Monday, 30 May 2016

ANIME | LIST of 'slice of life' anime (Part 1)

Assalamualaikum
moshi moshi minna san. today im gonna share with u about my favorite Slice Of Life anime genre. and a lil bit review. i recommend these anime for u to watch. :3

Slice of life is a phrase describing the use of mundane realism depicting everyday experiences in art and entertainment.

to me Slice of Life anime is about normal human anime life. hahahhaa. no magic or anything unrealistic and can be related to daily life basis. kinda like that la.

Barakamon (12 episodes)
Barakamon Synopsis (from MyAnimeList)
Seishuu Handa is an up-and-coming calligrapher: young, handsome, talented, and unfortunately, a narcissist to boot. When a veteran labels his award-winning piece as "unoriginal," Seishuu quickly loses his cool with severe repercussions.

As punishment, and also in order to aid him in self-reflection, Seishuu's father exiles him to the Goto Islands, far from the comfortable Tokyo lifestyle the temperamental artist is used to. Now thrown into a rural setting, Seishuu must attempt to find new inspiration and develop his own unique art style—that is, if boisterous children (headed by the frisky Naru Kotoishi), fujoshi middle schoolers, and energetic old men stop barging into his house! The newest addition to the intimate and quirky Goto community only wants to get some work done, but the islands are far from the peaceful countryside he signed up for. Thanks to his wacky neighbors who are entirely incapable of minding their own business, the arrogant calligrapher learns so much more than he ever hoped to.

BV review
i love the simple plot of this anime. u can watch and relaxing at the same time. it have some cute comedy that make u laugh and smile. and u will love how the relationship grow between them which so family like relationship. personally, i like how the plot of anime develop. it simple and heart soothing. no eichi in this anime, so, we all can watch it with family. hahahhahaha. joudannnn(joking) :3

Ao Haru Ride (12 episodes)


Ao Haru Ride Synopsis (from MyAnimeList)
Yoshioka Futaba has a few reasons why she wants to "reset" her image and life as a new high school student. Because she's cute, she was ostracized by her female friends in junior high, and because of a misunderstanding, she couldn't get her feeling across to the one boy she has ever liked, Tanaka-kun.

Now in high school, she is determined to be as unladylike as possible so that her friends won't be jealous of her. While living her life this way contentedly, she meets Tanaka-kun again, but he now goes under the name of Mabuchi Kou. He tells her that he felt the same way as she did when they were younger, but now things can never be the same again. Will Futaba be able to continue her love that never even started from three years ago?


BV review
romantic genre. yosh. this kinda cute love story. i was hoping for season 2. hahahhaha. i love the art so much. the character and the vibe of this anime. they like each other since three years ago, and then separated because Tanaka move out. i really love how Kou cover his eyes with hands when he feels shy, so cute. hahahhahaha. for this anime is smooth, there are no HEAVY conflicts, just a few conflict that make ur heart goes doki doki (throbbing/exciting). there are live action movie. and i waiting to watch the anime for season 2 actually before watch the live action. weird huh?

Hyouka (22 episodes)

Hyouka Synopsis (from MyAnimeList)
Energy-conservative high school student Houtarou Oreki ends up with more than he bargained for when he signs up for the Classics Club at his sister's behest—especially when he realizes how deep-rooted the club's history really is. Begrudgingly, Oreki is dragged into an investigation concerning the 45-year-old mystery that surrounds the club room.

Accompanied by his fellow club members, the knowledgeable Satoshi Fukube, the stern but benign Mayaka Ibara, and the ever-curious Eru Chitanda, Oreki must combat deadlines and lack of information with resourcefulness and hidden talent, in order to not only find the truth buried beneath the dust of works created years before them, but of other small side cases as well.

Based on the award-winning Koten-bu light novel series, and directed by Yasuhiro Takemoto of Suzumiya Haruhi no Shoushitsu, Hyouka shows that normal life can be full of small mysteries, be it family history, a student film, or even the withered flowers that make up a ghost story.

BV review
mystery genre. i like the mysterious thing that make me think more than usual and it happen in this anime, Hyouka. from first episode, i been CURIOUS about everything. hahahaha. and as usual, the MC (main character) Oreki Houtarou explain everything. and this anime have a lil romantic moments but not too much. but most of all it about mystery and CURIOUSity. hahahhaha. Oreki Houtarou is energy conservative guy who became not-so-conservative because of Eru Chitanda which he meet for first time in Classics Club room asked for his help to investigate about her uncle. most of the cases are end up with conclusions from Oreki Houtarou and i love those cases and i like how they solved those confusing cases. :D

------------------------------------------------------------------

there actually a LOT OF slice of life anime(s) i want to share. will be back for part 2 and more. hahahhahaha.

would u recommend some slice of life anime that not in my anime list? (please click bivichan link in the author section)

actually i want to review all anime i watched. which one anime one post, but that will took more time and energy, so i try to fit more anime in one post. hahahhaha. 

ja neeee~
ilal liqa'



Saturday, 28 May 2016

REVIEW NOVEL | KELABU by Nadia Khan

Assalamualaikum
aku nak review novel lagi. novel indie terbitan FIXI. semenjak cuti nie. makin rajin pulak baca buku walaupun sebenarnya tidur je banyak. hahhahaha. k

aku rasa, bagi yang meminati buku terbitan FIXI, mesti kenal dengan novel KELABU nie, since nie antara novel yang hangat diperkatakan dan kira hot seller jugak la antara buku2 FIXI yang lainnya. nie buku kedua karya Nadia Khan aku baca. buku first aku baca GANTUNG. 

buku fixi  : KELABU by Nadia Khan


sinopsis belakang buku

Senang kalau hidup dalam dunia hitam putih. Baik-buruk, betul-salah, cinta-benci.
lelaki-perempuan.

Apa jadi pada yang di tengah-tengah?
Apa jadi pada orang-orang macam aku?

Bila Jun datang pada aku, menawarkan posisi sebagai ‘boyfriend kontrak’, aku tak tolak. Salah aku ke kalau aku kata “ya” pada awek cun? Salah aku ke kalau aku lagi pandai layan dia daripada boyfriend dia sendiri?

Salah aku ke kalau aku jatuh cinta pada dia?

Aku Amir. Jemputlah masuk ke dunia aku, di mana hitam dan putihnya tak berapa jelas. Mungkin hanya lepas tu, korang akan faham macamana rasanya berada di dunia aku. Dunia KELABU.



review by BudakVanilla (spoiler alert)

mengisahkan tentang Amir yang hidup dalam dunia kelabu. tu metafora je. Amir tu photographer. Jun datang dalam hidup Amir masa Amir sedang berusaha move on dari kisah lama Suhani. Amir ada bestfriend bernama Syah, dan Amir ada ayah yang memahami dunia kelabu Amir iaitu Dato' Rizwan. mama Amir lama dah tinggalkan Amir dan Dato' Rizwan serta dah ada keluarga baru di German. Kisah bermula bila Jun menawarkan Amir untuk menjadi 'boyfriend'nya untuk menjeleskan Jaha (si boyfriend Jun). Amir setuju konon sebab Jun si gadis cantik dan dia dan Jun pun fallin love with each other.

Bagi aku si Amir nie memang ada aura yang faham sangat perangai perempuan dan ayat serta perbuatan dia memikat hati perempuan. ok, nie spoiler teramat, pada tengah2 novel baru kau sedar yang Amir tu adalah Amira si pengkid player. ye la, dah syok2 kau baca pasal Amir yang hensem dan bergaya dan memahami perasaan sang wanitas dan rasa macam nak tangkap cintan je dengan si Amir nie tadi, tetiba kau tahu dia sebenarnya perempuan (lagi2 aku yang baca nie seorang perempuan) ada rasa euwww sedikit disitu. (macam the heck, aku dipsiko oleh penulis hidup2. hahahha, sebab aku dah cipta la macam mana watak Amir versi lelaki tulen dalam pala hotak aku, tetiba dah tengah cerita kena tukar jadi perempuan lak. HAHAHHAHAH) 

bagi aku la kan, plot cerita nie digarap cantik dan unik oleh si penulis bagi nak memahami perasaan si pengkid iaitu Amir, dan sebab2 kenapa Amira jadi Amir. dan paling best, si Shah (lelaki tulen fuhh) nie lak memang dah tangkap leleh dengan Amir sebab (ada la sebab dia, nak tau baca sendiri). ada la beberapa konflik terjadi di antara watak Amir, Shah, Jun, Maya, Jaha, Dato' Rizwan dan sebagainya bagi saspen sikit. tetiba Amir macam dah tersedar dari dunia kelabunya sebab (sila baca sendiri buku dia kalau naktau sebab) hahahhahaha. point penting aku share spoiler dan point penting jugak korang mesti baca sendiri bagi nak kasi feel. dan Amir pun nak berubah balik asal usul kejadian Tuhan jadikan dia sebagai perempuan. the ending quite satisfying la for me, nak tau ending dia macam mana? kena la baca. 

menarik? memang menarik la jugak. kalau tak, takla aku buat review and spoiler panjang2 macam nie. hahahhaha.

sekian,
ilal liqa'


Thursday, 26 May 2016

cicak gila

Assalamualaikum
tengah hari kemarin kat bilik baring2 sambil baca buku. dah penat mata layan buku, penatkan mata main phone lak sambil silang kaki letak atas lutut. dah turunkan kaki tu, boleh pulak cicak landing atas lutut aku. sebenarnya aku taktau la apa benda landing atas lutut aku masa tu sebab pakai seluar panjang kan. benda tu jatuh dari syiling kat bilik, so aku agak2 la cicak, pastu kemahen aku goyangkan kaki aku sambil jerit2 cam orang histeria. (takla jerit besar sangat) pastu cicak tu tercampak lak lantai tak bergerak2 dari situ. hidup lagi. cuma dalam mode kaku gitu. lagi la aku jerit2 siap keluar dah air mata. hahahahhahaha. pastu adik aku boleh pulak jenguk sekejap tanya kenapa, aku cakap 'cicak' dan dia blah je dari situ. eeee geram. 

pastu, ada la benda kecik2 macam penyepit baju berdekatan. main baling2 kasar sambil berair mata jap ngan cicak tu. so cicak tu blah. dah aku pun lega bila cicak dah hilang dari penglihatan. lap air mata. hahhahahhahaa. 


siapa benci dan geli cicak tahap boleh nangis kalau terkena pegang cicak? kita geng, HAHHAHA. binatang paling aku benci la cicak. dan apasal la kat malaysia nie boleh wujud pulak hero yang tertelan cicak lab dan jadi hero. euwwwwwwwwww. sorry bukan menggedik. tapi thats really disgusting okayyyy. hahhaahhahhaha. k


sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 17 May 2016

TUTORIAL | VSCO All Filters Free Download (Android)

Assalamualaikum
i mostly use vsco to edit my picture because the filters is unique and easy. i bet some of peoples who love VSCO editor know this trick. easiest way to get free all VSCO filter. this might work only on android.

*no purpose* HAHAHHA

1. If u already have VSCO app please uninstall first

2. go to this link https://drive.google.com/file/d/0B5zk27q664FUMTFmUUdlMTYwX0E/view  and click DOWNLOAD

3. open the downloaded file in your phone, which name is VSCOCAM.apk and try to install it,

4. done installation? Open your VSCO app and try to edit some picture while check your filters.


you also can download the file to computer first then store the file in your phone later. it is up to you. is this tutorial work? it is work for my phone, android lollipop (lenovo k3 note). if you dont understand by reading, you can watch more tutorial videos on youtube. please dont misusing this tutorial :)

happy? HAHHAHA

sekian,
ilal liqa'


Sunday, 15 May 2016

kitties boom boom

Assalamualaikum 
who doesnt love kitties?
kekadang aku rasa pelik ngan sesiapa yang geli or takut kucing nie. 
sebab kucing cute! aku ada je adik yang agak takut kucing. sebab dia pernah kena cakar masa kecik dulu. sampai sekarang takut. hahahhaa. aku pernah jugak kena cakar. paling obvious dulu kat pipi la. nampak betul bergaris. hahahhaa. tapi tak serik. sebab kucing nie haiwan manja. cewahhh. 

aku suka je kucing. especially kittens!

induk dia kami bela dari kecik jugak. sebenarnya, nenek aku yang bela. nama pun aku bagi. Yuko. hahahhaa. anak2 dia sekarang ada 4 ekor. sihat2 semua. harap la membesar dengan sihat dan cergas semua. 

eeee. comelnya. rasa nak cubit2. hahahhaa. entah kenapa, kalau kucing beranak dalam rumah nie. memang dah dipegang walaupun masih kecik. hahahhaa. adik2 aku ada yang, lahir2 je dorang, dia dah pegang. HAHAHA. ada jenis ibu kucing, tak suka anaknya dipegang HOOMAN kan? tapi kucing nie biasa je. mungkin sebab dia dah biasa dengan family aku. hahhahahhahahaa.

aww. look at those cute hand! 

yes, these is home cats. 
kekadang bila ternampak kucing tepi jalan atau stray cats same goes with dogs, serius aku rasa sedih sangat. sebab feeling la, macam mana dorang nak makan? macam mana kalau hujan. ada tak tempat berteduh? T^T they also wanna be loved. kekadang these things buat aku rasa nak nangis. hahhahahaha. silly me. XD

ada tak yang takut kucing? state why. hahahaha
sekian, ilal liqa'



Tuesday, 10 May 2016

balut buku

Assalamualaikum
nak balut buku pun kau nak cerita ka. memang la. kalau boleh semua yang terjadi dalam hidup aku nak cerita. hahhahaa. sebab aku bukan jenis suka bercerita ngan orang. maksud aku, aku takpandai sangat nak meng-expresi-kan kata2 melalui mulut. bagi aku lebih senang melalui perkataan.


aku sebenarnya taksuka orang sentuh atau pinjam barang aku. hahahhaa. especially barang2 yang aku sayang macam buku dan sebagainya. sebenarnya boleh je pinjam. tapi kalau pinjam sampai buruk tu la aku tak suka. aku nie pun ada la jugak pinjam barang orang sampai buruk. kalau buku tu sampai rosak aku pinjam, aku malu. kekadang aku bagi satu buku baru. hahahhaa. aku penyegan sangat nak pinjam barang orang. dan mak aku taksuka aku pinjam barang orang. sebab kekadang aku nie jenis pelupa. hahhahaa.

sebenarnya, aku sayang buku2 aku. dari kecik mak aku ajar aku balut buku. so dah besar, bila ada buku baru, kekadang mood rajin datang, memang berbalut lah buku tersebut. kalau malas, memang tak berbalut lah. entah kenapa sebab hari tu aku ada beli buku best2, terus rasa rajin nak membalut. hahahaahaa.

kekadang seronok rasanya membalut sambil hidu bau buku baru, aku dah boleh buat service balut buku. ada orang nak tak? hahahahha

sekian,
ilal liqa'

posted from Bloggeroid

Sunday, 8 May 2016

a trip maybe?

Assalamualaikum
dalam 23 haribulan 4 hari tu, aku dan adik aku, elin pergi kuching. naik bas dalam 7-8 jam perjalanan. tujuan pergi adalah rahsia. hahahhaa.

seawal jam 9 pagi dah kami dua tercegat kat terminal bas. pastu boleh pulak bas tu lambat2 jalan pukul 10.30 am. lambat gila. pastu penumpang lak sikit. kira 6 orang je dalam bas. 2 orang pemandu/pembantu pemandu, 2 orang aku dan elin dan 2 orang lagi sorang kanak2 dan mak dia.

terjumpa air nie kat kedai. teringat ngan kdrama. hahahhaha. rasa air nie ok la. cuma macam takdak rasa gula. nama pun vitamin water kan. :D

sampai Kuching Central dalam pukul 6 petang macam tu. masa perjalanan memang hujan je. nyenyak tidur dalam bas. dah sampai hujan pun berhenti. makbapak dan keluarga makcik aku yang sebelah bapak pun ngan sekali. makbapak aku kat kuching sebab bapak aku sakit. terpaksa pergi kuching untuk dapatkan rawatan. 

nie adalah kali pertama aku pergi Kuching.
so next entry aku cerita apa aku buat kat sana. :D

sekian
ilal liqa'


Tuesday, 3 May 2016

Pre-Loved Fixi Novel Giveaway

Assalamualaikum
lama dah aku tak join giveaway XD
kali nie nak join la. sebab giveaway nie menarik :)

paling menarik. hadiah dia. mana tau dapat buku fixi seketul.

Tarikh tamat : 7 May 2016
sempat lagi nak join. meh join sesama :D

sekian,
ilal liqa'



Monday, 2 May 2016

kenali siapa BudakVanilla

Assalamualaikum
kali nie aku nak memperkenalkan lagi diri aku. sebab aku dah taktau nak cerita apa lagi dekat blog. hahahahha. dahtu, blog pulak menjadi semakin suram dan kelam. ehem.

nama BudakVanilla adalah nama 'pena' yang tercetus tiba2. tiada kaitan langsung dengan aku suka vanilla atau tidak. senang cerita, nama tu tercetus masa aku tetiba nak buat blog. ya, aku rasa aku suka perasa vanilla tu biasa2 saja. macam manusia yang biasa2 makan nasi. ya begitu lah.

pada tahun 2016, aku sudah menjejak umur genap 21 tahun pada 3 mac lalu. belajar dalam bidang IT (progtamming). sedang menunggu result last semester. kalau lulus semua. aku merancang nak carik kerja. takkesah jauh ke dekat. sebab nak timba pengalaman.  aku berasal dan tinggal di sarawak. berbangsa melanau islam. so kalau tau apa2 kerja kosong yang berkaitan dengan bidang aku, roger2 la eh. hahahhaa. menyempat kauuuuu.

buat masa sekarang, aku not in special relationship melainkan family and friends.

aku adalah manusia yang rabun jauh. ada spek. tapi tak pakai. sebab tak cool. hahahhahahhaa. sebenarnya sebab tak selesa. spek umpama sesuatu yang membataskan pergerakkan mata aku walaupun ia membantu aku. ehhhhh. 

aku bosan. so aku mengedit dan jugak selfie. kali nie je acah2. XD


aku bosan sebenarnya nie. aku taktau nak update pasal apa. sebenarnya banyak draft nak update pasal apa. tapi kebanyakkannya setengah jalan. so, update pasal nie je la. wakakakkakakkakakka. dasar pemalas. so, any questionnn gais?

sekian............ilal liqa'.......................................................