Sunday, 3 July 2016

typical malay romantic novel

Assalamualaikum
macam mana ramadhan? okay? dan macam mana persediaan raya? hehehe. balik kampung ke? okay. sebenarnya, bila dah habis study nie. aku rasa lifeless sangat sebab tak berapa busy. LOL, bila busy bising bila tak busy pun bising. typical human yang tak bersyukur mungkin? HAHAHHAHA. joke.

masa aku banyak dihabiskan dengan baca novel. buat kerja kat rumah pastu sambung balik baca novel. kekadang bila layan novel berat macam horror, thriller dan penyiasatan yang perlukan otak yang lebih kerjanya, rasa letih pulak otak kita kan. hahahaha. so carik bahan bacaan yang ringan sikit. yang boleh layan gelak2 sweet2 moments gitu. so grab lah novel tipikal kisah chenta nie. 

nie novel2 adik aku punya. beli guna baucer buku. mostly buku kat rumah aku beli guna baucer buku. dan adik aku si elin adalah peminat novel2 cinta macam nie. aku pun kalau bosan mesti nak baca novel jugak. memang cerita dia mostly bermula dengan tragedi dan akhirnya happy ending. ada jugak beberapa ilmu dapat sebab lepas habis novel ada jugak segmen ilmu ke mende. 

lifeless aku terbukti bila boleh habiskan sebuah novel hanya dalam masa sehari atau 2 hari. HAHHAHHAHA. 

setiap buku, ada je ilmu yang kita dapat. so rajin2 la membaca. 

sekian,
ilal liqa'

18 comments:

  1. wow, rajinnya sis BV baca TTvTT

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab takdak apa2 kerja la rajin baca nie. hahahhaha

      Delete
  2. dh lama tak baca novel2 cinta melayu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV pun sama. baru baca balik la nie. hahahahha

      Delete
  3. Assalamualaikum BV,

    Sis kalau membaca novel Melayu bertambah stress.. Ntah kenapa.. Mungkin sebab kurang minat or faktor usia,
    hehehe. Sis lebih suka fiction, financial dan motivation..

    By the way, good luck in your future.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin memang bukan minat sis :D
      memang bagus kalau suka baca buku fiction nie.
      thanks ya sis :D

      Delete
  4. dasyatnya boleh habis dalam sehari.. kalau saya baca macam siput tak habis habis hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu sebab lifeless sangat dah. hahahahha XD

      Delete
  5. i have tons collections of malay novels. tapi dah lama stop reading love malay novel. huhuhu. sebab mostly jalan cerita makin cliche'. but still, i enjoy reading some of the novels. sekarang ni dah tukar minat, baca buku terbitan fixi. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kannnn. cliche n dapat agak ending dia macam mana. so boleh la kalau setakat bacaan ringan kononnya. hehhhehe. BV pun layan fixi jugak :D

      Delete
  6. dasyat sis!! haha btw novel nampak best :)

    ReplyDelete
  7. kmk baca novel rasanya seminggu baruk abis hahaha. suka beli buku tp nak baca nya malas nauzubillah. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha sikpa ya. mood mok baca kekadang lain2 nak. hehhehe :)

      Delete
  8. Hi, tue betul dear ... Setiap buku beri ilmu yang tak ternilai ... Kena tanamkan sifat rajin membaca

    ReplyDelete
  9. ADUHdududuh bv ni bagus betul la hahaha jeles tgk :p
    kenapa rajin banget ni aiyoyo

    ReplyDelete
  10. bagi lina lah kan, buku typical cintan camni pun heavy jugak kekadang hahahahaha

    http://nothingmuchbutyeah.blogspot.my/2016/07/is-this-nightmare.html

    ReplyDelete
  11. apa novel yang best & berbaloi utk layan skang ni ek? dah lama tak baca novel nih

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!