Wednesday, 24 February 2016

be healthy

Assalamualaikum
bila tengok kdrama oh my venus, baru aku sedar betapa pentingnya kesihatan seseorang. we are what we eat, so makan la makanan yang berkhasiat. students sekalipun, atleast makan la makanan yang sihat2. makan nasi dan jangan selalu sangat makan makanan segera tu. pesanan untuk diri sendiri jugak, sebab aku nie suka sangat makan snack yang tak sihat T^T makan banyak coklat lak tu dan gula2 yang manis, air pun mesti nak manis2 T^T

chillex jap sambil minum teh 3 in 1 panas. aku lebih prefer teh dari kopi. walaupun sama je dedua ada kafein kan? tapi rasanya tahap kafein kopi lebih tinggi kot. entah la. XD

alhamdulillah, bagi aku dalam sehari atleast sekali la makan nasi dan lauk. jangan takmakan nasi langsung. sekarang aku elakkan diri dari makan maggi kecuali emergency lapar gila tengah malam. dan aku jenis takberapa suka sangat makanan dalam tin nie. dan aku sedang berusaha nak elakkan makanan yang berminyak. yang banyak minyak la, tapi aku still takdapat tahan diri dari makan makanan yang bergoreng. HAHHAHAA. rasanya, dalam seminggu rm50 habis untuk makanan je. pepandai la berjimat. T^T

kalau jaga makanan tapi tak bersenam apa guna? hahahahaha. sedar diri la BV, pliss. aku part nak keluar bersenam nie memang berat sikit, bersenam dalam mimpi je la agaknya. aku suka makan buah, tapi bila dah kat tempat belajar nie, kat cafeteria jarang sangat la nak jumpa buah buahan T^T, dahlah aku malas nak keluar kalau setakat nak beli buah, kalau dah sampai hostel nanti nak potong buah guna apa? sebab pisau adalah antara benda terlarang. sebab aku budak baek, aku takdak pisau, HAHHAHAA. baek la sangat khoonn?? so, aku cadangkan cafeteria sediakan salah satu sudut untuk jual buah buahan segar cicah asam. pergghhhhh! *cehhhh, bunyi macam pihak cafeteria tu baca blog aku kan? hehehehe

nie pemberian coursemates, sedap. T^T rajin betul dia buat. makasehh. 

jangan dah sakit baru sedar betapa pentingnya kesihatan nie. aku harap orang disekiling aku sihat sentiasa dan berusahalah jaga kesihatan melalui sekarang. be healthy please! pesanan untuk diri sendiri jugak supaya sentiasa jaga diri untuk jaga family. inshaALLAH. hehehe. 

boleh share tips sihat korang tak? wehehehe

sekian,
ilal liqa'


Friday, 19 February 2016

daerah invisible

Assalamualaikum
aku asal dari Sarawak. Sibu Sarawak. Sibu tu salah sebuah daerah di Sarawak. dulu masa aku masih sekolah dan berkenalan dengan beberapa orang melalui chat dari tepon, kalau aku kata aku asal Sibu, mesti orang tanya, Sibu kat mana eh? kat johor ke?? eh pulakkkk??? tu pulau Sibu kot. hahahhahaaha. ye la, daerah Sibu bukannya terkenal sangat. kalau sebut pasal Sarawak, agaknya korang yang dari semenanjung malaysia tu mesti tau daerah kuching je kot. ibu negeri Sarawak. HAHAHAHA. atau aku salah?? aku taksalah kan sesiapa pun. hahahha, sebab aku pun macam tu jugak, kalau tanya pasal daerah2 kat kawasan semenanjung malaysia pun aku taktau agaknya sebab aku memang TAKPERNAH jejak sana tapi ada la certain daerah aku tau. rasanya ada tak orang yang hapal daerah2 di seluruh malaysia memang tabik spring bertingkat2 la kalau wujud orang macam tu.

so, disini aku membuat entry untuk mengenalkan Sibu tempat tanah kelahiranku. kalau kat Sarawak, ada la beberapa manusia yang tau, Sibu nie digelar chinatown sebab banyaknya orang cina. cina tionghua dan cina foochow. aku bukan cina. aku melanau matu dan kat Sibu nie pun bermacam jenis kaum ada. kat Sarawak nie banyak bangsa. kaum melanau macam aku nie pun masih ada pecahan dan jenis melanau, kalau aku melanau matu, ada lagi melanau mukah, melanau bintulu dan sebagainya. belum lagi masuk bab kaum2 etnik kat Sarawak. HAHAHHA. okay stop. 

kalau nak cari makan kat Sibu nie terutama restoran yang ada gerai campur2 tu hati2 sikit, sebab kekadang dalam satu restoran, bercampur je gerai muslim and non-muslim. tengah syok2 baca menu kat gerai muslim sebelah, tetiba jenguk menu gerai non-muslim sebelah ada 'benda tu'.  HAHAHHA. sebab tu aku takberapa suka makan kat satu restoran besar yang ada gerai campur2 tu. tapi hormat la punca rezeki orang kan. so, pepandai la pilih makanan dan bertanya ya. tu kira perkara biasa je kat Sarawak. sedangkan masjid pun ada didirikan disebelah gereja, tu kat Miri kalau tak silap aku la. 

bangunan Wisma Sanyan nie adalah antara bangunan paling tinggi di Sibu. yang paling tinggi rasanya, entah la, aku pun takpasti. HAHAHHA. takla setinggi bangunan2 kat KL rasanya, aku taktau la berapa tinggi. kalau korang rajin korang kira la berapa tingkap2 yang ada tu ye manatau boleh agak berapa tinggi. HAHAHHAHA.


selalunya kalau nak ke daerah2 lain boleh je guna bas. nie biasa. rasanya korang pergi ke daerah2 lain pun macam nie kan lain la kalau yang ada sayap tu boleh terbang. tapi ada je sebahagian daerah yang memang kena aeroplane. nie kaunter bas. aku jeles betul mana2 negeri kat malaysia nie yang ada kereta api. serius. ada monorel dan lrt pun aku jeles. sebab aku takpernah naik benda tu semua T^T SAKAI JAP. sakai tu jakun. so JAKUN JAP. excuse the jakun me~

nak test korang jap, berapa banyak daerah kat Sarawak yang korang tau dan nyatakan. HEHEHHEHEHE~

sedih sikit sebab sekarang jarang sikit blogwalking and drop comments kat blog2 sesiapa. T^T gomenasai.

ok dah,
sekian, ilal liqa'


Wednesday, 17 February 2016

25 THINGS THAT MAKE ME HAPPY


Assalamualaikum
gonna share about 25 things rhat make me happy. thanks for syasandeul and kak hanis and also farahiz for tagging! yeahhhh~ together we spread positive vibes and lets dance, ehhh~

First thing first, let's get into the rules:
  1. Create a new post + Insert the theme picture above
  2. List 25 things that make you happy most of the time (it can be in any language that you want)
  3. Mention the blog that have tagged you (of course it can be more than a blog)
  4. Tag at least 5 bloggers & make sure they know they've been tagged!
  5. You can also share your favourite quote of the week! (if none, then it'll be okay)

25 things that make BV happy :D
  1. spend time with families
  2. holidays
  3. class cancel
  4. no assignment day
  5. anime marathon (watching entire season in 1 day, HAHAHHA)
  6. get a good sleep
  7. editing pictures *pictures that i took*
  8. eating a nice foods
  9. reading a quote that can boost my spirit
  10. take a nap more than 30 minutes *HAHHAHAHAHA
  11. anime/kdrama/books that can make me smile and laugh a lot
  12. cloudy day *no sun, but not rainy
  13. sky full of stars in the night
  14. kittens
  15. nature
  16. good showers
  17. having a me time
  18. meet anybody that have same sense of music as me
  19. meet anybody who loves anime as much as i do
  20. new knowledge
  21. decorate something (room/desk/card/book/etc)
  22. anybody who knows little things about me
  23. watching/reading something religious
  24. new things (clothes, books etc)
  25. my blog's readers
actually, there are SO SO soooooo many things that could make me happy! seriously, siapa la yang taksuka happpy2 nie kan? hehehe. 

BARAKAMON, this slice of life anime make me smile a lot. hahahaha. story plot dia simple je dan sesuai la bagi yang taknak anime yang berat2. hahahaha. so, aku recommendkan kepada sesiapa yang suka anime yang simple2 with no romance, but about friendship, families and life :) *hahaha sempat pulak review sekejap.

i just realize that i tend to like anime's characters which guy with dark hair. :)
macam seishuu handa (barakamon), kou (ao haru ride), rin okumura (ao no exorcist), oreki houtarou (hyouka), gray(fairy tail) and more! hahahhaa :3 *okay takdak kaitan HAHAHHAHA

jadi TO SPREAD LOVE AND THE POSITIVE VIBES! im tagging these amazing bloggers!

*anyone yang tak di tag tapi nak buat, feel free to write about these 25 things. :)

sekian, ilal liqa'




Friday, 12 February 2016

random random random

Assalamualaikum
actually, i donno what to write. so i post some not-so-hd pictures. hahahaha. 
sebenarnya aku taktau nak buat apa masa cuti tahun baru cina nie. seminggu cuti, seminggu tu jugak mereput kat rumah. bukak laptop bukak blog taktau pulak nak cerita pasal apa. perasaan nie la buat aku bosan mengadap blog sendiri. macam takdak kemajuan orang kata. hahahhaaha. agaknya aku kena buat cerpen kot. cerpen apa? macam lama dah takbuat karangan gila2. hehehhe. di sini aku masih memerah otak jugak la nak menaip entry nie bagi nampak penuh. adakah inikah yang dikatakan writer's block? 


thanks sangat bagi sesiapa yang sudi jenguk blog aku sejak semua entri tak berfaedah macam nie di publish. serius lah, bagi idea sikit apa nak update? takkan nak update pasal life aku je kan? :3

sekian, ilal liqa'

Monday, 8 February 2016

things that u never expect to happen

Assalamualaikum
as human, there are many things that u never expect to happen are happening to u. and that are happening to me now. i am a family-oriented one. i always feel that family first over all duniawi thingy. i always want to protect them especially my parents and siblings. i love my family so much and i hate it when some of them hurt or sick. although, sometimes or all the time that i look like i dont care, but i really care. and sometimes i might cry alone when i think of my family *homesick*. i just want them to be safe and always happy. i bet everyone want to protect their family. and this family thingy always make me feel 'taching2 la konon'. yup, bab family nie quite sensitive to me la. sebab i really love my family. HAHAHA. takhabis2 ulang kan. kalau part movie yang story pasal family2 nie aku cepat betul la taching. aduhai. 

i hate expressing how sad i am infront of peoples, even it is my family and my friend. i hate when peoples sympathize. it just dont feel right. try to make me happy and make me feel bright instead of u trying to feel the sadness i feel and we both drown by the sadness. so please be happy for my sake. will u?


till i write again.
ilal liqa'


Wednesday, 3 February 2016

my life lately

Assalamualaikum 
cepatnya masa berlalu. rasa macam baru semalam je tahun baru. nie dah masuk bulan februari. im so busy lately. sibuk kenapa pun aku taktau. hahahaha. maybe sibuk pasal final year project kot. nak kata takdak internet ada je. sebab selalunya bukak internet nak cari benda berkaitan study *la sangat*. padahal download anime. wahahhahaa.

macam takpercaya je aku dah di semester terakhir dan final year. *tampar diri* sebab aku nie cepat lagha. serius la, macam cepat sangat la masa berlalu. pejam celik pejam celik, dah nak habis study dah T^T. harap la ALLAH permudahkan segala urusan aku.

cer teka anime apa aku tengok sambil melantak pizza. HEAVEN~ esaimen letak tepi jap. kalau stress nie jangan dilayan sangat esaimen tu,  nie prinsip student pemalas macam aku, jangan tiru T^T serius jeles dengan orang yang masih boleh baca nota dalam bilik lepas kelas walaupun takdak kuiz keesokkan harinya. if u know what i mean >..< aku pernah la try, tapi taksampai 5 minit, laptop memanggil2 bukak line internet, movie dan sebagainya. paling selalu, katil dan bantal busuk memanggil2 dan aku pun tergoda. apa lagi Zzzz la. duhhhh~

#sigh

share2 la tips jadi rajin macam korang. azam aku nak jadi rajin. selalunya aku rajin tengok movie dan anime je. share la tips jadi rajin study. aku pun nak rajin jugak =..='

sekian, ilal liqa'