Thursday, 28 January 2016

Tutorial : How to Disable Country Specific Domain Redirection in Blogger

Assalamualaikum 
on my previous entry, i already mention that i'll write a tutorial on how to disable country specific domain redirection in blogger. as u can see, most of blogger's blog are redirected from yourblog.blogspot.com to yourblog.blogspot,my so, this tutorial is to disable the redirection then it still remain blogspot.com


actually, blogger decreases in follower does not related to this changes. you can read here http://buzz.blogger.com/2015/12/an-update-on-google-friend-connect.htm, blogger.com are removing NON-GOOGLE accounts in your follower gadget or  'google friend connect'. for details, before, we can follow blogs using twitter, orkut, blogger account and others account but for now, only for GOOGLE account. so, now, they removing those who followed our blog using others account except for google account. im also having decreasing in follower from 2268 - 2211 HAHAHHAHA. 

then, the solution for u to keep update with my blog dear virtual friends of mine,
hit the 'join this site' button, please login to your google account and re-follow my blog. hehehhee. *just in case*

okay, lets back to our main topic!
Tutorial : How to Disable Country Specific Domain Redirection in Blogger

go to dashboard > template > edit HTML > ctrl F and find <head> 

<script type='text/javascript'> var str= window.location.href.toString(); if ((str.indexOf('.com/'))=='-1') { var str1=str.substring(str.lastIndexOf(".blogspot.")); if (str1.indexOf('/')=='-1') { var str2=str1; } else { var str2=str1.substring(0,str1.indexOf('/')+1); } window.location.href =window.location.href.toString().replace(str2,'.blogspot.com/ncr/'); } </script>

copu and paste the code, BELOW the <head> code,
preview, if no error, SAVE.

done. :) thanks for mybloggerbuzz for the tutorial :)

sekian, ilal liqa'


Wednesday, 27 January 2016

follower gadget problem solved

Assalamualaikum 
im so happy! my follower gadget which the 'google friend connect' finally recover. previously, im having problem displaying my 'google friend connect' gadget and the visitors having problem to follow my blog because the gadget displaying error message. T^T

We're sorry... This gadget is configured incorrectly. Webmaster hint: Please ensure that "Friend Connect Settings - Home URL" matches the URL of this site"


i researched a tons of tutorials to solve this problem. but it does not work out. some of the tutorials no longer works because the changes in interface of blogger/gadget. i even tried to configure webmaster which so complicated that even i cant understand what im doin'. then, i try to ask for help in blogger help forum about this problems. and they give me link of 'solved' blogger problems which that blogger also have the same problem. it was almost the same problem but its actually not. HAHAHA. because, that blogger just changed the domain to custom domain, while im still using the blogspot domain. so, the solution given does not work for my blog.

then, i got some idea from the problem. i got some hunch that, my follower gadget problem occur since the Country Specific Domain Redirection in Blogger changes happen to malaysian blog. which the blogspot.com automatically redirected to blogspot.my. most of the others bloggers follower gadgets are doing fine, but mine NOT. i donno la what i did to my blog back then. 

then, i try to search if there any tutorials to disable the country specific domain redirection. and i found one. Alhamdulillah, it finally works! VIRTUAL FRIEND OF MINE finally reappear! HAHAHA. if u notice, my blog links does not redirected to blogspot.my anymore. 

guys, did u notice my follower gadget doing fine right there? or bad? please inform me. im afraid if im just 'syok sendiri'. if there any error, please refresh ur browser. hehehe and if no change, please inform :3

will share the tutorial in next entry. thanks for ur endless supports *hahahaha tetiba*
sekian, 
ilal liqa'



Monday, 25 January 2016

KFC Wasabi Rice Wrap

Assalamualaikum 
ahad yang lalu, aku ajak adik aku si elin pergi kfc. sebab tetiba nak makan wasabi rice wrap gara2 tengok iklan kat fb/insta/twitter. serius, aku memang cepat terpengaruh dengan iklan T^T. pastu sebab nak keluar, rasanya semenjak si elin nie kat poli sama dengan aku, kami belum pernah keluar berdua. hahahaha. so keluar lah chillex2 antara sister jap. 

wehuuuu~

wasabi rice wrap! masih panas :3

tada~~ besar jugak rupanya wasabi rice wrap nie. aku ingat iklan je besar. HAHAHHAA. so malas la nak buat high expectation sangat kan sebab selalunya iklan je kebaboomm.

lepas beberapa kali gigitan. hahahaha. rasa? okay la bagi aku. masih boleh makan lagi. nasik dia macam ada mayonis dan rasa macam nasi pulut sikit. entah kenapa tak berasa sangat kepedasan wasabi tu. aku ingat wasabi tu bila makan panas membara la konon. expectation je lebih gais. 

selepas dibedah siasat. hahaha. bagi aku la kan, sayur dia kurang fresh dan sebab sayur tu nasi tu rasa lain macam. ke wasabi yang buat nasi tu rasa lain. nie la rupa dia selepas aku buang sayur. tu pun aku dapat habiskan setengah je. setengah lagi bagi adik. dia pun beberapa kali je rasa. hahahaha. kalau korang nak try, try la. lain orang lain citarasa kan. tu ikut rasa aku je, korang punya aku taktau. hehehee. :3

elin order burger zinger la. apa lagi. gambar ekslusif nie. hahahahhaa

pipi makin kembang. kalau mak tengok, mak mesti kata, muka makin kembang n bulat sebab banyak tidur =="

how i miss my home T^T
takpa lah. cuti tahun baru cina seminggu balik rumah XD

sekian, ilal liqa'


Saturday, 23 January 2016

personality test

Assalamualaikum 
berapa kali aku menghadap ruang kosong 'post' untuk nak taip post. tapi macam tersekat, jujur aku taktahu nak cerita pasal apa sebenarnya. HAHAHA. so nie je yang termampu. hadaplah. HAHAHHA


Craftsmen are emotionally balanced, which means that they are less prone to depression and are able to cope well with feelings of anxiety, anger and vulnerability. Due to their independence and reserve, sometimes the Craftsman can be perceived as arrogant or unfriendly, however this is merely because they don't require the same level of social stimulation or interaction that others may seek. The Craftsman generally prefers fact over fiction and security and stability over ambiguity and disorder. Sticking with convention and familiar routines is generally best. With a healthy skepticism of the motives of others, and a belief in justice and being self made, sometimes the Craftsman can come across as guarded or intimidating. However the Craftsman has a refreshing impulsiveness about them, they tend to dislike too many rules and regulations and can be casual and whimsical.

3.05% of people are Craftsmen

 http://www.seemypersonality.com/

test nie amazingly creepy right. jawab soalan hampir lebih 50 soalan. dan dapatlah personality kita nie sebenarnya macam mana. yang kat atas tu baru 2/19 reports tentang personality diri. so nak try tak? boleh je click link kat atas dan pilihlah personality test. jangan pengsan la jawab soalan berpuluh puluh. hahahaha. kalau nak jawapan yang tepat untuk personality korang. jawab la betul2.

sekian,
ilal liqa'

Sunday, 17 January 2016

childhood terror

Assalamualaikum 
aku sebenarnya nak cerita pasal ketakutan aku masa zaman kanak2. ada la sesetengah ketakutan aku tu yang terbawak bawak sampai sekarang. aku nie bukanlah penakut sangat. sebab still boleh pergi toilet sensorang pukul 1 2 pagi. dan still boleh tido sensorang dan jalan sensorang waktu siang. HAHHAHA. ini bukan kisah seram.

okay, lets started

tidur tak mandi dan tak basuh kaki
masa aku kecik2 dulu, mak aku kata, aku selalu mengigau, sleepwalking, bukak refrigerator dan duduk depan refrigerator, ingat bangun rupanya tidur. dan dulu kan masa zaman kanak2 aku selalu tangkap berudu, HAHAHA. pastu malam2 tu mak kata, aku mengigau macam nak tangkap berudu siap ambik kusyen lagi. kalau aku taknak mandi dan takbasuh kaki sebelum tidur, mak aku kata, nanti ada 'something' yang bawak kau atau boleh mengigau bukak pintu rumah, dan berjalan pi tidur tempat lain. kalau terbangun kat luar rumah camna?? bagus la kat luar rumah, kalau terbangun kat tempat lain?? *seeloknya sebelum tidur, bersihkan tempat tidur, basuh kaki, dan baca doa tidur*


kegelapan
aku tak takut gelap. cuma aku benci dalam keadaan gelap. sebab setan suka duk tempat gelap. HAHAHA. sebenarnya, aku taksuka gelap yang aku taknampak diri aku dan aku taknampak apa2. sebab bila berada tempat gelap macam tu, aku rasa aku diperhatikan dan 'something' tu nampak aku while aku sendiri taknampak aku dan ofcourse aku taknampak dia. hahaha. sampai sekarang aku taksuka duk dalam gelap. tapi aku sebenarnya okay je bergelap. cuma that feels~ tu sebab aku suka pasang lampu meja bila tidur. hahahaha. dan kalau bergelap, dan cahaya bulan dari luar tingkap masuk bilik, aku pun taksuka macam tu. aku takut TERnampak sillhouette~


scary movie
to be honest, aku tak suka tengok cerita seram2 yang mengisahkan hantu hodoh dan benda paranormal yang membunuh. sebab aku nie jenis daya imaginasi terlampau lampau hiperbola melebih lebih. kalau movie thrillers kejadian bunuh membunuh sesama manusia aku boleh terima lagi. tapi yang pasal hantu2 nie aku taksuka. kau faham la bila jenis imaginasi terlebih lebih nie kan? senang kata, movie seram2 nie buat kau jadi penakut pada benda yang kau tak sepatutnya takut.


ibu jari kaki
nie ketakutan aku zaman kanak2. aku pernah tengok cerita seram melayu, yang ada 'something' hisap darah melalui ibu jari kaki manusia. LOL, aku selalu terbayangkan memalam kalau ibu jari kaki aku sakit ke apa, imaginasi aku kata benda tu la punya pasal. thats why dulu aku selalu tutup jari kaki sebelum tidur. kekadang sekarang pun aku masih teringat. walaupun gatal sikit kena gigit nyamuk. ko tengok la penangan cerita seram melayu kepada diriku ini. HAHAHAHA. but u know la, baca ayat kursi sebelum tidur atau pi mana2 sebagai pelindung diri. :)


'someone' replace me
nie bila kat hostel, sebab aku jenis terbangun memalam nak pi toilet, aku takut bila aku balik dari toilet, 'someone' that is not me, that look like me, go to my room, and replace me. dan tidur sekali dengan roomate aku. HAHAHHAHA.  i know its sound nonsense. but i do scared. i afraid my roomate would do the same. LOLOLOLOL, sorry roomate.

bagi aku la, better jangan berani sangat dan jangan penakut sangat. benda ghaib syaitan jin nie wujud. dalam alquran dan hadis banyak sebut pasal nie. :)

lepas paste kat blog *sebab aku menaip kat wordpad dulu*, dan nak upload image. tetiba roomate ajak tengok. Wujud. LOL~

so, korang ada tak ketakutan yang menakutkan? HEHHEHE :3

sekian,
ilal liqa'


Thursday, 14 January 2016

pengalaman kerja aku

Assalamualaikum
aku pernah kerja. part time la. ada beberapa kerja yang aku pernah cuba. kerja halal semestinya. bagi aku, kerja nie kira kau buat kerja tu dan dapat duit la atas usaha kau. panjang sikit entry nie sebab banyak benda aku nak cerita. nak baca ke tidak itu terpulang mahu jadi hantu ke buaya, eh. entri bersifat agak negatif sebab banyak mengulang kata2 benci dan taksuka. HARHARRHARRRRR~



1. kerja di kedai bunga
nie kerja pertama aku. lepas habis SPM sementara nak menanti tawaran sambung belajar, aku kerja la dekat kedai bunga milik chinese dua beradik. sepupu aku yang sama umur sebenarnya ajak aku kerja kat situ. dia dulu kerja situ la, sebab owner suruh cari pekerja, dia ajak la aku. aku kerja dalam beberapa bulan camtu la, gaji dalam rm500 sebulan. 

kalau orang tanya macam mana pengalaman kerja kat kedai bunga? PENAT WEHHHH! takdak guna bunga cantik2 comel2 kebaboom tu kalau kerja penat sangat. start kerja pukul 8am-6pm. rehat tengah hari sekejap je, ikut masa ko nak, pastu kalau mood tauke cina perempuan tu baek, dia bagi la duit beli makanan. si kakak memang baek, si adik garang sikit. ada masa kerja banyak gila, ada masa seciput je duduk2 chillex depan jamban. yeee, tempat ya ada kerusi cuma depan jamban. kecik je kedainya. paling aku tak berapa suka ialah, bila bunga fresh datang. terutama bunga MAWAR. bunga ros la senang cerita, sebelum dijual, bunga nie kena dibuang durinya. so kerja kami (aku dan sepupu) adalah buang duri bunga tu, paling aku benci la buang duri, dahlah guna gunting. selain itu, kerja kami ialah susun bunga/stand bunga dalam gereja. aku berapa kali dah angkut stand besar gedabak masuk dan susun dalam gereja. aku bertudung kheeen, so orang mesti pandang pelik bila tengok aku susun flowers stand tu dalam gereja, pelik mende, bukan aku semayang dalam gereja tu pun. lahai. 

aku pernah kena marah customer, padahal bukan salah aku, salah tauke tu sendiri, sebab bukan salah aku, aku menjawab la kan. customer tu chinese, sebab dia dah takpandai menjawab atas jawapan aku, dia pergi bertekak dengan tauke aku pulak, entah camne la tauke tu pujuk, sampai bila nak balik dia senyum mesra ngan aku, eh menyampah lak, sorry la nak balas balik. kejam tak? ada lagi kejam, sepupu aku dah tension kerja, akhirnya dia lari masa lunch, taknak kerja situ lagi, aku dengan alasan cari sepupu aku pun lari dari kerja dan malas dah nak kerja sana. hahahhahaa lawak sangat masa nie XD



2. kerja sebagai pembantu di klinik
nie kerja dengan bos bapak aku. bos bapak aku doktor. sebab pekerja dia cuti dalam 4 hari, bos tu mintak tolong la kerja ngan dia kat klinik sepanjang 4 hari, aku sebenarnya TAKNAKKKKKK tapi sebab doktor tu banyak berjasa dan kena paksa aku on je. rasanya kerja paling boring annoying sebab aku sorang je tak kenal sesapa. sorang tu adik doktor tu, again with chinese. aku agak taksuka kerja dengan chinese nie sebab dorang memandang enteng pada kaum bumiputra dan halangan bahasa. i wish i could speak in mandarin T^T. kerja tak banyak pun, just panggil pesakit, dan tolong pegang pesakit dan susun ubat ikut prescription. alhmadulillah, that doktor, faham aku tak pegang pesakit lelaki dan pepandai la dia pegang sendiri. 



aku okay la dengan si bos bapak aku yang doktor tu tadi, cuma aku annoy dengan si adik perempuan doktor tu yang nampak sangat memandang enteng ngan aku. nampak sangat beb, ada la satu masa, ada sorang chinese girl, anak kepada kawan si doktor tu menolong kat situ jugak, aku bagi gelaran L, L tu susun kad dan cari nama pesakit. ada ka patut si adik doktor tu kata "tengok, dia cepat hooo" sambil puji L dalam bahasa mandarin. what the bloody fish! kalau kau ajar aku, aku pun pandai la nak kata aku lembab la tu. kau tak ajar apa2 pun, cuma tau komen je, mentang2 korang sekaum T^T, aku tak benci si L dan adik doktor tu pun, just annoying la dengan sikap dia kan. dengan harapan dia sedar cara dia salah dan menilai semua kaum sama rata pada satu hari nanti. gaji dalam 4 hari tu adalah dalam rm100, so dapat la chill kan diri aku still holding a grudge nie. hahhahahaha. janganlah hold grudge, tak elok T^T


3. kerja sebagai pembantu katering
kerja nie dalam sehari je. masa nie aku sekolah lagi, hujung minggu ada kenduri, so ada la sedara aku yang uruskan katering tu, dan sebab mak aku join, aku pun join sekali la nak menolong sikit2 masa kenduri tu walaupun aku bosan jugak sebab takdak kawan, kebanyakkannya kaum ibu2 dan anak2 kecik. menolong tu ada sebab, hahahhaha. sebab nak duit belanja, mak aku kata, nanti ada orang bagi upah, sebab tu la aku join kot. sehari sebelum kenduri tu banyak jugak la kerja, kerja aku senang je, angkut barang dan ikut je apa arahan yang kaum ibu tu bagi kat aku. dan masa kenduri tu, orang sedang sibuk kenduri, ahli katering dan aku sibuk uruskan makanan. last2 baru makan. best jugak la walaupun boring, atleast takdak mulut orang yang sibuk judge tak habis2. hhahhahahhaha. kejam2. akhirnya, lepas beberapa hari dapatlah gaji rm20. XD



4. kerja sebagai cashier
rasanya banyak jugak aku cerita pasal aku jadi cashier kat blog nie. masa nie aku kerja isi masa cuti semester yang agak panjang. kebanyakannya aku dah cerita kat link2 yang berkaitan. kalau rajin baca la. malas dah nak cerita sebab banyak dah cerita kat blog. hahahhahhaa.


best jugak la jadi cashier walaupun banyak gila pengalaman menghadapi karenah manusia yang macam2 ragam. best la sebab gaji paling tinggi berbanding kerja2 aku sebelum nie. hahahha. 


5. internship di TM
nie kira pengalaman kerja jugak la eh. aku banyak jugak cerita benda nie kat blog. pepandai la cari kat button thing | stuff nun di tepi blog sana. 


sikit je pengalaman kerja part time aku. tu pun tak lama semua. korang macam mana? pernah kerja part time? ce cite. macam2 la pengalaman kan. hahhaha. pengalaman nie mengajar kita. cewah. makin banyak kerja, makin banyak la pengalaman yang dapat. nie aku cerita banyak yang buruk je. wakakaka. sepatutnya aku share benda positif yang aku dapat kan, dan lupakan yang negatif2. tapi yang negatif tu la pengalaman yang mendewasakan diri ini. wakakakkaa~ dewasa kah?? HAHAHA.

kalau korang baca sampai habis, kompem aku terharuuuu~

sekian, 
ilal liqa'

Sunday, 10 January 2016

masalah follower bloggers

Assalamualaikum
aku sebenarnya takkesah sangat pun followers. yang penting readers tu. hahahhaa. acah je. sebenarnya angka follower blog nie la yang buat kita makin semangat nak berblogging ye tak? sejak widget follower aku ada masalah. aku memang sedih jugak la. hahahhaa. sebab taknampak dah kat blog siapa yang follow aku. so takkesah lah. asal aku masih semangat berblog.

klik untuk tumbesaran.

okay. sekarang blogger.com makin strict T^T

sekian.
ilal liqa

Saturday, 9 January 2016

first week of 2016

Assalamualaikum
how your first week of new year 2016? nothing unusual happen to me. im still the lame me and still the same me. cuma bila teringat dah 2016, okay tiba masa aku untuk move on dan jangan mengeluh dengan perkara2 aneh dan menyakitkan yang terjadi pada tahun 2015. aku nie paling susah nak ingat tarikh2 bermakna apa semua. kekadang sampai birthday adik2 aku pun aku lupa. HAHAHA. seriously, benda yang melibatkan nombor memang aku senang lupa dan susah untuk ingat. 


macam lama je aku tak blogwalking, tahun baru pun sibuk. bukan sibuk pasal assignments ke project, tapi sibuk dengan movie. part nie memang aku tak boleh move on. mesti kena penampar baru sedar agaknya. pastu line internet takdak. pastu sanggup lak pergi beli kupon danawifi supaya dapat online dalam bilik. dapat online tercongak jugak depan laptop sambil bukak blog, taktau pulak nak buat apa. HAHAHHAHAA. blogwalking pun sikit2 je T^T

dan untuk kemajuan blog. cehhhhh cehhhh. hehhee. aku still tangguhkan dulu nak beli domain since blog aku ada problem. problem yang aku sendiri taktau macam mana nak selesaikan.

dan untuk wishlist aku untuk 2015 cuma sebahagian je yang tercapai. HAHAHA.

yang kuning untuk yang tercapai. yang hijau untuk macam impossible je. dan yang kelabu aku bingung. hahahaha. dan yang takdak apa2 tu belum tercapai la maknanya. wishlist nie aku buat awal tahun lepas dah. alhamdulillah untuk perkara2 yang dah tercapai.

still nak buat wishlist untuk tahun 2016 pulak.
akan menyusul kemudian hari. korang dah buat wishlist belum? hehehhee

sekian,
ilal liqa'