Wednesday, 24 February 2016

be healthy

Assalamualaikum
bila tengok kdrama oh my venus, baru aku sedar betapa pentingnya kesihatan seseorang. we are what we eat, so makan la makanan yang berkhasiat. students sekalipun, atleast makan la makanan yang sihat2. makan nasi dan jangan selalu sangat makan makanan segera tu. pesanan untuk diri sendiri jugak, sebab aku nie suka sangat makan snack yang tak sihat T^T makan banyak coklat lak tu dan gula2 yang manis, air pun mesti nak manis2 T^T

chillex jap sambil minum teh 3 in 1 panas. aku lebih prefer teh dari kopi. walaupun sama je dedua ada kafein kan? tapi rasanya tahap kafein kopi lebih tinggi kot. entah la. XD

alhamdulillah, bagi aku dalam sehari atleast sekali la makan nasi dan lauk. jangan takmakan nasi langsung. sekarang aku elakkan diri dari makan maggi kecuali emergency lapar gila tengah malam. dan aku jenis takberapa suka sangat makanan dalam tin nie. dan aku sedang berusaha nak elakkan makanan yang berminyak. yang banyak minyak la, tapi aku still takdapat tahan diri dari makan makanan yang bergoreng. HAHHAHAA. rasanya, dalam seminggu rm50 habis untuk makanan je. pepandai la berjimat. T^T

kalau jaga makanan tapi tak bersenam apa guna? hahahahaha. sedar diri la BV, pliss. aku part nak keluar bersenam nie memang berat sikit, bersenam dalam mimpi je la agaknya. aku suka makan buah, tapi bila dah kat tempat belajar nie, kat cafeteria jarang sangat la nak jumpa buah buahan T^T, dahlah aku malas nak keluar kalau setakat nak beli buah, kalau dah sampai hostel nanti nak potong buah guna apa? sebab pisau adalah antara benda terlarang. sebab aku budak baek, aku takdak pisau, HAHHAHAA. baek la sangat khoonn?? so, aku cadangkan cafeteria sediakan salah satu sudut untuk jual buah buahan segar cicah asam. pergghhhhh! *cehhhh, bunyi macam pihak cafeteria tu baca blog aku kan? hehehehe

nie pemberian coursemates, sedap. T^T rajin betul dia buat. makasehh. 

jangan dah sakit baru sedar betapa pentingnya kesihatan nie. aku harap orang disekiling aku sihat sentiasa dan berusahalah jaga kesihatan melalui sekarang. be healthy please! pesanan untuk diri sendiri jugak supaya sentiasa jaga diri untuk jaga family. inshaALLAH. hehehe. 

boleh share tips sihat korang tak? wehehehe

sekian,
ilal liqa'


35 comments:

  1. IM tengok Oh My Venus dapat kesedaran utk exercise. Hehe. Kadang2 ada la buat streching sesikit. Cuba nak buat hari-hari. Tak tau la sampai bila bertahan. Jangan ke laut sudaahhh. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, BV pun selalu buat stretching sebab tu je la yg mampu dibuat secara indoor dan tak kira kat mana2. hahahhaa. harap bertahan la ya. fighting!

      Delete
  2. Saya Tak suka bersenam tp nak badan sihat.. Hurmmmm .. Masalah dgn diri sendiri. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaahahahah
      sama la kita XD
      entah kenapa malas sangat nak bersenam
      harap berubahlah satu hari nanti T^T

      Delete
  3. Hai BV ! Aah lepas tgk OhMyVenus tuh kan baru sy sedar betapa pentingnya nak jaga kesihatan nih hee. Sy pun takleh tahan tau kalau tgk makanan bergoreng T_T

    And kalau kat asrama, duit belanja tuh 4/5 habis buat beli makanan je hehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, entah kenapa makanan bergoreng nie sedap T^T
      memang makanan adalah sumber penting dalam kehidupan student. HAHAHHA XD

      Delete
  4. tips sihat: teguk 3 liter air putih sehari. jgn ambik caffein, caffein mentuakan. hahaha gantikan dgn green tea. ini tips yg dipraktikkan oleh zyraroxx o yeah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 liter?? banyak jugak tu T^T
      caffein mentuakan??? oh NO! BV almost everyday kot ambik caffein teh. hahahhaa. BV tak berapa suka green tea sebab takdak rasa manis T^T THANKS FOR THE TIPS :)

      Delete
  5. Saya pun sama macam BV. Makan nasi dengan lauk sekali je sehari tapi bila malam, susah nak cakap sebab macam macam makanan ada kat depan mata T^T at the end berat naik melampau-lampau :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, apatah lagi snack2 camtu T^T memang taknak tolak la. wakakaka XD
      jom makan secara sihat jom2 :)

      Delete
  6. seriously the hostel doesn't allow the knife? whattttt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      memasak pun dilarang kecuali guna water heater T^T
      so, most of the time, makan kat cafeteria T^T

      Delete
  7. kadang-kadang nak jugak rasa makan mende sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan je atleast seminggu sekali makan benda sedap2 XD

      Delete
  8. no way lah dpt jadi sihat ahahaha. tiap2 hari makan snacks ajak tapi nasi sik dimakan. kononnya nak diet sikmaok makan nasi hahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHAHAH, makan nasik perlu sebab ya sumber tenaga, mesti makan nasik hoooo, jangan makan snack jak jak XD kelak lemah badan mun sikmakan dak karbohidrat cmya :3

      Delete
  9. best sik cita ya? hiks. penting untuk jaga dirik sendirik. eat healthy and exercise more!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aihhh, besttt juak. ada part sweet gilerrrss. hahahha
      bena ya, live a healthy lifestyle :)

      Delete
  10. comel la food yang kawan awak bagi tu...teringin nak buat sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, memang comel dan sedap :)
      boleh je buat sendiri, caiyok2 :3

      Delete
  11. Nak sihat senang, makan je apa pun asalkan tahu tahap penggunaaan tenaga seharian dan kalori.
    Kalau makan serupa gajah tapi nak suruh bersenam jauh sekali, maka itu yang jadi macam-macam tu.
    Yang penting banyakkan minum air putih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu betul. apa salah gajah? gajah makan tebu je kot. HAHAHHA XD gurau2 :D
      memang patut bersenam, dan air putih nie la tips paling femes. thanks for the tips! :)

      Delete
  12. Hehehhe qila tgh eat clean! :D cut sugars. Cut carbs. More protein. Apa lagi eh hehe. Byk minum air kosong! Ha tu jelah kut. Inshaallah okay! Yg penting bc bismillah in everything hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh, all the best qilaa! BV pun nak try eat clean la. wehehehe, memang nak minum banyak air kosong XD Bismillah is a MUST! thanks for the tips ya :)

      Delete
  13. Bila tengok Oh My Venus pun akak reflect balik my lifestyle. hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, kdrama yg memberi kesedaran. hahahhaa XD

      Delete
  14. dulu kat dewan makan ada jual buah. adalah dalam 4-5 jenis. ok la. setiap hari beli rasa macam makan makanan yg sihat la konon. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sihat la kalau tiap hari makan buah. :D
      inshaALLAH, amalkan buah buahan dan sayur sayuran :)

      Delete
  15. Plus, minum plain water banyak banyak. 2l macam gerun sangat dengar kan, 8 glasses lah. Padahal sama je. Hehe.. Maggi is sooooo irresistable. Lagi lagi maggi kari tumis bawang tarok telur. Adoiii... Kena jaga makan ni kan. Pastu exercise. Having a healthy lifestyle insyaAllah akan sangat membantu terhindar dari segala macam penyakit kankankan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat. rasa macam banyak je 2 liter tu, BV seliter sehari pun susah nak habiskan kalau plain water T^T, u right! maggi memang takboleh tolak, sedap sangat T^T hahahhaa. jom exercise! atleast sekali seminggu kan, hehehe thanks for the tips ya. inshaALLAH. boleh amalkan healthy lifestyle la lepas nie :)

      Delete
  16. tak sempat lagi tengok Oh My Venus. kalau sebut bab makan ni, memang camtulah lebih kurang semua students makan. cuma akak jarang makan Maggi, baru makan sekali aje bulan 2 ni hehe.. banyak makan nasi dan biskut kalau lapar. sekarang kena kurangkan gula dalam minuman lak :)

    ReplyDelete
  17. saya pun selalu makan makanan yg x sihat. lepastu malas bersenam T__T

    ReplyDelete
  18. Interesting jugak nak tgk drama ni tp skang tgh binge watch 2 Broke Girls. yeah~ mmg suka snacking tgh malam especially time tgk citer. bahaya ni! kena exercise! betul tu.. need to step up my routine on this one! T___T

    Mira | Pretty Little Things

    ReplyDelete
  19. bab bersenam tu memang liatttt. saya tak suka jogging. suka basketball and badminton je, tu pun court basketball mana nak dapat T^T haha ngada2 betui

    ReplyDelete
  20. kurangkan manis, pkul 7 malam ke atas jgn makan dah, lepastu nasi putih makan segenggam aje! hehe pena amalkn turun dalam brkilo jgk haha :p tp skrg nk buat balik kena slow slow.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!