Wednesday, 29 March 2017

UNBOXING | #OWLCRATE march 2017

Assalamualaikum,
hello, the people of the virtual world. last Friday, I've finally received the OWLCRATE box for March edition! I'm seriously excited to unbox everything. thanks to CLAUDY for the chance, for some who don't know how I got the box, I won them from a giveaway by Claudy.

actually, I'm quite frustrated because I've already wrote some of the contents in this post and done uploading photos, then I accidently deleted all things in the posts and now I'm writing this thing again and sighing about how careless I am.

its okay because I'm still hyped to show what I got from OWLCRATE.
this post is not a sponsored post. I write what I like.
first, sorry for my humble flat lay and some ugly pictures by my humble phone. HAHAHA

for this month, which is in March, the theme is Sailors, Ships, and Seas. the theme, of course, reminds me of the pirates (sailors), pirates' ships (ships) and seas where the mermaid lives.

this was how the box looks like when it first arrived on my doorstep. gladly the OWLCRATE box arrived in perfect condition even without some plastic wrapper because the box is what you really get. the box was perfectly sealed by tapes. and I just need to cut the tapes and tadaa open the box happily.

the first thing I saw in the box. a card of explanations and spoiler about what in the box. yeah, read some and proceed unboxing!

what in the box?

🌱 Compass Pendant Necklace designed by OwlCrate and produced by The Geeky Cauldron
i personally love this pendant necklace because of the vintage look.

🌱 Washi Tape by Simply Gilded
great! new washi tape for my planner. in love with the scales-like patterns and it is purple!

🌱 OwlCrate Button Badge
the button badge of owl dressed as a pirate. pretty cute to me.

🌱 Octopus Notepad by Boygirlparty
yay! who can say NO to cute octopus? and it is a notepad. which i really need.

🌱 Tea Towel from Kitch Studios
totally in love with the quote on this towel 'a ship is always safe at shore but that is not what it's built for', i plan to hang this on my wall in bedroom.


yeahhh! the main item in the OwlCrate!
Daughter of the Pirate King (hardcover)
I really amazed because the first time I saw this book cover, its do remind me of Pirates of Caribbean (movies that I never get bored to watch), and then, I've read the words above the title, 'Lady Jack Sparrow', oh I knew it! hahahhaa. they even put Captain Jack Sparrow's quote on the page which I'm find it quite funny and intriguing. can't wait to read!!

totally my favourite genre - romance, fantasy, humour and action. will review soon once i finish reading. 

letter from the writer, signed bookplate. ahh I'm honoured.

theme reveal card - April box theme : Head over Heels looks pretty good.
it's gonna be sweets and girly things. i guess. 

as a conclusion, I love all things that I received. although I still feel that the best box of OwlCrate so far is the one on February 2017, read a post from Claudy, February 2017 Owlcrate.

after all, March is always my favourite month of the year because it is the month of my birthday. LOL. I love the idea of monthly subscription box of books and items which relate to certain theme. I'd subscribe every month if I've the chance, but the price is definitely not in my league (LOL). the shipping cost is quite expensive. 

thanks again!

does Malaysia have their own kind of subscription box for books?
do you prefer buying books online or at physical bookstores?

see ya when i see ya lah
ilal liqa'


Monday, 27 March 2017

5 benda wajib aku cari di setiap blog

Assalamualaikum,
hey the people of virtual world.

dalam blogging, kena rajin blogwalking. nak cari benda baru melalui blog memang kena blogwalking. dan rasanya setiap hari, akan ada blog baru dibina. blog yang paling aku suka baca adalah blog personal yang menceritakan kehidupan penulisnya. sebab kehidupan orang lain tak sama ngan kita, tu yang menariknya pasal kehidupan orang lain. hehhehe

tajuk dan gambar kat atas memang jelas dah apa yang aku nak share kali nie. benda nie bagi aku yang harus ada pada setiap blog (bagi aku la, bagi orang lain taktau pulak). kira benda yang wajib aku cari bila blogwalking di blog lain.


🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍
let's get started!

1. about me. 
setiap blog yang aku singgah, ya setiap blog, aku nak kenal siapa disebalik blog tu. bagi aku, setiap blog mesti ada page about. bagi aku, tak kisah la nak letak gambar diri sebenar ke tidak, tapi aku suka kalau ada letak umur/tarikh lahir dan negeri asal/tempat tinggal. dan kalau yang bagi full biodata, itu bonus dan lagi bagus. hahahhaha. macam aku sendiri, aku terus bagi kat sidebar dan dalam page 'about BV' tu aku letak benda yang mostly orang nak tau pasal kenapa aku jadi blogger.

ada yang tanya pasal tutorial untuk buat widget dalam gambar diatas hari tu, nanti aku buat ya. lama dah rasanya tak buat tutorial dan freebies. :D


2. archive.
aku suka tengok archive setiap blog sebab nak tau, aktif ke tidak blogger tu update dalam sebulan. dan kekadang mood rajin datang, dan blog tu sangat menarik perhatian aku, pastinya aku nak baca post dia yang lama2. ada blogger yang tak letak archive dalam blog, benda nie sangat merugikan. 

kalau pasal SEO, dan link di archive banyak dan mungkin menganggu tahap SEO blog, boleh edit dan adjust blog archive ikut kesukaan, contohnya letak scrollbox, letak dalam flat list atau drop down. itu terpulang pada korang, tapi personally, aku lebih suka dalam bentuk hierarchy. sebab senang nak tengok tajuk post dan terus klik link tajuk post yang kita nak. 


3. bloglist.
pernah aku baca kat satu blog entah berapa lama dah, yang letak bloglist kat blog boleh memberatkan blog dan buat blog lambat loading sebab banyak link(?). entah sekarang masih sama macam tu ke tidak sebab banyak dah benda berubah pasal blog dan coding nie kan. cara aku nak optimizekan loading blog melalui bloglist ialah dengan tak letak icon kat dalam bloglist. banyak yang suka tengok icon warna warni dari bloglist tu kan, lain blog lain icon, kekadang icon2 kecik kat blog pun boleh buat blog lambat loading tau. so, kurangkan icon2 tu. 

okay, berbalik pasal bloglist. aku suka blog yang letak bloglist banyak2. sebab aku jenis suka tengok bloglist dan blogwalking melalui bloglist2 tersebut. best la kan, boleh berkenalan dengan blogger2 lain dan discover blog yang menarik dan baru, ikut citarasa. cewahhh :D


4. label.
untuk masa sekarang, label adalah sangat penting. bagi aku, label nie sama je macam menu bar. tapi lebih banyak(?) dan lebih details. aku malas nak letak banyak2 kat menu bar, so aku letak label je la, bagi sesiapa yang berminat nak tau benda by label boleh la klik dengan jayanya. wahahaha. k.

btw, label aku nie bukan widget yang disediakan blog, aku edit some coding sama macam menu bar dan jadikan label. label widget kat blog tu pun sebenarnya dah okay dan boleh edit coding. tapi aku suka edit sendiri, macam nie. (ikut acah2 minimalist template, heheheh)


5. cbox.
benda nie optional la bagi aku, sebab kekadang pun aku jarang tinggalkan jejak aku kat cbox blogger lain. hahahaha. tapi penting jugak la, sebab kekadang ada je blogger yang jarang tinggalkan komen tapi tinggalkan jejak dorang kat cbox. memudahkan jugak blogwalking dari cbox ke cbox. dan jugak, cbox lebih senang letak terus kat widget dan biar nampak. takperlu hide dan tekan icon suatu tu baru keluar, sebab selalunya aku malas nak tekan2 nie. hahahhahaa. bila blogwalking banyak blog dalam suatu masa, semua benda kau nak mudah.

chatbox jenis baru sekarang makin canggih, boleh letak gambar bagai. tapi yang takbestnya, takdapat klik link melalui nama, kena letak link kat message ke ada cara lain? (update : rupanya boleh klik 'button' sebelah kanan nama tu). hahhaha, apa2 pun letak cbox adalah optional. ikut suka korang, kalau ada, aku suka.

🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍
pineapple, i got a pineapple.

okay, sebenarnya nie pendapat personal aku je. sebab aku selalu blogwalking dan aku memang cari benda nie bila blogwalking. tapi taktau la blogger lain macam mana kan, lain orang lain cara dia blogwalking, lain benda dia cari. 

aku okay je bila blogger takdak follower gadget, sebab ada bloglovin, takdak bloglovin? ada bloglist kalau nak sentiasa update dengan bloggers kan. well, memang sentiasa ada alternatif dan cara lain. be creative.

banyak jugak benda penting kat blog sebenarnya, semuanya ada kebaikkan sendiri. pepandai la jadi blogger yang bijak kan. (walaupun aku tak ler bijak sangat pun). uhuks. 

done. 
bila blogwalking APA PULAK BENDA yang WAJIB korang cari dalam sesuatu BLOG? tell me!

hehehe, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'


Saturday, 25 March 2017

hias planner, jurnal atau nota

Assalamualaikum
jom hias planner, jurnal atau nota. aku suka menulis. dulu melukis tapi sekarang menulis je la sebab menulis lagi senang dari melukis. hahahhaha. so kali nie nak share la cara aku hias planner, jurnal atau nota. aku nie mudah je, asal comel, haaa tu aku suka.

aku sangat la cemburu tengok orang lain punya planner, jurnal yang sangat kemas teratur dan mempunyai aesthatic value yang tinggi. padahal aku punya planner/jurnal serabai, messy dan tiada ketentuan arahnya (nangis cikgu BM kalau baca post nie). aku kekadang cuba jugak buat kemas2. tapi akhirnya bila dah bosan, tetiba muncul la nak melukis doodle, nak melekat segala jenis benda dan semua jadi tidak terancang. bagi aku, lain orang lain cara dia hias planner. tapi planner aku bercampur jurnal, so macam kat atas la rupanya. berterabur bukan?

aku sangat suka sticky notes comel. dan yang kecik2 tu adalah schedule marker (schedule marker sesuai untuk letak kat dalam planner yang ada petak2 kecik tu). tapi aku tibai ikut cara aku letak kat mana2. HAHAHHAHAHA. your own planners, your own rules. yeahh.

kekadang ada perlunya sticky notes nie, selalunya kalau ada benda penting untuk dipandang atau diambil kira, baru aku letak sticky notes, kekadang takperlu pun.

stickers! aku pun suka stickers. aish pokoknya aku suka semua benda comel macam stickers. aku sebenarnya jarang guna stickers sebab stickers comel sangat dan sayang nak guna dan lekat kat planner aku yang tak menentu rupanya itu. selalunya aku guna stickers bila ada benda penting je. 

kekadang aku ada jugak buat stickers sendiri. DIY stickers, beli kertas stickers, lukis sendiri dan lekat. jimat lagi dari beli stickers comel2 yang agak mahal tu. best jugak. 

tell who doesnt love cutes washi tapes?!! aku suka washi tapes sebab comel. tiap kali beli mesti sayang gila rasa nak guna. sebab tu kekadang lama nak habis. boleh pakai bertahun2, sebab sayang kan. hahhahaha. ikut cara sendiri je hias planner guna washi tapes nie, lekat memana pun tetap comel je. 

paling penting of course la pen2 berwarna yang cantik2. pen nie kekadanag yang penting sebenarnya. paling2 kalau ada yang buat kod warna pada planner. kod warna tertentu untuk tugasan2 tertentu. kekadang guna highlighter. sekarang aku jarang beli pen, sebab pen tahan lama (maksudnya aku dah jarang menulis, hahahha).

lain orang lain cara hias planner. aku hias ikut suka aku je. kekadang mood minggu tu rajin, memang macam2 la buat kat planner tu. kalau minggu malas, memang kureng la nampaknya. memang ikut mood. 

bagi aku, benda di atas nie la yang aku suka guna untuk planner aku. banyak lagi benda lain bagi yang hardcore dalam planning/journaling/scrap booking dan sebagainya. 

contohnya, stamp, lettering and more. kalau nak cerita banyak2 takhabis rasanya. boleh cari #planneraddictmalaysia kalau berminat macam mana dunia planner yang hebat kat malaysia. hahahhaha. planner aku nie jenis DIY je, nak beli yang mahal tu, agak ragu2 sebab aku nie jenis tak tetap, takut lama2 bosan. hahahahhaa

so, korang ada planner tak?
apa pulak cara korang hias planner? :)

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Thursday, 23 March 2017

omurice or nasi goreng pattaya

Assalamualaikum,
hello world. here i am so bored and don't know what to write and this time i'm gonna share some useless things again. sigh. but actually i don't really care. hahahahahhahaa evil laugh.

OMURICE - Omurice or omu-rice is an example of yōshoku consisting of an omelette made with fried rice and usually topped with ketchup. With omu and raisu being contractions of the words omelette and rice. source - wikipedia

NASI GORENG PATTAYA - Nasi goreng pattaya, or simply nasi pattaya, is a Southeast Asian fried rice dish made by covering or wrapping chicken fried rice, in thin fried egg or omelette. source - wikipedia.

Nasi Goreng Pattaya
usually when i ordered nasi goreng pattaya, i'm only got the nasi goreng wrapped with omelette with some fancy looking chili sauce and mayo on top. but this time, i got some chilies sambal and fried chicken. RM6. nice!

the differences i found in both nasi goreng pattaya and omurice are the nasi goreng pattaya usually served with chili sauce (some may put mayo) and some may put sambal. but omurice usually with ketchup (tomato?) and some served with curry. same concept which omelette and fried rice, but different in a way of taste(maybe) or the way it served.

we usually don't find it easy to have OMURICE in most of malaysian-style restaurants. then Nasi Goreng Pattaya is one of the basic menu.

eating nasi goreng pattaya reminds me of the one of my all time favourite korean drama, ROOFTOP PRINCE. hahahhahahha.

ehem, i never eat omurice. but i want to try some. (fresh cooked from japanese/korean chef, not by malaysian. wakakkakaa)

i want to put some omurice pictures here in the post, but TOO lazy to wait for the pictures to load, download and upload. so, google it. i bet most of you already know how the omurice looks like. how it is looks like? it LOOKIN' good. hahhahahhaha

k.
the end of useless rants about foods,
see ya, when i see ya lah.
ilal liqa'


Monday, 20 March 2017

balanced drinks?

Assalamualaikum,
hai macam biasa, tajuk acah2 english tapi isi bahasa melayu pasar dan rojak.

kalau orang kata anda adalah apa yang anda makan. macam tu jugak dengan minum. 70% dari badan manusia adalah cecair. eh ada kaitan ke? entahlah.

sebenarnya kali nie nak cerita pasal favourite drinks. sebab dari makan aku lebih suka minum. percayalah, kalau kat kedai makan, air aku lebih cepat habis dari makanan. thats why la makanan selalunya tak habis sebab dah kenyang air dan mak aku pun marah. tapi kalau makanan berkuah cepat pulak habis. i love liquid. eh.

 ehem. semenjak muka aku dah berketul jerawat tumbuh. dan masih dalam proses pemulihan jerawat. aku tengah berdiet (baca; mengawal) air. atau jaga pengambilan air. 

keluar topik jap, selain mengentel jerawat (gurau uhuks), aku baru perasan hobi baru aku adalah suka mengambil gambar packaging sesuatu makanan/botol dan sebagainya. hahahhahahah. baru perasan sebab kat gallery phone banyak gambar macam nie. ape ke peliknye habit nie XD

okay back to the topic, sekarang aku kawal jenis air yang aku hadam.

recently aku baru tau yang DAIRY PRODUCTS (milk, cheese, etc) boleh menyebabkan terjadinya ACNE atau JERAWAT! iCRY iSCREAM, dah lah aku suka minum susu. suka makan coklat susu, suka makan cheese. sebelum aku tau, memang rasanya tiap minggu ada je aku minum susu coklat lah, susu strawberri, makan cheezy wedges, makan maggi ngan cheese.

so sekarang, aku cuba stop kan diri dari consume dairy products lebih dari yang sepatutnya.

aku cuba minum banyak plain water. dan elakkan minuman bergas. (padahal baru semalam rasanya aku minum hampir sebotol cola botol besar. sinful wahahaha). sekali sekala takpa kot. jangan selalu. #PujukDiri

sekarang bila nak beli minuman, aku selalu beli yang fruit juice. sebab my nature kot suka grab minuman daripada makanan kat supermarket, memang tahan diri jugak sebenarnya beli air bergas. plain water adalah yang paling bagus. sebab kekadang juice2 macam nie pun banyak gula, ada preservative dan sebagainya. 

bukan minuman je kena jaga sebenarnya. makanan jugak. (walaupun dalam troli tu banyak maggi dan fast foods) hahahhahahha. makanlah makanan yang seimbang dan sesuai dengan keperluan badan kita. cewahhh.

gula gula nano nano
lol, baru je bagi nasihat terus ada gambar gula2. baru jumpa balik gula nano nano nie. dulu suka makan. adik aku kata gula2 nie rasanya pelik. tapi bagi aku sedap la. siapa suka makan gula2 nie? sambil mengimbau zaman kanak2. hahahhaha

kata nak cerita pasal favourite drinks, tapi lain pulak isi kan. HAHHAHA. bear me.
fav drinks aku setakat nie adalah :-
APPLE JUICE! (love the tingling feeling of the sourness) XD

minuman favourite korang pulak apa? hehhehe

see ya when i see ya lah.
ilal liqa'



Saturday, 18 March 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

Assalamualaikum,
kali nie nak join lazada birthday blogger contest by lazada malaysia. siapa la tak kenal lazada nie kan. kalau yang jenis selalu on social media, memang tipu la kalau tak kenal lazada. macam tak percaya, lama juga lazada dah wujud ye dah 5 tahun. teringat masa awal kemunculan lazada dedulu, dengan iklan kat tv. memacam keluar kan. hahhahaha

comel pulak maskot/kartun nie. macam kenal je. hahahhaa. HAPPY 5th BIRTHDAY LAZADA!!

klik banner untuk ke website lazada. jom join reramai. manatau jadi yang bertuah.
dan akan ada birthday sale tak lama lagi dalam tempoh 22 - 24 march. get ready your cart online shoppers!

πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰


a. What do you love about Lazada Malaysia? | Apa yang anda suka tentang Lazada Malaysia

1 πŸ’œ banyak sangat pilihan barangan. dari barang dapur ke gadget, dari gadjet ke perabot, dari perabot ke basikal. wahhhh memang menarik lazada nie. sebab pilihan yang banyak, customer boleh la bandingkan harga dan shopping online dengan bijak

2 πŸ’™ bagi seorang yang suka shopping online, aku sangat suka shopping di website lazada sebab kekadang ada jenis barang yang free postage. selalunya kalau postage ke sarawak mahal, nie dapat free postage, mana nak dapat website yang bagi free postage nie. dah jimat duit kat situ. 

3 πŸ’œ satu benda yang aku suka pasal lazada nie, bila nak beli barang dia terus siap2 tunjuk 'delivery option | pilihan penghantaran' - dari situ boleh terus masukkan postcode daerah dan dia akan tunjuk harga postage, dan masa penghantaraan dan COD available ke tidak untuk tempat korang. benda nie paling memudahkan. sebab kebanyakkan website shopping online yang lain, dah nak checkout, dan buat payment baru dia tunjuk jumlah postage. good job lazada. 

4 πŸ’™ COD atau Cash On Delivery | bayar ketika penghantaran. yeahhh, aku kekadang macam tak percaya bila tengok boleh COD (COD available) bila nak shopping online kat lazada. sebab again, aku kat sarawak kan, selalunya, website2 shopping yang aku jumpa jarang buat COD sampai ke sarawak. nie sampai kauu. walaupun untuk barangan2 yang terpilih. aku still happy sebab bangga kan. wahahhaha. 

5.πŸ’œ fast process | proses yang cepat. aku pernah membeli barang di lazada. proses memang sangat cepat. bayar hari nie, dalam hari nie jugak dah proses dan menanti untuk penghantaran. serius cepat dan efisyien, satu lagi benda yang aku suka adalah, sebagai customer kita boleh track parcel tu dah dihantar ke belum kat website lazada. best. memudahkan. banyak sebenarnya aku nak kupas nie. tapi tu je la. macam dah panjang pulak. belum lagi yang lain. HAHAHHAHA


πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰


b. Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products) | Top tiga produk pilihan dari Lazada Malaysia (Tiga produk kegemaran anda)

lazada hardisk
1. hardisk. aku lama dah target hardisk nie. sebab cantik dan slim. sebenarnya sebab storage laptop aku dah nak full. dah merah dahhhhh punn. haahhahaha. so, aku sangat la perlukan hardisk nie supaya aku boleh download anime dan kdrama banyak2 lepas nie dan tak perlu risaukan kekurangan storage atau storage full. nak delete sayang pulak kannnn, penat2 aku download, buang data apa semua, tetiba nak delete macam tu je kdramas, movie semua. nangis ler. i want this! wishlisted! 


basikal lazada
2. basikal. wahhhhhh aku lama jugak dah teringin nak ada basikal. dulu ada je tu pun zaman aku sekolah rendah. hahahhaah. tapi dah rosak. dan salah satu basikal kat website lazada nie sangatlah menarik perhatian aku. dah la comel, siap ada bakul. bagi aku basikal nie penting sebab kalau aku nak pergi kedai berdekatan rumah, lagi senang guna basikal. sebab tak la susah2 guna kereta, moto ke apa kan. kalau jalan kaki pergi kedai tu, perghhh hampir setengah jam ulang alik kau. jadi, kalau ada basikal senang. dan boleh jenjalan petang2 beriadah kononnya bersama basikal dan tak berapa risau dikejar anjing. hahahhaha

dan, aku curious jugak la, macam mana la penghantaran basikal nie nanti ye? mesti poslaju dan pos2 yang mengepos benda nie curious siapa punya la basikal besar2 nie beli online kan. kalau tercapai, nak jugak bergambar dengan pakcik pos tu kat depan gate sebagai tanda kenangan. HAHAHHAA



3. mirrorless camera. aku suka kamera. dan aku memang entah berapa lama dah nak ada mirrorless camera macam nie. sebab aku sukakan photography dan videography. dengan adanya kamera macam nie boleh la produce gambar dan video yang cantik2 kan. memang lama gila dah aku nak mirrorless camera, banyak kali jugak tengok youtube review pasal macam2 jenis camera dan akhirnya akan pergi ke website lazada untuk tengok harga dalam rm dan specs. memang selalu aku survey camera macam nie, tapi nak membelinya entah bila. XD


πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰


c. How do you think Lazada Malaysia can improve? | Bagaimana anda rasa Lazada Malaysia boleh diperbaiki?

bagi aku la kan, lazada nie dah banyak improvement, dari customer care dan sebagainya. satu je la aku nak supaya lazada menjadi lebih baik dari sebelumnya, ialah banyakkan jenis barang yang boleh COD di sarawak atau sabah. dan mungkin free postage. benda macam nie sedikit sebanyak buat orang yang jauh nie happy membeli di website lazada. (tapi tu bergantung dengan seller di lazada kan, wuhuhuhu) 

atau masa membeli boleh dapat points, dan bila points sampai jumlah tertentu, boleh dapat free postage. hahhaha (aku memang penggila free postage). ke points boleh redeem produk tertentu. tapi aku lebih suka free postage. kalau nak bagi free gift pun boleh. hahahhaha. dengan cara macam nie, makin banyak la return customer sebab nak kumpul points. dan jadi satu kelebihan untuk pihak lazada. win2 situations. (dah boleh jadi marketing strategist. ahhahaha)

sincere from lazada's customer. 


πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰


d. What is your birthday wish to Lazada Malaysia? | Apakah ucapan selamat hari jadi anda untuk Lazada Malaysia?

semoga LAZADA terus menjadi website shopping online nombor satu di Malaysia. kalau tak nombor #1 di Malaysia pun, tetap menjadi nombor #1 di hati saya. ciaciaciaaa. (hahahah ber pickupline pulak). 

apapun, keep a good work lazada malaysia, we proud to have you here in MALAYSIA. yeahhh MALAYSIA BOLEHHH. 

HAPPY 5th birthday LAZADA πŸ°πŸŽ‰πŸŽ‡πŸŽŠ
semoga panjang umur dan murah rezeki πŸ’–


πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰


jom ler join bloggers2. banyak yang join banyak lagi hadiah. bila banyak hadiah, mana tau satu hadiah aku yang punya. wakkakaka. k. lagipun random nie. serious. 

see ya when i see ya lah.

Monday, 13 March 2017

my current favourite phone apps

Assalamualaikum,
lama dah rasanya aku menulis tentang sesuatu info yang berguna kat blog nie. selalu pasal life aku je. dan rasa syok sendiri. hahahahaha. memang blog aku nie blog syok sendiri sebenarnya. so, kali nie nak share application dalam handphone yang menjadi kesukaan aku sejak beberapa bulan nie.


nie tak termasuk media sosial tu semua ya.


1. Luna Diary
Luna Diary nie adalah app yang macam diari tapi dia special sikit sebab comel dan simple. setiap kali kau tulis diari bulan (moon) akan berubah. dan lama2 bulan (moon) akan jadi penuh. suka tengok bila bulan tu dari bulan sabit jadi bulan penuh. dahlah interface comel. tulisan dia pun comel jugak. dalam nie bukan aku tulis diari je, poem pun ada. entah layak ke tidak digelar poem. yang penting comel dan tak makan banyak storage space. :D

luna diary
Luna Diary on PLAYSTORE


2. Snapseed
aku lama dah install dan uninstall snapseed nie. sebab dulu aku bengap, tak berapa guna snapseed dan tak pandai nak guna snapseed. hahahahah. snapseed adalah photo editor. nak edit gambar best kat dalam app nie. sebab macam2 tool ada. yang penting, semuanya ikut kesukaan kita. tool paling aku suka dalam snapseed adalah 'text' dan bagi filter pulak, aku suka 'lens blur'. aku suka semua sebenarnya sebab senang adjust ikut kesesuaian. bagi aku, snapseed adalah antara editor yang terbaik untuk edit gambar. 

snapseed photo editor
Snapseed on PLAYSTORE


3. VSCO
vsco cam adalah forever favourite photo editor app bagi aku. sebab filter dia unik dari editor lain dan tools pun senang guna. bagi aku la kan, filter vsco nie kalau digunakan dengan betul, boleh 'enhanced' gambar jadi lebih cantik. aku pernah buat review pasal vsco dalam entry nie PHOTO EDITOR APP (lama gila tahun 2014) dan sampai sekarang masih setia guna vsco. hahahhaha. pernah jugak buat tutorial download semua filter vsco secara free. dan hampir semua gambar kat instagram aku diedit menggunakan vsco app nie. 

vsco cam
VSCO on PLAYSTORE


4. Manga Reader
aku baru je install manga reader nie pada awal tahun. dulu aku jarang baca manga walaupun teringin sebab malas banyak hal nak bukak laptop baca secara online. sejak terinstall nya app nie, aku terus ketagih baca manga. hahahahhaa. bagi aku app manga nie paling mudah setakat nie. aku ada jugak cuba install app manga yang lain, tapi yang lain kurang. so, app Manga Reader nie memang best la. boleh download manga dan baca manga secara online. paling best, manga2 dalam app nie dari website2 manga terkenal seperti mangago, mangafox dan sebagainya. dia akan notify kita kalau chapter baru keluar (bagi manga yang kita dah 'favorite' kan). 

manga reader
Manga Reader on PLAYSTORE


aku jarang main game. so, kalau install game kat phone pun cepat je uninstall balik. hahhahahaha. sebab aku cepat bosan. atau mungkin mood nak main game kat phone kurang. kalau rajin nanti aku update pulak game2 yang pernah aku install dan agak syok untuk dijadikan 'time killer'

favourite app kat phone korang pulak apa? (manatau kalau aku rajin dan teringin nak tau aku install jugak)

see ya when i see ya lah. 


Saturday, 11 March 2017

gambar dan cerita #1

Assalamualaikum,
sebenarnya takda benda pun nak diceritakan. hahahaha. tapi orang kata setiap gambar ada cerita. so, meh la kita belek2 gambar dalam gallery dan bercerita. tak banyak, sikit pun jadi kan. 

menaip tengah malam. masa orang tidur, aku masih berlampukan cahaya laptop dalam kegelapan. aku tau tak elok sebenarnya berdepan dengan cahaya laptop apatah lagi dalam gelap, tapi entah kenapa masa gelap nie jugak tangan rajin menaip. hahahhaha. bila mata rosak salahkan laptop padahal salah sendiri. teheee

cute planner
journaling dan planning. mungkin lebih kepada journal. aku suka benda comel. dan menulis dalam buku nota yang comel. sebab rasa syok comel pulak buat benda2 comel macam nie. hahahhaha. dalam nie aku lebihkan tulis life event yang bererti dan kekadang benda yang aku terfikir.

aku masih ingat, waktu sekolah rendah dan sekolah menengah dulu aku banyak buku nota cantik2. sekolah rendah sibuk dengan buku biodata, buku lirik lagu dan sebagainya. sekolah menengah terjebak dengan diari. beli buku nota hardcover dan balut cantik2. letak sticker bagai, dalam tu tertulis segala luahan hati yang tak mampu terluah di realiti. dalam diari tu pun aku segan bagitau apa yang aku nak. lepas malas nak menulis luahan perasaan sebab takguna rasanya, aku 'seal' dan letak selotape banyak2 kat bahagian diari supaya tiada siapa dapat bukak dan jadikan buku biodata, HAHAHHA. entah kenapa masa tu senior memang jenis suka tulis biodata, passing2. sampai balik kat aku. passing2 lagi ngan orang lain. entah bagaimana buku tu menghilang pada satu hari. hilang dari bawah meja aku rasanya sebab tertinggal. entah siapa yang ambik. aku pun macam tak kisah dan kecoh pun buku tu hilang. yang aku harap, takda orang baca bahagian diari tak berguna tu. buat malu nusa dan bangsa je. HAHHAHAHAHAHHA


farley sibu
farley. tu nama satu tempat shopping di sibu my hometown. nie bangunan kat kawasan dia. aku harap pada masa akan datang, aku akan lebih rajin memperkenalkan kawasan sibu kat korang. sebab rasanya banyak lagi yang taktau pasal daerah sibu nie. rasanya menjadi tanggungjawab aku la memperkenalkan sibu sebagai manusia yang lahir di sibu. ecehhhcehhh. poyo. 


makanan yang sedap memang buat sesiapa yang lapar happy. black pepper chicken. aku rasa sedap je. sekali adik aku yang rasa, dia cakap macam rasa ayam masak kicap yang mak masak. hahahhahaha. aku takdapat habiskan pun. bila offer kat adik2. memasing berebut2 macam anak burung. LOL.

arwah bapak selalu bawak kami sekeluarga makan kat tempat nie. arwah bapak selalu tapau makanan dari tempat nie. bila makan kat tempat nie balik tanpa arwah, serius rasa sedih, rasa disetiap sudut ada memori bersama arwah bapak. teringat2 apa menu yang selalu arwah bapak order bila makan sini. AL-FATIHAH, 

laksa sarawak homemade by pakcik saudara dan nenek saudara. sedapnyaaa. kalau orang sendiri buat depan mata memang sedap. lagi2 makan dekat rumah. hahahhaha. bila makan kat rumah boleh je tambah bila2 masa kau suka dan makan mana2 kau suka asal namanya rumah tak kisah dicelah manapun kecuali jamban. masih terasa kuah laksa sarawak makan bersama isi ayam yang dicarik-carik. nikmat dunia. alhamdulillah. 

ice cream cup vanilla
pada hari yang panas terik, penyegarnya adalah ice-cream. tapi kalau mood hujan2 pun syok jugak makan icecream. icecram yang sedap boleh dimakan tak kira masa. tipikal la kan. 

bila nama dah budakvanilla. rasa terjebak jugak suka icecream vanilla nie walaupun pada asalnya aku bukannya suka sangat icecream vanilla. sebab vanilla cepat cair dan rasa pun biasa2 je. tapi percayalah, rasa vanilla setiap jenama icecream adalah berbeza. kekadang ada rasa vanilla, rasa macam takda rasa je. kekadang ada rasa vanilla yang kuat, bau vanilla pun kuat. akhirnya, semua terletak pada harga sebijik icecream. pebenda entah aku merepek. 

suka tak icecream vanilla? (ke suka budakvanilla? ciaciacia *tumbukdiri)
aku suka icecream mint sebenarnya. kalau antara mint dan vanilla. aku pilih mint.

see ya when i see ya. 

Tuesday, 7 March 2017

Sunshine Blogger Award | do i read?

Assalamualaikum,
whoaaa i been tagged by RASYA. i really love this kind of tag. hahahhaa. thanks for tagging, atleast i got something to write on my blog. :3

let's get started. sunshine blogger award!


Sunshine Blogger AwardThe Rules:
1. Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog

2. Answer the 11 questions sent by the person who nominated you

3. Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions

4. List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog







Questions:

1. If you’re an electronic appliance, what’ll you be? (No kidding, this is one of Japan’s job hunting interview questions)

SMARTPHONE. cause it is smart. and can do everything (not really everything). smartphone nowadays really can do almost everything. who knows in future, from just a smartphone we can make a better world. everything about japan is so unique.


2. The last book you read.

ostrolia aku datang.
this book is good. i'm excited to turn every pages. most of time, i love how the writer make me feel like i'm reading her blog/journal and life story. and this is how i want to make my readers feels while reading my blog except i don't have a interesting story to tell and i'm not a good writer *cries in the corner*


3. But wait, do you read?  πŸ˜Ž

yeahhhh i do read 😎. i miss reading at the library. i wanna go to library soooo bad. but i'm bad with direction and i hate (read it as lazy) to park the car and looking for parking space. *cries again in the corner*


4. If so, what’re your favourite authors?

for now, TUNKU HALIM, because he wrote a really good horror stories. some of the stories really get me into the 'scenes'. i don't know much about him. but he is a really good writers for thriller, horrors and such genre and he quite a famous author too.


5. Recommend me a book.

HORROR STORIES by Tunku Halim
*not yet finish reading because too scary to read it alone and it been for few month already meh* (just accept the reality, that i am to lazy too read it) HAHAHHAHA


6. What do you visualise yourself as in the future?

hired with the job that really suit me in everything. happy. 


7. The biggest decision that you regret making.

nothing in making decision. but there something i regret. i do regret about my high school life. i wish i know more about future careers(because in high school, i don't really have a 'right' ambition and i don't really know where i should be. i'm just following the flow), i wish i am more talkative and such. but everything happens for reasons right? that is how i persuade myself to face the reality.

*so adik2 who are still in schools (high school), please think more about your future, so you don't have any regret and appreciate your school's life because all these kakak2/abang2 miss school's life so bad and really want to turn back the times to be a high school student again. wehehehe


8. Why do you blog?

for fun. i tend to be secretive with friends and family, so in blog i could share something to strangers. hahahhaha. someone asked me before, why i like to share my life story to strangers? WHY and WHY? because i can lah. i hope i'll never share something TOO PERSONAL. i definitely create a boundary in almost everything in my life. plus, i do know some of my families (relative), close friends secretly reading my blog. hahahhaha. yeah i knew it. but please just don't tell me about what you're reading. XD


9. The meaning behind your blog URL and name.

no meaning. T^T childish meaning. basically this blog URL and name exist because of lack of idea and deep curiosity about blog. i create my blog without thinking wisely about URL, what to write/share and such things. then bammmm, here i am. 


10. Recommend me a blog that you always read.

in my bloglist. i always read blogs in my bloglist. and i RARELY read from 'reading list' in blogger dashboard. i'm literally jumping from blog to blog from other blogger's bloglist. do mention me 'everywhere if you wanna join my bloglist, but please be sure you put mine link first. (hehhehe)


11. Is blogging fun?

yeahhhhhhhh. never had a thought that blogging will be THIS fun. i got so many benefits from blogging. tbh, blogging has widen my perspective about world, about peoples.


πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰πŸ‰


I'M tagging these awesome bloggers -
eiz, wanaseobyafifah, tashira, leo, amerjaya, zizie, tomodachi, (i don't know who else to tag because mostly had been tagged by other bloggers, please tell me if you want to be tag by ME! i will put your name here, hehehe)


QUESTIONS -
1. when do you start to know my blog? :3
2. what is your animal spirit and why?
3. pick an item at your right side and that gonna be your weapon in zombie apocalypse, what is it and how you gonna use it?
4. if you were in a home and there a zombie attack outside, where the safest place to hide and why?
5. give 3 reasons why do love blogging? do you love blogging?
6. backpack or sling bag?
7. i love music. so do recommend me some of your favourite music genre and songs.
8. pizza or burger?
9. what do you think about girls/boys who is wearing a spectacles?
10. plain shirt or checkered shirt?
11. some words for your silent readers?

done. here a πŸ‰ for you. :3
see ya when i see ya lah.


Sunday, 5 March 2017

asian movies marathon | reviews

Assalamualaikum
typing, backspace, typing, backspace, typing, backspace. and there you go, one hour wasteddddddddd. i'm breaking down in blogging. wahhahaha. i'm here not to impress anyone. i'm here, because i want to be me. i want to be myself. i want to write my heart out. i don't care if i gonna make mistakes, because that is the way i learn something. #selfnote

why i'm writing to express something?
because i can! hahhahahha

yeah,
done with that unreasonable intro. let's get to the main topic!

lately, i don't know how to spend my super-boring-free-time (i know i should appreciate those free time, but too much free time suffocates me). so i'm doing some asian movies marathon. and i'm gonna reviews some asian movies that i watched.


how to use guys with secret tips | namja sayongseolmyungseo (korean) 2016
Assistant TV commercial director Choi Bo-Na (Lee Si-Young) is tasked with doing anything and everything at work. Due to working so many hours, her appearance is always a complete mess. Choi Bo-Na also hasn't dated in years.

One day, her company shoots a commercial on location at the beach. Famous actor Lee Seung-Jae (Oh Jung-Se) appears for the filming, but he immediately complains about the tall height of the woman he is shooting the commercial with. Because of this, the whole concept behind the commercial has to be changed. Choi Bo-Na complains about Lee Seung-Jae's attitude, which makes Lee Seung-Jae dislike her even more.

BV's review | interesting story plot. love the concept, romantic comedy genre. this kind of movie makes me not to skip any scenes. laugh and smile a lot. somehow, i wished the movie was longer. XD


heroine disqualified | no longer heroine | heroine shikkaku (japanese) 2015
Hatori Matsuzaki (Mirei Kiritani) is a female high school student. She has a crush on her childhood friend Rita Terasaka (Kento Yamazaki) and believes he will eventually choose her as her heroine, but Rita Terasaka begins dating Miho Adachi. Meanwhile, the most popular male student, Kosuke Hiromitsu (Kentaro Sakaguchi) takes an interest in Hatori Matsuzaki.

BV's review | if im not mistaken this story is from a manga. i loved school-life drama, but i kinda feel this movie must be like typical shoujo manga (manga for a girl). and yeah, i'm right. i love how funny the special effects (CGI) and how cute the heroine's personality. OMG fangirling over KENTO YAMAZAKIIIIIII, his Pokerface is on the new level. hahahahhaha and KENTAROOOOO, OMGGGGG such a fine ikemen (handsome guy). there are something i hate and i love about this movie. hmm. will watch it again since i skipped some scenes XD


flying colours | biri gyaru (japanese) 2015
Sayaka Kudo (Kasumi Arimura) is a 2nd grade high school student. She is a gal who wears miniskirts and has her hair dyed blonde. Even though she is a high school student, her actual academic grade level is on par with 4th grade elementary school students. During the summer, Sayaka attends a private institution (ala2 kelas tusyen gitu). There, she meets Teacher Tsubota. Besides her mother, Teacher Tsubota is the first adult to praise her. Sayaka begins to change. She studies hard and eventually passes an entrance exam for Keio University.

BV's review | oyaaa oyaaaa, i really loved this movie! based on true story. the story plot is about STUDYINGGGG and the stressed from studying with a little bit drama about life. i love how Tsubota Sensei teach his students. how he praised his students, and how he believed in sayaka. i think, they should make a special movie for Tsubota Sensei. XD and i really adore sayaka spirit to success. this movie is totally suitable for students whenever you feel like wanna give up in studying. WATCH IT!!!



because i love you (korean) 2017
Jin Lee-Hyung (Cha Tae-Hyun) is a talented songwriter. He happens to connect people who are not good in love by taking over someone's body. (because he was in coma after involved in car's accident)

Those include Lee Hyun-Kyung (Seo Hyun-Jin) who wants to become a singer, but she suffers from stage fright. Scully (Kim You-Jung) is a high school student. She helps Jin Lee-Hyung's spirit. Chan-Young (Lim Ju-Hwan) is a colleague of Jin Lee-Hyung and he likes Lee Hyun-Kyung, but in vain.

BV's review | another interesting story plot. i loved the movies. but something seems incomplete. i don't know what but something is missing. LOL. or it just me. but it is a good movie though. if you like comedy, love and drama. watch it.


chihayafuru kami no ku | part 1 (japanese) 2016
When Chihaya Ayase was in the 6th grade of elementary school, she met Arata Wataya. Arata Wataya transferred from Fukui Prefecture. Taichi Mashima was Chihaya Ayase’s friend since they were little. Arata got close to Chihaya and Taichi from the card game karuta.

Four years later, Chihaya is a high school student. Chihaya learns that Arata, who went back to Fukui Prefecture, doesn't play karuta  anymore. Believing they will meet Arata again, Chihaya and Taichi starts a karuta club at their high school.

BV's review | this is a really interesting movie. about Karuta (japanese's card game and poems). seriously interesting, never knew a game can be this serious. and, Fukui's accent are so cuteeeeee! (Arata is using fukui's accent and he such a ikemen too, totally my type. HAHAHHAHAHAH).


chihayafuru shimo no ku | part 2 (japanese) 2016
BV's review | same story plot but this part quite intense since Chihaya finally have a chance to meet her rival, Queen (Queen of Karuta). i can't wait for part 3. i don't know if they out yet XD

after watching part 2, while searching for the OST, i realized they have anime. hahahhaha. i done watched the anime of chihayafuru for season 1. still watching for season 2. seriously addicted. i don't know who to ship. chihaya x taichi or chihaya x arata. i love both taichi and arata. but hmmmm. warggghhhh. XD



hello stranger (thai) 2010
Inspired by Korean culture and entertainment that fluxed around Asia, the film tells a love story of a guy and a girl who destined to meet in Seoul during their private trip to Korea.


BV's review | quite interesting. story a girl who fangirling about korean drama go to south korea and unexpectedly meet a guy from her country, thailand. and they decide to not to know each other name. for me, the guy quite annoying sometimes. totally the type of guy that i will hate. i didnt finish the movie yet because i keep skipping, LOL. but will watch it again if im have nothing to do.


πŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“Ί

i'm still watching some asian movies. will make reviews soon.

i've been quite emotional lately while watching movies, kdrama and even anime. ninja cutting onions is always around. XD maybe because i'm getting old? and my tears gland are loose now? lol.

hmm. should i do reviews some of the kdrama that i watched?
please do recommend me some asian movies that you love to watch! :3


see ya when i see ya~

Saturday, 4 March 2017

is officially 22 years old


Assalamualaikum.
pada 3 march 2017 12am. friday. maka genaplah umur aku 22 tahun.
warghhh tua sudah rasanya. padahal BARU berumur 22 tahun kan.
HAPPY BORNDAY TO ME. thanks kepada my mom yang sudi melahirkan anakmu ini.

diusia nie, aku harap aku akan jadi lebih matang, positif dan bertolak ansur dan macam2 aku nak jadi. hahahhaha. yang penting semuanya baik2 sahaja. siapa la yang nak jadi jahat kan? 

banyak benda berlaku sepanjang kehidupan aku selama 22 tahun. bersyukur kepada ALLAH sebab aku masih diberikan peluang untuk bernyawa di bumi milik ALLAH. masih berpeluang berjalan dan bernafas seperti biasa.

terima kasih bagi sesiapa yang wish. :)

happy birthday to me,
happy birthday to meeeeeee~


we know that for sure, nothing last forever..
that we have too many things, gone too fast..
let's make a wish, easy one that you will not be only one.......
and someone there next to you holding your hands...

aaaaaaa, natsukashi (how nostalgic). this song is my childhood fav song. i remember the old days, listening to this songs while doing some of secondary school homework. and singing along. T^T

p/s : baru tahu recentky yang ellegarden nie rupanya japanese band. LOL 

time flies so fastttttttttt~
and sometime we don't even realize how much time flies~

happy birthday to all human who born on march.