Monday, 22 December 2014

laptop idaman

Assalamualaikum
korang ada laptop idaman tak? aku banyak je laptop idaman. hahaha. hampir semua laptop yang canggih2 aku nak. muahhahaa. biasalakan. aku suka laptop berkuasa tinggi. hehehhehe. laju dan cepat je nak loading bila ada sesuatu yang berat. macam photoshop atau software yang berat2 la.

aku agak cerewet dalam memilih laptop. sebab aku nak laptop tu processor laju, ringan, cantek dan semua ada dalam satu pakej. punyalah demand kau eh. baru2 nie aku ada la berhasrat nak beli laptop baru semenjak laptop acer aku yang lama tu skrin dia retak seribu. nak tau kenapa retak? baca balik laptop aku retak seribu.

dengan bajet rm2k, adalah beberapa laptop yang menarik hati aku. antaranya adalah :


laptop HP Pavilion 14inch - harga dia RM2099 (lebih rm99 dari bajet) harga nie kat kedai. kalau kat website dia lain sikit harga. RM1999. spesifikasinya yang menarik perhatian aku adalah, dengan harga tersebut dah boleh dapat
  • processor Intel Core i5
  • storage 1000gb(1tb)
  • grafik card dia, NVIDIA GeForce 830M (2 GB DDR3 dedicated)
  • Starting at 1.98 kg (berat la sikit)
  • 14 inch (screen) standard la untuk laptop. 

menarik kan ciri2 dia. semua yang aku nak ada dalam satu laptop. lagipun aku memang nak laptop putih. tapi saiyannngggggg~ nape berat dan tebal sangat laptop hp pavilion 14? jawapan biasa orang, biasala tu, laptop tebal berat memang power sebab processor laju, kipas pun nak besar2 gak supaya tak cepat panas kononnya. hahahah XD. tapi sebab aku nie pemalas tahap gabbana nak pergi kelas bawak laptop berat2. hahaha. abaikan la semua spec2 yang hebat sebab aku nak jimat duit lagi. muahahhahaa. entah beberapa minggu dah aku intai laptop nie. siap berkali2 baca review dan tengok review kat youtube. memang cool la. 

so aku decided nak beli laptop yang ringan, kecik, okay la.


laptop Acer Aspire V3-371 - harga rm1699 (masih mahal)
walaupun dia tak sepower laptop hp pavilion tadi. tapi masih ada spesikasi dia yang menarik perhatian aku. dan harga pun masih dalam bajet.

  • processor : Intel Core i3-4030U 1.80 GHz (boleh tahan lagi processor dia)
  • storage : 500gb HDD + 88gb SDD
  • 1.50 kg (berat dia okay la.)
  • 13'3 inch (screen) tak la kecik sangat, tak jugak besar sangat. 
  • kelemahan dia mungkin takdak bluetooth and bateri takboleh bukak. sebab nipis. battery memang lekat kat belakang tu je la. dan lagi, bateri dia tahan 7jam. :D
  • plus! it is white. kakakak. (overall white termasuk keyboard)

walaupun spec2 dia tak sehebat HP Pavilion yang hebat tu. acer pun ada jugak spec yang sama dengan HP Pavilion dengan harga yang lebih murah, macam laptop adik aku. muahahha. so i dont want the same la. nak kelainan. memang demand sangat la aku nie kan. hahahhaa. tapi takper, sebab laptop nie ringan dan nipis, takde lagi dah alasan malas nak bawak laptop pi kelas sebab laptop berat nak mamp. hahahhaa XD. spec dia masih okay la. standard sikit. aku pun dah beberapa hari asyik baca review. memang masing2 ada kebaikan dan keburukan. :)

look at that laptop. so smexyyyyyy. muahhahaa XD

tunggu la sampai aku dapat laptop nie. kuangkuangkuang~

sekian, 
ilal liqa'


credit : HP & acer




22 comments:

  1. cantiknyaa laptop tu. kita pun ingat nak cari sebijik yang baru. laptop yang ada ni sokmo hang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari la yang baru kalau laptop lama takboleh guna dah. muahhaha XD

      Delete
  2. comel nya laptop tuh ,, sekarang nih pon laptop aisya buat prangai jugak . mula2 keyboard rosak , skrg nih mouse plak . agaknya dia nak suruh beli yang baru nih . hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel kan? memang nak laptop baru la tu. hehehe. :D

      Delete
  3. Wah! Anis pun ada laptop idaman actually, tapi kena guna yang sekarang dulu sebab duit takde nak beli baru. Bv tengok la lagi video anis ! Ada dua kot hehe

    ReplyDelete
  4. hahaha akak pun teringin nak tukar netbook :) akak guna Acer AO Happy 2, netbook saiz 10", zaman form 5 lagi beli. alhamdulillah boleh guna lagi tapi masalah kat bateri la. teringin nak tukar Asus Transformer Book 10", tak suka laptop saiz besar ni hehe

    ReplyDelete
  5. cun sungguh yang bawah tu. heee

    ReplyDelete
  6. Teringin nak laptop warna putih.

    ReplyDelete
  7. perghhh, KK pun ada laptop idaman, lama dah minat lenovo yoga 3 pro, harga rabak, tapi design memang bombastic !

    ReplyDelete
    Replies
    1. jyeahhh ana pon dok aim lenovo yiga 3 pro tu!
      mmg bombastik gila aahhh! padan dgn harga =P

      Delete
  8. wah ! bagus entri ni.
    Nadia pon on the way nak beli lappy.
    Tapi series tak reti tengok spefikasi2 ni..

    Sangat membantu !

    ReplyDelete
  9. Hehehuehehu whatt a nice spec yg hp atas tu ughh nak gakk heheehehe
    Qila beli asus wiwiwiw
    Alhamdulillah ok hehehhe

    Goodluck in buying ur new laptop okkkk

    ReplyDelete
  10. kalo akk pon ade laptop idaman..
    tp setakat ni impian tu tgl impian..
    gne laptop asus je..
    tu pon syukur alhamdulillah dpt jgk beli.. ihiks..

    semoga idaman anda tercapai ye..
    =)

    ReplyDelete
  11. Cantik juga jenama Acer, tapi hati ini teringin nak tukar pada Macbook Pro. huarghhh..Selera tinggi plak, duit tadaaa..kahkahkah :)

    ReplyDelete
  12. kita idam laptop baru jugak nih.. hihi

    ReplyDelete
  13. dulu fanatik product Sony, so, end up beli laptop sony vaio. alhamdulillah, sony best je :) cuma bila dah berumur ni, dia slow sikit, lepas format balik, improve jugak.

    target nak Macbook, tapi duit kurang T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  14. sama la kita pnh crack skrin laptop hahaha.
    woahhh cool HP pavillion tu BV!
    errr tp yg acer Acer Aspire V3-371 tu ok gak.

    ReplyDelete
  15. sexy je laptop tu. erhhh kite pun nak jugak! -.-

    ReplyDelete
  16. sexynya lappy tu. Nipiss! akk suka acer sbb senang cari bahan ganti kalau rosak ke.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!