Wednesday, 11 October 2017

september 2017 | stories x fav

I'm getting lazy these few days. probably a slump. i don't even know what to do. basically, i don't feel like doing anything. i want to write something on this blog, but guess I care too much for reader opinions and doesn't want to write nonsense, but now, i don't care and i don't give a hell because i just wanna write something. hahahhaha pathetic excuses.

assalamualaikum and peace upon you~


kenapa aku jarang update entry baru dah sekarang, sebab rasa feel kurang kot. entah la feel apa. maybe sebab hidup aku yang agak membosankan lately. nothing to share. aku kan suka cerita pasal kehidupan. walaupun lately hidup aku membosankan, bukanlah bermaksud hidup aku tak bermakna. hahahhaha. setiap nafas bermakna. cewahhhh. tak bermakna bagi aku, maybe bermakna untuk orang sekeliling aku.

so here, aku akan update benda favourite aku sepanjang bulan SEPTEMBER!!!

ANIME 

Mugen (in red), Fuu  and Jin

samurai champloo (26 episodes -2004-) | bagi aku anime nie menarik dan sedikit pelik. bayangkan anime di zaman edo jepun yang menekan samurai dan hip hop. hahhahaha. paling best pasal anime nie adalah pengembaraan Mugen, Jin dan Fuu. dorang bertemu secara tak sengaja dan meneruskan pengembaraan untuk mencari Samurai yang berbau seperti bunga matahari. weird enough? aku suka OST track anime nie, ada hip hop vibe. macam tak puas tengok pengembaraan dorang. fighting scenes pun boleh tahan. ada yang kata visual are not that good, tapi bagi aku cukup bagus dah visual anime nie.

summary from gogoanime
Mugen is a fierce animal-like warrior with a unique Bboying (break-dance) inspired fighting style. Jin has a more traditional style but doesn't think of this as a weakness because his skills are amazing. The two contrasting samurai warriors are far from friends, yet their separate paths seem to cross anyways. Mugen is wandering aimlessly through the city when he stumbles upon a teahouse where he meets Jin and Fuu (A ditzy waitress, but don‘t think she doesn‘t have anything hidden up her sleeves). Fuu convinces them both to come with her in search of a mysterious samurai that smells like sunflowers and their journey begins. This modernized hip-hop tale breaks the barriers of the common, historical, samurai anime.  Genre: Action, adventure, comedy, drama


i don't why this scene (episode 14) hit me so much, lol something pierced my heart. lagu tu dalam bahasa RYUKYU island. MUGEN asal dari RYUKYU island, kalau tak silap backstory lagu tu pun pasal peperangan berkenaan ryukyu island.

keppeki danshi aoyama kun (12 episode -2017-) | finally completed. hahhahahah. comel je anime nie, pasal sukan bola sepak dan aoyama kun yang germsphobia, pembersih gila2 tapi suka main bola sepak. comelllll jeeee. chibi version dorang cute. wahahahha

boku no hero academia second season pun dah completed. layan manga dan tunggu season 3 la nampaknya. hehhehee.

fall anime 2017 dah start airing! hahhahaha makin banyak la masuk watching list. 

🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂


KDRAMA


live up your name, Dr Heo (16 episodes -2017) | kdrama yang menarik perhatian aku sebab ada tag sci-fi iaitu pasal time travel. hahahhahha. memula excited nak layan drama nie sebab ada KIM AH JOONG. aku tetiba suka kim ah joong sejak tengok 200 pounds of beauty (siapa tak pernah tengok movie nie memang kena tengok la, my childhood kot. LOL). layan punya layan, tersuka dengan KIM NAM GIL, lawak gila dia nie. best jugak drama nie sebab ada medical stuff dan lawak sikit. 

summary from kissasian
Heo Im (kim nam gil) is an oriental doctor, acknowledged as the best in acupuncture and moxibustion in Joseon. His success is blocked due to his low status. One day, Heo Im travels though time and finds himself in present day Seoul. He meets Choi Yeon Kyung (kim ah joong). She is doctor firmly believing in only modern medicine.

🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂

MANGA


ReLIFE | aku dah pernah review anime nie <here>. sebab tak puas hati dengan ending anime (yang maybe ada second season), aku tergerak hati nak baca manga. lebih details sikit cerita dia. still ongoing. tapi memang la manga nie best. banyak benda aku terasa dalam manga nie dan banyak benda yang buat aku rasa 'terbuka mata' pasal adulthood. LOL. best la, banyak konflik tapi ada penyelesaiannya, dan setiap penyelesaian tu ada something reader dapat. atleast bagi aku.

dan aku start dah baca mana HORIMIYA (Hori san to Miyamura kun) sweet nak mati manga nie. hahhahaha. dengan aku pun blushing sama baca, lawak pun lawak. comel je. tetiba rasa comel baca manga comel. wakakkaka. still ongoing. wargghhhh banyak manga ongoing yang aku tunggu updatenyaa.

🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂

macam panjang pulak kan. kalau cerita pasal benda fav nie memang tak habis la.
i'm doing good. thank you.

kalau ada recommend any kdrama, anime, manga yang best pernah korang layan, please share ya! :D

adakah september korang pun membosankan jugak atau dipenuhi aktiviti best? hehehhe :3

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'






16 comments:

  1. Replies
    1. BV memang layan anime tiap masa hahhaha 😎

      Delete
    2. Sama macam Anisa, dah lama tak tengok anime. Last tengok Haikyuu kot.

      Btw, try tengok drama Suzy and Lee Jong Suk yang baru. The pacing and plot development looks great so far.

      nurulrasya.com

      Delete
    3. rasanya BV lebih banyak layan anime dari kdrama kot. hahhaha

      oh yang while you were sleeping tu? banyak jugak yg kata best. nanti BV tengok jugak. thanksss :D

      Delete
  2. live your name, Dr. Heo sounds interesting. Okay masuk dalam list untuk tengok hujung minggu ni :D

    September Fatin boleh dikatakan 30% agak bosan sikit hehe

    Fatina

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, memang interesting. :D kalau fatina tengok boleh review sekali nanti hehehe 😊

      sama la, rasanya BV punya september 80% membosankan 😂

      Delete
  3. Akak tengok Live Up Your Name, Dr. Heo by chance. Nasib baik best. Kalau tak, rasa rugi je buang masa. Hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnn, BV pun harap kdrama tu berpatutan kononnya, nasib baik memang best kan, ost pun boleh tahan 😂

      Delete
  4. reLife movie ver memang best. tak pernah pulak i tengok anime ver punya tapi movie dia overall mmg okay ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV baru jugak tengok relife movie ver. best jugak walaupun ada yg lain sikit dari anime n manga 😊

      Delete
  5. pls pls pls ngga drama age of youth season 1 & 2 kak hahaha sik rugi ktk ngga,nang best gilaaa.
    kmk blum ngga gik live up your name ya,ingatkan sik best ya kmk sik download haha lpas tok mok download lah,heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelak kmk nangga. mok nangga season 1 lok tapi alu belum download. hahahhaha. best jak live up your name ya sebab ada benda lawak2 😊

      Delete
  6. Siqah tak tengok Live Up Your Name sebab tak minat pelakon utama 😅 Samalah kita, mood update blog makin berkurang. Entah kenapa. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula tak berminat sangat tengok sebab tak berapa kenal pelakon dia. tapi sebab ada kim ah joong, tengok jugak last2. hahhaha, kannn maybe musim kot hehehe

      Delete
  7. I loveee Live Up Your Name tuuu :D terus rasa impressive dgn acupuncture. Even kat Czech pun ada Oriental Medicine punya department taw :D And the end of the story, something nice as well.... suka tak semestinya bersatu. Dan diorang utamakan priority masing2 iaitu bantu orang pada zaman masing2. If they proceed with the idea of being together, either one world will lost a talented doctor. :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, sama la. baru tau rupanya memang wujud oriental hospital macam dalam kdrama tu :) yesss memang banyak jugak pengajaran kan. lepas dah 'berjaya' baru takdir dorang bertemu semula. :3

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!