Friday, 29 September 2017

buku dan tempe goreng with cheese

Assalamualaikum,
lately banyak cerita pasal life je kat blog nie kan. BORINGGGGGGG. hahahhahhaa. tapi tu la pasal sebab maybe dah hilang modal nak cerita apa kat blog nie. apa lagi, merapu meraban la kerja kita. selain bercerita sikit isu semasa dan apa yang terjadi dalam hidup aku dewasa ini. wakakkaka. 

beberapa hari lepas, keluar ngan mak dan adik2 settle hal kat pusat bandar sikit. lepas tu jenjalan sekejap menghilangkan kebosanan. jalan2 pun aku kebosanan jugak. kat rumah bosan. social media bosan, yaaaaaa BOSANnyaaaa hidup aku. tapi syukur la aku masih bernyawa. hmm positif itu penting. hehehe

lama dah rasanya aku tak masuk kedai buku. nie masuk pun atas ajakan adik2. masa aku ada duit, seciputttt je buku lejenpress kat kedai buku nie, masa aku 'kurang' ada duit, perghhh melambak2 tak cukup rak la buku2 nie, semua ada, dengan buku2 yang ada dalam wishlist. menangis tepi rak tu je la sambil belek2 hidu sedut bau buku. 

atas dorongan kakaknya, adik aku yang tak berapa minat novel pun beli la sebijik novel. wahahhaha. novel BUMI by Tere Liye (BM translations dari Bahasa Indonesia). memang wishlist la buku nie sebab ternampak iklan fanpage LejenPress kat FB (kuasa marketing guyssss). novel tu ada sambungan. kira bersiri la, BUMI, buku seterusnya adalah BULAN dan buku seterusnya adalah MATAHARI. dan dengar2 buku akan keluar next adalah BINTANG.

aku dah habis baca pun novel BUMI. cepat je baca dalam sehari dua. LOL.
genre realiti, fantasi dan aksi gituuuuu. menarik la, aduhhh nak baca sambungan dia pulak.

taktau la nak review ke tak sebab aku kan pemalas. takbangga pun. sedih. 
tengok la kalau rajin.  

bagi siapa yang mengenali diri ini, tempe adalah antara makanan kesukaanku. tempe goreng khasnya. sebab aku suka tekstur rangup dan menyihatkan(?). apatah lagi kalau ada tempe goreng sambal. perghhh perghhh meleleh kejap air liur. 

hari tu ada lebih sos cheese dari kfc. bawak balik rumah, goreng tempe panjang2, makan cicah sos cheese. nikmat weh. rangup2 tempe dan masam2 manis sos cheese bergabung meletup. tapi sedih sikit sebab harga tempe sekarang dah mahal. semua barang mahal sekarang. harga diri orang sekarang je makin murah. eh

sorry la update cerita bosan selalu. 
okay la kan, ada jugak update dari tutup blog

korang pulak apa cerita? 
ada buku best dibaca lately, share tajuk please?
siapa suka tempe jugak? kita geng, siapa je taksuka tempe kan. siapa2?!!

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah,

Tuesday, 19 September 2017

august 2017 | stories x what else?

Assalamualaikum,
dah masuk pertengahan bulan september, aku baru nak buat conclusion bulan ogos. wakakkakaka. procrastinator terhebat. lama rasanya aku takbukak blog. ada la dalam dua minggu gitu kan. entah kenapa mood nak berblogging masa nie berkurang gila2. nak blogwalking blog blogger lain lagi la kelaut kelangit semua. sorry yeahhhh. 


august 2017 stories x whatttttttt
sebenarnya aku taktau nak cerita apa sebab main point bulan ogos banyak aku dah cerita dalam post bulan ogos. >> https://budaksukavanilla.blogspot.my/2017/08/ << click untuk throwback post bulan ogos. 


awal bulan ogos, aku pergi ke Mukah dan berkonvooooooo. officially graduated yooooo. 
dah buat satu post jugak 

nak cerita apa lagi nie? hahahhahahhaa
tepu dah otak bila dua minggu tak bukak blog. *alasan je nie*

aku banyak cerita pasal bulan ogos kat post nie jugak 

sebab aku dah cerita panjang2 kat banyak post bulan ogos, so takkan nak taip lagi benda sama kan. 

aiken tea tree oil
august empties | aiken tea tree oil aku dah habisssss T^T best guna nie bagi muka berjerawat macam aku. hehehhe. sebab jerawat cepat kering. bagi kes aku, ambik masa beberapa hari jugak la. suka guna tea tree oil sebab ada rasa menyegat kat jerawat tu, padan muka dia. hahhahaha. tapi mengeringkan kulit jugak tea tree oil nie. sebab tu kena pakai moisturiser jugak. best letak kat jerawat fresh, sebab cepat kecut. lagipun dia 100% pure tea tree oil. bau pelik herbally first guna, tapi lama2 best pulak bau dia. hahahhaha. alah bisa tegal biasa kata orang. cewahhh.

setakat nie aku pernah jumpa kat guardian je, kat watson tak pernah jumpa lagi. harga pun berpatutan rm11+ untuk sebotol nie, boleh tahan lama pulak tu. 

samsung flip phone
fav things | flip phone!!!! yay! akhirnya berjaya jugak dapatkan flip phone. lama gila dah wishlist flip phone nie sebab terjebak dengan anime dan kdrama dulu2. hahhahahhaha. dapat jugak akhirnyaaa. beli dengan adik sekali so dapat sikit discount. yeahhhhhhhh. happy gila dah ada flip phone. dapat la acah2 kan. hahahhaha. ada 3 warna boleh pilih, gold, red dan black. tapi kami dedua beradik pilih gold. nak tau harga dan mana aku beli, sila tanya kat komen box di bawah. sebab bukan sponsored post pun. whehehe. ye, aku beli online. 



MUSICS!


Rain by Sekai No Owari (OST anime Mary and The Witch's Flower)
sebenarnya dari bulan julai lagi aku terjebak dengan lagu nie sebab dorang release short PV kat youtube bulan akhir bulan jun. tapi bulan ogos baru banyak keluar lirik dan cover. hahahhaha. excited sangat walaupun anime belum lagi release. bagi peminat style anime by studio ghibli, boleh la nantikan anime Mary and The Witch's Flower nie sebab style anime dia memang hampir sama dengan studio ghibli walaupun di produce oleh studio lain. studio phonto rasanya kalau tak silap. 



Uchiage Hanabi by DAOKO x Kenshi Yonezu (OST anime)
rasanya aku mula terjebak dengan DAOKO lepas accidently terdengar lagu Daisuki (with Teddyloid) kalau tak silap, awal tahun lepas. lepas tu memang layan jugak lagu2 DAOKO sebab suka style dia rap. hahahhaha. awal bulan ogos, DAOKO ada release beberapa lagu kat youtube. aku terus tersuka dengan lagu Uchiage Hanabi lepas first time dengar. hahhahaha. taksangka jugak dia buat collaboration dengan Kenshi Yonezu. aku pun baru kenal Kenshi Yonezu nie lepas terjebak dengan lagu dia PEACE SIGN (Opening 1 Boku No Hero Academia Season 2) hahahhahah. oh ya, lagu Uchiage Hanabi nie pun ost satu anime movie yang aku malas nak cari nama dia sebab panjang. wahahhaa. 

selain tu, aku pun tetiba terlayan lagu2 oleh Fujita Maiko. her voice pergghhhh. sangat sesuai dengan lagu style oriental. malas pulak aku nak letak videos2 kat sini. kalau korang suka dengan lagu2 style japanese oriental (modern) bolehlah layan lagu2 by Fujita Maiko. lagu2 dia pun banyak dijadikan OST anime. 

okay done with music. banyak pulak cerita rupanya. hahhahahhahha. 


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

ogos korang pulak macam mana? ada benda best dan musics best untuk di share?? share2 la. whehehehe. 

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lahhhhh. 

Saturday, 2 September 2017

tragedi hari raya aidiladha

Assalamualaikum,
hello bellooooo, okay apa yang tragedi sangat tu? LOL tu acah2 je. well iolls kan suka mengGEMPAKkan suasana. takda tragedi sangat pun. tapi meh la follow cerita raya korban kita. wehehehehe. takbanyak best pun, cukup la sekadar memori. syukur la memori manusia takmacam memori kad yang ada limit 16gb lah apa lah. 

hari merdeka 31 ogos 2017
genap 1 tahun arwah bapak meninggal. indeed we belong to ALLAH, and to Him we shall return. 

hari raya aidiladha 1 september 2017
macam biasa, kami beraya macam biasa. yang lainnya, kawan elin (my sis) datang beraya dan bercuti di rumah. memeriahkan suasana wahahahhaha. meriah sikit rasa raya aidiladha tahun nie. walaupun aku macam biasa je la rasanya. makan je banyak XD


tragedi bermula dengan. .. . . .
petang raya tu dah plan nak melawat kubur arwah bapak. plan la bagai, dah siap berkemas, start kereta, panaskan enjin. kemain aku selfie dalam kereta masa tu, tetiba phone jatuh dan tetiba lampu amaran(?)/emergency(?) yang kiri kanan tu terkelip2. lol, punyalah lawak taktau macam mana dah nak tutup dia, kecoh kejap adik beradik ngan mak, mak siap plan nak bawak bengkel. HAHAHHAHAHA. aku kata jangan dulu nanti kena gelak baru tau. pastu mak call pakcik aku (abang kepada mak) dan rupanya cara nak tutup dia tarik je button ada bentuk segi tiga atas stereng. LOLOLOLOLOLOL.

next, otw dahhhh, kereta bergerak atas jalan raya. aku perasan, meter suhu kat dashboard, tak drop2. mendadak terus stay kat H (hot) dan feel bawak kereta pun dah lain macam. aku cakap ngan mak kat sebelah, macam biasa mak iolls nie jenis terlebih terkejut, terlebih nervous, suruh berhenti terus dekat jalan raya masa tu jugak. masa tu kat traffik light, takkan nak menganggu laluan orang kan, so aku kata rilex dan cari tempat sesuai tepi jalan raya. bila dah jumpa berhenti la (depan kat kawasan traffik light tu jugak tapi ada kawasan sikit tepi tu) dan yang penting tak menganggu arus jalan raya. mak terus call pakcik2 (abang2 kepada mak). hahahhahah. dah agak masalah sebab air dalam tangki radiator kurang dan hose bocor. lepas isi air, terus follow pakcik aku pergi bengkel sebab dia nak tolong belikan hose baru dan pasang terus. batal la niat hari tu nak ziarah kubur sebab hari dah nak senja. tu je la tragedi nya. hehehhehe

awal2 kereta tu dah bagi amaran walaupun tak sengaja tertekan lampu amaran tu XD

kalau hari raya, mak memang selalu buat daging masak hitam, rendang ayam dan kuah kacang. bagi aku nie menu biasa kami masa raya. yang lain sikit masa tu, rendang ayam mak buat banyak kuah kali nie, selalunya kering sikit tanpa kuah, dua2 stail pun sedap. memang kenyang makan berkali2. daging masak hitam macam biasa la, semua suka dan paling cepat habis. 


tak sarawak la kalau takda kek lapis sarawak. hahhahahaha joke. sedap kek lapis yang belah kiri (cheese cake & red velvet(?) tu walaupun beli kat market harga rm10. seronok makan. tup2 dah habis. rasanya orang rumah nie sendiri yang habiskan. wahahahha. takpe, boleh beli lagi sebab orang jual kek lapis kat market memang tiap2 hari ada. bukan untuk hari raya je. 


🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨
tu je la cerita raya haji aku tahun nie.
lama dah aku tak tengok orang sembelih lembu korban. kalau ada pun bukannya aku berani sangat tengok. hahahhahahha

cerita raya haji korang pulak macam mana?
makan apa? (huhuhu sibuk nak tau korang makan apa kan)


sekian,
ilal liqa'