Tuesday, 31 January 2017

january 2017 | stories x throwback

Assalamualaikum
hello virtual friends of mine. hope it is not to late to wish xong xi fa cai! *baling2 buah limau mandarin* this is why i love being malaysian. so many 'raya' to celebrate.:D

this post gonna be a conclusion for my first month of the year 2017. january.


the best thing happen in january of course the winner announcement of traveloka contest. i keep thinking about the travel thingy. where should i go? who is gonna be my travel partners? are the budget enough? and all little things that related to travel. and can't deny that i'm always excited to think about this. i did some sketch in my journal, googled anything related and more. (lol, been posting about this recently. booooring)

then,

addicted to read manga(s)
i'm start to read manga via online through an app in phone. yeah, i do read manga before, but i can't really focus especially when reading on my phone. but, due to some interesting manga that need my full attention because of small letters and the story plot really amazed me, i tend to love reading manga on my phone. i can't wait to read another chapters. chapter after chapter, volume after volume, i've became addicted to read. hahahaha.

i can only read manga online. because the physical manga are expensive and i hardly found any english-translated manga in most of bookstores. of course, if i've some money and found any manga that i read via online before, i will grab that manga to show some support to the mangaka. well, physical books does feel different from digital.

i really into slice of life genre. relaxing and heart-warming thingy are really my thing. oso into mystery and psychological genre since it make my brain works more than usual.


foods photos x throwback
i love to take photos. especially things that around me. i don't really like to selfie because of  the insecurities. hahahha. i really love to take photos of foods.

sometimes, when scrolling around my phone gallery in the midnight. come across some foods photos, drooling while remember the taste of foods really make me wonder, why i took this photos at the first place, what actually i did that day? and more. it is like a memories of my life through a photos of foods. HAHHAHAHA. nonsense. but thats really happen to me. so i wonder, is this kind of thing happen to you too? or it is just me? am i a weirdo then?

the taste of this mee goreng mamak reallyyyy good. it is not just like mee goreng with soy sauce (kicap). it is more than that. cewahhh. 


kdrama GOBLIN and runningman
done watching goblin. although i not watching the last two episodes thoroughly yet. because i don't really want to finish watching it and maybe i should take my time to move on. hahahhaha. 

runningman. gladly heard that they will keep the show going. 
anime(s) | some of my favourite anime does have season 2 ongoing. yeahhh. 

my purse. 80% papers and resits, 10% cards and 10% money. hahhahaha.

hmm. nothing much happened to my life in january.
but so many things happened around me.

hopefully, february gonna be a month full of positivity

so, how your january? any interesting event happen?
got angpao or not? hahahhaa




Tuesday, 24 January 2017

traveloka | oh mommaaa

Assalamualaikum,
and hi virtual friends of mine. i bet some of you might know what the fish is this post about. yes you right *nodding my head several times. yeahhhhhh! it is finally happen! wohoohohohoho, i'm so excited to tell you all about thisssss. can you feel how EXCITED i am?! can you feel it? hahahaha


i won 1st runner up in TRAVELOKA contest! i'm seriously can't believe i've win. 1st runner up pulak tu. ohhhhhh emmmm geeee. i'm such a lucky ass. hahahhaa. i'm sorry. my heart still 'excited' till this moment. okay, let's start some stories.

macam tak percaya nama BudakVanilla ada kat situ. wuhuhuh *lompat bintang*

9 januari 2017.  isnin.

yay! kucing kami 'menyek' dah selamat melahirkan 3 ekor kittens yang super comel. aku siap dah 'book' sekor aku punya. wahahaha XD si menyek melahirkan kittens tu pada tengah malam, dah la bawah katil aku pulak tu. adik aku kata, masa si 'menyek' nak melahirkan anak2 dia, dia nie bangunkan adik aku yang nak tidur kat ruang tamu tu, menyek geselkan kepala dia kan belakang adik aku, dan kemudian dok tercongak depan pintu bilik, kira nak bagi hint la yang dia nak beranak dah, nak beranak dalam bilik. dah disediakan kotak kat ruang tamu, taknak masuk pulak. so, sekarang dia dan anak2 bermaustatin bawah katil kat bilik. :3 

okay, let's get to main story. 

awal pagi dah hantar adik2 pergi sekolah. aku tertidur. hahahhaa. dasar pemalas kan. pastu terbangun pukul 11 sebab nak ready ambik adik2 dah. masa tu, banyak notifications masuk kat handphone, aku lupa off data masa nak tidur. malas nak check satu2. aku biarkan je sampai la masa kat satu traffic light, lama jugak. baru terdetik rasa nak check notifications satu2. tengok kat fb, fellow blogger ada tag aku dan suruh bukak email. okay. lampu hijau. letak phone dan jalan dulu.

sepanjang perjalanan nak pergi sekolah adik2 aku tu, rasa berdebar lain macam sebab dah teringat tarikh pengumuman pemenang contest traveloka adalah hari isnin tu tadi. pastu berhenti lagi kat satu traffic light yang memang lama gilsssss (sebab 4 simpang 2 jalur). dan check. yeahhh, 1st runner up. gumbiraaaaa sangat walaupun takdapat grand prize. sabar dulu. diam je dalam kereta. takyah excited sangat. hahahhaa. pastu, sampai sekolah, aku bagitau mak yang aku menang contest traveloka dan akan dapat coupons untuk flights/hotels berserta cash.

mak aku tanya2 la jugak. macam mana boleh dapat dan so on.
aku tanya ngan mak, boleh tak kalau aku travel luar negara?
kau tahu apa jawapan mak aku???!!
mak aku jawab, nak pergi ngan siapa? dalam negara je takboleh? dalam sarawak je ke? mak kata, bahaya pergi luar negara. sambil tu dia mengeluh kata kalau arwah bapak masih ada, memang dia takkan benarkan aku pergi jauh2. nak pergi ke Kuching tu je pun dia taknak aku pergi sorang2. aku gelak je. sambil kata, macam mana nak 'venture' kalau macam nie kan. hahhaha. bila bagitau dengan adik2 aku, adik2 pulak excited siap pilih tempat mana aku patut pergi. sambil pujuk2 mak aku. look, how protective moms could be. 


sejujurnya, aku masih menanti restu (macam nak kawen pulak. wakakkaa) dari mak sebelum decide nak pergi mana. mak pun macam dah okay je sebenarnya. tapi ada la beberapa plan dalam otak. tempat2 aku nak pergi. 

of course aku nak pergi JEPUN. my dream destination!. tapi aku takberapa pasti budget cukup ke tak. sebab masih google mana yang sesuai sebab jepun mahal. eh.

atau KOREA. sebab kononnya barang di korea lebih murah dari jepun. so aku masih membandingkan antara dua nie. jepun atau korea. 

atau dalam negara sahaja T^T


aku masih berkira2 dengan budget dan mencari TRAVEL PARTNER (untuk menggila bersama) dan plan travelling ala2 backpacking. kira travel dalam keadaan jimat la. bila dah ada teman, baru serious merancang destination, itinerary dan sebagainya. yeahhh, i'm looking for travel partners. sesiapa berminat please contact me through email. cewahh. 

coupons tamat pada end of JUNE 2017. so i need to plan before that time. so, kalau korang ada merancang nak travel this year and start planning, feel free to let me know. nak ikottt. wahahhaha  :3

so, korang nak travel kat mana? kalau ada peluang, nak tak jadi travel partner BV (BV adalah seorang yang super-easy-going) ? :3


Sunday, 15 January 2017

should i compare myself with others?

Assalamualaikum
lama rasanya dah tak buat post tentang motivasi untuk diri sendiri. wuhuhu. sebab selalunya aku nie jenis kurang bermotivasi. kekadang memang perlu motivasi untuk diri sendiri


should i compare myself with others?
patutkah aku membandingkan diri dengan orang lain?

aku rasa, sikap suka membandingkan diri dengan orang lain nie memang takkan lari dari diri kita. jujur aku katakan, aku memang selalu bandingkan diri aku dengan orang lain. paling selalu, aku bandingkan diri aku dengan orang yang lebih baik, yang ada kehidupan yang lebih baik, kaya, cantik, bijak. outputnya, yang buruk, kekadang aku jadi manusia yang tak reti bersyukur dengan apa yang ada, aku mengeluh dengan apa yang terjadi, dan berangan alangkah bagusnya kalau aku ditempat someone itu.

THATS THE BAD THINGS bila aku compare diri aku dengan orang yang lebih baik dari segi kehidupan, kekayaan tersebut. dari segi baiknya, aku ada rasa nak improve diri sendiri. aku ada alasan nak jadi lebih baik dari diri aku yang sekarang. 

comparison is not a bad thing after all. 
bila terpandangkan orang yang lebih susah. rasa kena stab right in kokoro (heart), betapa aku patut bersyukur dengan apa yang ada, betapa bertuahnya aku dapat kehidupan yang lebih baik dari mereka yang susah2. aku patut rasa lebih bersyukur atas nikmat yang dikurniakan olehNya.

walaupun susahnya aku rasa sekarang, akan ada yang lebih susah. 
so, bersangka baiklah dengan penCipta.
akan ada the right moments for happiness.

kesimpulannya, 
perbandingan? ada baik dan buruknya, depend dengan diri kita sendiri macam mana. nak jadikan sesuatu yang positif atau negatif. elakkan hasad dengki dan over jealous sebab tu salah satu penyakit hati.

aku malas nak bagi nasihat 'jangan compare diri dengan orang lain' sebab, kita memang tak lari dari benda tu. jadi nak nasihat je, tukar minda tu jadi positif, compare boleh, tapi jenis positif le kan. yeahhh~

peringatan bagi diri aku jugak.
sebab aku sedar, yang bila makin berusia diri nie makin banyak benda yang aku tengok, dan makin pelbagai perasaan yang aku rasa. kekadang rasa semakin menipis sikap 'innocent' dalam diri. aku bukan lagi budak polos yang takfaham pasal kehidupan. so, aku memang nak jadi se-positif yang boleh la selagi ada masa menempuh kehidupan ini. cewahhhh. (ehem, tapi dalam positif pun kena beringat jugak)

done. self-motivation?

p/s : satgi blogwalking. mood blogwalking KELAUT minggu nie T^T

Tuesday, 10 January 2017

into the blogging world | header changed!

Assalamualaikum,
hello virtual people. dah tahun 2017, macam tak percaya aku masih gigih ber-blog walaupun blog nie kira picisan2 cekedis je di kalangan blogger2 terkenal diluar sana. cuba kira berapa tahun dah aku berblogging? serius, aku taksangka boleh terjebak dengan dunia blogger nie. banyak input yang aku dapat. pahit manis semua ada. 


entah berapa lama lagi blog nie akan hidup. (tetiba sedih. hahahhaha)

bila tengok blogger lain yang semakin maju kehadapan, tukar domain, tukar wordpress. tetiba rasa nak tukar jugak. tapi, sebab aku kurang pasti apa niche blog nie, so, aku malas pulak nak tukar2. aku tabik sangat dengan blogger yang kekal dengan niche dorang. padahal aku, post je apa2 yang aku suka. keep a good work ya blogger2 sekalian. makin bertambah blogger yang semakin serius dalam dunia blogging. aku pulak tak serius ke? serius je, blog nie macam half dari jiwa aku.

aku cerita semua kat sini. 
sebab aku cerita HAMPIR semua benda yang terjadi dalam hidup aku kat sini, kekadang aku rasa nak DELETE je blog dan lenyapkan BudakVanilla, dan mungkin start semula sebagai anonymous. hahahhaha

tapi tu la, sayanngggggg. banyak kenangan. sampai nak tukar domain pun sayang. dah pehal kan? patutnya makin berusia blog, makin maju kehadapan. well, i'm a sentimental type of person (tapi jenis sentimental ngan sesuatu benda yang ada sentimental value iaitu yang menyimpan memori dan kenangan), buku biodata sekolah rendah pun aku simpan sampai sekarang, apatah lagi blog yang menceritakan zaman remaja aku. kahkahhhhhkahh. 

ok. dah la feeling2. 
btw, aku dah tukar header. 
BEFORE

AFTER

theme sama je, collage dan black and white. takdak idea nak tukar style baru. sekarang masih usha minimalist template kat etsy. rambang mata taktau pilih yang mana. pastu rasa sayang pulak nak tukar template (sentimental sangat ko nie BV) sebab template sekarang diedit dengan kasih sayang sepenuhnya oleh aku dengan bantuan tutorial dari blog2 lain.

let's see what happen next. hahahhaa
apa pulak perubahan yang terjadi atau bakal terjadi ngan blog korang sempena tahun baru? :D

oh ya, aku menang contest traveloka. macam taksangka, so aku kecikkan disini sebab tetiba rasa segan XD

see ya when i see ya lah :3

Thursday, 5 January 2017

a new year and wishlist

Assalamualaikum, 
hello fellow virtual friends of mine. 
this gonna be a photos-blogpost with some captions.
(sorry for some mouth-watering pictures for those who hungry or starving)

organised by my mom and uncle, sponsored by my uncle. prepared by my mom and fellow grandmoms, and eat by me and fellow hungry-for-foods people.

look at that mouth watering grilled chicken! (i'm still drooling) droololololing XD

by hot and roll?
a rolled pizza? tastyyyy and small.

a horror comic and light novels. a really nice catch at popular. the fact that i rather to spend more money on books than foods make me grateful and proud of myself. hahahhahaaa

 
a cute sticky notes for my journal. cuteness overloaddddd. i'm gonna paste this everywhere. XD

a meccchaaaaa kawaiiii (ssssuper cuteeeeee) bookmarks!
seriously, this thing so cute. (but my sister said that it's look a lil bit eerie) T^T


wishlist
πŸ“ƒget a job.
πŸ“ƒa healthy skin. need to take care of my skin (my skin is not in good condition because of my sleeping and eating habits are totally bad) but, thanks to some skincare that i purchased, it's getting better.
πŸ“ƒ learn some new languages.
πŸ“ƒ travels
πŸ“ƒ save moneyssss
πŸ“ƒ always be grateful and positive.
*got a tons of wishlist, but lets just make it short and simple. hahahahhaha

blog-related wishlist
πŸ“ƒ new blog theme (any idea?)
πŸ“ƒ visit more blogs/make more bloggers friends
πŸ“ƒ more useful posts
πŸ“ƒ - - --  - --  

will add some later. hahahaha

so, your wishlist??
see ya when i see ya lah.