Friday, 27 February 2015

hot chocolate

Assalamualaikum
do u like hot chocolate? i like. wahahah. i loooiiikkeee. kepala aku dah pening2 gila duduk dalam aircond lama2. dah la sejuk. aircond lak memang kat tepi aku. T^T baru dah aircond dah gelabah pening2 dan sakit kepala. macam mana lak kalau dalam tempat musim sejuk ka? hahahaha.

nie cara buat hot chocolate. hmm. :3 style punya hot chocolates.


meh try ramai2. bestnya kalau hujan2 acah2 salji minum hot chocolates nie. pastu rendam marshmallow. wooowwww. 

credit infographic : sheknows

sekian, 
ilal liqa'

REVIEW NOVEL : Awek Chuck Taylor By Nami Cob Nobbler

Assalamualaikum
kembali bertemu semula dalam rancangan review novel. hahaha. kemahen. rajin pulak review novel kan. hehehe. 

Lejen Press : Awek Chuck Taylor By Nami Cob Nobbler


sinopsis belakang buku 
kisah seorang mamat bernama Hafiz, yang bertemu dengan seorang gadis hipster anarkis yang bernama Mira. Pertemuan ini mencetuskan kepada ledakan aneurysm kepada korteks serebrum, serta perhubungan dengan adik-beradik Mira, Aiman dan Nana yang menjadi semakin akrab. Dan keakraban itu mencetuskan cinta tiga segi antara Hafiz dan adik Mira, Nana. 

Juga menceritakan terfaktabnya Hafiz dengan awek yang dia stalk bernama Sheila, awek yang cemburu buta bernama Fadhilah, awek kikis duit bernama Bella serta adik angkat yang hidup dalam pasca moden kehidupan seorang mat rempit narcissist bernama Aiman yang berdrama di depan gerai nasi ayam. 

review by BudakVanilla (spoiler alert)
agak tertarik dengan penulisan gaya selamba. sebab tiada peraturan dalam ayat dia. hahahha. cool. bagi Hafiz nie lelaki biasa je. yang menarik pasal dia macam mana dia layan perempuan. layan perempuan biasa2 je cuma menarik la dalam cara dia sendiri kan. Hafiz nie selalu putus cinta kot. aku taksuka Bella, pisau cukur gila kot. dahtu dalam masa yang sama Hafiz masih stalk si Sheila, awek sekelas kot. aku pun dah lupa sikit. hahah. Hafiz selalu sorok2 hantar puisi kat Sheila. Sheila taktau pun. tapi akhirnya dia tau jugak. Hafiz lak tak ngaku. dan part Mira lak. si awek hipster. Mira nie cantik. dia jenis panas baran kot. selalu berlawan cakap dengan Hafiz, isu yang dikupas mestilah pasal benda2 anarkis. Hafiz jugak mestilah ada pendapat sendiri kan. contact2 punya contact. so declare couple pada suatu hari. hahaha. bagi aku cerita nie okay la, ayat selamba. tetiba Hafiz boleh jatuh suka dengan adik Mira lak, si Nana. Nana nie ada sakit. part sedih Nana mati. the end. 

aku pulak pening dengan review sendiri. hahaha. 
aku pun dah ingat2 lupa dengan buku nie. wakakaka. 

sekian,
ilal liqa'

Thursday, 26 February 2015

Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman

ASSALAMUALAIKUM

Salam Buku!

Eh, ada ke Salam Buku..? Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman ni Sally adakan sempena dengan kehadiran entri Vintage Book Marker yang Sally pernah tulis beberapa minggu yang lepas dan sebagai pendorong supaya anda semua rajin membaca macam Sally (ihikkss), Sally nak bagi Vintage Book Marker ni kepada mereka yang bertuah.

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2015/02/vintage-book-marker-giveaway-by-sally.html


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman.
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Tangan Ajaib Sally (manual) untuk pilih 6 orang blogger (3 Vintage Book Mark + 3 Regular Book Mark)...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 23rd February - 28th February 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)
(Jika anda tiada mana-mana medium sosial media diatas, anda masih lagi boleh menyertainya)


Vintage Book Mark
Regular Book Mark


jom join semua. sebelum. tamat 28th February 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)
sekian,
ilal liqa'

Wednesday, 25 February 2015

Tumblr BudakVanilla

Assalamualaikum
bukak nuffnang tadi ada ternampak orang cari keyword 'tumblr budak vanilla'. entah siapa yang cari tumblr aku. mungkin cari orang lain kot. hahaha. aku memang ada tumblr. rasanya pertama kali buat pada tahun 2013. aku takpernah post apa2 sebab taktau. hahaha.

hari nie first time aku post kat tumblr. kebanyakan post gambar2 yang aku edit je. hahahaha. kekadang aku taktau nak letak kat mana gambar2 yang aku edit. malas nak letak kat blog dah. hahaha. patutnya aku delete je page artwork kat blog, wakakkaa. :D pasnie edit gambar banyak2 letak kat tumblr dah la. hahaha.

ini la rupa tumblr aku. jenguk la ye, gambar boleh save dan share kalau bermanfaat la. 

sesiapa ada tumblr? plis share ur link. :)

sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 24 February 2015

a smile that can fix a moment

Assalamualaikum
im gonna share a story about myself. one of my weaknesses that make me feel low confident and low self-esteem. sometimes i feel like 'why this happen to me? just why?'. im not asking why i was born this way, (sounds like a song) just asking why i not taking care of my teeth since baby. hahaha. alhamdulillah. i still have teeth. hahaha.


i been humiliated by my schoolmates in primary school and secondary school because of my teeth. my teeth are uneven and a little bit out of where it should be. hahaha. i been called or humiliated by these some bad nicknames. grow up with these nicknames make me feel depressed and got myself a low self-esteem. i hate talking in front of peoples because of my teeth looks really ugly. T^T

********************************

lets start a story then. based on my true experiences. :D

i am a prefect in my secondary school. in 4th grade (tingkatan 4), i been appointed as a secretary for 'exco pengawas'. most of us knows that secretary jobs are writing and making some reports. but i didn't know that secretary also can be emcee. emcee for school assembly. it really makes me feel nervous yet uneasy when i have thought on how im gonna talk infront of hundreds students and teachers. im been known as demure student. not talking too much in class and suddenly have assigned to be emcee. hahaha.

my first experience being emcee was really make me feel like 'i never be emcee again'. hahahhaa. because my mistakes. yeah, i admit it was my mistakes. before assembly, i already read my script. and yeah, it happen smoothly throughout the times. before the assembly ends, suddenly a teacher come to me and gave me a piece of paper to make some announcement of school event. confidently i read the words on paper without much thought. suddenly students laughing, and im quite blur for what the things they laugh for. just then, i realized that i mispronunciation of the time of school event. the school event should start on '3 petang', but i said '3 pagi' which three o'clock in the morning. HAHHAHA. such a EMBARRASSING moment of MY LIFE.

actually, after the assembly ends, i cried in the toilet because embarrassed of myself. LOL. walking back to the class, here goes the naughty kids trying to humiliate me. HAHAHHAAHA. they keep saying that '3 pagi' and make some hands symbols showing three fingers. and the others keep laughing at me, feeling so humiliated. but i repay the humiliation with a bright smiles. im just ignored what they said to me and smile and laughing although my teeth looks really bad especially when i laughing out loud. hehehe. the next day of school, no more humiliation. quite suprised to know that how fast peoples stop humiliating my mistakes. hahahha. im feel grateful of course. so just smile and laugh all way u want. :3

********************************

just smile okay. be confident of yourself BudakVanilla! fighting~
NOT having a nice teeth is NOT excuses to smile bright. hehehe.

im sorry for my friends. come across to this picture recently when i keep scrolling my personal facebook. hahaha. i didnt ask theirs permission to upload theirs pictures, so look what i did there, hehehe. i love smiling because its a good deeds. :)

so, don't and never humiliate peoples weaknesses. everyone have feeling although they seems tough and strong on the outsides. :)

hey, true beauty come from hearts u know. i know. :3

i really bad in grammar. but i love writing in english. long time no write in english. gagaggaa. asal faham. hahaha.

till then,
ilal liqa'


Monday, 23 February 2015

Tips menjadi pensyarah terhebat (pendapat seorang pelajar)

Assalamualaikum
ok. bakal pensyarah atau pengajar atau cikgu digalakkan membaca nie sebab nie pendapat seorang pelajar macam aku. wakakaka. aku pernah la bercita cita nak jadi pensyarah sebab macam best je pengajar. padahal kalau presentation kat depan pun dah terawkward dan terkaku eh ada hati nak jadi pensyarah. HAHHAHA. okay. abaikan. sebab bukan senang nak sampaikan ilmu bagi orang faham tau. sebagai pelajar yang selalu present, memang susah nak bagi orang faham kekadang. ikut cara orang la. ikut orang jugak. tabek spring dengan sesiapa yang ikhlas menyampaikan ilmu nie. thumbs up!

tips menjadi pensyarah terhebat abad ini. kuangkuang.


personaliti diri
aku rasa sangat penting personaliti seorang pensyarah atau pengajar nie. bagi aku pensyarah yang garang dan serius memang bagus sebab buat aku sebagai pelajar jadi lebih berdisiplin. tapi ada impak tersendiri la kepada pensyarah garang sebab taksemua orang suka kan. jadi kalau garang dan serius masa belajar okay la. masih boleh diterima, jangan kat luar pun serius dan garang. hahaha. kalau ngan budak2 kecik boleh la kot. kalau ngan pelajar ipta ipts baek jangan, semua dah ada akal kot. jadi garang/serius dalam kelas boleh, kat luar boleh je bertegur sapa dan mesra dengan pelajar kan. dengan tu pelajar akan lebih hormat pensyarah.

kalau jadi pensyarah yang selalu bergurau dengan pelajar masa kelas lagi best. boleh jadi pensyarah faveret. haha. tak semesti jadi pensyarah yang warm atau mudah mesra nie akan kena pijak atas kepala, kalau pelajar pijak, pijak la balik. hahhahaha. okay stop. serius aku kata, aku suka pensyarah yang mudah mesra dan bergurau dalam kelas, ia menjadikan sesi pembelajaran lebih santai dan happy. part disiplin pun okay, jadi garang dan serius bila perlu. macam pelajar takhantar assignment ke, pelajar kurang ajar sikit ke, pelajar bertumbuk ke, eh. hahaha

cara penyampaian ilmu
cara penyampaian ilmu nie penting, kekadang ada certain orang yang main baca je slaid masa present kan, macam aku, bosan tak? opcoz la bosan. hahaha. kalau baca sambil bagi penjelasan secukupnya tu bagus. ada certain, baca je, dahtu faham sendiri la. punahlah. bekerja dengan ikhlas, kata kunci tu, aku tabik sangat dengan pensyarah yang nampak sangat effort dia dalam bagi ilmu kepada pelajar, macam siap buat video bagi pelajar mudah faham, pastu selalu buat study group atau ada la istilah2 sesi pembelajaran yang menarik macam gallery walk dan sebagainya lah, para pengajar lebih mengetahui kan. ada certain pelajar suka dan taksuka, so taksalahkan mintak pendapat pelajar. :D

kekadang ada certain pensyarah yang rajin bagi ganjaran kepada pelajar dia. macam jawab satu soalan kalau betul bagi duit dan hadiah, mesti la pelajar excited. hahahaha. ada jugak style pensyarah, tiap kali kuiz, tutorial atau assignment, kalau dapat markah tinggi, bagi stickers kat kertas tu, last sem, kira berapa stickers dan dapat hadiah. lekat2 stickers pun boleh buat student happy dan tersenyum kan. 

aku hormat semua pensyarah sebab sudi share ilmu dan bagi ilmu kepada pelajar. :)

banyak lagi aku nak taip sebenarnya. tapi nie je la yang mampu. kakakakaka. :D
so macam mana pensyarah faveret korang? :3

sekian,
ilal liqa'



Saturday, 21 February 2015

tokyo ghoul

Assalamualaikum
jom review anime lagi. wakakaka. kemain haritu cerita pasal kdrama kan. back to normal. nak review anime. anime yang agak menarik perhatian aku sebab genre aksi tu ada. hahaha. kemain nak genre aksi bagai. padahal anime je pun. anime can help me release stress kot.

Tokyo Ghoul : tokyo guru 


TOKYO GHOUL

----------------------------------------------------
Tokyo Ghoul (season 1)
genre : dark fantasy, action, horror
original run : July 3, 2014 – September 18, 2014
episodes : 12 episodes
----------------------------------------------------
Tokyo Ghoul √A (season 2)
genre : dark fantasy, action, horror
original run : January 8, 2015 – March 26, 2015
episodes : 12 episodes
----------------------------------------------------
season 3 on the way :D




Tokyo Ghoul (Season 1) Plot (from wikipedia)
The story of Tokyo Ghoul follows Ken Kaneki, who barely survives a deadly encounter with Rize Kamishiro, a woman who is revealed to be a ghoul, a human-like creature that hunts and devours human flesh, and is taken to the hospital in critical condition. After recovering, Kaneki discovers that somehow he underwent a surgery that transformed him into a half-ghoul, and just like them, must consume human flesh to survive as well. With no one else to turn to, he is taken in by the ghouls who manage the coffee shop "Anteiku", who teach him to deal with his new life as a half-human/half-ghoul, including interacting with ghoul society and its conflicting factions, while striving to keep his identity secret from other humans.


Tokyo Ghoul √A (Season 2) Plot (from wikipedia)
The prequel series Tokyo Ghoul: JACK follows the youths of Kishou Arima and Taishi Fura, two characters from the main series who become acquainted when they join forces to investigate the death of Taishi's friend by the hands of a ghoul, leading to Taishi eventually following Arima's path and joining the CCG (Commission of Counter Ghoul), the federal agency tasked into dealing with crimes related to ghouls as well.

The sequel series Tokyo Ghoul:re follows an amnesiac Kaneki under the new identity of Haise Sasaki, the leader of a special team of CCG investigators called "Quinx Squad", that underwent a similar procedure as his, allowing them to obtain the special abilities of Ghouls in order to fight them, but still being able to live as normal humans.


BudakVanilla's Reviews
bagi aku anime nie sedih dan ada unsur tragic la. sebab tetiba budak yang biasa macam Kaneki Ken tetiba jadi separah ghoul. sebab dia jadi ghoul, dia hampir mati sebab something, dan ada la organ ghoul diambik untuk selamatkan Kaneki Ken. nasib la dia takmati kena makan dengan Rize. ghoul nie macam manusia jugak. tapi yang bezanya dorang takdapat makan makanan yang manusia makan. dorang makan manusia. Kaneki Ken yang manusia tetiba jadi ghoul. so nak expect dia nak makan manusia? NO. sian dia. Kaneki Ken takdak sesiapa. means no parents. dia ada kawan baik. Hide (Hideyoshi Nagachika). nasib baek dia join Anteiku. Anteiku nie coffee shop yang mana tempat ghouls yang aku kira agak baek jugak la. so ada la beberapa cabaran kat situ. tu baru season 1. agak sedih jugak. sebab sedih la. T^T

season 2. tetiba Kaneki Ken join group ghouls Aogiri. Aogiri nie kira group ghouls yang nak hak dorang sebagai ghouls gitu. dia join sebab nak protect Anteiku. but. tapi opcoz la manusia takkan diamkan diri kan. hahahha. so korang patut tengok sendiri la. aku takmampu cerita panjang2 sebab mesti esok takkan habis punya. hahhaa.

anime nie menarik. walaupun lain dari manga. tapi taksabar nak tengok ending anime tokyo ghoul nie. hmm. aku pun ada jugak beberapa kali nak mengalir air mata sebab feeling giler. wakakaka. poyo. ada beberapa pengajaran yang baek dalam anime nie aku rasa. setiap anime ada pengajaran. so tunggu ending la. hahaha.

Kaneki Ken yang tetiba jadi ghoul atau one eye ghoul lepas satu kemalangan. 

watak dalam tokyo ghoul. dalam season 2 Kaneki Ken dah berubah. rambut jadi putih. dan lebih kuat. banyak watak dalam anime nie yang aku takmampu nak cerita satu2. banyak lagi aku nak cerita sebenarnya. tapi sampai sini je la ye. hehehe. bagi aku memang best anime nie sebab lain dari yang lain. sebenarnya banyak je anime yang lain dari yang lain. hehehe. sekejap je tengok anime nie sebab satu episod taksampai 30minit pun. hehehe. 

aku selalu tengok tokyo ghoul kat website nie ---> http://animehaven.org/tokyo-ghoul

sekian,
ilal liqa'

Friday, 20 February 2015

kebetulan yang disengajakan dalam drama korea

Assalamualaikum
baru2 nie aku ada mention aku ada tengok korean drama yang pinocchio kan. ohohoh. why that drama so touching2 T^T. banyak part yang buat hidung aku berair la. serius kalau tengok muka hensem n cantik yang menangis nak nangis jugak rasanya. dorang nangis pun cantik je kan. kalau aku menangis agaknya macam muka orang terlanggar tiang besar. hahhaa. takcantik langsung. i is redha.

aku bukan nak buat review drama korea. tapi satu yang menarik tentang drama korea nie. satu drama kekadang related to each other. macam kebetulan yang disengajakan. hahaha. macam drama emergency couple kan, tetiba muncul kang gary jadi taxi driver. siap mention pasal monday lagi kan. hehehe. dalam drama korea i hear your voice, tetiba ada muncul watak sama dan nama sama dari drama gentlemen dignity. hehe. dan drama pinocchio pun tetiba ada muncul peguam dalam drama i hear ur voice. hahaha.

aku suka macam tu. wakakaka. entah kenapa suka. mungkin mengingatkan aku tentang drama2 yang lalu. cewahh. hahahaha. korang yang selalu layan kdrama tu perasan tak??


kim woo bin takdak kena mengena. adore dia sebab tinggi je. kakakkaa. :D
sekian,
ilal liqa'


Thursday, 19 February 2015

sebab kenapa tak boleh minum coca cola



Assalamualaikum
hai penduduk bumi. aku nie peminat tegar cola. especially jenama coca cola. aku pernah try beberapa cuba elakkan nak minum coca cola. yeahhh aku berjaya. tapi lepas beberapa bulan aku minum balik pulak. puiikk. kemahen nak boikot dulu2. last2 iman kurang teguh. minum jugak. T^T tampo lah hamba bertubi2. hamba relaaaa~

nie aku nak diet coca cola lagi. nak elak minum coca cola nie hah. rasa nak bagik penampor sikit kat diri supaya sedar yang coca cola tu tak elok. tak baek untuk kesihatan dan jiwa raga. dah lah banyak gula kan. semua minuman manis2 tu especially yang karbonat2 tu banyak gula wei. nak kencing manis kooo?? mohon dijauhkan eh.

bersama2 la kita cuba berhenti minum air yang over gula tu. kurangkan manis dalam minuman tambahkan manis dalam senyuman gituuu~

nie untuk peringatan untuk aku dan kita semua ye, 

drink more plain water or mineral water. minum lah air mineral dan air kosong banyak2 ye. boleh jadi sihat dan cantik. minum atleast 8gelas air kosong sehari. baru sihat. ye dak?

by the way. coca cola zero dan coca cola light taste really weird. takdapat masuk tekak gue. lebih suka coca cola ori n vanilla coke. eh. i should stop drinking these SUGARMONSTER DRINKs T^T

sekian,
ilal liqa'



hadiah giveaway :D

Assalamualaikum
hadiah giveaway yang aku join dah sampai. hehehe. sebenarnya lama dah sampai. tapi baru nak cerita hari nie. hehe. sebagai penghargaan sebab bagi hadiah kan. siapa nak bagi lagi boleh je. taklama lagi befday BV. wehehe. muka takmalu mintak hadiah. wakakaa. :D

 nie antara hadiah2 dari giveaway yang aku join. alhamdulillah. rezeki. :)

sampul felt dan poskad comel dari nur atau cahayaalammaya. thanks sangat. yang felt tu comel. boleh jadi letak simpan kad. hehe :D memula ingat baru sampai. padahal lama dah sampai. hahaha. thanks sangat tau. hehe. menang dari giveaway. sampai lompat2 sebab dapat surat. hehehe

poskad dari prague. weeee. cantik poskad tu. siap buat ucapan dalam bahasa Czech lagi. hebat la. hehe. dah tau maksud ucapan tu atas sumbangan google translate. gigih baca dan taip dalam google translate. hehehe. thanks sangat kak hanis. happy sebab dapat poskad dari luar negara. suka setem tu. hehehe. menang giveaway jugak. kak hanis pun be healthy n happy always tau. 

hadiah produk kecantikan dari kak fadhileda. menang giveaway jugak. terkejut tengok bro poslaju terpacak depan pintu sambil tanya "intan ainin ada?" hahhaa. opcoz la ada. hehehe. thanks sangat kak fadhileda.

terima kasih semua atas hadiah2 tersebut. nie buat makin semangat nak join giveaway. hehehe. 

sekian,
ilal liqa'



Wednesday, 18 February 2015

mood cuti

Assalamualaikum
selamat hari raya cina. mood bercuti. aku cuti blog pun cuti ye. hahaha. memang rasa bercuti sangat walaupun cuma beberapa hari kan. hehe. blog pun rasa macam malas je nak update. sekarang pun rasa malas je nak menaip. pemalas tahap gaban. gaban pun tak pemalas sangat macam aku. T^T


aku taktau nak update apa kat blog. tapi merajinkan diri untuk update selalu. hahhaa. nak cari benda berfaedah untuk update blog la. oh ya. sekarang aku tengah layan kdrama pinochio. entah betul ke tidak eja dia. hahaha. so far, so good la. ada la dalam beberapa kali nak meleleh air mata. so cuti dalam beberapa hari nie nak layan kdrama la. kdrama marathon gitu. hhahaha. seee ya. mohon jangan jadi pemalas. takdak faedah hokay. but life must go on. eh. ada kaitan ke? wadebar :3

sekian,
ilal liqa'



Monday, 16 February 2015

Tutorial : download video di facebook tanpa software

Assalamualaikum
i wanna share tutorial download video on facebook without using any software. say whoaaahhh. hahaha. okay fine. enough is enough. hahaha. kali nie nak share tutorial senang giler cara download video dekat facebook tanpa perlu install apa2 software kat laptop or pc. best sebab tak penat2 kan. tekan2 apa yang patut dan save. done.

so kita mulakan tutorial bergambar ini ya. :D

STEP 1 : view video yang korang nak download dekat facebook tu. tak kesah la view dalam bentuk macam mana ya.



 STEP 2 : tukar yang www dekat url/link video tersebut kepada huruf m dan tekan enter.
                macam kat gambar bawah nie.



STEP 3 : lepas tu. view dalam browser korang akan bertukar jadi macam bawah nie,



 STEP 4 : PLAY video tersebut dan right-click pilih Save video as... 



STEP 5 : dan boleh lah disimpan di dalam mana2 folder dan ditukar nama kepada apa2 yang korang nak. jangan LUPA click save ya. 

pastu ada la loading benda yang korang download tu. :D habis download boleh la view, weee. kualiti video maybe kureng sebab kat kualiti video kat fb slalu kureng. hahaha. mudah sebab sikit je step dia. 

selalunya menjadi kalau guna google chrome. taktau la kalau kat mana2 boleh jugak. korang dah cuba belum? menjadi tak? hehehe. 

download la video yang memberi manfaat kat facebook tu. jangan download video tak elok lak. haaa. :P

harap bermanfaat. 
sekian,
ilal liqa'


REVIEW NOVEL : GANTUNG by Nadia Khan

Assalamualaikum
kembali lagi dalam segmen review novel by BudakVanilla. hahahhaa. kemain. macam dalam tivi pulaks. ok nie lagi satu spoiler. jangan baca bagi yang nak baca buku gantung nie. hahhaa. kali nie nak review buku keluaran fixi lagi.

buku fixi GANTUNG by Nadia Khan


sinopsis belakang buku

 "Musketeer Code - no all for one, just one for all." 

Gibbs, Ray, KJ dan Troll – sekumpulan pelajar lelaki paling popular dan paling akrab di sebuah sekolah asrama elit. Mereka berempat mencipta Musketeer Code - peraturan yang tidak membenarkan sesiapa antara mereka mempunyai steady girlfriend, tetapi sebarang skandal amat dialu-alukan untuk dikongsi oleh semua. 

Sehinggalah peraturan itu dilanggar... dan seorang awek psiko mencetuskan tragedi yang bakal menghantui hidup mereka semua. Kemudian —


review by BudakVanilla (spoiler alert)
nie antara buku fixi yang pertama aku baca. terus jatuh chenta ke page terakhir sebab plot twist yang sangat menarik sampai kau takmampu nak skip page dia. GANTUNG nie sebenarnya kisah budak sekolah. macam sinopsis belakang buku dia. buku nie ada unsur under18teen sikit. so jangan baca bagi yang sensitif tentang hal ini. aku suka twist dia. related dengan hidup dan mati. 1st. aku ingat semua nie masih hidup dan cerita tentang bagaimana kehidupan 4sekawan nie tadi, rupanya. 3 daripada mereka mati. dan roh si Gibbs n KJ tu masih ada kat sekolah. yang hidup cuma Ray. paling kesian Gibbs, sebab dia taktau dia mati. nak tau macam mana dorang mati? nak tau macam mana Ray yang masih hidup bagitau Gibbs kenapa dia mati? ada kisah cinta Gibbs jugak. dan dendam si awek psiko yang menaruh perasaan ngan Gibbs. ada jugak part acah2 seram. baca la sendiri k. feel sendiri the twisted plot. waaahahaha. 

sekian,
ilal liqa'



Sunday, 15 February 2015

REVIEW NOVEL : ASRAMA by Muhammad Fatrim

Assalamualaikum
nak review novel nie hah. rasanya first time kot buat review untuk buku. wakakaka. nak share la dengan korang kan buku yang best. :D kalau baca review aku maybe akan jadi spoiler la buat korang yang baru nak membaca. so kalau taknak spoiler, jangan baca review aku. ye dak. wakaka.


buku fixi ASRAMA by Muhammad Fatrim.


sinopsis belakang buku

“Dahlia, hati-hati dengan ASRAMA ni.” Maria tiba-tiba merendahkan suaranya sambil menatap roman Dahlia. 

“Kalau takat kau nak ingatkan aku pasal geng Queen yang macam syaitan tu, tak payah la.” Dahlia kurang senang dengan amaran Maria itu.

 “Tak, maksud aku...”

 Belum sempat Maria menghabiskan ayatnya, Dahlia meningkah. “Kau tengok aje nanti. Lambat ke, cepat ke, akan ada orang yang membalas perbuatan dorang semua tu nanti!” Dahlia bersuara dengan geram. “Orang kita boleh lawan, tapi kalau yang lain payah sikit.” Maria membidas sambil mengambil daun-daun kecil di hadapannya. 

Percakapan Maria membuatkan bulu roma Dahlia mengejut berdiri. “Kau ni, kalau tak cakap benda-benda pelik boleh?” kata Dahlia.

 “Bagus la kalau kau faham maksud aku.” Maria senyum memandang Dahlia.


review by BudakVanilla (spoiler alert)
memula baca aku seriusly keliru kot. eh apasal novel nie macam nie. kenapa itu macam itu. wakaka. Dahlia, budak baru masuk asrama. banyak la benda pelik jadi. kononnya asrama berhantu. memang berhantu sebab dia la yang hantu. sebenarnya Dahlia mati dalam kebakaran kat asrama. maksudnya kehidupan yang dia rasa sekitar asrama tu cuma ingatan je la. nak kata seram? takla seram. cuma cara penulisan yang baek buat jadi seram. part paling seram bagi aku masa Dahlia cuci baju kat toilet dan dia ingat ada orang cuci baju jugak. sebab dia nampak sipi2 orang tu cuci baju kat tandas sebelah. padahal tempat tu kering je kot masa dia nak keluar. pelik kan. kawan dia yang tengok, rupanya hantu tanpa kepala yang cuci baju dengan Dahlia tu la kawan dia lama dah lari. bagi aku novel nie okay la. sebab ada psiko sikit lain dari yang lain.

sekian,
ilal liqa'



macam lama je dah tak update

Assalamualaikum
rasa macam lama dah tak update blog padahal baru je sehari dua kan. wakaka. sebab kenapa tak update blog? sebab takda idea nak update pasal apa la. otak sembab sementara la katakan. hahaha. dan bab hadiah untuk ga tu aku belum pos lagi sebab nak kumpul semua. masih ada la yang masih pilih buku. hahhaa. okay. :D

kalau orang tanya "hows life?"
okay je. macam biasa. kahkah. rasa retis sangat kan orang nak tau life aku pulak. :D

sekarang tinggal aku sorang je yang praktikal kat tempat tu. T^T yang budak kolej sorang tu dah habis. so tinggal la aku sorang buat keje yang entah pape. wakakaka. kerja aku beberapa menjak nie banyak melibatkan kol orang n bagi info kat dorang. ingat senang ke kerja calling2 nie? takbest pun. T^T ahhahahaha. siapa yang kata best kan? dah la suara aku kecik2 je. dah la jarang bercakap, suruh lagi kol orang,


la. jangan nangis awak, T^T

entry entah pape. :3

sekian,
ilal liqa'


Friday, 13 February 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my


Assalamualaikum
aku selalu jugak jenguk2 nile.com.my :)
so aku nak la rm150 produk percuma dari Nile.com.my kan. siapa la taknak. muahaha

barangan yang aku nak adalah :






jumlah harga barangan : RM39.30 + RM27.70 + RM34.89 + RM25.60 = RM127.49

yey. semua aku suka. wakaka. harap akulah yang bertuah itu. wakaka. :D
thanks kak lyssa :)

sekian, 
ilal liqa'

Thursday, 12 February 2015

oi perempuan

Assalamualaikum
tajuk macam kasar main oi oi pulak ye. wakakaka. sengaja kasi sentap sikit kan. :D alaaa. gomen~ sorry~ tiada niat mahu menyentap nyentap di sini. 

just nak tegur je. 
lengan awak tu aurat sayang.
kaki awak pun aurat sayang.
tutup aurat jangan balut aurat. 
labuhkan tudung tutup dada.
jaga aset awak. 

oii oii oii LELAKI
lutut tu aurat la. 
tundukkan pandangan. 

hehhee. suka pulak main oi oi oi orang orang. XD

sekian,
ilal liqa'



Wednesday, 11 February 2015

GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN!


Assalamualaikum
jom join giveaway nie. click banner ya. :)

hadiahnya :
1. blouse satin size L byekinrazalli x 2 pemenang
2. chiffon pant office attire (full lining) x 2 pemenang
3. storage bag x 1 pemenang
4. Tutu skirt beige color x 1 pemenang
5. Topup RM5 x 4 Pemenang
6. RAHSIA  (worth RMxx)
7. RAHSIA  (worth RMxx)
8. RAHSIA   (worth RMxx)



GRAND PRIZE is tailor made BAJU RAYA 2015 worth RMxxx byekinrazallidatailor x 1  PEMENANG
*winner can choose whatever design she/he want depend tnc


PEMENANG untuk hadiah 1-8 adalah by random.org
PEMENANG untuk GRAND PRIZE adalah by top google ranking

so, jom join sebab ada 2 minggu je untuk dapat semua hadiah yg menarik ni

BV tag semua yang baca post ini. wakaka. :D
kazen jom join. :D

TARIKH TAMAT 28 FEB 2015

sekian, ilal liqa'

Al - Fatihah

Assalamualaikum
balik kerja semalam, on whatsapp dan on wechat. terkejut dengar berita salah seorang pelajar politeknik mukah kemalangan masa balik dari tempat praktikal. innalillah. memang aku terkejut sebab budak sama batch kan. tapi dia praktikal tempat lain.

dia menunggang motosikal dan kawan dia membonceng kat belakang. kawan dia masih kat hospital. dia meninggal. kemalangan melibatkan lori dan motosikal. sedihnya ya ALLAH. aku tak kenal dia sangat. cuma pernah la nampak. Al Fatihah dan takziah diucapkan kepada keluarga arwah.

Mohd Azwan Bin Morshidi

semoga ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. banyak kawan2 sedih dengan pemergian dia sebab dorang kata Juan seorang yang ceria dan baik orangnya. :') al-fatihah.

ini sebagai peringatan bagi kita. tak kisah tua atau muda. kalau dah ajal. wallahualam.
hati2 bagi yang bawak motosikal tu. :)

maaf kalau entry nie ada yang kurang.
sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 10 February 2015

the moments when u are alone nobody with

Assalamualaikum


but everyone with theirs friends, family or love one. 
hahahaha. 

sekian,
ilal liqa'

Giveaway 7 HARI by Syira Lokman


Assalamualaikum
jom join giveaway 7 hari nie. sekejap tu. nak join click banner ya? :)

menarik kan hadiah2? jom join cepat2. wehehee (copy dari blog syira)

Wang tunai RM50 [Ayuni]
Wang tunai RM10 [Fadzi]
Wang tunai RM10 [Khaty]

Topup RM10 x1 [Inani]
Topup RM10 x1[Azharan]
Topup RM10 x2 [Along]
Topup RM5 x2 [Diee]

4 helai Sapu tangan vintage x1  [Diee]
Basic H Shaklee RM46 [N.Aqidah Azahar]
Belvya 1 jar (nilai : 85 WM, 95 EM) [Fina]

Review Blog [Nurin]
Tapak Iklan free selama sebulan [Syira]


Tamat : 16 Februari 2015

1st GiveAway WanitaBesiBerbicara


Assalamuaalaikum
jom semua join giveaway nie. selamat hari jadi ya. hehe. (click banner kalau nak join)

nak buat pantun. hahaha. :D (sorry la pantun tak berapa jadi)

sang petani menuai padi
panas terik terus berjemur
saya mengucapkan selamat hari jadi
semoga awak panjang umur

sekian,
ilal liqa'

Monday, 9 February 2015

Top 5 kamera yang diingini

Assalamualaikum
aku dikira penggila kamera. aku rasa semua orang sukakan kamera kan. entah la siapa yang taksuka. hahaha. disini aku ingin la menyatakan. cewahahahahha. top 5 kamera idaman aku sejak dulu kala. hehehe.



1. DSLR nikon D3100
aku memang sejak dari sekolah menengah dulu nak DSLR. pernah mention dalam entri nie. belum ada rezeki lagi nak beli. hehehe. bagi aku nikon D3100 sesuai untuk beginner yang baru nak guna DSLR. sebab tu aku nak kot. wahahah.





2. Mirrorless Nikon J1
aku pun pernah mention dalam entri yang sama. hehehe. suka sebab cantik dan gambar yang diambil pun berkualiti. hehehe. :D design memang cantek la. hahaha. 






3. Instax Mini 8
jatuh cinta pandang pertama dengan instax sebab super comel sangat. hehe. semestinya menjadi idaman para gadis2. wahahah.






4. Samsung Smart Camera NX mini (mirrorless)
mula jatuh cinta dengan kamera nie masa godek2 lazada. hahaha. best sangat sebab dapat connect wifi dan selfie dengan camera nie kan. dahlah gambar cantik2. 





5. Nikon Coolpix L27
aku guna kamera nie. hahaha. kamera compact biasa je. yang bestnya gambar cantik jugak. dan guna bateri jenis AA. so batery lowbat boleh tukar dengan bateri lain kan. hahaha. dulu niat aku nak beli kamera nie sebab aku nak rakam moment2 best dan ada terselit niat nak letak gambar2 cantik kat blog. hahhaa. 


yang last dah dapat beberapa tahun yang lepas. yang lain bila lagi. hahaha. inshaALLAH kalau ada rezeki kan. :D 

sekian
ilal liqa'

GA Simple 2015 by Shad

Greetings and Assalamualaikum.

Jemput join GA Simple 2015 by Shad




Klik Banner untuk Join



Hadiah:


Powerbank Pineng (PN-983) x1 Pemenang

Top-up RM5 x10 Pemenang

Hadiah Misteri x10 Pemenang



Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org



Tarikh Giveaway ini berlangsung : 15.1.2015 - 15.2.2015 (11.59pm)

Tarikh Semakan : 16 dan 17 Feb 2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : Selewat-lewatnya 20 Feb 2015



=======================

Ads


Program Mykad Smart Shopper 
Jom Aktifkan Mykad


Jika sudi, G+1 Entry/ Like atau Share Entry Jom Aktifkan Mykad Shad ya. 
Terima kasih semua. Jasa anda dikenang.

Terima kasih sudi join Ga Simple 2015 by Shad. Good Luck

FIRST GIVEAWAY MAWAR PUTIH


Assalamualaikum
 nak join jugak. even aku sendiri orang sarawak. hahhaa. moga2 dapat la salah satu kan. dapat jadi kenangan. wehehe. nak join tak? klik banner ya. syarat senang sangat. hahaha. 

sekian,
ilal liqa'


Sunday, 8 February 2015

rumah nenek

 Assalamualaikum
hari nie aku bangun dengan hambar. mak dan adik2 perempuan pagi2 dah jalan beli barang. tinggal aku dengan adik lelaki aku terbongkang tido kat ruang tamu. hahaha. lepas mak aku gerak jalan aku bangun jugak. dengan lemah longlai. dah la lapar. kat rumah takde makanan. ada jugak makanan tapi aku taknak makan sebab kureng sikit. so tunggu mak bapak and adik2 balik sebab aku lapar sampai tahap nak menangis. hahhaha. nak masak langsung aku taknak. kahkah. pemalas tahap tapir. hahaha. bila makbapak balik aku rasa hampa okeh. takbawak makanan apa2. bawak hasil barang shopping je. T^T

rasa nak menangis je. mak kata takpe, nenek ajak makan kat rumah nenek. (nenek tu atuk n nenek la. dua2 kami panggil nenek). so dengan lemah longlai aku kemas2 dan berlepas kat rumah nenek dengan harapan nak makan sedap2. nasib baek rumah nenek takjauh sangat. dalam 15 minit perjalanan guna kereta. wehehe. 

sampai rumah nenek, nenek pun baru start masak. dan nenek (atuk) keluarkan air cola dan kacang. weeeehhhh. tu la memang gembira nie. hahha. sementara menanti makanan disiapkan, makan kacang2 lupakan kulit tu dulu. hahaha. minum air cola jugak. kalau nenek (atuk) jalan2 gi pasar kan, memang dia beli air cola n kacang tu untuk kami adik bradik. hahaha. :)

memang tiap minggu jugak pergi rumah nenek.
tapi beberapa minggu lepas kami takpergi sebab sana banjir. kereta takdapat masuk. so kali nie dapat pergi lak. dapat makan2 lagi. wohahaha. :D


makan2. hehe. kari ayam dan paling best ada ikan masin. wehehee. yang ketam tu mak aku yang makan. aku n adik2 takmakan sangat kot. dapnye nenek masak. ehehe

makan atas lantai beralas surat khabar lama. best la. hehee. jemput makan semua. :D

tetiba. belakang rumah nenek. 

sekian,
ilal liqa'