Saturday, 1 April 2017

march 2017 | stories x summary

Assalamualaikum,
tak macam bulan february, bulan march aku rasa bersemangat update blog walaupun bukan setiap hari. kira lebih daripada sepuluh la posts aku bulan march nie kan. sebab banyak benda nak update. banyak idea. sekarang pun dalam sesi memerah idea dari otak yang agak bernas ini. hahahhahaa. pada usia nie aku rasa kena banyak belajar benda takut lama2 nanti makin slow. got what i mean? tak faham sudah. 

without further ado
let's us begin

bulan march agak meng-happy-kan sebab my birthday on 3rd march. nothing meaningful happen. eh wait. something meaningful does happen, I'm still alive on the day i reached 22yrs old. alhamdulillah. 

aku lupa apa aku buat pada 3 mac yang lalu. *check planner/jurnal* eh, ada makan2 kat kfc sikit dan treat myself a few sheet masks. hahhahaa sendu.

tak sah blog nie kalau tak upload gambar makanan. hahahhaha. foods make me happy. nie mee udang basah. nampak sedap, tapi rasa bagi aku biasa2 je. kuah rasa agak biasa je, macam kuah kicap yang kurang kaw. 

tbh I'm quite picky about foods. I'd love to eat foods that look presentable. by presentable here i mean, the cleanliness of utensils and stuff thus the way of they plate your food. hahahhaha. I'm might sound snob, picky, choosy blah blah blah, but this is the reality. people do love to see or eat foods on the white ceramic plate than on plastic one. BUT I'm really okay to eat in the plastic plate as long as it is clean without stains. (u'know some plastic dishes do have some dark colored stains remain on the surface of the plate).

here some youtube video that shows the tips to clean plastic dishes stains (CLICK)

aku okay je makan kat kedai tepi jalan serius aku okay, makan kat mamak, asal halal dan BERSIH. kita apa yang kita makan tau. jadi darah daging semua.

kedai nie kecik je sebenarnya, kedai makan biasa2 yang muat berbelas orang je dalam satu masa, tapi suka tengok barang dapur(?) pinggan, mangkuk, gelas dia. nampak presentable dan selera nak makan walaupun biasa2 je. tapi air tu serius sedap. hahahahhaa. (dah jadi pesen mak2 suka tengok pinggan mangkuk) HAHAHHAHA

mini comic haul

aku beli komik dan manga lagi. wakakaka. aku sebenarnya nak beli online kat gempakstarz je, kira dah masuk cart dah masa tu, tapi gladly, keesokkan harinya, pergi popular sebab ada BOOK FAIR, dan ternampak la buku2 komik dan manga2 baru kat rak buku, terus ambik ler. 

menyesal giler tak grab english novels kat POPULAR book fair masa tu, mostly harga RM8. diskaun 50% to 90%. kahkahh menyesal tiada gunanya.


ongoing shows / anime

strong women do bong soon (kdrama) - lepas habis je kdrama goblin, aku terus download kdrama doctors dan berhenti separuh jalan sebab aku tak berapa suka pasal politik/bisnes stuff dalam plot dia, tak menarik cara dia rebut kuasa, rasa macam tipikal kdrama tapi akan tengok jugak sampai habis nanti kalau dah habis bekalan kdrama dan tiada internet. LOL. jadi aku sangat excited bila dapat tahu pasal strong women do bong soon nie. lawak sangat tau walaupun ada scenes yang serius. pandai betul script-writer tu buat script lawak2. comical sangat. recommended!


hello counselor (k reality shows) - aku jarang nak follow update pasal reality shows hello counselor nie, selalunya shows yang aku tunggu tiap minggu cuma running man dan aku dah lama tak follow up dengan show the return of superman. beberapa hari nie, aku addict dengan hello counselor. kekadang ada concern/problem yang serius, kekadang ada yang lawak jugak. semua ada benda baiknya. hello counselor nie buat aku sedar yang problem yang aku ada sekarang takla serius mana. hahahhaha


steins; gate (anime series 24 episodes) - mind blowing anime about time travels. aku suka anime nie sebab cara dorang explain dan describe apa yang terjadi dan benda yang akan terjadi bila time travels sangat realistic dan hampir kepada fakta. plot digarap cantik dan unsur saspen sangat terasa bagi aku la. cuma aku tak sangka la that self-proclaimed mad scientist, okarin will end up with kirisu. sebab secretly aku ship okarin dengan mayuri, his childhood friends. the ship i ship was sinking. hahahhahaha. 


kokora ga sakebitagatterunda | athem of heart (anime movie) - aku taktau nak explain macam mana. nah bagi sinopsis dari MAL ; 
Jun is a girl whose words have been sealed away. She was once a very happy girl, but because of a certain thing she said when she was very young, her family was torn apart. One day, the egg fairy appeared in front of her and sealed away her ability to talk in order to stop her from hurting anybody else. Since this traumatic experience, Jun lives in the shadows away from the limelight. But, one day, she is nominated to become an executive member of the "community outreach council." On top of that, Jun is also appointed to play the main lead in their musical...
seriously, aku sangat suka apa yang terselit disebalik anime nie. tentang betapa pentingnya 'expressing yourself through words'. speak out. this anime really hit me in kokoro (heart). at the end of the movies, akan ada musical, seriously aku suka dengan lagu2 dan ost dia. terutama lagi 'Watashi no Koe' (my voice). tapi again (SPOILER ALERT). the ship i ship was sinking again. aku ship jun x sakagami. tapi jadi lain. LOL. no cliche ending i guess. 


Watashi No Koe


🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭

benda yang takbest march nie cuma ada dua.

screen handphone aku retak sebab kecuaian diri sendiri. kisahnya masa nak tutup bonet(?) kereta, handphone aku ada diantara pintu tu dan aku tak sedar pun. hentak punya hentak, apasal takdapat tutup bonet nie? LOL rupanya handphone aku weh yang jadi penyekat. hahahhaha retak ler. nasib baik screen protector je retak. T^T

beli headphone. agak berpatutan la harganya. keesokkannya, patahhhhh. hahhahahahah. sedih giler. pastu gam balik yang patah tu, nasib wayar kat dalam okay lagi. dapat pakai lagi, walaupun dah hodoh dengan gam dan washi tape. XD

summary.
march bulan yang bagus bagi aku. disebalik kesedihan ada benda happy terjadi. saling bersaing antara satu sama lain. jadi aku pilih yang happy2 saja. chill :)


itu sajalah kisah march aku. tak menarik mana pun. 
kisah korang pulak bagaimana?

see ya when i see ya lah. 
ilal liqa'









41 comments:

  1. Most of the time after I read your posts, I'll seriously get hungry BV. Sedapnya nampak mee udang basah tu *telan air liur*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sorry2. i'm loved to take food photos :D memang agak sedap juagk. telan air liur sendiri bila tengpk gambar nie balik :)

      Delete
  2. Fatin pun terlepas book fair popular sebab jauh dari rumah huwaaaa sedih sebab semuanya rm8 jeee πŸ˜­πŸ˜…

    BV selalu beli washi tape kat mana eh? Online ke ada kedai? Tertanya sangat sebab tak tau kat mana nak beli hehehe πŸ˜…

    Fatin pun suka tengok hello counselor..dengar masalah yang dorang hadapi macam mana dorg selesaikan. Menarik sangat πŸ‘ Return of superman banyak terlepak episod dia dah πŸ˜₯
    Anyway, Semoga bulan April will be another best month for you, BV! 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, BV sempat je pergi, tapi tak sempat grab yg buku2 rm8 tu. hahhaha

      selalu beli kat kedai bookstore/stationery je. kalau fatin nak beli online boleh je, lagi banyak pilihan, kat ig banyak jugak :D

      yeahh, memang best bila dorang bagi cara penyelesaian. sama je kita. :D
      inshaALLAH, you too fatin :)

      Delete
  3. hepi belated befday ktk! best lagu nok di letak ktk yaa. kmk suka lagu nok mcm ya ahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanksss. hehehhe kann, kmk pun suka juak, ya la ngkh dalam post tk :D

      Delete
  4. gambar makanan ya T.T

    cerita doctors ya nang sik brapa gilak,mula2 ajak best tapi kakya pehh hahaha do bong soon nang thumbs up! best gilak hahaha

    kmk kdg2 jak ngga hello counselor ya,mun ktk maok try ktk ngga knowing brothers kat kshowonline. boh ngga ep mula2 nya,tngga ktk start dari ep 30+. eh panjang indah komen kmk hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha sorry2.

      kan, kmk ingat kmk sorang jak rasa cmya. nang best do bong soon, perey jak nangga kdrama ya XD

      wahhh, kelak kmk mok nangga juak la, thanks madah, minat juak kmk mun dak kedak reality show korea tk sebab mostly nya best. eh sikpa komen panjang2, kmk suka. wahahhaa :D

      Delete
  5. happy belated birthday BV! Tak sangka BV jenis concern about plating tu. Susah nak impress BV ni. hehe.
    Strong woman dong bong soon belum tengok lagi, tapi a must watch sebab ada park hyung sik <3

    hope your april will be better :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks lya :D taksangka jugak diri nie macam tu. hahhahaha, senang je impress sebenarnya, asalkan bersih je bagi BV okay sangat. :D tengok la nanti kalau ada masa, memang best watak park hyung sik dalam tu. comel sangat. :)

      thanks ya, you too :)

      Delete
  6. bulan march saya takde apa2 entry pun wakakakaka
    strong women do bong soon tu best ehh? ok dh boleh masuk dlm list :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha, harap bulan april lebih aktif kan :D
      best bagi siapa minat benda lawak2. hahahha sila masukkan dalam list :)

      Delete
  7. Bagi saya bulan march adalah bulan yang paling best setakat ni sebab saya dapat attend banyak program dan dapat kumpul banyak wang simpanan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnyaaa, teringin jugak nak attend program sambil kumpul duit kan.:D

      Delete
  8. tak tengok strong woman do bongsoon tu sebab kawan kata weightlifting fairy lagi best >.< tapi entahlah~~~ lagi prefer drama jenis serius kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kot, sebab BV belum lagi tgk weightlifting fairy tu T^T
      yup, kalau prefer drama yg serius memang takberapa rasanya bongsoon nie, sebab serius lawak. :D

      Delete
  9. jemput join segmen saya
    https://thisisme-38.blogspot.my

    ReplyDelete
  10. Erghh, tak buat lagi entry summary March. Haha
    Macam biasa makanan tu sangat menggiurkan. Lagi satu, kalau shopping novel English rasanya memang Popular lah the best. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la buat. hehehhe :D
      sorry2. hahahhaa, kann, popular memang banyak novel english yg best2. :D

      Delete
  11. Persamaann kita suka makan sedap untuk meng-happy-kan diri..
    Kalau kuah dia tak best kita ratah udang besar tu BV..
    Hurrrmmmm tetiba teringat maggi kari udang / ketam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, memang kalau makanan sedap boleh happy je rasanya. :D
      memang meratah udang besar tu je la. kira okay jugak rasanya, cuma kuah kureng umphh.:)

      Delete
  12. Me too, I'm quite choosy when it comes to food! I do agree with you that eating your food in a white ceramic plate gives you that sophisticated eating experience hahaha (ada ke). Three layered tea is miy fav drink as well! huarghhh it looks so good.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa i'm not the only one then. yeahhh, rasa classy gitu. cewahhh. memang sedap three layered tea nie, kalau kat sini nama dia teh c special :D

      Delete
  13. suka baca entry makanan hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV suka upload gambar makanan je :D

      Delete
  14. Kisah March nadia tak ingat sangat tentang apa . Kena tgk gambar balik baru tahu . Anddd nadia pun tak buat lagi March wrap up. Hmmmm...

    Manga!!! Komik !!! Oh I miss my schooltime sebab mmg suka gak beli buku manga/komik. As I grow older , dah stop dah tapiiii ada baca psal kanga readers dari BV punya previous post . Terus download hihi

    Hmmm drama docotr tue mmg tak best BV . Nadia tgk sebab park shin hye then totally stop until terus tgk episode last apa jadi. Mmg cliche. So tak suka . Hihi

    If BV suka drama yang berat try to watch innocent defendant and whisper ( drama baru ) . Both serious best!!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat la nanti. BV pun selalunya tengok gambar dalam phone gallery dulu. hahhaha :D

      yeahhh, BV pun meman suka beli manga dan komik buat koleksi konon. lepas nie boleh la baca manga secara on9 puas2 kan. :)

      kan, ingat BV sorang je fikir macam tu, memula best jugak, lepas masuk bab politik, berebut kuasa, aish malas dah.

      memang dah masuk dalam list sebab banyak reviews kata best. kena tengok jugak nie. thanks ya sudi recommend kan :D

      Delete
    2. wrap up march Nadia mcm ada possibility tak kan buat je . tiba-tiba rasa mcm tak pe lah buat april nnt lah Hahaha.

      yezza itu satu kepastian lepas nie confirm bnyk ngadap komik dlm hp pulak tq kat BV recommend kan =)

      Delete
  15. besar betul udang tu, sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang besar udang tu, sedap jugak. wehehe :D

      Delete
  16. air dalam gelas tu betul-betul buat akak telan air liyr. nampak sedap giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry kak. nanti ada masa boleh la merasa ye. hahahha memang sedap giler. all time fav :D

      Delete
  17. besarnya udang tu BV. sy selalu beli komik hantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang besar. BV pun suka jugak baca komik hantu, ada jugak beberapa buah komik tu, tapi tu la, kekadang seram jugak nak baca walaupun komik je. hahhaha

      Delete
    2. x ingat dah tapi ada 1 komik bersiri hantu ni pasal coklat tu. coklat dalam hutan

      Delete
  18. Hahahahaha comel je perangai, tampal headphone guna washi tape! Aiipppp, jaga fon leklok, kite pun fobia juga tempered glass retak sebab fon jatuh terlepas dari tangan. Haisy, nak gugur jantung ni. Alaaa seronok sangat ke strong woman do bong soon tu! Kawan kite pun beria je suruh tengok, padahal goblin pun kite tak habis tengok lagi ni. Hahah! Hello, April. Please be nice to us! ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. headphone tu jadi sikit comel walaupun bertampal dengan washi tape, memang jaga elok2 tapi kekadang cuai jugak T^T memang nak gugur jantung dah masa tu sebab ingat dah takdapat hidup lagi dengan skrin retak teruk. hahhaha

      seronok la, sebab boleh release stress gelak2. hehhehe :D
      yeahhh, i hope so :)

      Delete
  19. Harap lepas ni BV tak post gambar makanan lagi, boleh membawa padah kepada masyarakat bloggers sejagat Hahahahahaha jkjk. Tp udang tu serious nak cari gaduh ... Besar nauu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahhaa sorry2. lain kali amerzing pulak post gambar makanan ye. :D
      memang carik gaduh udang tu, baru makan udang besar camtu. XD

      Delete
  20. Hihi. Tak sah kan kalau tak post gambar makanan dalam blog. samalah kita :D

    Harga RM8 je?? Ohh murahnyaaaaaaa! Ahh bestnya book fair! Siqah last pergi bookfair masa BBW 2 tahun lepas. Hii.

    Strong Woman Do Bong Soon! SUmpah lawak dan cute! Hihi

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!