Friday, 29 September 2017

buku dan tempe goreng with cheese

Assalamualaikum,
lately banyak cerita pasal life je kat blog nie kan. BORINGGGGGGG. hahahhahhaa. tapi tu la pasal sebab maybe dah hilang modal nak cerita apa kat blog nie. apa lagi, merapu meraban la kerja kita. selain bercerita sikit isu semasa dan apa yang terjadi dalam hidup aku dewasa ini. wakakkaka. 

beberapa hari lepas, keluar ngan mak dan adik2 settle hal kat pusat bandar sikit. lepas tu jenjalan sekejap menghilangkan kebosanan. jalan2 pun aku kebosanan jugak. kat rumah bosan. social media bosan, yaaaaaa BOSANnyaaaa hidup aku. tapi syukur la aku masih bernyawa. hmm positif itu penting. hehehe

lama dah rasanya aku tak masuk kedai buku. nie masuk pun atas ajakan adik2. masa aku ada duit, seciputttt je buku lejenpress kat kedai buku nie, masa aku 'kurang' ada duit, perghhh melambak2 tak cukup rak la buku2 nie, semua ada, dengan buku2 yang ada dalam wishlist. menangis tepi rak tu je la sambil belek2 hidu sedut bau buku. 

atas dorongan kakaknya, adik aku yang tak berapa minat novel pun beli la sebijik novel. wahahhaha. novel BUMI by Tere Liye (BM translations dari Bahasa Indonesia). memang wishlist la buku nie sebab ternampak iklan fanpage LejenPress kat FB (kuasa marketing guyssss). novel tu ada sambungan. kira bersiri la, BUMI, buku seterusnya adalah BULAN dan buku seterusnya adalah MATAHARI. dan dengar2 buku akan keluar next adalah BINTANG.

aku dah habis baca pun novel BUMI. cepat je baca dalam sehari dua. LOL.
genre realiti, fantasi dan aksi gituuuuu. menarik la, aduhhh nak baca sambungan dia pulak.

taktau la nak review ke tak sebab aku kan pemalas. takbangga pun. sedih. 
tengok la kalau rajin.  

bagi siapa yang mengenali diri ini, tempe adalah antara makanan kesukaanku. tempe goreng khasnya. sebab aku suka tekstur rangup dan menyihatkan(?). apatah lagi kalau ada tempe goreng sambal. perghhh perghhh meleleh kejap air liur. 

hari tu ada lebih sos cheese dari kfc. bawak balik rumah, goreng tempe panjang2, makan cicah sos cheese. nikmat weh. rangup2 tempe dan masam2 manis sos cheese bergabung meletup. tapi sedih sikit sebab harga tempe sekarang dah mahal. semua barang mahal sekarang. harga diri orang sekarang je makin murah. eh

sorry la update cerita bosan selalu. 
okay la kan, ada jugak update dari tutup blog

korang pulak apa cerita? 
ada buku best dibaca lately, share tajuk please?
siapa suka tempe jugak? kita geng, siapa je taksuka tempe kan. siapa2?!!

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah,

18 comments:

  1. wah tempeee...best! goreng ranggup...lepas tu makan....terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la, goreng ranggup2, best makan. hahahha

      Delete
  2. Haha tempe is my feberet toooooooo!!! Idea baru lagi bernas erhhh makan tempe dgn cheese. Kk. Noted. Hahaha 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyyy, sama la kita, suka tempe wehehehe try la nanti makan ngan cheese aka cicah sos cheese, memang sedapppp :D

      Delete
  3. Ya Allah sedapnya tempe goreng 😍😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, memang sedap tempe goreng rangup2 :D

      Delete
  4. tempe goreng cicah cheess, urban sangat ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha style baru makan cicah sos cheese :D

      Delete
  5. Tak pernah terfikir pun nak makan tempe goreng dengan cheese sauce. But then, I don't even eat tempe. Hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempe goreng rasanya boleh cicah mana2 sauce, hahahha :D
      ruginya tak makan tempe :3

      Delete
  6. akak pun suka tempe! berapa ringgit kat sana? sini sekeping biasa harga RM1. memang sedih masa tak ada duit tapi buku-buku yg kita nak ada kat kedai buku hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyyy sama la :D kat sini dah jadi rm1.50 sekeping petak tu T^T
      kannn, bila dah ada, takda pulak buku2 kita nak XD

      Delete
  7. I couldn't stand tempe but dipping it in cheese sounds yummy.

    ReplyDelete
  8. kmk sik suka HAHAHA slalunya kmk buang aih haha siktauk lah kenak sik suka ngn tempe ya T_T nak review pls kakkkk hahaha kmk bulan tok blum ada beli buku gik,next month kali haha

    ReplyDelete
  9. same hereeee!! peminat tempe! dulu masa study Czech, tiap2 kali balik minta mak buat sambal tempe kering sbb nak bawak balik sana :D skrg, tempe almost everywhere... :)

    novel yg BV baca tu kiranya skrg dah ada siri 3 out of 4 ke?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  10. kurang suka dgn tempe ahaha T__T kalau cicah cheese tu teringin gak nak rasa, kotla boleh buat saya suka dengan tempe semula kee

    ReplyDelete
  11. Siqah tak minat tempe. Kahwin dengan orang Muar so selalu lah pandang tepi je tempe kalau MIL masak. Hehe.

    Lately, Siqah suka baca buku genre psychological thriller 😊

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!