Friday, 9 September 2016

whoa ahkak drive

Assalamualaikum
macam yang silent readers tau, aku baru dapat lesen P pada akhir bulan 7 tahun nie. aku bukanlah pemandu yang cekap, pemandu yang cemerkap adalah. aku masih bengap dan lembap dalam handle kereta. especially kereta manual. dan aku takpernah sentuh kereta auto pun sebenarnya. hahahaha

this week, pagi aku akan bangun awal sebab nak hantar adik2 pergi sekolah. walaupun aku memang tak confident sangat bila memandu kereta manual yang dah berumur hampir 10 tahun. entah kenapa tiap kali nak bawak kereta rasa nervous. 

aku paling taksuka bila terpaksa berhenti di persimpangan. HAHAHAHAHA. paling2 persimpangan tanpa lampu isyarat yang berada di kawasan agak berbukit. entah berapa kali dah kereta mati enjin dikawasan tersebut. XD

*tips amatur : rendahkan gear ke gear 1 atau 2 dan tarik handbreak bila berada di bukit. untuk keselamatan, tekan jugak break. bila dah clear, tekan minyak serta angkat klac slow2 dan turunkan handbreak dan sila blah dari kawasan durjana tersebut. HAHAHHAHA. 


mak aku pulak sebagai co-pilot, memang asyik ingatkan aku bagi signal light kalau nak membelok ke mana2 simpang. dan mak aku asyik ingatkan aku bawak antara 40 km/h je. bila terlaju sikit mesti dia suruh slow sikit. tension pulak aku bawak kereta. hahahahaha. tapi takpe kan, biar lambat asal selamat. yes im a tortoise, so what? *flip tudung

hati kena kental walaupun berapa kali entah dah kena hon. HAHAHHAHA

aku respect driver yang sabar walaupun aku lambat2. walaupun aku tau mesti dorang panas punggung je tunggu aku drive lambat macam kura2. i wish i could be the one who consider others while driving. im still learning though. may ALLAH bless these kind peoples :)

im bad at driving. but i know my mom been praying for me and wishing me to be a decent driver.
rasa nak bawak moto je. sebab moto lagi best kot. padahal nak bawak moto pun taktau XD

ilal liqa'

LOL : Memandu Kereta Ada Faedahnya Tapi Menunggang Motosikal Pun Ada… Susah Pilihan Ni!

8 comments:

  1. haha samalah kdak my mom. tension mun nya dudok kat sbelah hehhh mcam2 diremind nya hahaha kmk paling nervous mun org kat belakang hon,boleh bergegar tangan hahaha xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jak style mak2 tk kali. :D kmk pun nervous kenak hon. tapi sabar jak la :D

      Delete
  2. Saya boleh kalau drive. Tapi part nak parking, Tuhan saja yang tahu. Hahaha. Sy pun suka naik moto. lol, Takpa, lama2 improve la tu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. parking memang susah. paling2 bila ada kereta kiri kanan :D harap la boleh improve cepat2 kan :D

      Delete
  3. no worries BV, I was like that once upon a time. There will be a time later when you have no choice but to improve your driving skills. :) and you will be better soon. take it slowly and consistently :) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaALLAH sis! i will improve. must train hard after this. hahahhahaha :D

      Delete
  4. kmk sik pande bwk manual ahhaha. padahal dolok belajar pake keta manual. mun ktk dah mbak auto mmg ktk sik pandang gik manual ya unless ktk mok belombak xD

    ReplyDelete
  5. Kenapalah orang tu hon, kan terang2 dah ada tanda P tu..biar jak lah org ya hon, janji ktak driving selamat oo..:)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!