Wednesday, 2 March 2016

studio ghibli animation

Assalamualaikum
are you one of the fan of studio's ghibli animation? aku minat studio ghibli animation start dengan anime Spirited Away. sebenarnya before tengok Spirited Away, aku ada tengok The Cat Return, first anime produced by studio ghibli animation yang aku tengok. best jugak. tapi hati aku lebih tertarik dengan jalan cerita Spirited Away.

*senarai studio ghibli animation yang aku dah tengok. sikit je beb T^T
The Cat Return *2001
Spirited Away *2002
Howl's Moving Castle *2004
Mononoke Hime *1997
My Neighbor Totoro *1988

bagi aku walaupun nie semua anime lama2, semua cantik2 dan boleh tahan animation dia. aku suka anime by Hayao Miyazaki terutama yang Spirited Away. dan Howl's Moving Castle pun okay jugak, tapi jalan cerita dia macam aku takpuas hati sikit. hahahaha. macam tak cukup details.

Kaonashi (faceless, no face) is a spirit. wandering spirit. it is actually a nice spirit :) i donno why i find myself liking this kaonashi, some peoples may think he a lil bit scary, but kaonashi is pretty cute to me. hahahaha. i bought this custom made felt craft and as keychain.

tetiba english. hahahhaa
bagi aku la kan, semua OST dalam anime nie best2. paling2 yang instrumental by Joe Hisaishi. so here, aku senaraikan beberapa song yang aku suka dengar melalui anime2 nie. 





actually, aku nie suka kumpul OST anime yang best2 jadi collection. HAHAHA. kalau lagu anime tu catchy2 dan rancak2, dapat jugak la jadi alarm bangun pepagi. serius, aku banyak kumpul opening/ending song dari anime2 yang aku dah tengok. dan opcoz kebanyakannya ada lirik dan maksud supaya aku boleh menanyi sekali walaupun suara macam kodok. T^T

so, any recommendation for studio ghibli animation yang aku belum tengok tapi best? XD

jangan lagha beb. jangan. 
sekian, ilal liqa'




18 comments:

  1. akak pn suka Spirited Away...paling suka lagu yg dia select time credits tu...best sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak? BV suka semua lagu dalam Spirited Away, macam soothing je semua lagu dia. :3

      Delete
  2. ghibli tu nama cerita la ea? ke camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. studio ghibli adalah studio yang produce anime2 tu. hehehe :D

      Delete
  3. Howl moving castle tu!!! sy ske glerrr..suwit sgt cite dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn, hahahhahaa, BV pun suka :3

      Delete
  4. Howl's Moving Castle!!!!!!!!!!!
    im sooo in love with the hero. (Hero ke?) hahahaha handsome sgt dia hihi nak tengok lagi!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. me toooo!
      yup, also the heroin, hehehe. BV suka heroin dia yang cekal dan bijak. wakakaka.

      Delete
  5. pernah tgh howl's moving castle & spirited away setakat ni.

    saya suka jugak OST diaaaa :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  6. dulu masa kecik2 penah abang2 saya pasang spirited away. tapi masa tu takut sebab mungkin masih kecik

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menakutkan jugak rupa2 spirit dalam anime tu :D

      Delete
  7. First Ghibli's yang aku tengok ialah Tonari No Totoro.
    Sampai laa ni rasa filem tu paling best antara semua, mungkin sebab kenangan kot. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling lama rasanya. macam takpercaya je anime totoro tu wujud tahun 1988 :D

      Delete
  8. rasanya semua collection ghibli ni saya dh ada dvd dia. lukisan lawa betul. paling suka tengok spirited away! howl's moving castle pun best gak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh semua ada? :D
      memang semua best anime dia. heheheheh

      Delete
  9. studio ghibli ftw!!! for a graphic student like meh, ghibli is the biggest inspirations evah!

    ReplyDelete
  10. akak cem blur blur laaa sembang apa ni ehehe.. sebab tak layan anime..

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!