Monday, 15 May 2017

expectation VS reality | mini crispy pretzel

Assalamualaikum,
aku lama dah teringin nak makan mini pretzel yang rangup tu. serius memang lama dah terjenguk-jenguk kat satu instagram yang menjual mini pretzel nie. sebab harga dia boleh tahan, lama jugak tercongak-congak nak membeli ke tidak. bila campur postage, agak mahal jugak la sebab postage ke sarawak kan rm10, bila barang berat sikit jadi rm12. hahahhahahaha.

lepas berbulan, bukak lagi instagram yang jual mini pretzel nie. 
craving lagi. sebab belum pernah merasa macam mana rasa MINI PRETZEL. lebih best dia 'selam' setengah dalam pelbagai jenis coklat (apple, strawberry, white choc, choc).


EXPECTATION
rupa mini crispy pretzel kat instagram.


REALITY
reality bila sampai. hahahhahhahahaha, chocolate tu mencair dan melekat antara satu sama lain. nak kata sedih? no la, dapat jugak makan dan sedapppp walaupun rupa dah agak buruk. tak la buruk sangat kan. cuma kurang astetik. cewahhhhh. biasa la, benda nie terjadi bila makanan post dari jauh kan. nasib masih dalam bentuk pretzel tak hancur sebab packaging memang secure dengan bubble wrap semeter. 

asal sedap sudahhhh.
memang aku dah expect jugak la pretzel punya coklat mencair. sebab lama dalam kargo/van poslaju kan. hehehhe. takpe, asal sedap je. ini bukan ayat pujuk diri ye. memang sedap pun. lama craving, akhirnya dapat merasa, alhamdulillah :D

tu je la nak share,
bila makanan di pos kekadang jangan buat expectation tinggi sangat. bersyukur dengan apa yang ada.

korang pulak ada pengalaman menerima makanan melalui post? selamat tak makanan tu? :D

sekian, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'



32 comments:

  1. tu yg payah kan bila order makanan online, nnti rupa dia mesti tak cantik T__T
    Yg penting rasa masih sedap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann, memang payah, tapi apa boleh buat, dah craving kan :D
      hahahha yup memang sedap :3

      Delete
  2. Rasa sedap okeylaa. Cuma takleh nak amik gambar lelawa post dekat insta jerlah. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha nie betul. tapi BV ada jugak post walaupun tak berapa lawa :D

      Delete
  3. slalunya mmg mcm tu la kalau pos sbb tu kalau makanan tak suka sgt bli by pos tp kalau craving sgt nk buat mcm mna kann.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, hahaha dah craving memang sanggup je. :D

      Delete
  4. hahaha sekda meh nok jual area sia ajak? mahal bah kan postage ke sitok. sikpalah. rupa dah sik kacak gik tp mun maseh nyaman ya kira ok lah ya hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nang sikpernah temu rah ctok eh. hahahha yalah beli jak. sanggup tek nak kotan dah craving :D nang nyaman juak biar rupa sik seberapa XD

      Delete
  5. Sorry tapi rasa kelakar yang realiti tu hahahaha. Tak pernah lagi order makanan online, takut jadi gini lah. Tapi as long as sedap, rupa yang buruk tu boleh tolak tepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, bila tengok balik rupa realiti tu memang rasa kelakar jugak. :D boleh je order online, nak lebih selamat guna COD la, better drpd pos :3 betul2, nasib baik sedap :D

      Delete
  6. berapa lama masa amik untuk sampai rumah pretzel tu? KAlau kat Jepun ada system yang boleh pilih hari ni beli hari ni sampai

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak dekat seminggu jugak. sebab BV kt sarawak kan. :D
      bestnyaaa jepunnn, bila la malaysia nak jadi macam tu jugak? XD

      Delete
  7. Alamak sedihnya tengok rupa realiti tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun rupanya menyedihkan, tapi sedap. hahahhaa :D

      Delete
  8. Sedapnyaa airah dh pernah rasa memang sedap haha memang kena bersabar la kalau jadi apa2 kat brg yg pos jauh2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, memang sedapp. betul tu, kena sabar jugak sebab barang post jauh2 kan. nasib baik selamat sampai :D

      Delete
  9. Alahai sayu tengok gambar realiti tu.. Takpe yg penting rasa kan bv..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaa betul tu, yg penting rasa dia masih sedap dan atleast packaging masih okay :D

      Delete
  10. Haha mujur sedap BV, tp still mcm x enjoy nak makan sbb melekat2 gitu hehe tp papepon syukur sampai leh la hilangkan craving tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak part susah nak ambik bila melekat2. memang syukur sangat sebab sampai dari jauh tu kan. hahhaha

      Delete
  11. tak pernah lg order mknn scra on9, hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau ada kesempatan boleh je order, tapi better COD dari yg pos :D

      Delete
  12. Pernah beli makanan online, lepas tu terus insaf taknak beli dah hahaha lain betul rupa dia. Btw tetiba teringin pretzel :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la jangan buat expectation tinggi bila beli makanan online paling2 secara pos nie. :D boleh la beli pretzel nanti kalau nak :)

      Delete
  13. kmk pernah dolok beli chocolate dalam jar ya and okay lah juak time nya sampei haha nasib sik pecah kah apa. tapi nktok kmk lebih prefer beli cod ajak,sbb lambat gilak sampei T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib selamat kan. smadi jak beli on9 sebab jarang nemu orang berjual ya ctok :D bena ya, mun ada COD nang prefer pake COD jak. :3

      Delete
  14. So far, tak pernah lagi lah beli makanan online. Hmm, jadinya tak ada lagi experience macam tu. Mini pretzel ni kite ada beli dlm packet kat bakery patu celup je coklat sendiri. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini susah cari mini pretzel T^T
      teringin jugak nak beli mini pretzel macam tu jugakkk :D

      Delete
  15. busyra tak pernah try lg.. tp tringin jgkk.. hehe. alamak expectationnya tu cantikk.. hehe...

    ReplyDelete
  16. pernah dpt hadiah GA mini pretzel. dia pos. cair sikit tapi tak teruk mana. masih aesthetic lolol. mungkin faktor jarak pengeposan tak jauh mana.

    ReplyDelete
  17. sy x tapi kawan sy. beli mini pretzel, rupa boleh tahan tapi rasa... hancur ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  18. Kalau beli makanan online camtu lah kan BV. Tapi takpe. Biar rupa tak cantik, tapi sedap ๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!