Tuesday, 21 November 2017

kek lapis sarawak yang sedap

selepas seminggu lebih senyap tanpa post baru kat blog nie. aku kembali dengan kek lapis. siapa je tak kenal kek lapis sarawak kan. sebab aku sarawakian dan aku pun suka kek lapis tetiba rajin nak buat satu pos kat blog. hahahahha. 

assalamualaikum dan salam sejahtera~

beberapa minggu lepas, masa pergi pasar/market ada la lalu kat tempat orang jual kek lapis. walaupun takdak sambut hari spesial. memang teringin nak try sebab meriah sungguh warna2 dia, warna warni. kalau dulu kek lapis jarang ada perisa sangat, sekarang ada macam2 jenis. cheese lah, blueberry lah, mint lah dan macam2 lah. memang rambang mata la kalau nak pilih. rasa nak beli setiap warna dan perisa. hahhahhaa

nie beli minggu lepas. dari atas red velvet cheese, orea cheese and blue mint. aku suka gila dengan rasa mint tu sebab ada rasa fresh2 kan, plus warna baby blue. comel je. yang oreo pun sedap, red velvet pun sedap walaupun tak terasa sangat cheese dia. makan berkali2 pun tak muak sebab kek dia tak manis sangat. satu sebab aku suka dengan vendor kek nie. hahahhaha. lain pembuat lain rasa dia. ada yang memang manis kaw2, tapi nie, cukup2 je. best!

beli minggu nie. adik aku yang beli untuk bawak balik kamsis. hahahhaha. beli kat tempat yang sama jugak. sebab harga pun kira berpatutan la. nak buat sendiri tak berapa pandai aka malas kumpul bahan. so, kita main tunjuk2 je kat market. lols. 

dari atas LCB (lumut cheese belacan), strawberry blueberry, chocolate almond. kalau korang nak tau, yang LCB tu adalah gabungan antara kek lumut dan kek belacan, kek klasik premium jenis kukus kesukaan ramai rakyat sarawak (taktau la kalau kat tempat lain pun ada) sebab lembut, moist dan sedap. kek lumut warna hijau dan kek belacan warna coklat, yang kek belacan tu bukan guna belacan pun okay. hahahhaha. cuma dah nama dia gitu. 

kalau korang pergi sarawak, memang wajib la beli kek lapis nie. nak kelainan sikit, beli la kek klasik sarawak macam KEK LUMUT, KEK BELACAN dan KEK HATI PAREK (Hati Pari). sedap!

rasa gembira dilahirkan di sarawak sebab aku kan sweet tooth punya orang, plus boleh merasa kek lapis bila2. lols

korang lak pernah tak try kek lapis dan kek2 sarawak yang di mention kat atas tu? kalau pernah, apa fav korang?

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah!

Saturday, 11 November 2017

what is in my makeup bag?

aku bukanlah jenis yang selalu sangat makeup. dan aku takpernah sangka aku akan terjebak dengan makeup dan skincare sebab aku jenis gitu2 je la. hahhahaha. tapi akhirnya terjebak jugak. sebab? meh baca cerita aku.

assalamualaikum dan salam sejahtera~

nak dijadikan cerita, aku terjebak dengan makeup dan skincare masa kulit muka aku tetiba buat hal pada pertengahan tahun lepas. memula memang takpandang sangat la skincare dan makeup nie. sebelum nie, aku cuma ada benda basic je la macam lip tint RM5, powder pact untuk makeup dan pencuci muka untuk skincare. sebab kulit aku masa tu memang ok kot. lepas breakout tetiba (maybe sebab hormone dan stress), aku mula cari solution skincare dan makeup (untuk cover). dan disitulahhhh aku mula terjebak. the end. 

ok, let's straight to the point,
apa ada dalam makeup bag aku?


foundation | maybelline dream mouse (airbrush finish) - my first foundation and i got it from my mom. sebab mak pun tak berapa guna sangat foundation nie. teringin nak beli bb cream tapi mak kata takpayah sebab nanti mak bagi, so i got this from her. actually, aku takberapa suka this one. bila pakai gitu je muka jadi flaky gila. hahahhahahhaa. need to use primer/moisturiser dulu. 

primer(?) | bareblanc pink tender cream - aku guna sebagai primer sebelum letak foundation sebab benda nie okay la. boleh je guna gitu2 je tapi nampak dewy la muka. suka sebab melembapkan muka gitu. dapat free dari althea. 

sun cream | apieu pure block - i love this one! suka bau dia tak terlalu kuat dan tak tinggal whitecast sangat pun serta cepat meresap. selalu pakai bila nak keluar rumah siang2 macam jalan2 kerrrr. 

concealer | witch's pouch / son & park - aku ada dua concealer, tapi aku suka guna yang macam pen tu sebab senang gila nak apply kat tempat bermasalah. aku pun suka son & park punya concealer sebab moisturising. okay la, dapat cover jerawat merah2. 

eyeshadow palette | witch's pouch - tak berapa guna sangat, sebab aku jarang guna eyeshadow bila keluar. takpenting sangat pun bagi aku. hhahahaha. tapi okay la sebab yang nie murah rm10, color pun pigmented enough. guna bila tetiba rajin dan nak merasa jadi gojes. hahhahaha

lip tint | the saemmul - paling suka pakai nie sebab simple dan tak mengeringkan bibir. atleast muka tak nampak pucat sangat walaupun kau baru bangun tidur. tapi kalau pergi kawasan dekat rumah memang takdaknya nak ber-liptint bagai. lolsssss

lip balm | himalaya - guna bila bibir rasa mengelupas je. macam biasa, aku tak berapa suka lip balm sebab rasa berminyak je bibir. tapi bila bibir mengelupas, benda nie jugak yang tolong. 

lip cream | silkygirl matte junkie - fav jugak. selalu guna bila nak keluar jenjalan. lepas tu rasa gojes sikit la. konfiden pun naik sikit walaupun muka macam apa. hehehhee

perfume | body shop apple blossom inspired RM10 - suka bau nieeeee. serius, rasa fresh je walaupun belum mandi ke apa. LOL. yeahh, aku takdak perfume mahal. hahahhahaha dan setakat nie, aku cuma ada yang nie je la. 



floral tin - beli kat mr DIY, tempat aku letak pin tudung dan jarum tudung. kalau takdak benda nie kan, confirm pin tudung aku menghilang entah kemana. aish, sesiapa yang belum ada, mesti beli sebab benda nie kecik dan mudah dibawa kemana2. takler korang main campak2 je pin tudung dalam beg kan. wahahhaha.

mp3 - malas nak cas, so letak je la dalam bag nie. hahahhaha. ada masa rajin aku cas jugak. 

nak letak wet tissue sekali, tak muat. so selalunya wet tissue kat dalam beg biasa. aku selalu bawak semua nie bila keluar. omo, that's why la my handbag selalu berattttt. but kira senaman bahu la kot *alasan hahahhahhaa.

kalau rajin je aku bawak semua nie. serius. 
selalunya bawak pact, lip tint dan perfume je. ✌

so, korang pulak benda apa yang paling penting dan wajib ada dalam makeup bag korang?

sekian, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Sunday, 5 November 2017

october 2017 | stories x fav

to conclude my month, i think i need to write something like this because of hmm, just because? hahahhaa. i started this monthly summary from January 2017 and gladly its reaches to the 10th posts without a miss! thinking about how lazy i am, this is quite an achievement. give me some claps!! woohoo!

assalamualaikum and peace upon you!


i don't have any special event happen in October. to be honest, my life quite dull. trying hard to make myself believe that i live every moment doing good things even though i really doing nothing special. confuse? me too. can't believe how optimist i am these days.

i got some cancelled plans, some regrets and some disappointments that i don't want to share here. yeah, life must go on~ pats myself on the shoulders, you've already done a good job. (or maybe you can do better, you suck now and need to improve yourself so you don't disappoint yourself in the future.)

okay, let's move to the next things. my favourites things for OCTOBER! this post will full of gif. images because i so rajin to make them. LOL. 

mahoutsukai no yomekekkai sensen beyond
inuyashikiblack clover

ANIME
anime are my drugs. so this is some fall 2017 anime that i currently following the updates. 

mahoutsukai no yome (action, magic, supernatural, romance) | actually i discover this anime accidentally(or magically) from 3 episodes of OVA and i want MORE. i almost can't believe in the next days after, they released EPISODE 1!! then, i realised they are based on the manga! and i really wanna read that manga, but i hold my 'desperation' from reading the manga, because of the anime are sooooooo beautiful and i don't want spoilers.

kekkai sensen beyond (action, shounen, supernatural, comedy, sci-fi) | this is the second season of kekkai sensen, but i like how each episode has different stories and escalated quickly. LOL. 

inuyashiki (action, sci-fi, shounen, psychological) | long time no watch anime with a psychological genre. and the main character is ojisan (old-man) and been 'technified-human-robot', can that ojisan save the world from a crazy young guy that also become 'human-robot' that go around killing innocent people? let's see. 

black clover (action, magic, shounen, comedy, adventure) | i really excited for this anime. anime that make you wanna cheer for the main character. Asta is a young guy without magic in a world full of magic. while everyone has magic, he doesn't, but he still wants to be Wizard King and Yuno is his rival, childhood friend with powerful magic that also wants to be Wizard King. which of them will become Wizard King?! I'm excited!! akiramenai no ga ore no mahou da!!

shokugeki no soma season 3 (cooking, action, comedy) | every food in this anime looks so tasty with some over-action-in-cooking and extra-looking-food-eaters. beat them all Soma!! hahhahaha

hoozuki no reitetsu season 2 | anime about the daily life of a demon in hell. and it is funny as hell. hhahahhaa and hoozuki-sama is savageeeee!

umaru s2 and more to watch, okay enough with anime. for those who don't even watch anime, I'm sorry. i just can't help myself. hahahhaha


ASIAN MOVIES
my jam. i really wanna do some full post review. but I'm tooooo lazy to write my own opinions.

The King's Case Note (Korean)
i like the King (because he is chef-nim from Pasta kdrama) and his voice sounds so attractive in this movie. with some comedic scenes, actions and twist, i kinda like this movie.

A clever King and his brilliant chronicle keeper hunt for the truth behind a crime that threatens the throne and the stability of the country.



Today Kira-kun (Japanese)
based on manga, i don't read the manga so this movie quite good la for me. just some sad scenes that failed to make me cried. the drama quite good too. 

Ninon Okamura is a high school student who doesn't have any friends at school and likes to walk around with a parrot on her shoulder. Other students think the parrot is a stuffed animal, but it is a real parrot. Meanwhile, Yuiji Kira is Ninon’s classmate. He enjoys his school days harassing other students and dating various girls, but his secret is that he is terminally ill. Though they live next door, the two never talked to each other at school. Ninon learns from her parents that Yuiji only has a year to live. One day, Yuiji tells her that he doesn't want to be alone and to die, so Ninon promises that she will be by his side until the end.


ReLife (Japanese)
i watched anime, read the manga, so this live-action movie makes me happy. hahhahaha. even though there are some improvises scenes, different from manga/anime, but I'm okay with it. i love how the school's uniform looks exactly the same with manga and anime.

Arata Kaizaki is 27-years-old and unemployed. He quit his prior job after working for the company for 3 months. Arata decides to take part in a research program. He takes medication that makes him look younger and he is to attend high school for a year. There, he falls in love with female high school student Chizuru Hishiro.

okay, that's all about asian movies. actually, i have more, but let's save it for the next post. hahhahahha. 


MUSIC
i need music and in October I'm digging good MV of some bands that i like to listen to on youtube. 

Brother by Kodaline
this song ALMOST makes me, choke on my own tears (but actually i didn't cry, just some weird feeling stuck in my oesophagus or my trachea or it just my heart). how come the MV so sad.

We've taken different paths and traveled different roads
I know we'll always end up on the same one when we're old
And when you're in the trenches and you're under fire I will cover you
If I was dying on my knees
You would be the one to rescue me
And if you were drowned at sea
I'd give you my lungs so you could breathe
i would do that too.



πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ


and i really shocked with the news of Kim Joo Hyuk. i genuinely sad. i never felt this way before, if any celebrity i know died. i am really sad. i can't believe it. i really don't want to believe it. but that's the truth. dying and living are the essences of life. i knew him from 2days1night season 3, Korean variety shows that make me laugh when i am sad, and i like every member. it makes me even sadder when i remembered his future plan, how he wants to get married at the end of this year. hmm.


πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ


time flies so fast,


so, how your October?? good enough?
any good movies to share? 



see ya when i see ya lah
ilal liqa'

Monday, 30 October 2017

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

lama dah rasa tak join giveaway dan segmen kat blog. ayat biasa. hahahhaha. aku sekarang boleh dikatakan jarang jugak join giveaway dan segmen yang dianjurkan blogger2. bukan taknak tapi selalu terlepas sebab aku jenis pelupa. wakakaka. kekadang baru nak join giveaway/segmen something tu tetiba dah tamat. taktau ke nak gelak ke sedih. 

assalamualaikum dan salam sejahtera!
misi bulan depan nak join banyak giveaway dan segmen dari bloggers2 lain. wehehehehe 

yoshh! jom join giveaway!



sekarang bulan oktober pun dah hampir ke penghujungnya, baru aku join giveaway nie, kira banyak masa lagi kan. sempat je lagi korang nak join sekarang.

oh ya, bulan oktober nie rupanya bulan kegemaran sis Siqah sebab bulan kelahirannya. kalau tak silap 28 oktober hari tu, hari jadi sis Siqah (tahu sebab ada post lalu kat wall facebook). betul kan? kalau silap, mohon betulkan. hehhehehe 

Selamat Hari Jadi sis SIQAH!, semoga panjang umur, murah rezeki dan happy2 selalu disamping keluarga tersayang ye πŸ˜ŠπŸŽŠπŸŽˆπŸŽ‰

btw,
hadiah giveaway nie adalah dua buah buku untuk dua orang pemenang, buku baru pulak tu. sebagai antara manusia yang suka buku, of course la aku memang nak menang buku tu (tak kisah mana satu). hahahhaha dan pemenang dipilih secara RANDOM, so, kalau lucky boleh menang buku. apa lagi, join la. mana tau korang pun salah satu pemenang bertuah itu. 

end 12 november 2017

dah join ke belum? klik banner giveaway untuk join!


all the best semua,
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'





Friday, 27 October 2017

ALTHEA | Lovely Dewy Box REVIEW

if you're my loyal blog reader, you must know how much i love althea website. honestly, ALTHEA is the one which introduces me to kbeauty and now I've become an avid fan of kbeauty products from skincare to makeup. hahhahaha thanks a lot, althea!

assalamualaikum and peace upon you~


for those who haven't heard about ALTHEA before, lemme brief a bit;
Althea is an online shopping website for kbeauty enthusiast. selling products from KOREA range in skincare, makeup, hair care, body care and more. their selling points are the product originality is guaranteed, free shipping from Korea for RM99> and more!! so you need to check them out. 

okay, let's get back to our main topic!


Lovely Dewy Box is one of the exclusive althea boxes. yeah, you read them right! exclusive althea boxes which the contents of the box depend on certain themes. and in the box, you will get 5 or more full sizes products. the best thing is, the total price of products in exclusive althea box is a lot cheaper than when you buy loose products. so, i got mine! Lovely Dewy Box only for RM110 (original price RM294, althea always got discounts weh). great deals!!


LOVELY DEWY BOX
list of products in LOVELY DEWY BOX

πŸ’§ LANEIGE White Dew Skin Refiner
πŸ’§ SON & PARK Concealer Cube (Natural)
πŸ’§ TONY MOLY Crystal Lovely Eyes (I got GOLD BEAM)
πŸ’§ PURE SMILE Original Essence Mask (Pearl)
πŸ’§ IT's My Lip Crayon (I got CA01 Shy Candy from total 5 shades)

free gift; NAKEUP FACE AHA Scaling Cream Samples

3 skincare and 3 makeups (include free gift/samples)

πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§


yeahhh, let's start the review of each product! after two weeks trying the products~

LANEIGE White Dew Skin Refiner
LANEIGE White Dew Skin Refiner
a lightweight, gentle moisturizer that brightens the skin too for a healthy and radiant glow.
pros;
πŸ’§ it claims to improve uneven skin tones; I've some dark spots because of acne, i don't see any changes yet after using this for two weeks, maybe it needs more times. 
πŸ’§ fast absorption into skin; yeahhh, totally agreed on this, it easily absorbs into the skin even the product quite thick in my opinion, maybe because it is water-based products.
πŸ’§moisturise finish; i really love how my skin feels moisturise and bouncy after applying this. serious.
πŸ’§packaging; i always love any packaging of the products that easier to use and convenient, this is one of it, the bottle with pump make this easier to use!
πŸ’§ not so overpowering scents. okay la for me.

cons;
πŸ’§ not travel-friendly
πŸ’§ because of the bottle made of glass, I'm afraid to put this on high shelves LOL


 SON & PARK Concealer Cube (Natural)
 SON & PARK Concealer Cube (Natural)
all-day lasting perfect cover with moisture. Natural gloss and coverage make the skin clear and smooth. 
pros;
πŸ’§ the shade suits my skin. even from the packaging, the product looks so fair than my actual skin colour, fyi, I've warm skin tones and it works well for my skin tones.
πŸ’§ moisturise. I've combination skin type (but dry on most of the area LOL), this does well on skin, i don't feel any 'dryness' and flaky-cakey things when using this especially in the corner of my eyes and mouth (dry) and nose area (oily).
πŸ’§ good coverage. okay la. can cover some redness and flaws on my face. does well as a concealer. of course. hahaha. and long lasting!
πŸ’§ the packaging looks so good because i love the minimalist vibes, the applicator also good. secure bottle, no worry about leaking in the bag. 

cons;
πŸ’§ need to get this via online.


TONY MOLY Crystal Lovely Eyes REVIEW
TONY MOLY Crystal Lovely Eyes (GOLD BEAM)
this 2 in 1 product has got an eyeshadow on one end and an eyeliner on the other for eyes that are bright as diamonds.

pros;
πŸ’§ nice colour shades, i got a gold beam, the other one is a pink beam. i love the one i got. yeahhh
πŸ’§ i really like this how innovative the packaging, you got two 'product' in one stick. for details on how the product actually looks like click <HERE> also the tips on how to use the eyeliner part. 
πŸ’§ the texture of eyeshadow kinda like cream? not a powder, pigmented enough, even the glitter also nice! and the eyeliner also a very nice one lah, you can easily create aegyosal with this.
πŸ’§ i think the colour and glitter suits for the everyday look, not too attracting but subtle and pretty cute.
πŸ’§ oh yaaa, you can use this eyeshadow as a top layer of your powder eyeshadow (non-glitter) to make pretty little glittery eyes. 

cons;
πŸ’§ for the eyeshadow part, once the product on applicator finishes upon application, you need to put the cap on again (because the product is in the cap), it is actually quite confusing, at least for me LOL. but now, it is actually okay and easier. :D


 It's My Lip Crayon
 It's My Lip Crayon
a soft and smooth lip crayon that glides effortlessly onto the lips for a lovely pout.

pros;
πŸ’§ i got CA01 (Shy Candy) from five shades. click <HERE> to see the available colour shades. I'm seriously in love with this kind of shade (Shy Candy), coral pink with a little tiny bit hint of orange. 
πŸ’§ its claim to keep the lips hydrated for a long time; kind of, still hydrating enough for me.
πŸ’§ without any stickiness and oiliness; yasss! i really don't like the sticky and oily typical lipstick, and this lip crayon is not like that at all, its feel light and matte, but not drying matte.

cons;
πŸ’§ not long lasting. need to reapply when eating/drinking.
πŸ’§ not kissproof (because i like kissproof matte lips products)


PURE SMILE Original Essence Mask (Pearl) and Nakeup Face AHA Scaling Cream Sample

πŸ’§ PURE SMILE Original Essence Mask (Pearl)
sheet masks always have the place in my heart. and i definitely like this one. moisturise and make my skin feel nourish. plus it has pearl ingredient and as we all know, the pearl is good for skin. 

πŸ’§ Nakeup Face AHA Scaling Cream Sample
I'm really excited to try this free sample. hahhahaha because i never try any AHA product before and i heard a lot of good thing about AHA. and finally, i tried this for the first time, trying the 5% Glycolic Acid and I really love it, i used it at night and the next day my skin feels so smooth even i have some pimples, my pores feel clean. the only thing i dislike about this product is the smell. but, i really impressed how it exfoliates my skin. and now I'm thinking about getting the full-size product. hahaha


πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§

BV approved this box. hahahhaa. i love all the products, from all of these, i can't believe i choose the free sample as my favourite. LOL, but I'm gonna repeat myself that i love all the products! yeah! all of the review are my honest opinions. 

Ao the cat also approved this box :D

you can buy this LOVELY DEWY box on ALTHEA for RM110! grab now while it still in stock and you will regret nothing. believe me. hahahhaha


check ALTHEA website for more exclusive box that you will love!
πŸ’§ http://my.althea.kr/  πŸ’§


πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§

so, are there any product listed here that might interest you? and have you tried some? tell me! 

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Sunday, 22 October 2017

tea or coffee?

i always like tea. so guess I'm a tea person then? but that doesn't mean i hate coffee though. i also can drink coffee but i like tea better. because of tea friendly with everything. i mean you can never go wrong with tea. milk tea? yasss. banana milk tea, matcha milk tea, taro milk tea and more. iced milk tea is totally my favs. some with bubbles, nata de coco, jelly and more. drooling~

assalamualaikum and peace upon you~


teh hijau or green tea anyone? aku, teh hijau ori yang takda rasa macam kat sushi king tu boleh masuk sikit la. cuma green tea jasmine yang melambak di pasaran tu aku langsung takboleh telan banyak2. hahhahaha telan sekali dua boleh la. sebab rasa macam perfume sangat. tapi aku okay je dengan teh hijau yang lain macam teh hijau pic, teh hijau mango dan sebagainya. mana2 makanan atau snack berperisa teh hijau pun antara perisa fav aku.

bila start suka minum air teh?
as long as i can remember. sebab sejak aku kecik mak selalu sediakan air teh panas satu kettle (sederhana)  dan biarkan sepanjang hari terpulang kepada sesiapa nak minum, kekadang cepat je habis, kekadang tak habis pun hahahha. dan aku suka minum bila suam2 tapi masih panas sikit la. makan cicah crackers, heaven. kalau ada susu krimer manis, boleh buat teh tarik main goncang2 dalam botol je. hahahhaha

minum teh je? kopi?
aku boleh je minum kopi. tapi aku lebih suka teh. sebab bagi aku, teh lebih sedap dari kopi. dulu masa aku kecik2 aku takfaham kenapa orang minum kopi. pahit sikit. sebab kat rumah aku masa tu, tiap kali nenek/datuk datang mesti ada kopi o atas meja. bila minum, perghh pahit. tapi kalau kopi manis2 macam latte, cappucino, mocha tu memang aku suka la. kira kopi jugak tu kan. hehehe

senang cerita aku suka teh. my fav drinks!
iced lemon tea, iced mango tea, iced peach tea and moreee
iced matcha milk tea, iced taro milk tea and moreeee
hot tea pun okay!

oh ya, hari tu pergi kat supermarket ada terjumpa instant banana milk tea (dalam satu pek besar macam biasa instant drink 3 in 1 tu). aishhh. belum beli dan cuba lagi. nanti nak cuba la. hehhehehehe

teringat zaman kecik2 dulu suka sangat gula2 nie. nasib baik sekarang masih wujud lagi kan. aku jenis suka gila benda manis. gula2 sepaket besar tu aku boleh makan sekejap je. hahhahaha patut la muka makin berjerawat. LOL dah la suka makan snacks, suka pulak benda2 manis. aishh tak sihat sungguh benda yang aku suka.

korang pulak suka coffee or tea? dan perisa apa? (latte? taro milk tea? cappucino? teh tarik or else) hahhahaha atau suka air kosong? hebat!

ilal liqa'
see ya when i see ya lah~

Wednesday, 18 October 2017

makanan free memang sedap

makanan free memang sedap. apatah lagi bila orang belanja. hahhahha. makanan free yang sedap memang sedap. yang tak sedap pulak macam mana ye? eh. hahhahahah ewahhh bersyukur la ada makanan ye. makanan sedap satu nikmat. tak sedap diam je ye tak. okay nie nak share gambar makanan sedap2. wahahhaha

assalamualaikum and peace upon you.

jumaat lepas, my family keluar makan2. hahahhahaha k. bapak sedara (mom's bro) with his wife, cousins and nenek keluar bersama ajak kitorang makan. aku okay je orang ajak makan apatah lagi free yang orang belanja. wahahha. tapi sebenarnya aku malas nak keluar sebab aku ada benda nak buat. (tengok anime. dan malas drive walaupun kedai makan tu dekat hahahha). tapi sebab semua ikut keluar, takkan aku nak tinggal sesorang kat rumah ditemani kucing2 malam2 pulak tu. so, ikut laaaaa. best thing, bukan aku yang drive. LOL.

sebahagian makanan di order. my mum order laksa and little sis nisa pulak order nasi goreng ayam (dia memang selalu order nie kat memana kedai makan. hahahhaha). oh ya, nisa baru lepas pt3. rajin gila study tak macam aku dulu pemalas. hahahhaa

yang lain order macam2 jenis makanan. entah kenapa aku ingat every dish yang dorang order. tapi not gonna list here sebab kalau mention satu2 dan describes mesti terliur punya la.

bila orang belanja, aku rasa segan gila nak order makanan mahal2. (do you feel me? ke aku sorang je rasa macam nie?) bukan takut dorang tak mampu bayar ke apa kan, cuma courtesy gitu kot. walaupun dengan family sendiri dan kawan, segan nak order makanan mahal2 dan banyak2 walaupun dorang suruh order je apa2 kau nak. hahahhaa may ALLAH bless them. murah rezeki orang suka belanja orang lain nie. hehehhehe. belanja la selalu ye. eh. (tak malu pulak mintak belanja) lol. 

ayam penyet sambal lado? i guess(?) nie makcik aku yang order. sebab plating nampak unik dan cantik (kecuali sudu dan garfu tak match) aku ambik gambar la. hahahhahha. argghhhh gambar tak cantik pulak. ayam tu sedap sebab terasa rempah kat kulit ayam. makan cicah sos hitam tu sedap gilerr. aku sentiasa suka makanan yang ada sos and thick gravy.

makanan yang aku order. western gituhhh blackpepper meatball (ramly's brand as stated in the menu). harga rm10.50 (mahal jugak kan, ke murah aku takpernah makan meatball hahahhahahha). sebab takut takhabis aku share ngan mak. tapi at the end, aku yang habiskan semua sebab mak ada laksa sarawak. wahhahaha. sos lada hitam tu biasa2 je rasanya tapi suka after taste pedas2 lada, walaupun nie first time aku makan meatball sos lada hitam, okay la sedap jugak, rasa nak makan lagi. 

yang bestnya kat kedai makan nie ada macam2 menu, western ada, malay style pun ada. kat luar ada stall burger dan ayam panggang. pernah je cerita pasal kedai makan nie kat blog <HERE> antara my current fav kedai makan di sibu. sebab suasana pun not bad. hehehhee

nice foods make me happy. free foods make me super happy. wahhahaha. siapa je yang tak happy makan makanan sedap2? salah satu nikmat dunia yang mampu kita rasa. alhamdulillah kan.

πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•

siapa pernah makan blackpepper meatball, sedap tak bila makan for the first time? hahhahaa

korang lebih prefer makanan style apa, korean, japanese, western atau jiwa malaysia (melayu, india, cina dan sebagainya) hahhaha kalau aku, tak kisah style apa asal sedap, bersih dan dijamin halal.

ilal liqa'
see ya when i see ya lahhhhh~


Saturday, 14 October 2017

REVIEW | Silkygirl Matte Junkie Lip Cream

Assalamualaikum,
tarik nafas hembus, repeat. sebenarnya rasa nak ada magic je supaya apa yang aku dah taip dalam wordpad tu muncul balik. alkisahnya, aku dah taip elok2 review pasal benda nie dalam wordpad, siap senyum2 baca hasil tulisan sendiri, dan save. tutup wordpad. few hours later, bukak balik saved wordpad, ewahhhh ewahhhh jadi pffttt, hilang beb. hilang semua. tinggal ayat intro tak senonoh je. hahhahahhaha. maka gigit hujung baju je la sebab geram. pastu, tunggu je la semangat datang balik nak review balik. tabahnya jiwa. wuhuhuhu bulan oktober baru nak publish. hahahhahha

ok. done 'another useless intro'

let's get started,
REVIEW Silkygirl Matte Junkie Lip Cream

REVIEW Silkygirl Matte Junkie Lip Cream
sebab mood kita tetiba rajin di siang hari, cahaya dah cantik. taman bunga mak pun dah mekar. rajinkan diri la keluar rumah seminit dua nak ambil gambar guna semakpong. effort tu penting. hahhahahha. kalau ada gambar gojes baru rajin sikit nak update blog ye tak? ye la bagi aku. 

ok, back to the main topic,
sebenarnya Silkygirl Matte Junkie Lip Cream adalah lip cream MATTE pertama aku. kesukaan aku jugak. sebab dah memang jatuh cinta sejak kali pertama bersua kat drugstore watson/guardian. ye la, nak beli kylie jenner lip kit yang ori tak mampu, yang tak ori pulak tekstur langsung tak best walaupun warna cantik (adik aku ada beli, takbesttttt). jadi aku menangkan produk2 drugstore la, lebih terjamin gitu.

retro vintage artsy

RETRO 01 - orange kind of nude.
VINTAGE 04 - pinky kind of nude.
ARTSY 08 - brownish dark red (kind of maroon)

abaikan cerita bawah nie sebab aku merepek je lebih.

masa memula aku beli, aku pilih VINTAGE 04, masa beli test2 kat tangan je. sampai rumah, cuba full lips, rasa macam not my colour la, sebab pink2. tapi aku pakai jugak shade tu kekadang, sebab cantik jugak. pastu, nak beli yang RETRO 01, masa memula nak beli pun aku memang nak pilih antara VINTAGE dan RETRO, so, yassss RETRO is my fav shade. paling selalu guna. latest, beli yang ARTSY, try test kat watson, jatuh cinta dengan warna dia sebab aku takpernah guna warna2 menonjol macam tu. hahhahaha. tapi serius warna dia cantik. dah try guna sekali dua.

kalau tak silap, memula keluar SILKYGIRL MATTE JUNKIE LIP CREAM nie dulu cuma ada 6 shades. sebab kebaboom meletup semua suka sebab affordable dan kualiti pun okay, baru2 nie dorang keluarkan lagi 4 shades awal tahun nie kalau tak silap. idk correct me if i'm wrong okay. 

swatch swisssss on my hand. agak2 macam gitu ler kalernya. letak kat bibir lagi kebaboom. tapi aku letak kat tangan je la. macam biasa swatch kat tangan dulu gituhhh ada la macam pro sikit. hahaha. serius warna cantik2. confirm tak menyesal pilih warna2 nie. bagi aku la.


πŸ’‹πŸ’„pros
πŸ’„ not patchy, tak berketul2, smooth je produk dia
πŸ’„ easily glides on your lips, sekali apply pun dah okay
πŸ’„ kissproof, matte kan, so kissproof. the main reason why i in love with matte lip cream sebab aku jenis suka lap bibir kat baju (unconciously). so kalau kissproof matte, tak lekat kat baju. yay!
πŸ’„ nice packaging and good applicator, boleh cedok banyak sekali guna. LOL dan boleh campak2 dalam beg tanpa risau tumpah ke apa.
πŸ’„ senang cari sebab almost every drugstores ada tinggal ada stock ke tidak je.

πŸ’‹πŸ’„cons
πŸ’„ mengeringkan bibir. bagi yang bibir kering better guna lip balm dulu.
πŸ’„ akan hilang bila makan dan minum, oily things (biasa la, almost all of lip cream macam nie kan, paling2 yang suka apply nipis2 macam aku).

conclusion,
my fav affordable matte lip cream. memang aku akan beli lagi kalau habis sebab warna cantik dan kualiti pun okay.

prices,
memula beli dulu ada diskaun RM18.90 > then RM21.90 > then RM24.90 hahhahaha yes, lain2 harga masa aku beli satu2. entah kenapa jadi macam tu. rasanya depend dengan drugstore mana kot.

available at,
watsons, guardian, and more around malaysia. hehehe

yasss done!
so korang ada tak try matte junkie lip cream nie and what is your fav shades?
or ada recommendation memana affordable drugstore lipstick yang best? share!


Wednesday, 11 October 2017

september 2017 | stories x fav

I'm getting lazy these few days. probably a slump. i don't even know what to do. basically, i don't feel like doing anything. i want to write something on this blog, but guess I care too much for reader opinions and doesn't want to write nonsense, but now, i don't care and i don't give a hell because i just wanna write something. hahahhaha pathetic excuses.

assalamualaikum and peace upon you~


kenapa aku jarang update entry baru dah sekarang, sebab rasa feel kurang kot. entah la feel apa. maybe sebab hidup aku yang agak membosankan lately. nothing to share. aku kan suka cerita pasal kehidupan. walaupun lately hidup aku membosankan, bukanlah bermaksud hidup aku tak bermakna. hahahhaha. setiap nafas bermakna. cewahhhh. tak bermakna bagi aku, maybe bermakna untuk orang sekeliling aku.

so here, aku akan update benda favourite aku sepanjang bulan SEPTEMBER!!!

ANIME 

Mugen (in red), Fuu  and Jin

samurai champloo (26 episodes -2004-) | bagi aku anime nie menarik dan sedikit pelik. bayangkan anime di zaman edo jepun yang menekan samurai dan hip hop. hahhahaha. paling best pasal anime nie adalah pengembaraan Mugen, Jin dan Fuu. dorang bertemu secara tak sengaja dan meneruskan pengembaraan untuk mencari Samurai yang berbau seperti bunga matahari. weird enough? aku suka OST track anime nie, ada hip hop vibe. macam tak puas tengok pengembaraan dorang. fighting scenes pun boleh tahan. ada yang kata visual are not that good, tapi bagi aku cukup bagus dah visual anime nie.

summary from gogoanime
Mugen is a fierce animal-like warrior with a unique Bboying (break-dance) inspired fighting style. Jin has a more traditional style but doesn't think of this as a weakness because his skills are amazing. The two contrasting samurai warriors are far from friends, yet their separate paths seem to cross anyways. Mugen is wandering aimlessly through the city when he stumbles upon a teahouse where he meets Jin and Fuu (A ditzy waitress, but don‘t think she doesn‘t have anything hidden up her sleeves). Fuu convinces them both to come with her in search of a mysterious samurai that smells like sunflowers and their journey begins. This modernized hip-hop tale breaks the barriers of the common, historical, samurai anime.  Genre: Action, adventure, comedy, drama


i don't why this scene (episode 14) hit me so much, lol something pierced my heart. lagu tu dalam bahasa RYUKYU island. MUGEN asal dari RYUKYU island, kalau tak silap backstory lagu tu pun pasal peperangan berkenaan ryukyu island.

keppeki danshi aoyama kun (12 episode -2017-) | finally completed. hahhahahah. comel je anime nie, pasal sukan bola sepak dan aoyama kun yang germsphobia, pembersih gila2 tapi suka main bola sepak. comelllll jeeee. chibi version dorang cute. wahahahha

boku no hero academia second season pun dah completed. layan manga dan tunggu season 3 la nampaknya. hehhehee.

fall anime 2017 dah start airing! hahhahaha makin banyak la masuk watching list. 

πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚


KDRAMA


live up your name, Dr Heo (16 episodes -2017) | kdrama yang menarik perhatian aku sebab ada tag sci-fi iaitu pasal time travel. hahahhahha. memula excited nak layan drama nie sebab ada KIM AH JOONG. aku tetiba suka kim ah joong sejak tengok 200 pounds of beauty (siapa tak pernah tengok movie nie memang kena tengok la, my childhood kot. LOL). layan punya layan, tersuka dengan KIM NAM GIL, lawak gila dia nie. best jugak drama nie sebab ada medical stuff dan lawak sikit. 

summary from kissasian
Heo Im (kim nam gil) is an oriental doctor, acknowledged as the best in acupuncture and moxibustion in Joseon. His success is blocked due to his low status. One day, Heo Im travels though time and finds himself in present day Seoul. He meets Choi Yeon Kyung (kim ah joong). She is doctor firmly believing in only modern medicine.

πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚

MANGA


ReLIFE | aku dah pernah review anime nie <here>. sebab tak puas hati dengan ending anime (yang maybe ada second season), aku tergerak hati nak baca manga. lebih details sikit cerita dia. still ongoing. tapi memang la manga nie best. banyak benda aku terasa dalam manga nie dan banyak benda yang buat aku rasa 'terbuka mata' pasal adulthood. LOL. best la, banyak konflik tapi ada penyelesaiannya, dan setiap penyelesaian tu ada something reader dapat. atleast bagi aku.

dan aku start dah baca mana HORIMIYA (Hori san to Miyamura kun) sweet nak mati manga nie. hahhahaha. dengan aku pun blushing sama baca, lawak pun lawak. comel je. tetiba rasa comel baca manga comel. wakakkaka. still ongoing. wargghhhh banyak manga ongoing yang aku tunggu updatenyaa.

πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚

macam panjang pulak kan. kalau cerita pasal benda fav nie memang tak habis la.
i'm doing good. thank you.

kalau ada recommend any kdrama, anime, manga yang best pernah korang layan, please share ya! :D

adakah september korang pun membosankan jugak atau dipenuhi aktiviti best? hehehhe :3

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'






Friday, 29 September 2017

buku dan tempe goreng with cheese

Assalamualaikum,
lately banyak cerita pasal life je kat blog nie kan. BORINGGGGGGG. hahahhahhaa. tapi tu la pasal sebab maybe dah hilang modal nak cerita apa kat blog nie. apa lagi, merapu meraban la kerja kita. selain bercerita sikit isu semasa dan apa yang terjadi dalam hidup aku dewasa ini. wakakkaka. 

beberapa hari lepas, keluar ngan mak dan adik2 settle hal kat pusat bandar sikit. lepas tu jenjalan sekejap menghilangkan kebosanan. jalan2 pun aku kebosanan jugak. kat rumah bosan. social media bosan, yaaaaaa BOSANnyaaaa hidup aku. tapi syukur la aku masih bernyawa. hmm positif itu penting. hehehe

lama dah rasanya aku tak masuk kedai buku. nie masuk pun atas ajakan adik2. masa aku ada duit, seciputttt je buku lejenpress kat kedai buku nie, masa aku 'kurang' ada duit, perghhh melambak2 tak cukup rak la buku2 nie, semua ada, dengan buku2 yang ada dalam wishlist. menangis tepi rak tu je la sambil belek2 hidu sedut bau buku. 

atas dorongan kakaknya, adik aku yang tak berapa minat novel pun beli la sebijik novel. wahahhaha. novel BUMI by Tere Liye (BM translations dari Bahasa Indonesia). memang wishlist la buku nie sebab ternampak iklan fanpage LejenPress kat FB (kuasa marketing guyssss). novel tu ada sambungan. kira bersiri la, BUMI, buku seterusnya adalah BULAN dan buku seterusnya adalah MATAHARI. dan dengar2 buku akan keluar next adalah BINTANG.

aku dah habis baca pun novel BUMI. cepat je baca dalam sehari dua. LOL.
genre realiti, fantasi dan aksi gituuuuu. menarik la, aduhhh nak baca sambungan dia pulak.

taktau la nak review ke tak sebab aku kan pemalas. takbangga pun. sedih. 
tengok la kalau rajin.  

bagi siapa yang mengenali diri ini, tempe adalah antara makanan kesukaanku. tempe goreng khasnya. sebab aku suka tekstur rangup dan menyihatkan(?). apatah lagi kalau ada tempe goreng sambal. perghhh perghhh meleleh kejap air liur. 

hari tu ada lebih sos cheese dari kfc. bawak balik rumah, goreng tempe panjang2, makan cicah sos cheese. nikmat weh. rangup2 tempe dan masam2 manis sos cheese bergabung meletup. tapi sedih sikit sebab harga tempe sekarang dah mahal. semua barang mahal sekarang. harga diri orang sekarang je makin murah. eh

sorry la update cerita bosan selalu. 
okay la kan, ada jugak update dari tutup blog

korang pulak apa cerita? 
ada buku best dibaca lately, share tajuk please?
siapa suka tempe jugak? kita geng, siapa je taksuka tempe kan. siapa2?!!

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah,

Tuesday, 19 September 2017

august 2017 | stories x what else?

Assalamualaikum,
dah masuk pertengahan bulan september, aku baru nak buat conclusion bulan ogos. wakakkakaka. procrastinator terhebat. lama rasanya aku takbukak blog. ada la dalam dua minggu gitu kan. entah kenapa mood nak berblogging masa nie berkurang gila2. nak blogwalking blog blogger lain lagi la kelaut kelangit semua. sorry yeahhhh. 


august 2017 stories x whatttttttt
sebenarnya aku taktau nak cerita apa sebab main point bulan ogos banyak aku dah cerita dalam post bulan ogos. >> https://budaksukavanilla.blogspot.my/2017/08/ << click untuk throwback post bulan ogos. 


awal bulan ogos, aku pergi ke Mukah dan berkonvooooooo. officially graduated yooooo. 
dah buat satu post jugak 

nak cerita apa lagi nie? hahahhahahhaa
tepu dah otak bila dua minggu tak bukak blog. *alasan je nie*

aku banyak cerita pasal bulan ogos kat post nie jugak 

sebab aku dah cerita panjang2 kat banyak post bulan ogos, so takkan nak taip lagi benda sama kan. 

aiken tea tree oil
august empties | aiken tea tree oil aku dah habisssss T^T best guna nie bagi muka berjerawat macam aku. hehehhe. sebab jerawat cepat kering. bagi kes aku, ambik masa beberapa hari jugak la. suka guna tea tree oil sebab ada rasa menyegat kat jerawat tu, padan muka dia. hahhahaha. tapi mengeringkan kulit jugak tea tree oil nie. sebab tu kena pakai moisturiser jugak. best letak kat jerawat fresh, sebab cepat kecut. lagipun dia 100% pure tea tree oil. bau pelik herbally first guna, tapi lama2 best pulak bau dia. hahahhaha. alah bisa tegal biasa kata orang. cewahhh.

setakat nie aku pernah jumpa kat guardian je, kat watson tak pernah jumpa lagi. harga pun berpatutan rm11+ untuk sebotol nie, boleh tahan lama pulak tu. 

samsung flip phone
fav things | flip phone!!!! yay! akhirnya berjaya jugak dapatkan flip phone. lama gila dah wishlist flip phone nie sebab terjebak dengan anime dan kdrama dulu2. hahhahahhaha. dapat jugak akhirnyaaa. beli dengan adik sekali so dapat sikit discount. yeahhhhhhhh. happy gila dah ada flip phone. dapat la acah2 kan. hahahhaha. ada 3 warna boleh pilih, gold, red dan black. tapi kami dedua beradik pilih gold. nak tau harga dan mana aku beli, sila tanya kat komen box di bawah. sebab bukan sponsored post pun. whehehe. ye, aku beli online. 



MUSICS!


Rain by Sekai No Owari (OST anime Mary and The Witch's Flower)
sebenarnya dari bulan julai lagi aku terjebak dengan lagu nie sebab dorang release short PV kat youtube bulan akhir bulan jun. tapi bulan ogos baru banyak keluar lirik dan cover. hahahhaha. excited sangat walaupun anime belum lagi release. bagi peminat style anime by studio ghibli, boleh la nantikan anime Mary and The Witch's Flower nie sebab style anime dia memang hampir sama dengan studio ghibli walaupun di produce oleh studio lain. studio phonto rasanya kalau tak silap. 



Uchiage Hanabi by DAOKO x Kenshi Yonezu (OST anime)
rasanya aku mula terjebak dengan DAOKO lepas accidently terdengar lagu Daisuki (with Teddyloid) kalau tak silap, awal tahun lepas. lepas tu memang layan jugak lagu2 DAOKO sebab suka style dia rap. hahahhaha. awal bulan ogos, DAOKO ada release beberapa lagu kat youtube. aku terus tersuka dengan lagu Uchiage Hanabi lepas first time dengar. hahhahaha. taksangka jugak dia buat collaboration dengan Kenshi Yonezu. aku pun baru kenal Kenshi Yonezu nie lepas terjebak dengan lagu dia PEACE SIGN (Opening 1 Boku No Hero Academia Season 2) hahahhahah. oh ya, lagu Uchiage Hanabi nie pun ost satu anime movie yang aku malas nak cari nama dia sebab panjang. wahahhaa. 

selain tu, aku pun tetiba terlayan lagu2 oleh Fujita Maiko. her voice pergghhhh. sangat sesuai dengan lagu style oriental. malas pulak aku nak letak videos2 kat sini. kalau korang suka dengan lagu2 style japanese oriental (modern) bolehlah layan lagu2 by Fujita Maiko. lagu2 dia pun banyak dijadikan OST anime. 

okay done with music. banyak pulak cerita rupanya. hahhahahhahha. 


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

ogos korang pulak macam mana? ada benda best dan musics best untuk di share?? share2 la. whehehehe. 

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lahhhhh. 

Saturday, 2 September 2017

tragedi hari raya aidiladha

Assalamualaikum,
hello bellooooo, okay apa yang tragedi sangat tu? LOL tu acah2 je. well iolls kan suka mengGEMPAKkan suasana. takda tragedi sangat pun. tapi meh la follow cerita raya korban kita. wehehehehe. takbanyak best pun, cukup la sekadar memori. syukur la memori manusia takmacam memori kad yang ada limit 16gb lah apa lah. 

hari merdeka 31 ogos 2017
genap 1 tahun arwah bapak meninggal. indeed we belong to ALLAH, and to Him we shall return. 

hari raya aidiladha 1 september 2017
macam biasa, kami beraya macam biasa. yang lainnya, kawan elin (my sis) datang beraya dan bercuti di rumah. memeriahkan suasana wahahahhaha. meriah sikit rasa raya aidiladha tahun nie. walaupun aku macam biasa je la rasanya. makan je banyak XD


tragedi bermula dengan. .. . . .
petang raya tu dah plan nak melawat kubur arwah bapak. plan la bagai, dah siap berkemas, start kereta, panaskan enjin. kemain aku selfie dalam kereta masa tu, tetiba phone jatuh dan tetiba lampu amaran(?)/emergency(?) yang kiri kanan tu terkelip2. lol, punyalah lawak taktau macam mana dah nak tutup dia, kecoh kejap adik beradik ngan mak, mak siap plan nak bawak bengkel. HAHAHHAHAHA. aku kata jangan dulu nanti kena gelak baru tau. pastu mak call pakcik aku (abang kepada mak) dan rupanya cara nak tutup dia tarik je button ada bentuk segi tiga atas stereng. LOLOLOLOLOLOL.

next, otw dahhhh, kereta bergerak atas jalan raya. aku perasan, meter suhu kat dashboard, tak drop2. mendadak terus stay kat H (hot) dan feel bawak kereta pun dah lain macam. aku cakap ngan mak kat sebelah, macam biasa mak iolls nie jenis terlebih terkejut, terlebih nervous, suruh berhenti terus dekat jalan raya masa tu jugak. masa tu kat traffik light, takkan nak menganggu laluan orang kan, so aku kata rilex dan cari tempat sesuai tepi jalan raya. bila dah jumpa berhenti la (depan kat kawasan traffik light tu jugak tapi ada kawasan sikit tepi tu) dan yang penting tak menganggu arus jalan raya. mak terus call pakcik2 (abang2 kepada mak). hahahhahah. dah agak masalah sebab air dalam tangki radiator kurang dan hose bocor. lepas isi air, terus follow pakcik aku pergi bengkel sebab dia nak tolong belikan hose baru dan pasang terus. batal la niat hari tu nak ziarah kubur sebab hari dah nak senja. tu je la tragedi nya. hehehhehe

awal2 kereta tu dah bagi amaran walaupun tak sengaja tertekan lampu amaran tu XD

kalau hari raya, mak memang selalu buat daging masak hitam, rendang ayam dan kuah kacang. bagi aku nie menu biasa kami masa raya. yang lain sikit masa tu, rendang ayam mak buat banyak kuah kali nie, selalunya kering sikit tanpa kuah, dua2 stail pun sedap. memang kenyang makan berkali2. daging masak hitam macam biasa la, semua suka dan paling cepat habis. 


tak sarawak la kalau takda kek lapis sarawak. hahhahahaha joke. sedap kek lapis yang belah kiri (cheese cake & red velvet(?) tu walaupun beli kat market harga rm10. seronok makan. tup2 dah habis. rasanya orang rumah nie sendiri yang habiskan. wahahahha. takpe, boleh beli lagi sebab orang jual kek lapis kat market memang tiap2 hari ada. bukan untuk hari raya je. 


🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨
tu je la cerita raya haji aku tahun nie.
lama dah aku tak tengok orang sembelih lembu korban. kalau ada pun bukannya aku berani sangat tengok. hahahhahahha

cerita raya haji korang pulak macam mana?
makan apa? (huhuhu sibuk nak tau korang makan apa kan)


sekian,
ilal liqa'