Tuesday, 24 January 2017

traveloka | oh mommaaa

Assalamualaikum,
and hi virtual friends of mine. i bet some of you might know what the fish is this post about. yes you right *nodding my head several times. yeahhhhhh! it is finally happen! wohoohohohoho, i'm so excited to tell you all about thisssss. can you feel how EXCITED i am?! can you feel it? hahahaha


i won 1st runner up in TRAVELOKA contest! i'm seriously can't believe i've win. 1st runner up pulak tu. ohhhhhh emmmm geeee. i'm such a lucky ass. hahahhaa. i'm sorry. my heart still 'excited' till this moment. okay, let's start some stories.

macam tak percaya nama BudakVanilla ada kat situ. wuhuhuh *lompat bintang*

9 januari 2017.  isnin.

yay! kucing kami 'menyek' dah selamat melahirkan 3 ekor kittens yang super comel. aku siap dah 'book' sekor aku punya. wahahaha XD si menyek melahirkan kittens tu pada tengah malam, dah la bawah katil aku pulak tu. adik aku kata, masa si 'menyek' nak melahirkan anak2 dia, dia nie bangunkan adik aku yang nak tidur kat ruang tamu tu, menyek geselkan kepala dia kan belakang adik aku, dan kemudian dok tercongak depan pintu bilik, kira nak bagi hint la yang dia nak beranak dah, nak beranak dalam bilik. dah disediakan kotak kat ruang tamu, taknak masuk pulak. so, sekarang dia dan anak2 bermaustatin bawah katil kat bilik. :3 

okay, let's get to main story. 

awal pagi dah hantar adik2 pergi sekolah. aku tertidur. hahahhaa. dasar pemalas kan. pastu terbangun pukul 11 sebab nak ready ambik adik2 dah. masa tu, banyak notifications masuk kat handphone, aku lupa off data masa nak tidur. malas nak check satu2. aku biarkan je sampai la masa kat satu traffic light, lama jugak. baru terdetik rasa nak check notifications satu2. tengok kat fb, fellow blogger ada tag aku dan suruh bukak email. okay. lampu hijau. letak phone dan jalan dulu.

sepanjang perjalanan nak pergi sekolah adik2 aku tu, rasa berdebar lain macam sebab dah teringat tarikh pengumuman pemenang contest traveloka adalah hari isnin tu tadi. pastu berhenti lagi kat satu traffic light yang memang lama gilsssss (sebab 4 simpang 2 jalur). dan check. yeahhh, 1st runner up. gumbiraaaaa sangat walaupun takdapat grand prize. sabar dulu. diam je dalam kereta. takyah excited sangat. hahahhaa. pastu, sampai sekolah, aku bagitau mak yang aku menang contest traveloka dan akan dapat coupons untuk flights/hotels berserta cash.

mak aku tanya2 la jugak. macam mana boleh dapat dan so on.
aku tanya ngan mak, boleh tak kalau aku travel luar negara?
kau tahu apa jawapan mak aku???!!
mak aku jawab, nak pergi ngan siapa? dalam negara je takboleh? dalam sarawak je ke? mak kata, bahaya pergi luar negara. sambil tu dia mengeluh kata kalau arwah bapak masih ada, memang dia takkan benarkan aku pergi jauh2. nak pergi ke Kuching tu je pun dia taknak aku pergi sorang2. aku gelak je. sambil kata, macam mana nak 'venture' kalau macam nie kan. hahhaha. bila bagitau dengan adik2 aku, adik2 pulak excited siap pilih tempat mana aku patut pergi. sambil pujuk2 mak aku. look, how protective moms could be. 


sejujurnya, aku masih menanti restu (macam nak kawen pulak. wakakkaa) dari mak sebelum decide nak pergi mana. mak pun macam dah okay je sebenarnya. tapi ada la beberapa plan dalam otak. tempat2 aku nak pergi. 

of course aku nak pergi JEPUN. my dream destination!. tapi aku takberapa pasti budget cukup ke tak. sebab masih google mana yang sesuai sebab jepun mahal. eh.

atau KOREA. sebab kononnya barang di korea lebih murah dari jepun. so aku masih membandingkan antara dua nie. jepun atau korea. 

atau dalam negara sahaja T^T


aku masih berkira2 dengan budget dan mencari TRAVEL PARTNER (untuk menggila bersama) dan plan travelling ala2 backpacking. kira travel dalam keadaan jimat la. bila dah ada teman, baru serious merancang destination, itinerary dan sebagainya. yeahhh, i'm looking for travel partners. sesiapa berminat please contact me through email. cewahh. 

coupons tamat pada end of JUNE 2017. so i need to plan before that time. so, kalau korang ada merancang nak travel this year and start planning, feel free to let me know. nak ikottt. wahahhaha  :3

so, korang nak travel kat mana? kalau ada peluang, nak tak jadi travel partner BV (BV adalah seorang yang super-easy-going) ? :3


51 comments:

  1. bestnyaaaaa lahai BV.. travel elok2 ye nnti. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah :D
      inshaALLAH kalau ada peluang :) thanks ya :3

      Delete
  2. wahhh..congrats..bestnya..pilihan mommy mmg nak ke jepun or korea..kalaulah..kalaulah boleh jadi travel partner kan best....hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. memang best. inshaALLAH boleh pergi satu hari nanti. :D kalau la dapat jadi travel partner kan :)

      Delete
  3. Replies
    1. nak je kalau boleh. tapi tu la, menangis tengok harga tiket flight XD
      inshaALLAH kalau ada kesempatan. :)

      Delete
  4. Wahhh ~ Congrats BV! Bertuah tau dapat hadiah utama πŸ‘πŸ‘

    Siqah takde plan travel sampai end of June 2017..Kalau ada peluang jom jadi travel buddies. Hehe. Samada Korea atau Japan! Musim bunga cantik! Local pun banyak tempat lawa jugak.

    Happy holiday BV! Nak wish siap2 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanksss!! BV 1st runner up. ada yg dapat grandprize. heheh :D

      wahhh, kalau ada memang boleh la jadi travel buddies kan. wehehe :) musim bunga bulan mac rasanya. masih awal lagi kan :D

      thanks again! :3

      Delete
  5. congrats again kak! laju juak coupon ya expired. mun parents kmk nyuroh maok ajak kmk peg ngn ktk,tapi nang sikda harapan hahaha. why not mbak adik ompuan ktk ya? mun poli nya cuti jak lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks again! :D ylhtek, nang cepat jak rasa masa coupon ya mok expired. XD
      aihhh, alu sikda harapan oh, hahahhaha. bena juak oh, tapi bajet nya sikda T^T

      Delete
  6. Wei nak jadi partner travel, duit takde plak.. huahuahua.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom la jom laaaa~ hehehehe
      jom kumpul duit :3

      Delete
  7. Congrats on winning BV! Jealous Lya ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks lya!
      alaaa jangan jealous, akan tiba masa best utk lya jugak nanti :)

      Delete
  8. datangla jepun :D

    tapi barang sini especially transport memang berkali ganda mahal dari korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lama dah teringin jejak jepun.
      bila survey, memang mahal barang kat jepun T^T
      dah la nilai rm jatuh T^T

      Delete
  9. bestnyaaaaa. tahniah BV. kalau saya nak pergi Jepun. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! BV pun nak pergi jepun jugak. wwhehhehe :D

      Delete
  10. tahniah BV!
    im so jealous ~
    murah rezeki BV :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks!
      jangan jealous please, akan ada peluang jugak nanti. :)
      alhamdulillah :D

      Delete
  11. A mom would always be protective... Congrats bv dapat cash voucher.. xD
    Well, I'm planning for a travel this year but June would be a hype month for me since practicum was around that month.. Tak dapat travel dengan BV.. Q___Q

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh, love my mom :D thanks!
      wahhh, thats sokay! :D all the best for you. maybe next time kan. :3

      Delete
  12. CONGRATULATIONS BV!! Bestnya travelling. Macam nak jadi travel partner BV hahaha tapi tak tau nak pi mana lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ajan! jom jadi travel partner. heheheh :D pergi korea jom. wahahhaa :3

      Delete
  13. CONGRATZ BV, pasnih boleh tidor mimpi-mimpi pergi trip XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankssss! memang dah termimpi2 dah nie haaa :D

      Delete
  14. Wahhh! Congratulations!!
    Happy for you~ :D

    ReplyDelete
  15. waaa best tahap nak buat lompat bintang ni shhhhhh so jealous meh btw congratss eh menanggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah lompat bintang :D jangan jealous, nanti akan ada peluang jugak kan. inshaALLAH :) thanksss ya!

      Delete
  16. Wahhhh tahniah BV. Teringin nak travel, ade save duit tapi now tengah final year and super busy. Hope u find ur suitable partner!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, all the best for your final year :D
      hope so. hehehe

      Delete
  17. Tu laa kalau ada travel partner best..btw tahniahhh wuu untunglaaa dapat melanconggggg..hahahaa p/s nak jadi travel partner boleh.huhuhu. ada masa singgah nassuna.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. thanks! harap dapat la melancong. :D boleh je. jom2. :)

      Delete
  18. omg congrats BV!!!! so happy for you xx

    ReplyDelete
  19. Bila tu nak pergi BV? Prefer pergi time musim apa? I am planning to go to Tokyo during my sem break between June to August. Tapi macam tak best pulak musim dia πŸ˜‚ susah betol life as a student ni. Tak banyak free time. Kalau free pulak tak sesuai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya teringin nak pergi antara march to april sebab musim bunga. tapi macam terlalu awal, tak prepare lagi. so plan jugak nak pergi june to august kira dalam musim summer la kan. bukan waktu cuti/peak kat japan konon lbh murah hahahha :D

      betul tu. biasalah student kan.

      pergi dgn siapa? nak join korang blh? hahhahaa (muka tak malu nie) XD

      Delete
  20. I could be you travel partner if I'm back to Malaysia on June but I changed my plan. Claudy balik bulan & T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je claudy, it is not that i MUST travel in june, tapi mesti plan before june la (sebab kupon tamat june, so kena plan awal2, beli tiket in june and so on), then boleh je pergi bila2 around this year. :)

      jom jadi travel partner :3

      Delete
  21. Uhh tahniah. Ada contest ehh? Tak perasan lak walhal selalu guna traveloka ni. Hmm .. esok lusa ni pun nak cuti family retreat guna traveloka.

    - hasrulhassan.com

    ReplyDelete
  22. Tahniah, bajet kena kira jugak tu klu nk capai impian ke Jepun

    ReplyDelete
  23. Saya masih mencari travel partner utk ke india n kashmir this year. Klu nk, blh contact sy ok. Serius ni.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!