terharu jugak la. sebab dorang (staff tm) belanja aku kfc. dorang tapaukan aku kfc la untuk aku bawak balik rumah. sebab last day kan. hahhahaha. dan ada jugak bagi goodies beg barangan tm macam notebooks. macam tau je aku suka notebooks. hehehe~


terima kasih la untuk staff TM sibu sebab terima aku jadi student praktikal kat sana. :D terima kasih jugak ngan staff TM kat HQ yang rajin layan email aku tanya macam2. haaahhaha. 




jangan takut sorang2.  huahuahua

goodies beg dan kfc yang aku dapat dari staff telekom malaysia sibu. alhamdulillah thanks.  :S

babai telekom. hahaha. di mana tempat aku bekerja. gambar kureng sebab aku terlebih kecikkan. hahaha. 

nanti aku cerita lagi tentang final report dan presentation. hahahah. 
kbai.

ilal liqa'





Monday, 20 April 2015

i been a long time

Assalamualaikum
macam lama dah aku tak update entry. padahal baru beberapa hari nie. sebenarnya banyak benda aku nak cerita. wohahahha. cuma rasa buzy sikit this week. sebab aku baru habis latihan industri. yeyeyeah. hahaha. baru habis minggu lepas.



so minggu nie nak pergi presentation lagi. 

sekian,
ilal liqa'


Thursday, 16 April 2015

report

Assalamualaikum
report oh report. presentation ohhhhh~

aku. . . . .. . .  .





OKAY THINK THINK. hahaha. 


sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 14 April 2015

bubur kapur

Assalamualaikum
siapa tau apa benda bubur kapur tu? aku taktau la kat tempat korang ada tak. tapi kat tempat aku kat sarawak memang agak pemes jugakla bubur kapur nie. korang pernah makan tak bubur kapur nie? hehe. aku kira baru2 makan jugak la. 

sepupu aku jual bubur kapur nie, so untuk support menyapot aku pun beli la sebekas. hahahhaa. 

bubur kapur

aku makan campur dengan ais. sedap la. rasa lemak2 santan. memang best makan panas2 dan sejuk2. tekak macam nak makan bubur kapur je. :3

sekian,
ilal liqa'



eensy weensy spider

Assalamualaikum

siapa taksuka labah2 amaran. post nie banyak gambar labah-labah. hahaha. kekadang aku heran, labah2 yang kecik cenonet tu banyak orang takut. labah2 yang selalu ada di kawasan belakang almari yang kecik gila2 tu. hahaha. tapi ada jugak labah2 scary gila yang panjang kaki. hahahaha. aku labah2 kecik tu takla aku takut. tapi kalau labah2 yang besar dan kaki panjang tu aku memang GELI. kalau kaki dia menjalan kat tangan. WHOOAAAAA~ bisa berlari nerves cell naik atas kepala. hahhaa.

atoto. cute nya awak. :D

warrgghhh. boleh pengsan dan koma kalau benda nie tetiba ada kat hidung. hahaha. credit

i would crying. and lompat2. hahaha. credit

OMG. tarantula. credit

meh nyanyi hahaha~ sambil gerakkan tangan. siapa masih hafal yang bahasa Melayu punya? :3

Eensy weensy spider
Went up the water spout
('Climb' up arm)

Down came the rain
(Wiggle fingers down from head to waist)

And washed the spider out
(Throw arms to sides)

Out came the sun and dried up all the rain
(Raise hands above head, make circle for sun)

Now the eensy weensy spider
Went up the spout again.


FUN FACT ABOUT SPIDERS / FAKTA SERONOK TENTANG LABAH LABAH. (hahaha nampak sangat translate kan)

  • Spiders are arachnids, not insects.
  • Other members of the arachnid family include scorpions, mites, ticks and harvestmen.
  • Spiders have 8 legs while insects have 6.
  • Spiders don’t have antennae while insects do.
  • Spiders are found on every continent of the world except Antarctica.
  • There are around 40000 different species of spider.
  • Most spiders make silk which they use to create spider webs and capture prey.
  • Abandoned spider webs are called cobwebs.
  • Most spiders are harmless to humans but a few spider species, such as the black widow, can bite humans and inject venom. Deaths from spider bites are rare however.
  • An abnormal fear of spiders is called ‘arachnophobia’.
  • Tarantulas are large and often hairy spiders, the biggest species have been known to kill mice, lizards and birds.
  • Most tarantula species pose no threat to humans.
  • The largest specie of tarantula is the Goliath Birdeater.
  • Giant Huntsman spiders have leg-spans of around 30cm (12 in).


********************************************

  • Labah-labah adalah arachnids , bukan serangga .
  • Ahli-ahli lain keluarga Arachnid termasuk kalajengking , hama , kutu dan harvestmen .
  • Labah-labah mempunyai 8 kaki manakala serangga mempunyai 6
  • Labah-labah tidak mempunyai antena manakala serangga lakukan.
  • Labah-labah didapati di setiap benua di dunia kecuali Antartika .
  • Terdapat kira-kira 40000 spesies yang berbeza daripada labah-labah .
  • Kebanyakan labah-labah membuat sutera yang mereka gunakan untuk membuat web labah-labah dan menangkap mangsa .
  • Web labah-labah Terbengkalai dipanggil sarang labah-labah .
  • Kebanyakan labah-labah adalah tidak merbahaya kepada manusia tetapi satu spesies labah-labah sahaja seperti Black Widow , boleh menggigit manusia dan menyuntik racun . Kematian dari gigitan labah-labah jarang berlaku namun.
  • Satu fobia labah-labah yang tidak normal dipanggil ' arachnophobia ' .
  • Labah-labah Tarantula adalah labah-labah yang besar dan sering berbulu , spesies terbesar telah dikenali untuk membunuh tikus , cicak dan burung .
  • Spesies tarantula yang paling tidak menimbulkan ancaman kepada manusia.
  • The species terbesar tarantula merupakan Goliat Birdeater .
  • Labah-labah gergasi Huntsman mempunyai kaki - rentang kira-kira 30cm ( 12 in) .


sumber : http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/animals/spider.html

banyak yang bela labah2 tarantula yang besar berbulu tu kan. rupanya labah2 tu tak beracun pun. memang berani la sesiapa yang bela labah2. tapi aku tengok ngeri je kalau kena gigit labah2 tu. ce google kalau berani. T^T

labah2 baek sebab pernah bantu Rasulullah SAW dengan membina sarang di tempat persembunyian baginda. ingat lagi tak kisah nie? hehee.

sesaja nak buat entry labah2. sebab tanda kekuasaan ALLAH kan. subhanaALLAH. aku kekadang suka tengok dokumentari tentang binatang2 dan alam sebab banyak ilmu yang kita boleh dapat. cuma sekarang aku jarang dah tengok. baca pun jarang kalau pasal benda macam nie. dulu aku selalu baca ensiklopedia yang banyak funfact tentang alam/binatang dan hidupan. memang best.

sekian,
ilal liqa'

Monday, 13 April 2015

REVIEW : Tofu Mask - CathyDoll -

Assalamualaikum
hello bello~ selepas dua hari bercuti dari menaip entry di blog. akhirnya aku kembali dengan produk review. hahahaha. terus dengan produk review kau. nie bukan review bebayo ye. aku nak review sebab produk nie best. hahahhaaha. best sebab produk paling mahal yang aku beli setakat ini. mahal la kan. aku student lagi. T^T

review TOFU MASK

Tofu Mask CathyDoll

cathydoll product
instagram aku : budakvanilla 
pehhh. sempat promot diri sendiri. mohon sabar. hahaha~

review Tofu Mask

comelnya bekas tofu mask nie tau. aku nie jenis suka benda cute. aku suka sangat packaging dia. rasa girly2 gitu. rasanya hampir semua produk Cathy Doll memang packaging dia comel. geram aku nengok. hahahha. rasa nak sambar semua je. tapi harga agak berpatutan jugak la. rasanya di kali pertama aku beli produk CathyDoll iaitu Tofu Mask. teringin nak beli lepas tengok review para pengguna Tofu Mask. wakakaka. tu pun beli kat instagram. pengaruh instashop sangat dah aku nie. T^T sebab hari2 scroll instagram. hahaha.


Review Tofu Mask

comelnya lahai. cara guna senang je, tepek2 Tofu Mask kat kawasan muka dan biarkan selama 15 minit dan bilas muka lepas tu. bila letak kat muka rasa nak jilat2 je muka sendiri sebab bau Tofu Mask nie sangatlah menyelerakan uolls. hahahahha. bau wangi manis2 macam aiskrim vanilla. dapat release stress jap pakai mask nie malam2 dengan kewangian dia lagi. 


Tofu Mask review

ada soya bean, yogurt, royal jelly dan soy oil. mencerahkan dan membuat kulit kita clear. instruction dia macam aku cakap tadi la, tepek2 je kat muka. jangan kat bibir dan mata. dalam sesi menepek Tofu Mask kat muka, boleh la urut2 sikit. kalau sesuai guna dan takda effect yang buruk untuk korang, boleh je terus guna. kalau ada irritation atau rashes atau kulit mengelupas atau gatal2 stop guna. maybe tak sesuai untuk kulit. rugi la. hahaha. 



nie rupa dia. macam butter lak aku tengok. hahaha. kalau letak kat muka macam transparent je gitu. seronok pakai memalam. sejuk2 gitu. wakakkaa. aku pakai dalam 2-3 seminggu. so dapat lah release stress dengan ber Tofu Mask kan. hehehe. 


aku beli Tofu Mask kat instashop @prettydames dengan harga rm25 termasuk postage bagi SM dan tambah rm5 bagi SS. barang kat instashop tersebut kebanyakannya produk kecantikan CathyDoll dan banyak lagi yang lain. servis dia memang friendly je. :)

so kalau korang nak usha dan mencari produk kecantikkan ke apa ke nak bagi hadiah ke apa ke ngan gulpren ke ngan mak ke ngan adik kakak ke apa2 ke? hahahha. boleh usha instashop nie. barang memang agak berpatutan. 


sekian,
ilal liqa'


Friday, 10 April 2015

made in japan

Assalamualaikum
beberapa minggu lepas, isteri kepada majikan bapak aku ada pergi jepun atas urusan kerja. dia doktor gigi. hahaha. so lepas balik dari jepun dia ada la bagi coklat2 yang fly khas dari jepun. hahahaha. sebagai peminat anime jepun. harus lah aku excited namati. hahaha. rasanya ada certain tempat kat Malaysia yang ada jual kitkat jepun nie. tapi feel dia mesti lain kan daripada yang dibawak dari jepun sendiri dan dibeli dengan matawang jepun iaitu yen. 

panjang mukadimah. hahhahaa. coklat2 tu dah selamat dihadam perut. 


kitkat jepun
perasa green tea sakura. sedap rasa dia. aku suka.

kitkat jepun
perasa kacang merah. memula aku fikir rasa dia mesti taksedap sebab kacang merah kan. hahaha. rupanya dap gak eh. 

coklat dari jepun
nie aku taktau sangat. sebab adik aku suka makan.

coklat dari jepun
nie rasa pudina. macam gula2 ubat batok tu je. hahahhaa. 

bila aku nak pergi jepun pulak nie? hahaha. 
sekian,
ilal liqa'



Thursday, 9 April 2015

random merandom

Assalamualaikum
sebenarnya banyak benda aku nak buat entry, tapi kebanyakan gambar banyak dalam tepon. nak pindahkan gambar dari tepon ke laptop aku malas. satu hal pulak, sd card aku ada masalah kot. sebab usb takdapat detect sd card kat tepon. kenapa entah. T^T

dahtu report latihan industri. hahahha. minggu depan last aku praktikal:D lepas tu pergi present. lepas tu cuti panjang. wohoho.

tengah buat report lagi nie haaa.

idea hilang kena sedut masa buat report. doakan report aku siap dengan sempurna. inshaALLAH. wakaka. :3

sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 7 April 2015

Death Parade

Assalamualaikum
nak review anime lagi nie. hehehe. memang mood melayan anime dan kdrama la. macam lama dah tak review anime kan. :D nak review anime lagi. wakaka. anime nie baru je selesai dua minggu dah kot. hhahaha. boleh je layan anime nie sebab satu episode baru taksampai setengah jam pun. T^T.

hello, otaku-an
lets started review on Death Parade Anime

Death Parade



Death Parade
-------------------------------------------------------------
genre : drama, mystery, psychological, thriller
original run : January 9, 2015 – March 27, 2015
episodes : 12 episodes
-------------------------------------------------------------



Death Parade Plot's (from wikipedia)
Whenever two people on Earth die at the same time, they are sent to one of many mysterious bars run by bartenders serving as arbiters. There, they must participate in Death Games with their lives on the line, the results of which reveal what secrets led them to their situation and what their fate will be afterwards, with the arbiters judging if their souls will either be sent for reincarnation or banished into the void. The series follows Decim, the lone bartender of the Quindecim bar, whose role in judging these souls changes when he meets a curious black-haired woman.

BudakVanilla's reviews
anime nie macam after life la, alam barzakh konon. tiap kali dua orang kat dunia, mati serentak dorang akan dihantar kat tempat nie. macam bar. siap ada bartender. dalam tempat nie, dorang mesti main Death Game, yang melibatkan nyawa dan takdir konon. dalam game nie la Arbiters (judge) yang akan pilih sama ada roh mereka akan void (dilupuskan) atau reincarnation (lahir semula). Decim, si arbiter yang ada perasaan. sepatutnya arbiter nie takdak perasan sebab dorang bukan manusia. dan Chiyuki, manusia yang lupa macam mana dia mati. so dia ikut la Decim judge manusia yang lain.

yang best tentang anime nie, macam mana perasaan manusia lepas tau dorang mati ketika game sedang berlangsung. dahla game dahsyat. ada jugak part lawak. ada part sedih jugak. anime nie kira boleh tahan jugak. kira mengingati mati jugak la. walaupun ada part yang takdapat diterima akal. nama pun anime kan. best anime nie. :)

sifat sebenar manusia akan muncul lepas dorang terdesak. T^T

credit : http://animenichijou.com/
 Decim dan Chiyuki


nak tengok Death Parade secara online atau donload?
klik DEATH PARADE :)

sekian. 
ilal liqa'

Monday, 6 April 2015

REVIEW : OXY deep cleaning wash and OXY acne control toner

Assalamualaikum
nak review pencuci muka dan toner OXY. hari tu ada la dalam beberapa minggu lepas aku ada kata aku beli produk OXY kan, baca kat entry nie OXY deep cleaning wash and OXY acne control toner. both pencuci muka dan toner oxy nie best sebenarnya. but unfortunately, tak sesuai untuk muka aku. T^T, aku seriously suka dengan toner dia. maybe aku akan tetap guna toner tapi pencuci muka bagi la kat adik. hahaha. T^T


pencuci muka nie okay. kurang sabun. lepas cuci muka mesti rasa freshhhh and muka tegang. i like. 

Fight Pimples, Oil Control, Lighten Pimple Mark, Hydration. 
kalau tengok bahan dia, memang banyak bahan kimia. tapi ada jugak bahan macam seaweed extract dan olive oil. best jugak pakai pencuci muka nie. 

toner yang best. bila pakai memang rasa fresh muka fresh. eh semua la. mungkin sebab cooling sensation. ada rasa fresh kat muka sejuk2 gitu. memang best. hahaha. excited pulak. bila gosok2 kat muka dengan kapas, rasa macam kotoran melekat kat kapas. sebab aku nampak hitam2 kat kapas selalunya masa aku guna toner nie. entah blackhead ke apa yang melekat.

guna produk nie memang best. tapi too bad. tak sesuai untuk kulit aku. T^T. the heck??? rasa makin banyak jerawat berkeliaran di dahi. dahi banyak jerawat kecik kan, tetiba hari tu, ada jerawat besar la jugak, muncul kat tengah dahi. hahaha. merah pulak. alhamdulillah, jerawat besar cepat je kecut. T^T. aku taktau la nak teruskan guna produk nie atau tak. 

korang ada suggestion tak produk muka apa yang sesuai untuk remaja macam aku nie. cehhh~ hahaha. selain oxy? nak yang ada toner?? T^T atleast produk yang mampu milik la. korang guna produk apa? 

sekian,
ilal liqa'




Friday, 3 April 2015

main line camera

Assalamualaikum
aku suka mengedit gambar. hahahaaa. so kalau bosan, aku lebih suka edit gambar daripada main game. hahahah. kekadang mood bertukar jugak kan. depend ngan mood jugak.

aku nie jenis suka install dan uninstall app. haha. kalau best, kekal la app tersebut dalam tepon. kalau tak best, uninstall. pastu tengok orang lain guna macam best. aku install balik. hahahaha.

sekarang syok mengedit gambar dalam line camera. comel sangat aihhhh.









comel2 stamps dia. kawaii nee. aku ada insta baru. insta lama aku guna jugak. untuk insta baru tu, sebenarnya aku nak letak gambar kawaii la konon. nama insta baru : bivi_chan , hahahaaa. aku guna instwogram. boleh buat satu account insta lain dalam satu tepon.

nie pun menaip dalam tepon. wakakaa.

sekian,
ilal liqa'

Thursday, 2 April 2015

tanda anda seorang blogger tipikal

Assalamualaikum
nie aku nak share sepuluh tanda yang menandakan korang blogger tegar. maksudnya blogger yang sememangnya blogger tegar la. hahhaa. bukan blogger main2. cewah. ada eh blogger main2? hehehe.

1. mencari line internet
line internet sangat penting bagi blogger untuk blogger update blog. so korang kekadang desperate sangat nak update blog sampai sanggup tumpang wifi kat mana2. takpun langgan internet kat tepon. takkesah biar mahal, asal dapat bukak blog dan update je kan. kalau ada wifi untung la. kalau tetiba takdak wifi, meroyan la cari line nak update blog. hahahha.


2. entry nak update
setiap masa korang akan fikir nak update tentang apa kat blog. kekadang, bila makan pun korang terfikir nak update pasal apa.


3. idea nak update
korang akan tercari cari idea nak update entry. idea bukan datang dengan mudah kan. bila tercari cari mungkin sesetengah blogger akan google2 dan tulis2 dalam kertas apa2 idea yang datang. kekadang tension jugak bila idea menaip takdak.


4. draft melambak
aku rasa seorang blogger tegar mesti banyak entry yang ditaip dalam draft. hahaha. macam aku, kebanyakan entry dalam draft aku buat setengah je. hahhaa. kalau taktau nak update apa, aku sambung je entry dalam draft yang baru setengah siap tu.



5. semua benda nak update
kekadang semua benda kau nak update. macam pergi pasal beli ikan, ikan murah. update belog pasal harga ikan atau shopping kat mana2. kau makan apa. semua nak update la. macam aku. hahhahaha.



6. kenal blogger retis, biasa, low profile and so on
korang akan kenal mana2 blogger komuniti atau kenal mana2 blogger retis dan perkembangan blogger. bidang blogger malaysia nie kecik je. tapi berpotensi besar tau. tak caya? tengok la job2 yang blogger terima. boleh tahan dah sekarang ye.
ehem. tom hensem. T^T


7. suka menaip
tipu la kalau jadi blogger taksuka menaip. habis entry nak taip pakai apa? cakap je pastu laptop pandai menaip sendiri? gituuu? jadi seorang blogger banyak kerja menaip, so mesti la suka menaip kan. hahahhaa. macam aku. aku suka menaip dan selalu test speed menaip. hahahhaha. poyo.


banyak lagi sebenarnya. korang pulak macam mana?
hahhaha.

sekian,
ilal liqa'

open order for editing

Assalamualaikum
aku nak bukak tempahan untuk header, banner, watermark dan edit blog. untuk portfolio hasil edit sebelum nie korang boleh bukak SINI.

header RM5
banner gif/not gif RM5
watermark RM5

contoh header :-






EDIT TEMPLATE RM15 *simple template*
- customize header
- background
- customize post title / gadget title
- social icon/badge
- any add on tambah RM5

TERMS & CONDITION

contoh template yang telah diedit : - 



paling murah dahtu. untuk simple editing je. boleh rujuk page http://budaksukavanilla.blogspot.com/p/order_5.html  harga untuk full editing. 

berminat? boleh PM kat facebook atau email. link ada kat sidebar. 

sekian, 
ilal liqa'




Wednesday, 1 April 2015

open order

Assalamualaikum
aku rasa nak bukak tempahan untuk header, banner, watermark dan edit blog. harga semestinya murah dan mampu. tunggu esok aku update harga dia. rindu pulak nak mengedit header dan ambik tempahan.


inshaAllah apa2 aku update esok. nak edit banner untuk aku sendiri dulu. hahahaha.

sekian,
ilal liqa

topik sehangat oven : GST

Assalamualaikum
sekarang dah 1 april. topik hangat yang diceritakan sekarang adalah GST. goods and services tax. topik nie memang hangat sangat sebelum dilaksanakan bulan nie. banyak yang membantah dan jugak menyokong. kalau ditanya aku sokong atau tidak, aku natural kot. hahahhaa.

sebab ada kebaikan dan keburukan. aku tak berapa sokong sebab mungkin dengan GST nie peniaga banyak ambik kesempatan naikkan harga barang dengan alasan GST. dahtu pulak, kecian bagi golongan yang tak berkemampuan, macam family aku sendiri. affect perbelanjaan harian dan bulanan. cian bagi yang nak menyara keluarga yang banyak tu. kebaikan mungkin untuk ekonomi negara. hutang negara. nilai matawang RM pun dah turun kan. mungkin dengan GST nie adalah salah satu penyelesaiannya.


aku sebenarnya takberapa faham GST nie. yang aku tau tax jadi 6% je mengantikan cukai SST yang sebelum nie 10% atau lebih. bukan ke harga makin turun? aku takfaham part tu. dengan iklan kat TV pun ada ringkasan dari dialog dorang pun aku takfaham. aku cuba la jugak memahami GST nie. banyak jugak aku baca blog tempatan yang bagi explaination tentang GST. tetapi kebanyakannya bash GST. macam takdak sisi keseimbangan explaination. hahahha. sorry eh kalau salah apa2.

mungkin ada yang ambik mudah hal nie, tapi sebagai marhaen kita kena ambik tau hal nie. sebab nie negara kita kan. rasa matang pulak ai. hahahhaha. >..<

GST, berkorban duit untuk kemajuan negara tu hak kita sebagai rakyat. aku sayang Malaysia. aku taknak sebab ekonomi dan tax Malaysia jadi negara tak aman. hanya sebab duit dan ekonomi.


harapnya yang makin kaya tu bantulah golongan yang miskin. inshaALLAH tenang diakhirat nanti. sekarang nie banyak tentang isu dunia je. isu harta dunia. isu hukum ALLAH pun ada, kalau GST mampu dilaksanakan kenapa tidak hukum ALLAH kan?

aku takmampu nak komen2 apa pasal benda dua nie sebab ilmu aku pun kecik cenonet je kalau nak dibandingkan dengan orang yang lebih makan garam2 nie.


so, aku sayang Malaysia, as long negara aman.
banyak pulak aku membebel, T^T

belajar berjimat cermat la lepas nie. yang berniaga tu, harap la jujur ye. dan para pemimpin, hasil GST tu guna la dengan baik ya. amanah tu, ingat senang ke jadi pemimpin? depa pegang amanah rakyat. tak amanah? akhirat nanti bukak cerita.

jangan mengeluh. *self note*

p/s : ini hanyalah pandangan pendapat aku sebagai rakyat amatur tanpa kajian mendalam. gomenasaiiii. sorry.

sekian,
ilal liqa'