Tuesday, 18 April 2017

how often can you use sheet masks a week?

Assalamualaikum,
i've been sooooooo laaaayyyyzzzeehhh lately. but not busy (sarcastically) and hella bored to the death. i keep visiting my blog and others, but rarely leave any comments because yeah, my eyes do read but my mind blank and it is not my style to leave a comment unrelated to the posts. so i will come back later to blogwalk. 

but first, lemme tell you something,
i love sheet masks, OMG who doesn't love it? TELL ME? and why?


what is sheet masks?
a mask that in sheet-like. LOL obviously duhh.
it is a face-shaped mask which sheet soaked in liquid like serum of nutrients for skins.

how to use sheet masks?
put it on your CLEAN face lah. and wait for 15 to 20 minutes for the nutrients to absorb to the skin then removes the masks. don't bother to wash unless it is in the 'how-to-use'. well, sheet masks are so much different from clay masks (i'll write about clay masks in another blogpost)

how often can you use sheet masks?
it is recommended to use twice per week. but hydrating sheet masks also can be use everyday depend on the nutrients (like hyaluronic acids, vitamins, aloe) needed for your skins.


i use sheet masks mainly because i need to hydrate and moisturise my skin and to relax after facing a stressful day. i usually use it twice a week or twice a month. hahahhaha, i just bought some cheap sheet masks and most of them works for hydrating and moisturising my acne prone skin. at some point i really love sheet masks because it doesn't irritates my skins. 

please don't sleep with your sheet masks. why? you tell me. :3
because it is not a sleeping mask. unless it state so.

so,
how often you use your sheet masks?
what type/brand of sheet masks are your favourite? (mine is innisfree)

see ya when i see ya lah.
ilal liqa' (till we 'meet' again)

Wednesday, 12 April 2017

wordless wednesday #1 | instagram's stories


Assalamualaikum,
i'll start to post pictures with less words on every wednesday *i hope so*

do you understand what i'm trying to say here? (with a lil bit sarawakian malay)

5.07 am duhh.

i don't care eh eh eh. 

instagram's stories of someone, sometime 'speaks a louder words' than his/her status on another socmed. yaknowwhatimean? justsayin'

FOLLOW MY STORY ON INSTAGRAM

you might found another side of me. HAHAHAHHAHA *evil laugh*

done follow?
now give me your instagram link, i will follow you too. (and silently stalk you)

🍉🍉🍉🍉🍉
see ya when i see ya lah~




Saturday, 8 April 2017

kisah kereta rosak | pesanan untuk pemandu

Assalamualaikum,
minggu lepas, hari sabtu pagi masa nak hantar adik pergi sekolah sebab dia ada kelas tambahan, tetiba kereta rosak. masa berhenti kat traffic light tetiba kereta macam jam, tak dapat start. sebelum berhenti kat traffic light pun dah rasa lain semacam masa tekan minyak, tetiba kereta makin slow. memang nasib sangat la kat tepi traffic light tu ada ruang lebih dan boleh la tolak kereta kat tepi dan tak ganggu laluan traffic.

kedai jual spare part kereta/motor etc

kira nie first time la aku yang drive pastu kereta rosak. nak kata panik? entah la, aku bukan jenis yang mudah panik.

nasib baik masa tu dah dekat ngan kawasan perumahan lama kitorang. pastu mak aku call la saudara yang duduk dekat situ sebab senang sikit nak deal kan. pakcik aku datang. nak bawak pergi bengkel terus.

pastu ada la beberapa masalah sikit. 
pergi bengkel lain pulak. kemudian beberapa hari ulang alik beli spare part. serius penat.

taktau nak kata apa kat sini. tapi nie bukan bengkel tempat kereta kitorang dibaiki.

pakcik aku ada bagi beberapa pesanan untuk aku la (tapi bagi aku nie boleh apply dengan semua pemandu)

- bila kereta rosak terutama bagi perempuan macam aku la kiranya, cepat2 call saudara lelaki yang terdekat dan kalau nak berurusan dengan mekanik, atau bawak sekali saudara lelaki. sebab bila perempuan sorang je atau semua perempuan takut kena tipu, konon fikir perempuan taktau apa2 pasal kereta kan. 

- bila jumpa mekanik, dan si mekanik ada bagitau masalah2 kereta tu, jangan cepat okay2 je. survey dulu tempat (workshop) lain. tanya pada yang pakar dan workshop yang dipercayai. paling penting, jangan okay2 je bila dia suruh tukar memacam, padahal yang rosaknya sikit je, tetiba suruh tukar nie, tukar tu dan macam2 lagi. pastu terkejut la tengok bil.

- belajar pasal isi kereta. atleast sendiri tahu sikit pasal kereta dan apa yang rosak. tak banyak, sikit pun jadi la. benda basic2 macam tu. 

- tips kalau nak jimat pulak, beli sendiri spare part pastu upah je mekanik tu pasang/tukar. so, untuk mekanik kita bayar upah je la sebab spare part sendiri beli lebih murah kekadang. 

- ada lagi ke? entah la aku lupa.

🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊

sambung balik cerita,
nak dekat seminggu jugak kereta kat bengkel. dah la adik2 aku masih sekolah kan, rasa menyusahkan family pakcik aku pulak bila dia terpaksa hantar dan ambik adik aku kat sekolah dan hantar balik rumah yang agak jauh dari kawasan rumah dorang. tapi tu 'whats family for' kan. saling tolong menolong. family dorang permudahkan urusan kami, semoga murah rezeki dorang dan dipermudahkan segala urusan.

sekarang kereta dah okay. dan aku harap tak rosak lagi la. sebab sedih bila duit melayang nak baiki kereta nie. hahahhaha. dah kira keperluan tu, bila takdak rasa kosong di jiwa. gituuhhh. hahahhaa

pernah ada pengalaman kereta rosak kat jalanraya tak?
share jugak mana2 pesanan/tips korang supaya jadi pemandu yang bijak bila kereta rosak.

sekian,
see ya when i see ya lah.
ilal liqa'

Tuesday, 4 April 2017

would you buy some experiences? | 2017 Bucket List

Assalamualaikum,
I always want to share my bucket lists of the year 2017, maybe by doing this, my dream will come true. yeah, who might know what happen next in the future.

would you buy experiences?
spending money on experiences? would ya?
YES, I'D LOVE TO (ehem if I got tons of money. ehem2)


1. ice skating / rollerblade
I have been wanting to skate for a long time but still, I didn't have a chance to do so. to be honest, there are no ice rinks at my place and the only place I know having an ice rink is in KL. hahaha. I don't really know of there are other places than that. why do I want to try ice skating? the main reason is because I watched a movie about ice hockey a long time ago, I've forgotten what the title of the movie is, but i really love the way they training in the ice rinks. sliding fast on the ices, isn't it's cool? yeah, it is!



2. water park
I love water, but I'm afraid of deep water because i can't swim. but I want to enjoy in the waterpark. playing slides and all of those fun things at the waterpark. I can feel assure at the waterpark because they have the lifeguard, aren't they?



3. travel
I want to travel so bad. I'm still planning my trips. still searching for partners because my mom won't let me go alone. I have been itching to grab my passport and travel alone. catching and breathing in the aesthetic nature and buildings. thus, I need to feel different in the air, environment, culture, and people. 


4. learning new language
I love languages. I'm always want to learn Japanese, Korean, Chinese (mandarin, Cantonese) and more languages. for now, I'm trying to focus on one language which is Japanese, it is a self-learning, so I just take more time to learn and chill. hahaha. for now, I'm still trying to memorize the characters of hiragana and katakana. never know this will be hard and quite confusing. it has been few month now, and I'm still not focusing XD 



5. watching cinema ALONE
I have been wanting to do this. I enjoy doing things like this ALONE because I want to have a 'me time' for myself. relaxing and chilling my tired minds and get to know myself better. while watching a movie alone at cinema make me focusing on the movie better. I don't like people talking to me while I'm focusing on watching movies, especially at cinema mainly because I can't pause or rewind certain scenes, so the only way to get into the movie and not missing any scenes is FOCUSING. hahahhaha



6. watching a theater / live musical
I would like to experience watching live theater and musical. because? I want to. so badly. the genre I want to watch are legendary, mystery and fantasy. 



7. cafe hopping / steamboat
my love for foods never die. I love pastry and sweets things, but I rarely eating cakes and sweets things, i love coffee only when it is in the latte form (milk coffee) hahhaa and tea is totally my favourite drinks, any kind of tea except green tea with jasmine (because it taste like I'm drinking a perfume. LOL). steamboat, well again because I love food, to be honest, I never have a chance to eat steamboat-like foods.

🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉

thanks a lot Eventbrite for inspiring me to do this kind of post in this humble blog.

check out the delightful purchase of experience on Eventbrite

Easily post, promote & sell tickets online for events. Sign up for free to get started.

🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉


spending money on experiences? would ya?
what kind of experiences would you like?
share me some of your bucket list of this year. 


see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Saturday, 1 April 2017

march 2017 | stories x summary

Assalamualaikum,
tak macam bulan february, bulan march aku rasa bersemangat update blog walaupun bukan setiap hari. kira lebih daripada sepuluh la posts aku bulan march nie kan. sebab banyak benda nak update. banyak idea. sekarang pun dalam sesi memerah idea dari otak yang agak bernas ini. hahahhahaa. pada usia nie aku rasa kena banyak belajar benda takut lama2 nanti makin slow. got what i mean? tak faham sudah. 

without further ado
let's us begin

bulan march agak meng-happy-kan sebab my birthday on 3rd march. nothing meaningful happen. eh wait. something meaningful does happen, I'm still alive on the day i reached 22yrs old. alhamdulillah. 

aku lupa apa aku buat pada 3 mac yang lalu. *check planner/jurnal* eh, ada makan2 kat kfc sikit dan treat myself a few sheet masks. hahhahaa sendu.

tak sah blog nie kalau tak upload gambar makanan. hahahhaha. foods make me happy. nie mee udang basah. nampak sedap, tapi rasa bagi aku biasa2 je. kuah rasa agak biasa je, macam kuah kicap yang kurang kaw. 

tbh I'm quite picky about foods. I'd love to eat foods that look presentable. by presentable here i mean, the cleanliness of utensils and stuff thus the way of they plate your food. hahahhaha. I'm might sound snob, picky, choosy blah blah blah, but this is the reality. people do love to see or eat foods on the white ceramic plate than on plastic one. BUT I'm really okay to eat in the plastic plate as long as it is clean without stains. (u'know some plastic dishes do have some dark colored stains remain on the surface of the plate).

here some youtube video that shows the tips to clean plastic dishes stains (CLICK)

aku okay je makan kat kedai tepi jalan serius aku okay, makan kat mamak, asal halal dan BERSIH. kita apa yang kita makan tau. jadi darah daging semua.

kedai nie kecik je sebenarnya, kedai makan biasa2 yang muat berbelas orang je dalam satu masa, tapi suka tengok barang dapur(?) pinggan, mangkuk, gelas dia. nampak presentable dan selera nak makan walaupun biasa2 je. tapi air tu serius sedap. hahahahhaa. (dah jadi pesen mak2 suka tengok pinggan mangkuk) HAHAHHAHA

mini comic haul

aku beli komik dan manga lagi. wakakaka. aku sebenarnya nak beli online kat gempakstarz je, kira dah masuk cart dah masa tu, tapi gladly, keesokkan harinya, pergi popular sebab ada BOOK FAIR, dan ternampak la buku2 komik dan manga2 baru kat rak buku, terus ambik ler. 

menyesal giler tak grab english novels kat POPULAR book fair masa tu, mostly harga RM8. diskaun 50% to 90%. kahkahh menyesal tiada gunanya.


ongoing shows / anime

strong women do bong soon (kdrama) - lepas habis je kdrama goblin, aku terus download kdrama doctors dan berhenti separuh jalan sebab aku tak berapa suka pasal politik/bisnes stuff dalam plot dia, tak menarik cara dia rebut kuasa, rasa macam tipikal kdrama tapi akan tengok jugak sampai habis nanti kalau dah habis bekalan kdrama dan tiada internet. LOL. jadi aku sangat excited bila dapat tahu pasal strong women do bong soon nie. lawak sangat tau walaupun ada scenes yang serius. pandai betul script-writer tu buat script lawak2. comical sangat. recommended!


hello counselor (k reality shows) - aku jarang nak follow update pasal reality shows hello counselor nie, selalunya shows yang aku tunggu tiap minggu cuma running man dan aku dah lama tak follow up dengan show the return of superman. beberapa hari nie, aku addict dengan hello counselor. kekadang ada concern/problem yang serius, kekadang ada yang lawak jugak. semua ada benda baiknya. hello counselor nie buat aku sedar yang problem yang aku ada sekarang takla serius mana. hahahhaha


steins; gate (anime series 24 episodes) - mind blowing anime about time travels. aku suka anime nie sebab cara dorang explain dan describe apa yang terjadi dan benda yang akan terjadi bila time travels sangat realistic dan hampir kepada fakta. plot digarap cantik dan unsur saspen sangat terasa bagi aku la. cuma aku tak sangka la that self-proclaimed mad scientist, okarin will end up with kirisu. sebab secretly aku ship okarin dengan mayuri, his childhood friends. the ship i ship was sinking. hahahhahaha. 


kokora ga sakebitagatterunda | athem of heart (anime movie) - aku taktau nak explain macam mana. nah bagi sinopsis dari MAL ; 
Jun is a girl whose words have been sealed away. She was once a very happy girl, but because of a certain thing she said when she was very young, her family was torn apart. One day, the egg fairy appeared in front of her and sealed away her ability to talk in order to stop her from hurting anybody else. Since this traumatic experience, Jun lives in the shadows away from the limelight. But, one day, she is nominated to become an executive member of the "community outreach council." On top of that, Jun is also appointed to play the main lead in their musical...
seriously, aku sangat suka apa yang terselit disebalik anime nie. tentang betapa pentingnya 'expressing yourself through words'. speak out. this anime really hit me in kokoro (heart). at the end of the movies, akan ada musical, seriously aku suka dengan lagu2 dan ost dia. terutama lagi 'Watashi no Koe' (my voice). tapi again (SPOILER ALERT). the ship i ship was sinking again. aku ship jun x sakagami. tapi jadi lain. LOL. no cliche ending i guess. 


Watashi No Koe


🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭

benda yang takbest march nie cuma ada dua.

screen handphone aku retak sebab kecuaian diri sendiri. kisahnya masa nak tutup bonet(?) kereta, handphone aku ada diantara pintu tu dan aku tak sedar pun. hentak punya hentak, apasal takdapat tutup bonet nie? LOL rupanya handphone aku weh yang jadi penyekat. hahahhaha retak ler. nasib baik screen protector je retak. T^T

beli headphone. agak berpatutan la harganya. keesokkannya, patahhhhh. hahhahahahah. sedih giler. pastu gam balik yang patah tu, nasib wayar kat dalam okay lagi. dapat pakai lagi, walaupun dah hodoh dengan gam dan washi tape. XD

summary.
march bulan yang bagus bagi aku. disebalik kesedihan ada benda happy terjadi. saling bersaing antara satu sama lain. jadi aku pilih yang happy2 saja. chill :)


itu sajalah kisah march aku. tak menarik mana pun. 
kisah korang pulak bagaimana?

see ya when i see ya lah. 
ilal liqa'









Wednesday, 29 March 2017

UNBOXING | #OWLCRATE march 2017

Assalamualaikum,
hello, the people of the virtual world. last Friday, I've finally received the OWLCRATE box for March edition! I'm seriously excited to unbox everything. thanks to CLAUDY for the chance, for some who don't know how I got the box, I won them from a giveaway by Claudy.

actually, I'm quite frustrated because I've already wrote some of the contents in this post and done uploading photos, then I accidently deleted all things in the posts and now I'm writing this thing again and sighing about how careless I am.

its okay because I'm still hyped to show what I got from OWLCRATE.
this post is not a sponsored post. I write what I like.
first, sorry for my humble flat lay and some ugly pictures by my humble phone. HAHAHA

for this month, which is in March, the theme is Sailors, Ships, and Seas. the theme, of course, reminds me of the pirates (sailors), pirates' ships (ships) and seas where the mermaid lives.

this was how the box looks like when it first arrived on my doorstep. gladly the OWLCRATE box arrived in perfect condition even without some plastic wrapper because the box is what you really get. the box was perfectly sealed by tapes. and I just need to cut the tapes and tadaa open the box happily.

the first thing I saw in the box. a card of explanations and spoiler about what in the box. yeah, read some and proceed unboxing!

what in the box?

🌱 Compass Pendant Necklace designed by OwlCrate and produced by The Geeky Cauldron
i personally love this pendant necklace because of the vintage look.

🌱 Washi Tape by Simply Gilded
great! new washi tape for my planner. in love with the scales-like patterns and it is purple!

🌱 OwlCrate Button Badge
the button badge of owl dressed as a pirate. pretty cute to me.

🌱 Octopus Notepad by Boygirlparty
yay! who can say NO to cute octopus? and it is a notepad. which i really need.

🌱 Tea Towel from Kitch Studios
totally in love with the quote on this towel 'a ship is always safe at shore but that is not what it's built for', i plan to hang this on my wall in bedroom.


yeahhh! the main item in the OwlCrate!
Daughter of the Pirate King (hardcover)
I really amazed because the first time I saw this book cover, its do remind me of Pirates of Caribbean (movies that I never get bored to watch), and then, I've read the words above the title, 'Lady Jack Sparrow', oh I knew it! hahahhaa. they even put Captain Jack Sparrow's quote on the page which I'm find it quite funny and intriguing. can't wait to read!!

totally my favourite genre - romance, fantasy, humour and action. will review soon once i finish reading. 

letter from the writer, signed bookplate. ahh I'm honoured.

theme reveal card - April box theme : Head over Heels looks pretty good.
it's gonna be sweets and girly things. i guess. 

as a conclusion, I love all things that I received. although I still feel that the best box of OwlCrate so far is the one on February 2017, read a post from Claudy, February 2017 Owlcrate.

after all, March is always my favourite month of the year because it is the month of my birthday. LOL. I love the idea of monthly subscription box of books and items which relate to certain theme. I'd subscribe every month if I've the chance, but the price is definitely not in my league (LOL). the shipping cost is quite expensive. 

thanks again!

does Malaysia have their own kind of subscription box for books?
do you prefer buying books online or at physical bookstores?

see ya when i see ya lah
ilal liqa'


Monday, 27 March 2017

5 benda wajib aku cari di setiap blog

Assalamualaikum,
hey the people of virtual world.

dalam blogging, kena rajin blogwalking. nak cari benda baru melalui blog memang kena blogwalking. dan rasanya setiap hari, akan ada blog baru dibina. blog yang paling aku suka baca adalah blog personal yang menceritakan kehidupan penulisnya. sebab kehidupan orang lain tak sama ngan kita, tu yang menariknya pasal kehidupan orang lain. hehhehe

tajuk dan gambar kat atas memang jelas dah apa yang aku nak share kali nie. benda nie bagi aku yang harus ada pada setiap blog (bagi aku la, bagi orang lain taktau pulak). kira benda yang wajib aku cari bila blogwalking di blog lain.


🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍
let's get started!

1. about me. 
setiap blog yang aku singgah, ya setiap blog, aku nak kenal siapa disebalik blog tu. bagi aku, setiap blog mesti ada page about. bagi aku, tak kisah la nak letak gambar diri sebenar ke tidak, tapi aku suka kalau ada letak umur/tarikh lahir dan negeri asal/tempat tinggal. dan kalau yang bagi full biodata, itu bonus dan lagi bagus. hahahhaha. macam aku sendiri, aku terus bagi kat sidebar dan dalam page 'about BV' tu aku letak benda yang mostly orang nak tau pasal kenapa aku jadi blogger.

ada yang tanya pasal tutorial untuk buat widget dalam gambar diatas hari tu, nanti aku buat ya. lama dah rasanya tak buat tutorial dan freebies. :D


2. archive.
aku suka tengok archive setiap blog sebab nak tau, aktif ke tidak blogger tu update dalam sebulan. dan kekadang mood rajin datang, dan blog tu sangat menarik perhatian aku, pastinya aku nak baca post dia yang lama2. ada blogger yang tak letak archive dalam blog, benda nie sangat merugikan. 

kalau pasal SEO, dan link di archive banyak dan mungkin menganggu tahap SEO blog, boleh edit dan adjust blog archive ikut kesukaan, contohnya letak scrollbox, letak dalam flat list atau drop down. itu terpulang pada korang, tapi personally, aku lebih suka dalam bentuk hierarchy. sebab senang nak tengok tajuk post dan terus klik link tajuk post yang kita nak. 


3. bloglist.
pernah aku baca kat satu blog entah berapa lama dah, yang letak bloglist kat blog boleh memberatkan blog dan buat blog lambat loading sebab banyak link(?). entah sekarang masih sama macam tu ke tidak sebab banyak dah benda berubah pasal blog dan coding nie kan. cara aku nak optimizekan loading blog melalui bloglist ialah dengan tak letak icon kat dalam bloglist. banyak yang suka tengok icon warna warni dari bloglist tu kan, lain blog lain icon, kekadang icon2 kecik kat blog pun boleh buat blog lambat loading tau. so, kurangkan icon2 tu. 

okay, berbalik pasal bloglist. aku suka blog yang letak bloglist banyak2. sebab aku jenis suka tengok bloglist dan blogwalking melalui bloglist2 tersebut. best la kan, boleh berkenalan dengan blogger2 lain dan discover blog yang menarik dan baru, ikut citarasa. cewahhh :D


4. label.
untuk masa sekarang, label adalah sangat penting. bagi aku, label nie sama je macam menu bar. tapi lebih banyak(?) dan lebih details. aku malas nak letak banyak2 kat menu bar, so aku letak label je la, bagi sesiapa yang berminat nak tau benda by label boleh la klik dengan jayanya. wahahaha. k.

btw, label aku nie bukan widget yang disediakan blog, aku edit some coding sama macam menu bar dan jadikan label. label widget kat blog tu pun sebenarnya dah okay dan boleh edit coding. tapi aku suka edit sendiri, macam nie. (ikut acah2 minimalist template, heheheh)


5. cbox.
benda nie optional la bagi aku, sebab kekadang pun aku jarang tinggalkan jejak aku kat cbox blogger lain. hahahaha. tapi penting jugak la, sebab kekadang ada je blogger yang jarang tinggalkan komen tapi tinggalkan jejak dorang kat cbox. memudahkan jugak blogwalking dari cbox ke cbox. dan jugak, cbox lebih senang letak terus kat widget dan biar nampak. takperlu hide dan tekan icon suatu tu baru keluar, sebab selalunya aku malas nak tekan2 nie. hahahhahaa. bila blogwalking banyak blog dalam suatu masa, semua benda kau nak mudah.

chatbox jenis baru sekarang makin canggih, boleh letak gambar bagai. tapi yang takbestnya, takdapat klik link melalui nama, kena letak link kat message ke ada cara lain? (update : rupanya boleh klik 'button' sebelah kanan nama tu). hahhaha, apa2 pun letak cbox adalah optional. ikut suka korang, kalau ada, aku suka.

🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍
pineapple, i got a pineapple.

okay, sebenarnya nie pendapat personal aku je. sebab aku selalu blogwalking dan aku memang cari benda nie bila blogwalking. tapi taktau la blogger lain macam mana kan, lain orang lain cara dia blogwalking, lain benda dia cari. 

aku okay je bila blogger takdak follower gadget, sebab ada bloglovin, takdak bloglovin? ada bloglist kalau nak sentiasa update dengan bloggers kan. well, memang sentiasa ada alternatif dan cara lain. be creative.

banyak jugak benda penting kat blog sebenarnya, semuanya ada kebaikkan sendiri. pepandai la jadi blogger yang bijak kan. (walaupun aku tak ler bijak sangat pun). uhuks. 

done. 
bila blogwalking APA PULAK BENDA yang WAJIB korang cari dalam sesuatu BLOG? tell me!

hehehe, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'


Saturday, 25 March 2017

hias planner, jurnal atau nota

Assalamualaikum
jom hias planner, jurnal atau nota. aku suka menulis. dulu melukis tapi sekarang menulis je la sebab menulis lagi senang dari melukis. hahahhaha. so kali nie nak share la cara aku hias planner, jurnal atau nota. aku nie mudah je, asal comel, haaa tu aku suka.

aku sangat la cemburu tengok orang lain punya planner, jurnal yang sangat kemas teratur dan mempunyai aesthatic value yang tinggi. padahal aku punya planner/jurnal serabai, messy dan tiada ketentuan arahnya (nangis cikgu BM kalau baca post nie). aku kekadang cuba jugak buat kemas2. tapi akhirnya bila dah bosan, tetiba muncul la nak melukis doodle, nak melekat segala jenis benda dan semua jadi tidak terancang. bagi aku, lain orang lain cara dia hias planner. tapi planner aku bercampur jurnal, so macam kat atas la rupanya. berterabur bukan?

aku sangat suka sticky notes comel. dan yang kecik2 tu adalah schedule marker (schedule marker sesuai untuk letak kat dalam planner yang ada petak2 kecik tu). tapi aku tibai ikut cara aku letak kat mana2. HAHAHHAHAHA. your own planners, your own rules. yeahh.

kekadang ada perlunya sticky notes nie, selalunya kalau ada benda penting untuk dipandang atau diambil kira, baru aku letak sticky notes, kekadang takperlu pun.

stickers! aku pun suka stickers. aish pokoknya aku suka semua benda comel macam stickers. aku sebenarnya jarang guna stickers sebab stickers comel sangat dan sayang nak guna dan lekat kat planner aku yang tak menentu rupanya itu. selalunya aku guna stickers bila ada benda penting je. 

kekadang aku ada jugak buat stickers sendiri. DIY stickers, beli kertas stickers, lukis sendiri dan lekat. jimat lagi dari beli stickers comel2 yang agak mahal tu. best jugak. 

tell who doesnt love cutes washi tapes?!! aku suka washi tapes sebab comel. tiap kali beli mesti sayang gila rasa nak guna. sebab tu kekadang lama nak habis. boleh pakai bertahun2, sebab sayang kan. hahhahaha. ikut cara sendiri je hias planner guna washi tapes nie, lekat memana pun tetap comel je. 

paling penting of course la pen2 berwarna yang cantik2. pen nie kekadanag yang penting sebenarnya. paling2 kalau ada yang buat kod warna pada planner. kod warna tertentu untuk tugasan2 tertentu. kekadang guna highlighter. sekarang aku jarang beli pen, sebab pen tahan lama (maksudnya aku dah jarang menulis, hahahha).

lain orang lain cara hias planner. aku hias ikut suka aku je. kekadang mood minggu tu rajin, memang macam2 la buat kat planner tu. kalau minggu malas, memang kureng la nampaknya. memang ikut mood. 

bagi aku, benda di atas nie la yang aku suka guna untuk planner aku. banyak lagi benda lain bagi yang hardcore dalam planning/journaling/scrap booking dan sebagainya. 

contohnya, stamp, lettering and more. kalau nak cerita banyak2 takhabis rasanya. boleh cari #planneraddictmalaysia kalau berminat macam mana dunia planner yang hebat kat malaysia. hahahhaha. planner aku nie jenis DIY je, nak beli yang mahal tu, agak ragu2 sebab aku nie jenis tak tetap, takut lama2 bosan. hahahahhaa

so, korang ada planner tak?
apa pulak cara korang hias planner? :)

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Thursday, 23 March 2017

omurice or nasi goreng pattaya

Assalamualaikum,
hello world. here i am so bored and don't know what to write and this time i'm gonna share some useless things again. sigh. but actually i don't really care. hahahahahhahaa evil laugh.

OMURICE - Omurice or omu-rice is an example of yōshoku consisting of an omelette made with fried rice and usually topped with ketchup. With omu and raisu being contractions of the words omelette and rice. source - wikipedia

NASI GORENG PATTAYA - Nasi goreng pattaya, or simply nasi pattaya, is a Southeast Asian fried rice dish made by covering or wrapping chicken fried rice, in thin fried egg or omelette. source - wikipedia.

Nasi Goreng Pattaya
usually when i ordered nasi goreng pattaya, i'm only got the nasi goreng wrapped with omelette with some fancy looking chili sauce and mayo on top. but this time, i got some chilies sambal and fried chicken. RM6. nice!

the differences i found in both nasi goreng pattaya and omurice are the nasi goreng pattaya usually served with chili sauce (some may put mayo) and some may put sambal. but omurice usually with ketchup (tomato?) and some served with curry. same concept which omelette and fried rice, but different in a way of taste(maybe) or the way it served.

we usually don't find it easy to have OMURICE in most of malaysian-style restaurants. then Nasi Goreng Pattaya is one of the basic menu.

eating nasi goreng pattaya reminds me of the one of my all time favourite korean drama, ROOFTOP PRINCE. hahahhahahha.

ehem, i never eat omurice. but i want to try some. (fresh cooked from japanese/korean chef, not by malaysian. wakakkakaa)

i want to put some omurice pictures here in the post, but TOO lazy to wait for the pictures to load, download and upload. so, google it. i bet most of you already know how the omurice looks like. how it is looks like? it LOOKIN' good. hahhahahhaha

k.
the end of useless rants about foods,
see ya, when i see ya lah.
ilal liqa'


Monday, 20 March 2017

balanced drinks?

Assalamualaikum,
hai macam biasa, tajuk acah2 english tapi isi bahasa melayu pasar dan rojak.

kalau orang kata anda adalah apa yang anda makan. macam tu jugak dengan minum. 70% dari badan manusia adalah cecair. eh ada kaitan ke? entahlah.

sebenarnya kali nie nak cerita pasal favourite drinks. sebab dari makan aku lebih suka minum. percayalah, kalau kat kedai makan, air aku lebih cepat habis dari makanan. thats why la makanan selalunya tak habis sebab dah kenyang air dan mak aku pun marah. tapi kalau makanan berkuah cepat pulak habis. i love liquid. eh.

 ehem. semenjak muka aku dah berketul jerawat tumbuh. dan masih dalam proses pemulihan jerawat. aku tengah berdiet (baca; mengawal) air. atau jaga pengambilan air. 

keluar topik jap, selain mengentel jerawat (gurau uhuks), aku baru perasan hobi baru aku adalah suka mengambil gambar packaging sesuatu makanan/botol dan sebagainya. hahahhahahah. baru perasan sebab kat gallery phone banyak gambar macam nie. ape ke peliknye habit nie XD

okay back to the topic, sekarang aku kawal jenis air yang aku hadam.

recently aku baru tau yang DAIRY PRODUCTS (milk, cheese, etc) boleh menyebabkan terjadinya ACNE atau JERAWAT! iCRY iSCREAM, dah lah aku suka minum susu. suka makan coklat susu, suka makan cheese. sebelum aku tau, memang rasanya tiap minggu ada je aku minum susu coklat lah, susu strawberri, makan cheezy wedges, makan maggi ngan cheese.

so sekarang, aku cuba stop kan diri dari consume dairy products lebih dari yang sepatutnya.

aku cuba minum banyak plain water. dan elakkan minuman bergas. (padahal baru semalam rasanya aku minum hampir sebotol cola botol besar. sinful wahahaha). sekali sekala takpa kot. jangan selalu. #PujukDiri

sekarang bila nak beli minuman, aku selalu beli yang fruit juice. sebab my nature kot suka grab minuman daripada makanan kat supermarket, memang tahan diri jugak sebenarnya beli air bergas. plain water adalah yang paling bagus. sebab kekadang juice2 macam nie pun banyak gula, ada preservative dan sebagainya. 

bukan minuman je kena jaga sebenarnya. makanan jugak. (walaupun dalam troli tu banyak maggi dan fast foods) hahahhahahha. makanlah makanan yang seimbang dan sesuai dengan keperluan badan kita. cewahhh.

gula gula nano nano
lol, baru je bagi nasihat terus ada gambar gula2. baru jumpa balik gula nano nano nie. dulu suka makan. adik aku kata gula2 nie rasanya pelik. tapi bagi aku sedap la. siapa suka makan gula2 nie? sambil mengimbau zaman kanak2. hahahhaha

kata nak cerita pasal favourite drinks, tapi lain pulak isi kan. HAHHAHA. bear me.
fav drinks aku setakat nie adalah :-
APPLE JUICE! (love the tingling feeling of the sourness) XD

minuman favourite korang pulak apa? hehhehe

see ya when i see ya lah.
ilal liqa'



Saturday, 18 March 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

Assalamualaikum,
kali nie nak join lazada birthday blogger contest by lazada malaysia. siapa la tak kenal lazada nie kan. kalau yang jenis selalu on social media, memang tipu la kalau tak kenal lazada. macam tak percaya, lama juga lazada dah wujud ye dah 5 tahun. teringat masa awal kemunculan lazada dedulu, dengan iklan kat tv. memacam keluar kan. hahhahaha

comel pulak maskot/kartun nie. macam kenal je. hahahhaa. HAPPY 5th BIRTHDAY LAZADA!!

klik banner untuk ke website lazada. jom join reramai. manatau jadi yang bertuah.
dan akan ada birthday sale tak lama lagi dalam tempoh 22 - 24 march. get ready your cart online shoppers!

🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉


a. What do you love about Lazada Malaysia? | Apa yang anda suka tentang Lazada Malaysia

1 💜 banyak sangat pilihan barangan. dari barang dapur ke gadget, dari gadjet ke perabot, dari perabot ke basikal. wahhhh memang menarik lazada nie. sebab pilihan yang banyak, customer boleh la bandingkan harga dan shopping online dengan bijak

2 💙 bagi seorang yang suka shopping online, aku sangat suka shopping di website lazada sebab kekadang ada jenis barang yang free postage. selalunya kalau postage ke sarawak mahal, nie dapat free postage, mana nak dapat website yang bagi free postage nie. dah jimat duit kat situ. 

3 💜 satu benda yang aku suka pasal lazada nie, bila nak beli barang dia terus siap2 tunjuk 'delivery option | pilihan penghantaran' - dari situ boleh terus masukkan postcode daerah dan dia akan tunjuk harga postage, dan masa penghantaraan dan COD available ke tidak untuk tempat korang. benda nie paling memudahkan. sebab kebanyakkan website shopping online yang lain, dah nak checkout, dan buat payment baru dia tunjuk jumlah postage. good job lazada. 

4 💙 COD atau Cash On Delivery | bayar ketika penghantaran. yeahhh, aku kekadang macam tak percaya bila tengok boleh COD (COD available) bila nak shopping online kat lazada. sebab again, aku kat sarawak kan, selalunya, website2 shopping yang aku jumpa jarang buat COD sampai ke sarawak. nie sampai kauu. walaupun untuk barangan2 yang terpilih. aku still happy sebab bangga kan. wahahhaha. 

5.💜 fast process | proses yang cepat. aku pernah membeli barang di lazada. proses memang sangat cepat. bayar hari nie, dalam hari nie jugak dah proses dan menanti untuk penghantaran. serius cepat dan efisyien, satu lagi benda yang aku suka adalah, sebagai customer kita boleh track parcel tu dah dihantar ke belum kat website lazada. best. memudahkan. banyak sebenarnya aku nak kupas nie. tapi tu je la. macam dah panjang pulak. belum lagi yang lain. HAHAHHAHA


🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉


b. Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products) | Top tiga produk pilihan dari Lazada Malaysia (Tiga produk kegemaran anda)

lazada hardisk
1. hardisk. aku lama dah target hardisk nie. sebab cantik dan slim. sebenarnya sebab storage laptop aku dah nak full. dah merah dahhhhh punn. haahhahaha. so, aku sangat la perlukan hardisk nie supaya aku boleh download anime dan kdrama banyak2 lepas nie dan tak perlu risaukan kekurangan storage atau storage full. nak delete sayang pulak kannnn, penat2 aku download, buang data apa semua, tetiba nak delete macam tu je kdramas, movie semua. nangis ler. i want this! wishlisted! 


basikal lazada
2. basikal. wahhhhhh aku lama jugak dah teringin nak ada basikal. dulu ada je tu pun zaman aku sekolah rendah. hahahhaah. tapi dah rosak. dan salah satu basikal kat website lazada nie sangatlah menarik perhatian aku. dah la comel, siap ada bakul. bagi aku basikal nie penting sebab kalau aku nak pergi kedai berdekatan rumah, lagi senang guna basikal. sebab tak la susah2 guna kereta, moto ke apa kan. kalau jalan kaki pergi kedai tu, perghhh hampir setengah jam ulang alik kau. jadi, kalau ada basikal senang. dan boleh jenjalan petang2 beriadah kononnya bersama basikal dan tak berapa risau dikejar anjing. hahahhaha

dan, aku curious jugak la, macam mana la penghantaran basikal nie nanti ye? mesti poslaju dan pos2 yang mengepos benda nie curious siapa punya la basikal besar2 nie beli online kan. kalau tercapai, nak jugak bergambar dengan pakcik pos tu kat depan gate sebagai tanda kenangan. HAHAHHAA



3. mirrorless camera. aku suka kamera. dan aku memang entah berapa lama dah nak ada mirrorless camera macam nie. sebab aku sukakan photography dan videography. dengan adanya kamera macam nie boleh la produce gambar dan video yang cantik2 kan. memang lama gila dah aku nak mirrorless camera, banyak kali jugak tengok youtube review pasal macam2 jenis camera dan akhirnya akan pergi ke website lazada untuk tengok harga dalam rm dan specs. memang selalu aku survey camera macam nie, tapi nak membelinya entah bila. XD


🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉


c. How do you think Lazada Malaysia can improve? | Bagaimana anda rasa Lazada Malaysia boleh diperbaiki?

bagi aku la kan, lazada nie dah banyak improvement, dari customer care dan sebagainya. satu je la aku nak supaya lazada menjadi lebih baik dari sebelumnya, ialah banyakkan jenis barang yang boleh COD di sarawak atau sabah. dan mungkin free postage. benda macam nie sedikit sebanyak buat orang yang jauh nie happy membeli di website lazada. (tapi tu bergantung dengan seller di lazada kan, wuhuhuhu) 

atau masa membeli boleh dapat points, dan bila points sampai jumlah tertentu, boleh dapat free postage. hahhaha (aku memang penggila free postage). ke points boleh redeem produk tertentu. tapi aku lebih suka free postage. kalau nak bagi free gift pun boleh. hahahhaha. dengan cara macam nie, makin banyak la return customer sebab nak kumpul points. dan jadi satu kelebihan untuk pihak lazada. win2 situations. (dah boleh jadi marketing strategist. ahhahaha)

sincere from lazada's customer. 


🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉


d. What is your birthday wish to Lazada Malaysia? | Apakah ucapan selamat hari jadi anda untuk Lazada Malaysia?

semoga LAZADA terus menjadi website shopping online nombor satu di Malaysia. kalau tak nombor #1 di Malaysia pun, tetap menjadi nombor #1 di hati saya. ciaciaciaaa. (hahahah ber pickupline pulak). 

apapun, keep a good work lazada malaysia, we proud to have you here in MALAYSIA. yeahhh MALAYSIA BOLEHHH. 

HAPPY 5th birthday LAZADA 🍰🎉🎇🎊
semoga panjang umur dan murah rezeki 💖


🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉


jom ler join bloggers2. banyak yang join banyak lagi hadiah. bila banyak hadiah, mana tau satu hadiah aku yang punya. wakkakaka. k. lagipun random nie. serious. 

see ya when i see ya lah.

Monday, 13 March 2017

my current favourite phone apps

Assalamualaikum,
lama dah rasanya aku menulis tentang sesuatu info yang berguna kat blog nie. selalu pasal life aku je. dan rasa syok sendiri. hahahahaha. memang blog aku nie blog syok sendiri sebenarnya. so, kali nie nak share application dalam handphone yang menjadi kesukaan aku sejak beberapa bulan nie.


nie tak termasuk media sosial tu semua ya.


1. Luna Diary
Luna Diary nie adalah app yang macam diari tapi dia special sikit sebab comel dan simple. setiap kali kau tulis diari bulan (moon) akan berubah. dan lama2 bulan (moon) akan jadi penuh. suka tengok bila bulan tu dari bulan sabit jadi bulan penuh. dahlah interface comel. tulisan dia pun comel jugak. dalam nie bukan aku tulis diari je, poem pun ada. entah layak ke tidak digelar poem. yang penting comel dan tak makan banyak storage space. :D

luna diary
Luna Diary on PLAYSTORE


2. Snapseed
aku lama dah install dan uninstall snapseed nie. sebab dulu aku bengap, tak berapa guna snapseed dan tak pandai nak guna snapseed. hahahahah. snapseed adalah photo editor. nak edit gambar best kat dalam app nie. sebab macam2 tool ada. yang penting, semuanya ikut kesukaan kita. tool paling aku suka dalam snapseed adalah 'text' dan bagi filter pulak, aku suka 'lens blur'. aku suka semua sebenarnya sebab senang adjust ikut kesesuaian. bagi aku, snapseed adalah antara editor yang terbaik untuk edit gambar. 

snapseed photo editor
Snapseed on PLAYSTORE


3. VSCO
vsco cam adalah forever favourite photo editor app bagi aku. sebab filter dia unik dari editor lain dan tools pun senang guna. bagi aku la kan, filter vsco nie kalau digunakan dengan betul, boleh 'enhanced' gambar jadi lebih cantik. aku pernah buat review pasal vsco dalam entry nie PHOTO EDITOR APP (lama gila tahun 2014) dan sampai sekarang masih setia guna vsco. hahahhaha. pernah jugak buat tutorial download semua filter vsco secara free. dan hampir semua gambar kat instagram aku diedit menggunakan vsco app nie. 

vsco cam
VSCO on PLAYSTORE


4. Manga Reader
aku baru je install manga reader nie pada awal tahun. dulu aku jarang baca manga walaupun teringin sebab malas banyak hal nak bukak laptop baca secara online. sejak terinstall nya app nie, aku terus ketagih baca manga. hahahahhaa. bagi aku app manga nie paling mudah setakat nie. aku ada jugak cuba install app manga yang lain, tapi yang lain kurang. so, app Manga Reader nie memang best la. boleh download manga dan baca manga secara online. paling best, manga2 dalam app nie dari website2 manga terkenal seperti mangago, mangafox dan sebagainya. dia akan notify kita kalau chapter baru keluar (bagi manga yang kita dah 'favorite' kan). 

manga reader
Manga Reader on PLAYSTORE


aku jarang main game. so, kalau install game kat phone pun cepat je uninstall balik. hahhahahaha. sebab aku cepat bosan. atau mungkin mood nak main game kat phone kurang. kalau rajin nanti aku update pulak game2 yang pernah aku install dan agak syok untuk dijadikan 'time killer'

favourite app kat phone korang pulak apa? (manatau kalau aku rajin dan teringin nak tau aku install jugak)

see ya when i see ya lah.