Saturday, 16 July 2016

jenjalan di Kuching, Sarawak

Assalamualaikum
hahhaha, this entry should be publish a long time agooooo! nie masa jenjalan pi Kuching bulan april. nie dah bulan julai. HAHAHA. baru sedar belum publish pun. kahkahhhh. goshhhh. im so lazy.

aku ada bagitau dalam entry 'a trip maybe' yang aku ada pergi Kuching. aku pergi berdua dengan adik. pergi sebenarnya nak jenguk bapak dan mak yang dah ada kat Kuching sebab bapak berapa kali dah masuk hospital sana. sebenarnya tujuan aku dan adik pergi kuching ada dua. first, mak aku suruh beli barang untuk adik2. kedua untuk menghabiskan cuti. hahahhaaahaha. not really. masa nie baru je cuti semester bermula. 

ada la dalam dua minggu aku dan elin kat Kuching. menumpang kat rumah saudara sana.

vanilla caramel frappuccino and chocolate frappuccino. bukan Starbucks. harga pun boleh tahan dalam rm5.90. masa nie kat Emart. nie kali kedua kami berdua jenjalan selepas jalan kat India Street & Plaza Merdeka. jenjalan selepas ditinggalkan untuk meredah pasaraya. hahahhaa. 

sebenarnya kali pertama kali kami jenjalan, kat India Street dan Plaza Merdeka. ye la, menjelajah kawasan dengan berjalan kaki. kat India Street banyak kedai kaum India, nama pun dah India Street kan. barang memang boleh tawar. tapi ada la jugak kedai yang bukan milik kaum India. kat Plaza Merdeka, shopping complex, ada H&M, Cotton On, Starbucks, BurgerKing, McD, dan sebagainya. paling best ada MPH. hahahhaha. kat Sibu takdak MPH, jeles la dengan warga Kuching nie. T^T

bangunan tun jugah. kami berdua ditinggalkan kat kawasan bank. so melintas nak masuk tun jugah sebab nak cari buku dekat kedai buku Popular. tak lama gi sini sebab barang2 dalam tu macam barang mewah2 je. hahahhaha. pastu, kami pergi seberang (di mana aku ambik gambar nie). singgah KFC jap sebab lapar. 

the mural so on point. love this. masa nie aku dengan elin jenjalan carik jalan. hahahhahaha. memang jalan kaki je pergi memana. dah la baru first time gi sini.

somewhere in i-forgot-what-the-street-name.

kawasan tarikan pelancongan la area nie. sebab banyak jual sarawakian product. even ada kedai antik. seram gila masuk kedai antik yang ada barang2 lama tu. sebab kedai tu suram, siap ada bau pelik. nie elin punya pasal ajak aku masuk kedai antik tu. tapi aku tak ambik gambar. mostly barang lama2 macam besi berukir n patung2. hahahhaah

kali pertama menjejak MPH di Plaza Merdeka. im so excited. sebab banyak buku fixi, dubook n lejen press. kat sibu susah cari buku cenggini. :D lepas tu, aku berjanji akan singgah dan beli buku. dan kali kedua singgah MPH nie, aku memang beli buku. hahahahha.

hasil tangkapan di MPH. wuhuhu. im happy. bajet rm100 (banyaknya T^T), tapi habis jugak dalam rm1++. rabak weh. tapi demi buku la kan. bukan selalu aku shopping buku banyak2 macam nie T^T

elin n me. nie di rumah makcik pakcik aku. dimana kami menumpang teduh. graciasss muchacos atas layanan yang baik sangat2. sampai aku naik segan. aku nie jenis segan duduk rumah orang. entah kenapa. sehari dua pun tetiba rasa nak balik. wakakkaa. tapi alhamdulillah. merasa jugak jejak ibu negeri sarawak nie. 

nie kat dalam toilet, emart? ke gmart? baru 'lupa di batu kawa. toilet pun baru. cantik. hahahahhaha. entah kenapa, banyak orang fikir kami kembar. padahal muka tak sama pun. maybe sebab tinggi sama. dan muka pun ada iras2. nama pun beradik kan. elin nie setahun muda dari aku. so memang takbanyak beza tinggi. 

so, tu je la. masa kami jenjalan. banyak je gambar sebenarnya. tapi malas la letak banyak2. hahahhaha. lepas puas jenjalan. happy kan diri. aku ngan elin bergilir dengan mak jaga bapak di hospital umum Kuching. mak jaga malam2 sampai pagi esoknya. kami dua jaga pagi2 sampai petang/malam. beberapa hari entah ulang alik pi hospital, sebab bapak aku kena tahan kat wad radiotherapy and oncology. memang sebenarnya trip nie sebab nak jenguk bapak aku kat hospital Kuching sambil bergilir-gilir jaga dia.

tapi bapak aku suruh jugak jenjalan kat Kuching, sebab nie kali pertama gi Kuching kan. gosh my dad so kind walaupun dia sakit. T^T

akhirnya kami pun balik Sibu selepas semua perkara di sana selesai. 

sekian,
ilal liqa'

12 comments:

  1. frappunccino tu rasa dia mcm mane eh? x penah minum lagi
    mcm best je kedai souvenir tuuu >< barang2 nampak cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa macam kopi2 bercampur ngan perasa lain kot. hahahhaa. BV takpandai explain
      memang best kedai souvenir tu, dan memang banyak kedai2 macam nie kat kawasan tu :)

      Delete
  2. ktk diam sibu duhal kak. kmk nak diam kat kuching gik jarang pergi kat area pasaraya ya hahaha lol nak kat batu kawa ya emart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aok. kmk org sibu :D
      kawasan banyak pelancong ya kn? hehehe
      oh emart. thanks :D

      Delete
  3. Akak pun kalau dapat masuk MPH or Popular mahu terbang gak beratus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. XD
      sedih kalau tak beli buku kat MPH/Popular nie T^T

      Delete
  4. Selalu teringin nak jalan-jalan kuching tapi sampai sekarang tak berkesempatan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaALLAH berkesempatan la nanti :D

      Delete
  5. eeee ! serius ingat tu starbucks. sedapnya T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap. boleh tahan rasa dia :D

      Delete
  6. Best na apat jalan2. Hihi lum ada kesempatan mok jelajah Kuching.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelak ada kesempatan boleh la jelajah kuching nk? hehehe

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!