Wednesday, 14 December 2016

makan di Sambal Lado | my bro's new phone

Assalamualaikum
since aku tak ada idea nak post pasal apa. apa kata aku post something yang aku buat few weeks ago. hahahahha. well, macam aku pernah kata dalam post yang lama2, aku memang suka buat life update sebab aku tak nak lupa some memories dan maybe just sebab aku tak ada idea nak update blog. hahahhahahhahahha

oh, for those yang agak annoying dengan 'hahahhahahahha' aku yang ada di setiap posts, bear with it. this how my mind works. i'm a cheerful person in my mind, so i need my 'hahahahhaha' words to keep smiling and happy while writing post and entry. LOL

okay. minggu lepas, mak, aku dan adik2 beserta makcik aku dan dua orang sepupu pergi jenjalan untuk mencari smartphone baru untuk adik lelaki aku yang baru lepas terima keputusan UPSR tu. aku sebenarnya malas nak keluar. tapi mak ajak sebab kononnya aku tau spesikasi smartphone mana yang bagus dan yang tak bagus. bagi aku semua smartphone bagus je asal semua fungsi ada. hahahahhaa. lepas dah beli smartphone, pastu kami semua makan di Sambal Lado, area dekat2 dengan hospital ye sibu people. aku takpernah makan sini, tapi adik2 aku pernah. kononnya sedap sangat diaorang punya banana cheese (pisang goreng cheese). 


the interior. Sambal Lado nie bukak waktu malam je kalau tak silap. kat depan tu kaunter dia. kawasan dalam nie kecik je. meja kerusi sampai kat luar jalan depan kedai. memang ramai yang suka duduk luar. penuh luar tu dengan orang. dan kat luar jugak ada projector untuk tengok movie. 

cara order macam biasa je, dia bagi menu dan order. some makanan pihak Sambal Lado sendiri yang masak dan air memang dari Sambal Lado, tapi ada makanan yang lain order dari luar. i mean, dekat depan kedai nie ada beberapa food stands yang jual beberapa makanan lain macam banana cheese, sotong goreng mayonis dan others. so, makanan order sama je kat staff Sambal Lado, cuma yang serve/hantar makanan tu je la orang dari luar tu. dan untuk makanan luar tu, kena bayar masa dorang hantar tu terus. untuk makanan dan minuman dari Sambal Lado pulak, boleh je bayar bila dah habis makan. bayar di kaunter. 

aku taktau apa nama makanan nie. mak aku yang order sendiri kat food stands di luar kedai. yang pasti, ada fish cake, dim sum(?) dan ada macam rasa crab stick. sedap. aku boleh makan semua. cuma ada beberapa yang adik2 aku tak suka sebab kuah dia agak pedas. aku rasa tak pedas langsung kot. memula makan, rasa agak pelik kuahnya, dah makan sedap pulak. aku takpasti kuah dia rasa apa, rasa macam gula melaka pun ada, tapi pedas2. entah la. makan sepinggan yang nie memang boleh kenyang. aku tak makan sepinggan tu pun. kongsi2 la. hahahhaha. tapi rasanya aku boleh je makan sepinggan. lol. jangan tamak XD

my favourite. sotong goreng mayonis. sebab aku taknak makan yang berat2 sangat, aku order la sotong goreng mayonis. diorang order dari luar. rm5 sepinggan nie, seriously aku suka sotong dia, selalunya menu sotong goreng mayonis nie, orang goreng guna sotong celup tepung, tapi yang nie guna bread crumbs. dan mayonis dia entah kenapa aku rasa manis, nie mayonis ke susu sejat nie? hahahhaha. tapi memang mayonis la. :D then sebab sedap, order sekali lagi.

adik2 aku nak order banana cheese, tapi diorang punya food stands diluar, tutup.

nasi goreng ikan masin. nie masakan Sambal Lado. my bro order yang nie. ok je. cuma nasi dia seriously agak berminyak. hahahahha. dan aku tak rasa ikan masin pun dalam nasi nie. dia tak habis makan, pass kat aku pun, memang aku tak habis makan. kalau tak silap aku, nie adik aku la yang cakap, setiap hidangan nasi mesti akan dapat sambal, dan sambal tu la yang dikatakan sambal lado. hahahhaha.

adik aku ada jugak order nasi goreng ayam. yang tu ok je. habis sepinggan nasi dan ayam licin. banyak jugak yang diorder. tapi malas ambik gambar :D overall, Sambal Lado punya harga makanan affordable je. patut la ramai yang lepak sini malam2. sebelah kedai pulak ada 7 eleven, sebelah tu lak ada dobi XD

my bro beli semakpong lenovo jugak. a7000. design sama gila macam henpon aku. cuma aku punya k3 note. geram jugak ngan dia, sebab aku taknak sama. uwaaaaa. dah siap promote smartphone lain lagi. dia taknak. nak jugak sama macam aku punya. so beli je la. dalam rm670 macam tu. bajet rm700. okay la tu kan. dekat2 sama dengan harga aku beli dulu jugak. okay je smartphone nie. gambar2 kat blog nie mostly pakai lenovo je la. tak mampu nak beli mahal2. asal berpatutan, spesifikasi okay. aku okay je. hahahhahaha. walaupun banyak brands smartphone yang lagi best kat luar sana, lenovo tetap dihati. hahahhahaha. smartphone pertama aku guna dulu pun lenovo jugak. tahan lasak. jatuh katil berkali2 pun masih okay. XD so, dengan adik2 aku sekali terjebak dengan lenovo. :D 

banyak pulak mention lenovo. bukan promote. hahahaha
dah lah sampai sini saja show off minggu ini. HAHAHAHHA XD

sekian, ilal liqa'




27 comments:

  1. Sep sikit.. phone kita sama.. K3 Note.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep2. wahhh ada jugak yg pakai k3 note :D

      Delete
  2. uwaaa sotong ya nampak nyaman gilaaaaa,dah kmk tngah lapar tok gara2 mok diet punya pasal cissss hahaha btw kak,ktk tauk nak ktk salah sorang pemenang traveloka ya dlm minggu tok? congratsssss :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahaha nang nyaman. sorry2. all the best utk diet ktk XD
      maksehhhh2. mun ktk sik mention dlm komen tk ng kmk sik tauk (baruk mok check email). :D maksehhhh :)

      Delete
  3. Somehow I giggled at your "hahahhahahhahahha".. Tak annoyed tapi macam comel.. haha..
    The first food, is it yong tau foo? Ke mmg totally lain rasa dia? But sotong tu memang nampak menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha comel ke? *blushhh* cewahhhh. hehehehe :3
      entah la, rasanya memang yong tau foo kot. sebab BV takpernah makan yong tau foo. hahahhaha :D

      Delete
  4. telan air liur oii tengok sotong goreng tepung and yg bv tak tahu nama apa makanan tu , yong tau fu kot ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha sabar2. mungkin memang yong tau fu, BV taktau sebab takpernah makan. T^T

      Delete
  5. busyra kalau ke kedai makan slalu jgk order nasi goreng ikan masin.. BV!! menang kupon traveloka rm200! sampai dekat email busyra td.. jom travel! busyra pun dpt minggu pertama hritu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV pun kalau lapar, selalu je order nasi goreng ikan masin :D
      wahhhh! thanks tau sudi bagitau, BV pun dh terima tadi. cepat betul dorang bagi. hahahaha. jom2 travel :3

      Delete
  6. Replies
    1. memang yummy je semuanya. alhamdulillah :)

      Delete
  7. nasib BV tulis mayonis ingatkan tadi cream putih tadi hehe :)
    anyway, first time nampak sotong goreng mayonis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. sebab macam cair je. :D
      seriously? boleh la fatina try lepas nie. mana tau terus suka :3

      Delete
  8. oh my god sedapnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedappp! serious nak makan lagi :D

      Delete
  9. Sotong goreng mayonis T_T iLapar huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. faveret nie. hehehe. makan la kalau lapar :D

      Delete
  10. Dik sini kedei ya...mok juak.akak agak sia

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat ngan area hospital ya kak, tapi bukan masuk permai oh. rah kawasan Gmart, deret dak sugarbun, seven eleven sia :D

      Delete
  11. Sotong goreng mayonis tu nampak sedap. Tak pernah rasa lagi. Biasa makan sotong goreng camtu je. Lepas ni bolehlah try order sotong goreng mayonis pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap. boleh cuba makan sotong goreng mayonis. rasa sama je. cuma ada mayonis. :D

      Delete
  12. Sotong goreng mayonis? First time dengar. Biasa sotong goreng tepung je. Hihi.

    Peminat lenovo rupanya BV ye :D

    ReplyDelete
  13. Memang lasak hp Lenovo.. sama brand plak. hahaha..

    ReplyDelete
  14. oh get it, lenovo xD lawa lawa gambar.Anyway, sotong mayonis looks so stunning there!!! malam malam baca ni jadi lapar pulek hahahaha, tak pernah makan lagi sotong centu, in fact tak pernah jumpe lol.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!