Sunday, 26 June 2016

oh bintang

Assalamualaikum
dulu orang tengah kecoh dengan TFIOS, aku chill je. taklayan sebab aku kureng bab filem chentaaa barat. lebih suka filem aksi. takpun romantik komedi. filem chentaa sedih2 tak ke sudah nie bukan my cup of tea actually. sebab aku taksuka sedih2. pening la sedih2 nie. dahlah sedih bikin hati sebu sebab kesedihan lak. 

tapi disebabkan kebosanan melanda, aku tengok jugak TFIOS punya filem yang lama dah bertapa dalam laptop. lama dah copy. kalau dulu pun tengok skip2 je. sekarang aku tengok dengan serius. boleh lah tahan. cuma sedih lah. aku benci feel cerita sedih2 nie sebenarnya. HAHAHHA

sebab femes novel TFIOS nie dulu, aku terbeli pulak FIXI VERSO | tertulis di bintang bintang iaitu The Fault in Our Stars versi bahasa melayu. yup, bahasa melayu bukan bahasa malaysia. kira bahasa rojak2 bahasa pasar gitu. boleh tahan lah, memang baca buku lebih feel dari tengok filem. lama jugak aku dah beli buku nie. tapi sebab malas baca memang jadi pekasam lah dalam almari. sebab dah tengok filem dia, baca la sekali buku versi melayu. so aku malas nak share sinopsis lah, sebab rasanya semua dah tahu.

aku tak berapa suka filem sedih2, tapi kalau buku aku boleh terima la. 

feel jugak baca buku nie time hujan2. hahahhaha

kenapa tak translate jadi "hidup tanpa ujian adalah hidup yang tak bermakna". hahahhahahhaha k. lain orang, lain cara pemikirannya ya. that make everyone special in their own way. best jugak baca buku nie walaupun dimelayukan. tapi kalau baca yang original english punya novel mesti lagi best kan. cuma aku nie malas nak membaca sambil rujuk kamus. hahahhahahaa

main lyric card kat JOOX sambil layan lagu Kodaline. best lak. 

mati tu pasti
berpenyakit ke tidak memang semua akan mati

sekian
ilal liqa'


Tuesday, 21 June 2016

aku dan blog lagi?

Assalamualaikum
aku rasa aku banyak buat dah entry tentang sebab kenapa aku berblogging. kali nie nak buat lagi la. hahahahha. macam aku tulis dalam entry2 sebelumnya aku ada blog untuk suka2 dan share la apa yang patut dan sekarang sebab masih takberubah masih sama. walaupun ada la beberapa masa aku agak ragu2 dengan blog sendiri. 

aku takpernah ada rasa nak delete blog. walaupun ada rasa nak delete beberapa entry yang tak berfaedah pada masa lalu. uhuk2. segan aku baca entry hasil taip-an tangan aku sendiri. rasa nak muntah pelangi sebaldi. dulu aku guna kata ganti diri 'saya', rasa sopan sangat masa tu. hahahhaha


kekadang dalam berblogging nie, kau ter-inspire dengan tulisan orang lain yang mana juga blogger macam kau. tu selalu la terjadi kat aku. sampai selalu tertanya dalam hati "wah macam mana la dia boleh jadi kool macam tu?" "wowww, tulisan dia tupp menusuk ke kalbu" "aku nak jadi macam dia la", so kau cuba la ikut cara tulisan dia dan sebagainya. nothing wrong with that. tapi better la kau jadi diri sendiri which menulis dengan cara kau sendiri. try to improve dengan cara yang baik. takyah diikutkan sangat orang lain sebab that what make u different. cewahhhhh. aku selalu bagi peringatan kat diri sendiri macam nie. sebab kekadang aku jeles giler2 la dengan siapa2 yang nampak sangat cool bila menulis tu. walaupun aku nie hanyalah blogger cikai yang takhabis share benda tak berfaedah kat blog. wakakkaka. confident sangat nie. LOL.

tak kesah la. 
cebause, ada some people la yang akan terinspire dengan tulisan kau dalam kau tak sedar. relaks bruhhh. keep writing bagi yang dah patah harapan berblog tu. dalam diam ada je yang jadikan kau inspiration. mana tau. so chill k chill bukan chilies (k lame joke)

takdak idea berblogging?
share la something u like to do or else. banyak je blogger lain luar sana yang boleh jadi inspirasi. 

believe in yourself
jangan overthinking sangat lah

sekian
ilal liqa'



Monday, 20 June 2016

sarawakian dessert | kuih bongkol

Assalamualaikum
macam cepat sangat la bulan ramadhan nie berlalu. ke aku je rasa macam tu? dalam bulan ramadhan nie la paling banyak tempat jual makanan. sampai aku rasa bulan ramadhan nie bulan beramal ke bulan pesta makanan? HAHAHHA. alhamdulillah, setakat ramadhan kali nie aku belum jejak lagi mana2 bazar ramadhan. cuma pergi kat market biasa la. bapak aku la yang rajin beli kuih2 ngan peniaga tepi jalan. 

dan kuih yang memang famous bagi sarawakian apatah lagi bulan puasa nie adalah kuih bongkol (aku baru google nama dia sebab kami sekeluarga sebut nie kuih bungko. hampir sama la kan?)

sekarang kuih nie mahal dalam 50sen seketul. memang bapak aku rajin beli tiap hari. kalau takdak sehari memang tertanya jugak. 

memang cara bungkus kuih nie sama je style dia. guna daun pisang kalau taksilap. 

yummehhh. nie la dia rupa kuih bongkol. yang bahagian putih tu dimakan dengan kuah yang macam gula apong cair (gula apong tu gula melaka, kat sarawak gelar gulang apong)

sedap nie. sebab yang putih tu macam takdak rasa sangat. so bila makan dengan gula apong cair. perghh. sedap. paling best kuih bongkol yang ada banyak gula apong cair tu. hahahha

kalau kat sarawak nama kuih nie kuih bongkol. rasanya ada jugak kawasan kat malaysia ada kuih nie tapi dengan nama yang berbeza.

faveret dessert masa bulan ramadhan korang lak macam mana? ke takdak? :D

p/s : autopublish, sorry kalau buat terliuq bagi sesiapa baca masa tengah hari XD

sekian,
ilal liqa'



Monday, 13 June 2016

tak semua boleh kau telan

Assalamualaikum
siapa suka baca buku? aku suka la membaca. walaupun aku nie jenis kekadang je baca buku. hahahhaha. aku suka baca buku cerita (novel/cerpen). sebab bagi aku lebih menarik walaupun ada je macam2 jenis buku fakta yang menarik. kalau jenis buku2 fakta aku suka baca enskilopedia.

ada baca buku keagamaan tak? ada je.
baca Quran? hmm. tu aku akui, aku jarang sentuh Al Quran dah sekarang T^T
kalau ada pun baca sekejap je. aku suka baca terjemahan ayat. walaupun sebenarnya kita tak boleh buat telahan sendiri kalau baca terjemahan Al Quran. perlu rujuk yang berilmu. Allahu, moga kita sentiasa dalam redhaNya.

sebenarnya mainpoint aku adalah. bila membaca, takkisahlah di laman sosial yang macam2 benda fakta atau auta yang boleh kau jumpa setiap hari dan dimana mana sajalah. tapi aku tekankan dilaman sosial la.

marhaen sekarang mudah sangat telan apa benda yang dah jadik viral kat laman sosial.
sedihlah bila pasal hadis palsu pun berani gebang2 sana sini. sedih la bila gambar lain cerita pulak lain. laman sosial sekarang jadi media tak bertauliah pulak. jadi batu api sana sini. hukum hakam agama lak pepandai buat ikut cara sendiri tanpa mintak pendapat golongan berilmu dan alim ulama. parah. 

aku bukanlah alim mana. 
solat pun macam tu je la. 
tapi nak jadik elok tu nak la.

orang kata. bila nak jadik baik. jangan banyak beralasan. jalan je. 

bulan ramadhan tahun nie agak menguji kesabaran dan sifat husnudzon aku. 
semoga dipermudahkan segalanya untuk kita melalui ramadhonnn tahun ini. 
be strong fellas!

been busy lately. 
sampai banyak adv terpaksa aku lepaskan. sorry. 

sekian
ilal liqa'



Monday, 6 June 2016

blessed moon

Assalamualaikum
happy fasting! and selamat menyambut bulan penuh barakahhhh uolss. RAMADHANNNN datang. Alhamdulillah, masih diberi usia dan kesihatan untuk bertemu ramadhan bulan mulia nie lagi. Alhamdulillah. masa bulan nie la ramai gegadis plan nak diet. ye la, memang patut diet. diet mulut, diet mata dan diet telinga. same goes to guys. 

setan dah dikurung, jangan korang lak jadi setan. *dalam ;baca deep


semoga semua amalan kita diterima.
jaga mata jaga hati jaga jiwa jaga mulut dan jaga semuanya lah :D

jangan tamak bila tengok makanan kat bazar. hehehe

sekian
ilal liqa'