Tuesday, 19 September 2017

august 2017 | stories x what else?

Assalamualaikum,
dah masuk pertengahan bulan september, aku baru nak buat conclusion bulan ogos. wakakkakaka. procrastinator terhebat. lama rasanya aku takbukak blog. ada la dalam dua minggu gitu kan. entah kenapa mood nak berblogging masa nie berkurang gila2. nak blogwalking blog blogger lain lagi la kelaut kelangit semua. sorry yeahhhh. 


august 2017 stories x whatttttttt
sebenarnya aku taktau nak cerita apa sebab main point bulan ogos banyak aku dah cerita dalam post bulan ogos. >> https://budaksukavanilla.blogspot.my/2017/08/ << click untuk throwback post bulan ogos. 


awal bulan ogos, aku pergi ke Mukah dan berkonvooooooo. officially graduated yooooo. 
dah buat satu post jugak 

nak cerita apa lagi nie? hahahhahahhaa
tepu dah otak bila dua minggu tak bukak blog. *alasan je nie*

aku banyak cerita pasal bulan ogos kat post nie jugak 

sebab aku dah cerita panjang2 kat banyak post bulan ogos, so takkan nak taip lagi benda sama kan. 

aiken tea tree oil
august empties | aiken tea tree oil aku dah habisssss T^T best guna nie bagi muka berjerawat macam aku. hehehhe. sebab jerawat cepat kering. bagi kes aku, ambik masa beberapa hari jugak la. suka guna tea tree oil sebab ada rasa menyegat kat jerawat tu, padan muka dia. hahhahaha. tapi mengeringkan kulit jugak tea tree oil nie. sebab tu kena pakai moisturiser jugak. best letak kat jerawat fresh, sebab cepat kecut. lagipun dia 100% pure tea tree oil. bau pelik herbally first guna, tapi lama2 best pulak bau dia. hahahhaha. alah bisa tegal biasa kata orang. cewahhh.

setakat nie aku pernah jumpa kat guardian je, kat watson tak pernah jumpa lagi. harga pun berpatutan rm11+ untuk sebotol nie, boleh tahan lama pulak tu. 

samsung flip phone
fav things | flip phone!!!! yay! akhirnya berjaya jugak dapatkan flip phone. lama gila dah wishlist flip phone nie sebab terjebak dengan anime dan kdrama dulu2. hahhahahhaha. dapat jugak akhirnyaaa. beli dengan adik sekali so dapat sikit discount. yeahhhhhhhh. happy gila dah ada flip phone. dapat la acah2 kan. hahahhaha. ada 3 warna boleh pilih, gold, red dan black. tapi kami dedua beradik pilih gold. nak tau harga dan mana aku beli, sila tanya kat komen box di bawah. sebab bukan sponsored post pun. whehehe. ye, aku beli online. 



MUSICS!


Rain by Sekai No Owari (OST anime Mary and The Witch's Flower)
sebenarnya dari bulan julai lagi aku terjebak dengan lagu nie sebab dorang release short PV kat youtube bulan akhir bulan jun. tapi bulan ogos baru banyak keluar lirik dan cover. hahahhaha. excited sangat walaupun anime belum lagi release. bagi peminat style anime by studio ghibli, boleh la nantikan anime Mary and The Witch's Flower nie sebab style anime dia memang hampir sama dengan studio ghibli walaupun di produce oleh studio lain. studio phonto rasanya kalau tak silap. 



Uchiage Hanabi by DAOKO x Kenshi Yonezu (OST anime)
rasanya aku mula terjebak dengan DAOKO lepas accidently terdengar lagu Daisuki (with Teddyloid) kalau tak silap, awal tahun lepas. lepas tu memang layan jugak lagu2 DAOKO sebab suka style dia rap. hahahhaha. awal bulan ogos, DAOKO ada release beberapa lagu kat youtube. aku terus tersuka dengan lagu Uchiage Hanabi lepas first time dengar. hahhahaha. taksangka jugak dia buat collaboration dengan Kenshi Yonezu. aku pun baru kenal Kenshi Yonezu nie lepas terjebak dengan lagu dia PEACE SIGN (Opening 1 Boku No Hero Academia Season 2) hahahhahah. oh ya, lagu Uchiage Hanabi nie pun ost satu anime movie yang aku malas nak cari nama dia sebab panjang. wahahhaa. 

selain tu, aku pun tetiba terlayan lagu2 oleh Fujita Maiko. her voice pergghhhh. sangat sesuai dengan lagu style oriental. malas pulak aku nak letak videos2 kat sini. kalau korang suka dengan lagu2 style japanese oriental (modern) bolehlah layan lagu2 by Fujita Maiko. lagu2 dia pun banyak dijadikan OST anime. 

okay done with music. banyak pulak cerita rupanya. hahhahahhahha. 


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

ogos korang pulak macam mana? ada benda best dan musics best untuk di share?? share2 la. whehehehe. 

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lahhhhh. 

Saturday, 2 September 2017

tragedi hari raya aidiladha

Assalamualaikum,
hello bellooooo, okay apa yang tragedi sangat tu? LOL tu acah2 je. well iolls kan suka mengGEMPAKkan suasana. takda tragedi sangat pun. tapi meh la follow cerita raya korban kita. wehehehehe. takbanyak best pun, cukup la sekadar memori. syukur la memori manusia takmacam memori kad yang ada limit 16gb lah apa lah. 

hari merdeka 31 ogos 2017
genap 1 tahun arwah bapak meninggal. indeed we belong to ALLAH, and to Him we shall return. 

hari raya aidiladha 1 september 2017
macam biasa, kami beraya macam biasa. yang lainnya, kawan elin (my sis) datang beraya dan bercuti di rumah. memeriahkan suasana wahahahhaha. meriah sikit rasa raya aidiladha tahun nie. walaupun aku macam biasa je la rasanya. makan je banyak XD


tragedi bermula dengan. .. . . .
petang raya tu dah plan nak melawat kubur arwah bapak. plan la bagai, dah siap berkemas, start kereta, panaskan enjin. kemain aku selfie dalam kereta masa tu, tetiba phone jatuh dan tetiba lampu amaran(?)/emergency(?) yang kiri kanan tu terkelip2. lol, punyalah lawak taktau macam mana dah nak tutup dia, kecoh kejap adik beradik ngan mak, mak siap plan nak bawak bengkel. HAHAHHAHAHA. aku kata jangan dulu nanti kena gelak baru tau. pastu mak call pakcik aku (abang kepada mak) dan rupanya cara nak tutup dia tarik je button ada bentuk segi tiga atas stereng. LOLOLOLOLOLOL.

next, otw dahhhh, kereta bergerak atas jalan raya. aku perasan, meter suhu kat dashboard, tak drop2. mendadak terus stay kat H (hot) dan feel bawak kereta pun dah lain macam. aku cakap ngan mak kat sebelah, macam biasa mak iolls nie jenis terlebih terkejut, terlebih nervous, suruh berhenti terus dekat jalan raya masa tu jugak. masa tu kat traffik light, takkan nak menganggu laluan orang kan, so aku kata rilex dan cari tempat sesuai tepi jalan raya. bila dah jumpa berhenti la (depan kat kawasan traffik light tu jugak tapi ada kawasan sikit tepi tu) dan yang penting tak menganggu arus jalan raya. mak terus call pakcik2 (abang2 kepada mak). hahahhahah. dah agak masalah sebab air dalam tangki radiator kurang dan hose bocor. lepas isi air, terus follow pakcik aku pergi bengkel sebab dia nak tolong belikan hose baru dan pasang terus. batal la niat hari tu nak ziarah kubur sebab hari dah nak senja. tu je la tragedi nya. hehehhehe

awal2 kereta tu dah bagi amaran walaupun tak sengaja tertekan lampu amaran tu XD

kalau hari raya, mak memang selalu buat daging masak hitam, rendang ayam dan kuah kacang. bagi aku nie menu biasa kami masa raya. yang lain sikit masa tu, rendang ayam mak buat banyak kuah kali nie, selalunya kering sikit tanpa kuah, dua2 stail pun sedap. memang kenyang makan berkali2. daging masak hitam macam biasa la, semua suka dan paling cepat habis. 


tak sarawak la kalau takda kek lapis sarawak. hahhahahaha joke. sedap kek lapis yang belah kiri (cheese cake & red velvet(?) tu walaupun beli kat market harga rm10. seronok makan. tup2 dah habis. rasanya orang rumah nie sendiri yang habiskan. wahahahha. takpe, boleh beli lagi sebab orang jual kek lapis kat market memang tiap2 hari ada. bukan untuk hari raya je. 


🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨
tu je la cerita raya haji aku tahun nie.
lama dah aku tak tengok orang sembelih lembu korban. kalau ada pun bukannya aku berani sangat tengok. hahahhahahha

cerita raya haji korang pulak macam mana?
makan apa? (huhuhu sibuk nak tau korang makan apa kan)


sekian,
ilal liqa'

Wednesday, 30 August 2017

life update | poslaju and banana milk

Assalamualaikum,
hello gaissssss, kembali cerita pasal kehidupan. LOL. nothing interesting with my life, but I'm trying. hehehhee. nampak sangat takda benda lain nak di update. hahahhaa

parcel poslaju

sebenarnya sebelum2 nie pun memang pernah guna poslaju untuk pos barang2 giveaway aku yang lepas2. tapi masa tu, arwah bapak yang settle semua, aku tinggal nak pack dan tulis alamat je kat atas borang. arwah bapak tolong pos. 

tapi kali nie aku pergi settle sendiri. pergi hari sabtu lepas, poslaju bukak setengah hari je kan. so, pergi pagi dalam pukul 10.30 macam tu. hahhahaha. yang best pergi hari sabtu adalah TAK BANYAK ORANG kat poslaju. hahhahaha. 

macam mana nak pos barang guna poslaju? 
bila dah tak banyak orang, tak perlu beratur ambik nombor giliran bagai. terus pergi ke kaunter je. ambil borang dan isi dan kalau nak parcel, mintak la dan bayar la kosnya. mudah je sebenarnya. dah bayar ambik resit, settle la. easy. hahhahaha baru tau senang macam nie je kan. ingat susah2 banyak kerja.

lepas settle benda kat poslaju, pergi skynet pulak ambik barang sebagai blogger. cewahhh. hahhahaha. entah beberapa kali dah jejak skynet sebab sedihnya skynet takhantar barang sampai rumah aku, katanya kat kawasan rumah aku takda ejen. so nak taknak memang kena pergi office skynet la. nasib kat pusat bandar.


produk himalaya
barang best2 yang aku ambik kat skynet. rasanya ada la dalam beberapa hari barang nie kat skynet. hahhaha. sebelum nie memang dah teringin nak barang2 dari brand Himalaya nie, tapi boleh tahan mahal. shampoo dan conditioner tu cecah rm30+ sebotol. syukur la dapat benda nie. hahahhaa. kalau rajin aku review la semua.


pokka banana milk
pokka banana milk. aku memang minat milk dari brand pokka yang ada melon milk, mango milk sebab rasa dia tak terlalu pekat macam susu biasa (cth; susu coklat brand dutch lady). aku mula terjebak suka banana milk pokka nie lepas try kotak besar masa bulan puasa haritu. cuba2 je sebenarnya, last2 tersuka. kalau takdapat merasa banana uyu korea tu, merasa nie pun dah okay. hahhahaha.


mee hong kong
mee hong kong. rasa yang nie biasa2 je. okay la. habis jugak aku makan walaupun bukan macam mee hong kong yang aku expect. hehehe. masa nie keluar ngan mak, nenek dan adik aku untuk medical check up dan ambik ubat nenek yang tiap dua bulan sekali kitorang pergi klinik tu temankan nenek. 

tetiba rasa sedih bila tengok orang2 tua kat klinik tu. 
hargailah ibubapa anda dan orang tua. 

tu je la life update kali nie, nothing interesting pun kan.

so, korang pernah pos barang kat poslaju tak?
pernah tak merasa banana milk pokka tu? suggest jenama susu yang best please. hahahhaha

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah!


Saturday, 26 August 2017

Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

Assalamualaikum,
lama dah rasanya tak join contest. kali nie nak join contest yang dianjurkan oleh LAZADA pulak. sebenarnya aku suka join contest2 macam nie. sebab mana tau jadi yang bertuah kan. wahahhaha

Merdeka! Merdeka! Sale ; http://www.lazada.com.my/merdeka-sale/ bermula dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos dimana korang akan jumpa diskaun spesial sehingga 80%!! takhabis2 dengan SALE LAZADA nie, murah hati betul. dahtu, siap ada contest tiap perayaan. excited tau! hahhahaa. masa SALE macam nie la bagus shopping sebab barang banyak diskaun. wehehehe


a. What do you love about being Malaysian? (Apa yang anda suka tentang menjadi warganegara Malaysia?) πŸ’“πŸ’“
Aku sangat bersyukur jadi warganegara Malaysia, sebab Malaysia negara yang aman dan juga aku suka rakyat yang berbilang bangsa. Boleh sambut bermacam jenis perayaaan antaranya Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Hari Gawai dan sebagainya. itulah aku rasa kelebihan paling best menjadi rakyat Malaysia. walaupun berbilang bangsa, rakyat saling bertolak ansur dalam mengekalkan keamanan negara. Paling penting, Malaysia ada pelbagai jenis makanan yang menarik dari pelbagai jenis bangsa. banyak la benda yang aku suka jadi warganegara Malaysia. boleh buat karangan dua pages. hahhahahhaa. 


b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/malaysian-brands/  (Pilih jenama tempatan yang menjadi kesukaan anda)
PENSONIC
serius aku kata, family aku suka jenama PENSONIC sejak dulu kala. sampai aku sendiri pun terjebak suka dengan jenama nie. dari kipas ke barang2 dapur memang banyak dari jenama PENSONIC. memang kenangan betul la. hahahaha.



c. Select two product from that brand that you love. (Pilih dua produk dari jenama yang anda suka)

Pensonic Juice Extractor PJ-6900S πŸ‘‡
sebab nak minum jus buah-buahan segar. dengan adanya mesin jus nie boleh la senang2, perah buah buahan segar, bila senang perah buah buahan segar maka aku rajin minum jus buah buahan, bila rajin minum jus buah buahan badan pun jadi sihat, bila badan sihat, diri pun rasa happy.
Pensonic Juice Extractor PJ-6900S



Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201  πŸ‘‡
nie best! takperlu goreng makanan pakai minyak dah. kreatif, jimat duit dan jimat minyak. eh. kalau boleh beli nie, mesti mak happy gila masak makanan kat rumah. lagipun, family kitorang memang suka makanan2 yang bergoreng. dengan adanya air fryer nie gerenti happy. 
Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201



tetiba rasa mak2 pulak sebab pilih barangan dapur. wuhuhu. girls power *tetiba* hope ada luck.
apa lagi meh la singgah dan menjamu mata di LAZADA Merdeka! Merdeka! Sale πŸ’ͺ


see ya when i see ya lah,
ilal liqa'





Thursday, 24 August 2017

tiada semangat kesukanan?

Assalamualaikum,
sekarang famous dengan SUKAN SEA kan? aku bersemangat jugak tengok tv masa hari pembukaan hari tu. yang banyak persembahan unik tu walaupun aku cuma jeling2 dan duduk depan tv beberapa minit. LOL.

aku adalah seorang yang pasif. aku rela duduk dalam rumah mengadap buku dan study dari bersukan. hahahha. bagi aku best sebenarnya bersukan nie, TAPI, aku nie jenis lemah(?) yang sangat tak sesuai untuk sukan. hahhahaha. tapi sebenarnya aku okay je bersukan. paling aktif masa zaman sekolah menengah la. pernah join sukan bola jaring untuk setahun dan taekwando untuk beberapa tahun walaupun masih bertali pinggang putih. hahhahaha memang takdak courage la nak upgrading. sebab tu aku rasa, sukan is not for me. walaupun ada masa, memang aku enjoy layan jugak bersukan nie. 

sukan dan semangat kesukanan?

walaupun aku tak bersukan, aku layan sosial media hari2 kot, layan berita terkini. dan sekarang banyak cerita pasal SUKAN SEA tu la. setiap hari ada je benda yang lalu kat wall fb dan twitter, berita2 yang menarik pasal SUKAN SEA nie. aku yang taklayan sukan sangat pun ada jugak tertarik nak baca.

aku happy bila ada atlet Malaysia yang menang. walaupun aku tak follow langsung sukan2 tu. hahahhaa. aku baca terus kat media sosial. 

aku sedih bila ada berita pasal fan Malaysia yang over dan ada yang kutuk Malaysia. aku follow jugak beberapa kes. baca media sosial. sedih sangat rasanya bila ada yang kutuk Malaysia. yang certain rakyat Malaysia pun ada yang jadi batu api. macam nie ka semangat kesukanan yang kita ada? SMH.

hati2 dalam share dan menulis benda2 yang melibatkan negara kat media sosial. jaga adab, bahasa kita. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA. amalkan RUKUN2 NEGARA. hehehehe

dah nak menyambut hari kebangsaan dah nie. Malaysia Boleh :)

aku harap la semangat kesukanan dan hubungan baik antara negara2 yang bertanding kekal membara sampai bila2. 

p/s : jarang aku post pasal berita semasa nie. hahahhaha tetiba bersemangat kan. nota untuk aku sendiri jugak. manatau satu hari nanti aku tetiba lupa diri. 


πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡

siapa rajin layan SUKAN SEA sini? follow up tak berita2 SUKAN SEA dan apa berita yang menarik perhatian korang? share sikit :)


sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah

Wednesday, 16 August 2017

hermo haul for my sister

Assalamualaikum
okay, sebenarnya beberapa hari nie idea nak update blog umpama 'hidup segan mati tak mahu'. macam biasa malas menaip dan idea pun berkurang, maka krik krik la blog. wakakkakaa. biasalah, bila blog personal nie, kekadang ada la mood nak update, kekadang tak berupdate la. chill. take your time bebeh.

thanks bagi yang wish dalam post lepas pasal konvo tuuuuuuu. terharu baca :D

ok, sebenarnya nak cerita, beberapa hari lepas, adik aku ada mintak tolong nak beli kbeauty product (pengaruh iolls kuat, hahahhaha). so, tengah decide nak beli kat althea atau hermo, lepas beberapa jam berfikir (hiperbola sikit), aku decide nak tolong beli kat hermo je la sebab dia nak cepat sampai (weekend nie dah balik poli).

yay, sampailah sudah. isnin order, rabu (today) dah sampai. pantas zass zass je kan hermo nie. pernah share jugak pasal hermo haul dulu2 kat post SINI. kali nie kena beli RM150 keatas baru dapat free postage (sebab kat sarawak kan). hahahhahaha


sorry gambar buruk sikit. wakkakaka. 

nampak sangat kan pengaruh aku kat situ. hampir semua brands tu aku dah ada. hahahhaha. 


πŸ’ ini list barang2 yang adik aku (si elin) pilih;

1. nature republic | aloe vera soothing gel mist (dah review kat SINI)

2. w.lab | sebum out finish pact (pernah jugak beli yang nie tapi kat althea kat post SINI)

3. its skin | VB effector serum (nie jenis lain, vitamin B untuk oily skin kalau taksilap, aku pernah review tapi aku punya vitamin C, baca post kat SINI)

4. apieu | sun cream waterproof 50spf (dia nak beli macam aku punya kat post SINI, tapi dah out of stock kat website hermo, jadi pilih yang nie je la)



πŸ™‹ yang aku pilih;

its skin | babyface petit pact. comelllll sangattttt (i kennot la benda comel2). kecik cenonettt je. aku beli yang nie sebab aku punya w.lab sebum out finish pact aku punya dah pecah, jatuh dari atas katil (carelesssssss iCRY) dah la fav pact sebab memang buat muka tak berminyak. ingat nak review, tapi taksempat pulak. hhahahhaha. kalau aku rajin, nanti aku review pulak its skin babyface petit pact nie. 

🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈

okay done,
cepat betul servis hermo nie. terbaikkkkk. 
kalau ada rezeki, nak je shopping lagi kat website hermo. hahahhaha

korang pernah tak shopping kat website hermo? ada senarai barang2 dalam post nie yang korang nak aku review?? tell me :3


Friday, 11 August 2017

my convocation day!

Assalamualaikum,
okay, nie lambat sikit nak cerita. wahahhaha. minggu lepas, pada tarikh 5 ogos 2017, aku officially #doneCONVO. alhamdulillah. kira dah SAH jadi alumni Politeknik Mukah Sarawak. hakak2 senior dah. hehehehe. lepas TIGA TAHUN dan setahun lebih tunggu konvo, akhirnya konvo jugak. aku dalam bidang Diploma Teknologi Maklumat dan Komunikasi (Pengaturcaraan) atau lebih dikenali sebagai dip programming.

pada mulanya, aku tak rasa nak pergi pun konvo kali nie. sebab fikir banyak benda. 
lepas mak pujuk, pergi je la. wahahha. I'M GLAD I DID!!

3 ogos 2017
malam2 berangkat ke Mukah with makcik, sepupu2 kecik, nenek and mak. hahahahha the only boy yang ikut adalah adik lelaki aku. sebab adik2 aku yang lain sekolah. yang si bongsu tu exception la sebab dah cakap ngan cikgu dia.

4 ogos 2017 (raptai)
hari nie raptai, pepagi dah bersiap ke poli untuk raptai. excited gila jumpa coursemates. masing2 ada perubahan, makin cantik, kacak dan sihat2 belaka. banyak jugak benda kena settle hari nie, ambik jubah untuk konvo dan settle gambar la konon. dah settle, lunch dengan roomate. banyak benda dicerita. wahahaha. tetiba rindu zaman belajar. 

5 ogos 2017 
hari yang dinanti akhirnya tiba. excited kemain. berdebar jugak nak naik pentas, walaupun beberapa saat je kan. hahhahaha. tapi alhamdulillah, selesai dah. bergambar apa semua. terus pergi hotel sebab nak lunch atas ajakan ngah (makcik aku belah mak, sebab anak dia pun ada sebaya aku yang konvo jugak, siap bagi bunga dan teddybear lagi, terharuuuu). dah lunchhh sesi bergambar pulak. hahahhahah. so tired. lepas tu, pergi balik poli nak pulangkan jubah dan ambik sijil graduate ori. done. wohoho. taksangka dah officialllllll. 
coursemates gegirls. ada 3 orang takda dalam gambar. T^T
aku kat mana? whehehe

 with mak. gigih edit gambar background blur. walaupun tak perfect, kira okay la kan. banyak lagi gambar ngan mak dan adik. tapi malas nak upload sini. hahahhaa. aku banyak upload kat insta je. 

 with mak dan makcik2 (ngah idot and wa jijot) yang banyak berjasa. 

nasib baik senyum. sebab masa nie nervous dan terlupa bila turun pentas, senyum ke tak tadi eh? hahahhaha. banyak kamera kat depan wehh, rasa retis jap. wakkaka. harap gambar official jadi okay la. (gambar nie ihsan unit multimedia, thanks kawan yang tag. wehehehe)

I'm genuinely happy! takde rasa sedih sangat sebab hari nie sepatutnya happy2 je. and i know, everyone around me always try to make me happy. thankssssss. may ALLAH bless.

arwah bapak mesti rasa bangga, his eldest daughter made it!. al-fatihah. :')


✨✨✨✨
congratulations untuk kawan2 dan rakan seperjuangan. cewahhh. semoga kita terus berjaya dalam hidup masing2. terima kasih sebab banyak membantu selama 3 tahun kita bersama, sekelas, tak lokek ilmu. semua baik2. syukur sangat dikurniakan coursemates dan kawan2 yang baik nie. walaupun kekadang ada je benda tak best jadi, tapi korang tetap ada dan tetap positif. MAKASEHHHHH. wahahha. till we meet again yawww. 

another memory to keep in my life chapter πŸ’“

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'


Wednesday, 9 August 2017

REVIEW | Skinfood Premium Tomato Whitening Toner

Assalamualaikum,
Skinfood Premium Tomato Whitening Toner Review | review datang lagi. memang bulan nie rajin nak review product rasanya. hahhahahha. sebab seronok menulis review. mencurah idea nak menulis. wakakkaka. banyak benda nak komen kan. so mengadap lagi la review, kali nie nak review toner pulak. dah hampir sebulan lebih aku guna Skinfood Premiun Tomato Whitening Toner nie, kemain panjang nama dia, senang cerita pendekkan jadi tomato toner je la. hahhahahaha. been writing this review for a few days because i'm too lazyyyyy! hahahha. okay then,

Skinfood Premium Tomato Whitening Toner Review

without further ado, let's us begin!

skinfood premium tomato whitening toner
Skinfood Premium Tomato Whitening Toner (Skin-Brightening Effect | Mild Whtening) made in korea. skinfood pun memang antara jenama kbeauty yang agak terkenal la bagi penggemar kbeauty products. dari segi packaging dia, aku suka botol macam nie. ada penutup dan bila bukak penutup ada stopper. senang la nak letak dan baling kat mana2, confirm tak leak. hahaha

bahan utama : 10% ekstrak tomato dan vitamin C (click HERE to read more)
jenis kulit : untuk semua jenis kulit


skinfood premium tomato whitening toner
belakang dia semua tulisan korea. takfaham satu pun kecuali manufacturing date dan expired tu kot. dan ada perkataan made in korea. so original la made in korea. 

my verdicts ;
aku suka sangat dengan toner tomato nie. bau dia memang takda langsung bau tomato. ada bau yang relaxing gitu, tak terlalu kuat. aku guna toner nie setiap hari selepas cuci muka. sebab aku suka tomato toner nie, dia tak terlalu 'harsh' atau kasar untuk kulit acne-prone (berjerawat) macam aku. hahhaa. lepas pakai rasa segar2 je. takde breakout apa semua. alhamdulillah. 

kegunaan toner ;
aku rasa mostly dah tau kegunaan toner (secara general) nie apa, pada mulanya aku ingat toner nie hanya untuk mengecilkan pori2 di muka, tapi kalau mengikut 'korean skincare routine', toner adalah untuk balance ph kulit muka lepas cuci muka dengan pencuci muka yang beralkali. (correct me if i'm wrong)

cara guna (how to use) ;
aku lebih suka bila nak guna letak beberapa titis kat cotton pad dan sapu kat muka. lepas tu nampak la kesan kotoran walaupun lepas baru cuci muka. hahahhahah. ada yang suka letak kat tapak tangan dan tepek2 kat muka. ikut suka korang ler nak guna toner macam mana. asal dapat semua benefit dia. 

credit pic to ALTHEA

pros ;
🍎 no alcohol - rasanya, sebab tengok ingredients dia memang takdak alcohol. kekadang toner yang ada alcohol boleh mengeringkan kulit yang dah sedia kering (lead to over produce sebum and jjanggg new acne). toner beralkohol bagus untuk kulit muka yang minyak berlebihan. apa2pun, ikut pilihan korang.
🍎 bau yang nice gittew. selalu rasa taksabar nak guna toner lepas cuci muka. tapi makesure muka kering (lepas cuci muka)  dulu baru guna.
🍎  botol yang comel. hahhahaha. dan packaging yang secure. 


cons ;
🍎 kena beli online (sebab kat tempat aku tinggal mana ada branch skinfood dan korean products sobsss)
🍎 harga mahal *uhuksss* kira berpatutan la. tapi takpe, sebab boleh tahan dalam tiga bulan atau lebih untuk satu botol. aku dah dekat dua bulan guna, belum sampai setengah botol, masih banyak lagi. hahhahaha


harga ; masa aku beli hari tu RM38 rasanya, nie tengok balik kat website althea dah RM48. hahhaha
mana nak beli ; online http://my.althea.kr/premium-tomato-whitening-toner dan branch skinfood di malaysia

not a sponsored post, honest review based on my own opinions yaw. 

so, uolls ada guna toner dalam skincare routine harian korang tak? share sikit. 

sekian,
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Wednesday, 2 August 2017

july 2017 | stories x my life

Assalmualaikum,
cepat je masa berlalu. dah bulan ogos. so, nak buat la post summary pasal bulan July 2017. kalau ditanya kenapa aku buat post macam nie tiap bulan? jawapannya, sebab aku nak appreciate everything in my life. ada masa aku sedih, aku throwback balik la bila baca post2 bulan2 lepas pasal apa yang buat aku happy. hahahhaha. macam poyo je kan, tapi memang berkesan la untuk aku. kira ambik positive vibe dari posts di blog sendiri, sebab tak sepanjang masa kau happy. 

ok, let's begin!

bulan nie banyak keluar ngan mak dan nenek. tiap minggu rasanya. sebab banyak benda kena settle kan. selalunya aku malas je nak keluar rumah, tapi mengenangkan kalau keluar boleh la ambik udara hapak kat market jap. hahahhaha. k. chillex je la tengok perangai orang lain. takkan nak terperuk kat rumah je kan. walaupun aku suka terperuk kat rumah.  


dah start bullet journaling secara official. aku isi bullet journal tu secara monthly je. sebab dah ada planner aka journal untuk isi tiap hari. isi pasal 'highlight of the month', 'favourite', 'goals', 'grateful' dan lain2. macam2 boleh buat dengan bullet journal nie, jadi expenses tracker dan amal tracker pun boleh. be creative, cewahhh. 


pizza bunpizza
potato wedges gorengpepper sweets
makan seminggu sekali makanan macam nie boleh la kan. tetiba craving pizza. beli yang kat bakery biasa2 lagi sedap dari pizza hut, opss. hahahha. sebab pizza hut aku baru sekali je pergi. tu pun dah bertahun berlalu. lepas makan potato wedges goreng makan dengan mayonis dan sos cili tu, keesokkannya, jerawat masak kat bawah hidung. hahhahahha. besar pulak tu. obvious kan, apa yang kita makan memang nampak kat muka. jangan lupa minum banyak air kosong. minum secukup rasa la. terlalu banyak pun takboleh jugak.

dannnn, 
hari tu masa keluar ngan mak dan nenek, sempat singgah kat satu kedai jual souvenirs dari sarawak (orang sarawak sendiri pun masuk kedai souvenirs sarawak). banyak benda best aku nampak macam keychain, postcards dan so on. kalau ada rezeki, nanti boleh la beli dan buat giveaways kat blog. hehhheee. sebenarnya nak cerita yang aku beli gula2 lada. hahahhaa. sebab nak jugak merasa kan. bagi aku, okay la rasa dia sebab ada rasa peppermint dan sedikit pedas lada. bagi ngan adik2, ada yang kata tak sedap dan bagi balik kat aku. wahahhaha.  


takboleh nampak cermin besar dan clear sebab mesti nak selfie. ok. baju tu yang aku beli kat sgshop, baca post SINI. muat2 je. aku ingat bila pilih saiz L ada effect oversize sikit. hahhahaa. k.

#RoadToKonvo, hari Sabtu nie aku konvo. jumpa balik coursemates dan roomates. taksabarnyaaa.  tapi ada kawan2 yang tak dapat datang. sedih jugak la rasa. apa2 nanti la aku update kat blog kalau berkesempatan. Khamis dah berlepas ke Mukah. 



πŸ•  JULY FAVOURITES!  πŸ•

MOVIES ;
πŸ“Ί Okja (2017) | aku memang teringin tengok movie nie lepas tengok iklan kat youtube, movie nie boleh tengok kat netflix, tapi aku download kat website lain. happy tak terkata lepas download. hahahhaa. bagi aku movie nie best jugak la, pasal khinzir mutan, first tengok iklan mati2 ingat benda tu HIPPO, badak, lebih menyerupai badak. ada jugak scene yang membuatkan aku hampir berjujuran air mata. 

πŸ“Ί Fantastic Beast and Where to Find Them (2016) | lama dah nak tengok movie nie!!! cuma takdak peluang dan taktau nak download kat mana. terjumpa website download movie best terus cari movie nie. best jugak!! suka watak lelaki yang suka kumpul dan bela macam2 jenis beasts tu. tengok lama2, hensem pulak. hahhahahahha. k. suka magic2 nie, teringin nak tengok dia pergi jumpa harry potter, sama timeline kan. 


ANIME ;
🚩 Boku No Hero Academia S2 | aku memang dah follow anime nie masa mula2 keluar. sekarang masih ongoing. anime nie buat aku happy, ada jugak mentions pasal anime nie dalam post yang lepas2. walaupun aku ada baca manga dia, yang jalan cerita sama dengan anime, tetap excited menanti episode baru tiap minggu. suka dengan semua OST dia. plus ultraa!

🚩 Uta no Prince Sama (UtaPri) | hahahhaa akhirnya aku layan jugak anime nie. baru season 1. best laaaaa. suka suara Ichinose Takiya (Mamoru SAMAAAAA~). hensem2 semua, walaupun ada watak macam cringey sikit. tapi takpa la anime. 


SONGS ;
layan lagu2 BTS berbagai version kat youtube. aku banyak layan dari creator R E V E R I E. dia banyak buat lagu jadi CLOUD VER, MAGICAL VER, RAIN VER. dan banyak lagi. lagu2 yang rancak2 pun jadi soothing je bila dengar. my fav is SAVE ME (BTS) in Cloud Ver. 

GAME ;
memula aku addict dengan game BON BON CAKERY sebab boleh buat cake resepi sendiri lepas ada bahan. tapi lama2 bosan pulak sebab macam takda improvement. main pun biasa2 tunggu customer beli, train staff, promotion dan sebagainya. pastu uninstall. download HOTEL STORY pulak. best jugak. boleh besarkan hotel, susun2 kawasan2. macam2 la. excited main game nie sebab excited nak menanti hotel membesar. LOL. kalau ada siapa yang layan game nie boleh la add aku ye. nama bivichan. 

officially a RAVENCLAW~
dua tiga kali test, jawapan sama keluar walaupun kat lain2 website. last website test kat pottermore.com, so kira official dah kan. hahahhaha

ok, done. 

benda best yang korang makan, tengok, layan bulan JULY nie pulak apa? share sikit
Hogwarts house korang pulak apa?

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'



πŸ’ ads | KFC bucket murah
πŸ’ ads | komen hambar pasal badan


Thursday, 27 July 2017

KFC zinger double down

Assalamualaikum,
lama dah aku tak buat review makanan kan. hahahhaha. banyak post gambar makanan je. lately aku banyak makan makanan macam nie dan berminyak, banyak mayonis la. lepas tu, jeng jeng jeng, berketul jerawat baru fresh tumbuh kat muka. hahahhaa padan muka. padannnnn. ok dah. 

kali nie nak cerita pasal KFC zinger double down yang aku makan minggu lepas2. baru rajin nak up kat blog dan menaip bagai. beli guna duit hasil berblogging, jadi kena la tunjuk kat blog. wakakkaka. 

all meat no bun WOW!

aku pilih COMBO, harga RM14.70
okay la, dapat zinger double down 1, air 1 dan french fries 1. 

ala carte (single) harga rm10.90 (macam tu la, aku agak2 je sebab dah lupa)

KFC zinger double down
beli secara take away atau tapau la senang cerita. sebab banyak benda nak kena handle hari tersebut (cewahhh cakap banyak orang busy. LOL). masa nie zinger double down nie banyak dah keluar iklan kat youtube (aku rajin layan youtube). berapa liter dah air liur aku telan masa tengok iklan dia. hahhaha. so alang2 singgah kat mall yang ada kfc, apa lagi, terus nak cuba la. 

KFC zinger double down
gambar tak berapa elok sebab tak sabar nak makan. gigih ambik gambar sambil telan air liur. hahahaha. nampak rangup je kan. sorry la aku tak bukak bagi nampak cebisan ayam nipis tu sebab buruk sangat rupa cheese cair dan mayonis berserta sos keju (setelah beberapa jam dalam kereta yang panas). 

KFC zinger double down
rasa dia sedap!! dah nama ayam bertemu ayam jadi ala burger ayam kat tengah pun ada ayam. rangup dan ayam dia jenis spicy rasanya. sesuai la makan dengan sos keju dan mayonis nie, ada pulak keju keping. nikmat ler jawabnya. cuma kena handle sikit jenis ayam yang agak berminyak tu. aku makan setengah je dah kenyang (simpan jap dah tu sambung balik makan bila lapar) banyak isi ayam dia. nak lagi umphh, letak la sos cili/tomato ikut style korang. cuma kalau sos cheese dia bagi leleh2 sikit mesti best. hahahhaha (lain kali kalau ada geng di kfc boleh la request letak sos cheese banyak sikit. LOL)

tu je la nak cerita, 
bila la kfc nak sponsor aku nie? hahahhaa
(not sponsored post, honest opinion)

haaaa, korang dah merasa ke zinger double down nie?

sekian,
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'



πŸ’ ads | KFC bucket murah
πŸ’ ads | komen hambar pasal badan


Saturday, 22 July 2017

another haul from sgshop

Assalamualaikum,
haul lagi. hahahhaha. aku ada buat blog post pasal haul dari sgshop jugak kat SINI. pada masa tu, aku banyak pilih barang yang kecik2 dan ringan je. kali nie apa pulak yang aku pilih? aku menang dua kali giveaway sgshop tu, tapi shopping credit lain2 masa dimasukkan. jadi kali pertama beli banyak stationery dan kali kedua nie pulak . . . .. 

meh la baca.
pengalaman membeli barang di sgshop

pengalaman shopping di sgshop
agak besar parcel kali nie. nasib baik hantar depan rumah. tu pun hantar pepagi, terkejut ai kemain besar bunyi hon depan rumah dengan lori besar pulak tu. biasa tengok orang hantar guna van dan motosikal. hahhahaha. kali nie aku sendiri ambik parcel depan rumah. selalunya mak yang ambik sebab mak selalu berada di luar rumah pepagi (berkebun?)


pengalaman shopping di sgshop
masa sesi bukak parcel nie, aku ngan mak je ada kat rumah. adik2 pergi sekolah semua. punya la tak sabar nak bukak, bukak pun depan pintu bilik sambil diperhati mak. hahahhaha dan inilah barang2 yang aku beli dengan shopping credit rm100 + belasan ringgit dari aku sendiri untuk tambah kos shipping. 


spectacles dari meetsun tu aku beli pada harga rm35 macam tu la (nanti aku edit balik semua harga to the exact price), kemain packaging kotak dia, macam spec harga ratus2. hahahhaha. spec tu sebenarnya untuk 'tengok laptop' supaya mata tak sakit(?), OMG aku takpandai nak explain. hahhahaha. korang tau la kan, laptop/smartphone screen ada cahaya yang boleh buat mata jadi sakit so on, so this spectacles adalah untuk protect. kira macam tu la. siap dia bagi box, kain lap cermin mata, dan ada la something untuk adjust skru spec tu. 

okay next pic, aku beli sudu acah2 korea dua ketul. dan satu spec acah2 retis (rm10). LOL. hahhahaha. sedih sikit pasal spec tu sebab ada macam senget sikit. tapi okay la, dia pun bagi something (spanar? planar?) mini untuk adjust skru tapi aku takpandai nak guna. LOL.

sudu acah2 korea tu stainless steel, harga aku beli rm6+ satu. aku dah guna satu. yang tinggal nie aku rasa nak buat giveaway and bagi ngan pemenang la. siapa setuju? (aku still kumpul barang nak buat giveaway nie) nak tak?


yayy! benda paling aku suka la. plushies nyanko sensei (natsume yuujinchou) yang lama dah aku nak. yup, memang aku lama dah nak plushies nie masa jenjalan kat satu mall, ternampak kat rak plushies tapi harga rm29.90. guess what? aku beli cuma harga dalam rm10+ macam tu je. hahahhaha happy tak terkira. dah la comel. siap ada free keychain comel nyanko sensei lagi.


next, mini bag dan baju. bag tu harga dalam rm6+ dan baju tu dalam rm11+. aku suka bag tu sebab comel dan kecik. sesuai la kalau kau nak pergi kenduri dan tak jalan2 sangat. hahahha. baju tu pun okay la. tak expect banyak pun sebab murah kan. kain dia agak nipis dan sesuai la untuk cuaca kat malaysia, nasib baik aku pilih L. cuma kat bahagian lengan kain putih tu agak nampak bahagian dalam. kalau kena hujan, nampak la dalam dia. overall aku puas hati jugak la. 

🍀🍀🍀🍀🍀🍀


shipping cost mahal. total barang aku beli nie ada la dalam rm70+, shipping cost ke malaysia pulak rm42 (lepas discount). sebab barang yang aku pilih nie agak berat kan. 

boleh pilih shipping cost, ada yang cuma rm38 tapi ETA (estimate time arrival) dia 15-30 days. jadi aku pilih yang rm42 with ETA 3-7 days. sanggup tu sebab nak cepat. memang sampai cepat la, aku dapat dalam 7 hari macam tu.

semua barang best dan murah tapi shipping mahal. kalau ada shopping credit free lagi nak je aku shopping lagi. hahhaha

🍀🍀🍀🍀🍀🍀
korang pulak ada yang dah shopping kat sgshop?
barang mana satu yang menarik perhatian korang?

see ya when i see ya lah
ilal liqa'

Wednesday, 19 July 2017

last week stories and photos

Assalamualaikum,
nie nak cerita pasal life update pulak.
kali nie banyak gambar je kot. hahahhaha

wujud lagi sos sour cream onion kfc. bagi aku nugget kfc nie biasa2 je, agak kecik dan tak berapa ranggup. nugget mcD pulak seriously sama rasa macam ada satu brand nugget ayam tempura yang family aku selalu beli. murah lagi kalau beli sebungkus dan goreng sendiri. hahhahahha cheapskate. 


pergi hari permuafakatan kat sekolah adik2. aku, mak dan adik2. tetiba rindu zaman sekolah tengok keadaan kelas dan sekolah menengah aku dulu2. zaman aku sekolah menengah, aku pendiam. dan sedikit dense. hahahhaha. rindu la nak jalan kantin2 sama2 ngan kawan2 pada waktu rehat. rindu tahan ngantuk dalam kelas masa cikgu tengah mengajar kat depan. semua la rinduuuu. 


look what I FOUND. EEEEEEEEEEE
get it? comment if get it. hahahhahahhaa


icecream yang mak beli masa nak photostat barang adik aku. kat rumah, adik2 TAKUT nak ajak aku keluar drive kereta sebab gerenti aku BISING, TAK LAYAN, MARAH (kununnya) hahahhaha. yes, aku malas keluar rumah. kalau arahan dari mak, tak berani la kata tidak. sebab bos besar kan.


siapa suka rempeyek? kita geng!


masa nie keluar pepagi pukul 6 guna VAN dengan mak dan nenek. pukul 6 beb, nasib baik ada kfc 24 hours bukak. sempat la melepak sekejap sampai hari terang (pukul 7). dah tu jenjalan la sampai puas. pukul 11 baru balik. gigih la nenek aku, sakit2 kaki pun sanggup berjalan. 


dan aku ada buat acah2 VLOG gitu. sorry la video shaky2 (first time vlogging guna SJ7000).

and that all my short post!

anything good happen in last week?

see ya when i see ya lah
ilal liqa'


Monday, 17 July 2017

REVIEW | it's skin VC effector (Vitamin C Serum) & Tips Do and Don't

Assalamualaikum,
pe khabar uolls? hahahhaa rasanya bulan nie aku rajin pulak nak review semua benda. maafkan diri ini kalau blog post pasal review nie membosankan korang ke apa. banyak benda aku nak cerita, tapi tu di lain post la. post nie nak cerita pasal vitamin C serum yang aku dah guna hampir sebulan. nak bagi feedback ngan korang la nie. sebab ada yang mintak aku review vitamin C serum nie. 

REVIEW | it's skin VC effector 10 (Vitamin C Serum)


VC effector vitamin C serum
serum vitamin C nie dari brand kbeauty iaitu It's Skin. VC Effector (Power 10 Formula) nama dia dari vitamin C of course. dari range Power 10 Formula nie bukan ada serum vitamin C nie je, banyak jenis serum2 yang lain dengan pelbagai fungsi. tapi aku pilih VC Effector sebab memang lama dah cari serum vitamin C.  banyak yang aku jumpa mahal2 atas rm50, tapi yang nie murah sikit dari kebanyakkan serum di pasaran, RM25 girls. first time nie jumpa vit C serum yang murah. siap ada skin safety tested tu. 

first beli ingat botol serum tu kecik je (sebab pemalas nak tengok/teka content ml dia). rupanya agak besar jugak. ke aku je rasa botol tu besar sikit dari serum lain? hahhahhaha


VC effector vitamin C serum
ingredients dia boleh check kat website nie ---> ALTHEA
packaging kaca dan aku suka dia ada penutup, safety first. hahahhaa

main ingredients ; vitamin C and green tea

skin type ; normal to dry/combo skin

it claims to ; 
brightens skin and lightens freckles
smoothen skins for more vivid texture
promotes a fair and healthy complexion


VC effector vitamin C serum
tekstur dia macam biasa dah serum memang pekat la kan. kalau tak pekat tu kalau tak silap jenis essense sebab fungsi hampir sama je. bau citrusy macam bau ala2 limau2 macam tu. bila letak kat muka, first rasa melekit2 (sticky) sikit, cepat jugak menyerap kalau pat2 kat muka. 

cara guna (how to use)
two or three drops, lepas tu sapu atau pat kat seluruh muka.
aku guna serum selepas toner, dan sebelum moisturiser.
cleanser > toner > SERUM > moisturiser


berkesan tak?
agak berkesan la bagi aku. ada perasan slightly changes to my skin after few weeks. sebab aku memang guna tiap hari. dua kali sehari. kalau malam aku sapu kat seluruh muka, kalau siang2 aku sapu kat kawasan tertentu je. nampak sikit bekas jerawat yang hitam2 dan merah2 tu pudar sikit.

pros
πŸ‹ agak murah dari serum yang lain RM25 for 30ml of serum (boleh tahan lebih sebulan oi kalau pandai jimat dan sedikit kedekut. wahahaha)
πŸ‹ bau sedap, lemony, orangy, citrusy like that
πŸ‹ nampak la kesan dia, sesuai untuk kulit aku (no breakout)

cons 
πŸ‹ kena beli online. aku ada jumpa serum jenis nie kat 'boxes stores' tapi harga rm45 beb. better beli online. 

dannnnnnn
kalau korang pernah guna memana SERUM VITAMIN C TAPI TAK BERKESAN, check balik skincare routine korang. boleh tengok video by WishTrend kat bawah nie pasal Vitamin C.



ada beberapa ingredients dalam skincare yang lain tak berapa sesuai digunakan dengan serum vitamin C dan menyebabkan vitamin C nie tak berkesan. antaranya AHA, BHA dan sunlight. kena tengok la video tu kalau nak faham. :)

harap bermanfaat la bagi sesiapa yang ingin mencuba. 
bukan sponsored post tau, jadi semua honest review.

PLUS, what works on me, might not works on you :)

πŸ™‹πŸ™‹πŸ™‹πŸ™‹
korang pernah dengar tak vitamin C serum nie?
pernah guna serum lain dan berkesan ke tidak?? 

sekian,
ilal liqa'