Tuesday, 29 December 2015

how 2015 going?

Assalamualaikum
macam lama dah update. selalu bukak blog je dan taktau nak update pasal apa T^T. musim idea takdak agaknya nie.

nie nak cerita pasal tahun 2015. 
rasanya pada tahun nie takdak apa2 peristiwa istimewa rasanya. hidup aku memang hambar je. wakakakaka. cumanya aku dah di semester 6.  sebenarnya banyak je benda berlaku tapi rasanya memang takdak spesel mana pun. wakakkaa. cian T^T mungkin sebab aku nie mudah lupa. i donno~

wishlist 2015 ada jugak beberapa yang dah tercapai. dan azam memang aku bagi simple je tiap tahun. HAHAHA. nak hidup dengan happy2 je. walaupun banyak benda sedih terjadi pada tahun 2015. tapi alhamdulillah, aku tetap tabah walaupun ada la rasa macam apa sikit. Alhamdulillah jugak sebab pada tahun 2015 jarang sangat aku sakit dan tercedera. cedera kena cakar kucing itu biasa lah. sakit teruk2 macam demam takdak la.


pada tahun akan datang nie, aku harap semua family aku dan kawan2 aku sihat belaka(semua orang yang kenal aku la). dan aku berharap agar aku sentiasa tabah dan tersenyum. HAHAHA. poyo je. 

dan pada 3 mac 2016 aku akan masuk 21 tahun. macam tak percaya je. wakakaka XD dan satu lagi harap sikap malas pada tahun 2016 akan datang kurang sikit. dan banyakkan rajin. :3 bagi aku tahun baru nie biasa je, cuma dari 2015 berubah kepada 2016. 

sekian 
ilal liqa'

Saturday, 26 December 2015

10 questions + 10 questions = 20 questions

Assalamualaikum
beberapa menjak nie, para bloggers makin rajin lak main tag2 soalan nie. aku suka je jawab soalan nie. acah2 retis kejap, HAHHAA.


10 questions from SYAHRIL :)

1. Ambil buku yang terdekat, buka muka surat 50 dan taip ayat pertama muka surat tu.
-Deadly Mist- 33. JA. Mobley, Biological warfare in the twentieth century : "Lesson from the past, challenges for the future".
//lol, gigih aku belek buku Deadly Mist tu XD

2. Reaksi korang bila 10 jongkong emas tetiba jatuh dari langit dan korang fikir macam mana boleh jadi macam tu...
opcoz la terkejut dan excited, mana tau kapal terbang bawak jongkong emas tu bocor ke camne?? XD

3. Pencapaian terbaik yang korang pernah dapat (macam sijil berhenti sekolah ke...eh?)
sambung belajar?

4. Satu hari, anda enjoy shopping sakan dengan kawan-kawan korang. Tiba-tiba.....anda sedar bahawa anda terperangkap dalam mall tu. Apa yang korang nak buat?
wahhhh, apa lagi? acah2 main runningman la. HAHAHHAA. takpun window shopping sampai muntah.

5. Cuba taip ayat ni sambil tutup mata: Kakakku kata kuku kaki kiriku kaku; kukikis-kikis kuku kaki kiriku.
kakakku kata kuku kaki kiriku kaku kukikis kikis kuku kaki kiriku. *percaya tak aku menaip nie sambil pandang tempat lain?? XD* TIPUUUUU~

6. Andai kata kalau korang dapat nak belajar martial arts, apa yang korang nak ambil?
taekwando, jadik ninja, karate, parkour. semua martial art aku suka kecuali gusti. HAHAHHAA.

7. Korang desperate sangat nak pi tandas. Bila korang buka pintu tandas tu, ada seekor biawak tersenyum setia menunggu anda. Reaksi korang?
tutup balik pintu tandas tu. dan cari tandas lain. XD

8. Ada tabiat pelik masa tidur tak? (Contoh jalan sambil tidur, hisap jari ke..)
kalau kat rumah, bila jatuh katil, pandai pulak bangun balik naik katil dan sambung tido balik. XD

9. 3 perkataan untuk describe aku.
KAU MINAT KPOP

10. Korang rasa apa yang patut aku tambah dan buang dari blog ni? (Jawab dengan jujur~!)
tak perlu tambah apa2 dah cantik dah. cuma tulisan kat blog entah kenapa aku rasa macam samar2??


****************************************************



10 questions from Ezzaty :)

~dalam banyak-banyak kartun.kartun mana yang paling korang suka?*kartun disnep di kecualikan*
disnep? disney? semua kartun disney aku suka. aku lebih suka anime. dan aku rasa anime tu bukan kartun. WAKAKAKAKKAKAKA*jangan bash sayaaaa~*

~cerita cinta ke thriller mana pilihan korang?give a reasons kay..
thriller la. baru saspen dan jantung sentiasa berdegup kencang. kalau cinta aku cepat ngantuk dan bosan dan yawning~ tapi kalau gabungan thriller dan cinta aku boleh terima jugak la. 

~kalau diberi tugas sebagai penulis novel,apa yang korang nak ceritakan?
entah. maybe pasal alam fantasi yang sentiasa aku impikan. iaitu, pergi ke alam Harry Potter dan Narnia dan anime untuk melawan kuasa jahat. 

~suka melancong?kat mana?and beri alasan.
suka je kalau pernah. tapi rasanya belum pernah lagi melancong di mana2. setakat nie paling best pun balik kampung untuk beraya. 

~antara bunga ros dan lavender mana yang berkenan di hati?
lavender kot. sebab ros berduri. HAHAAHA

~jika di beri 5ratus ribu apa yang korang buat?
packing barang and fly to JAPAN. 

~jika diberi kesempatan untuk melakukan bungee jump..korang nak tak terjun?dan kenapa?
terjun je. sebab walaupun aku nie agak gayat. tapi nak jugak rasa macam mana terjun dari tempat tinggi kan. supaya sedar diri. :3

~masakan apa yang anda mahir?
paling canggih aku masak setakat nie cumalah ikan bilis goreng sambal belacan dan telur rebus masak sos. T^T

~adakah anda mempunyai diary?give 3 reasons..haha
dulu pernah je. sekarang aku share kat blog je. wakakaka. walaupun tak la share semua.  1. sebab aku secretive 2. sebab aku takpandai share feeling ngan orang 3. aku suka bercerita dan menulis. 

~jika anda window shopping..tempat pertama anda nak tengok dimana?
stationery+buku

****************************************************


okay. sekian. arigatosss sudi tag. 
anime umaru chan kiut sangat wehhh~

*entry resolusi tahun lama dan baru otw*

sekian,
ilal liqa'



Monday, 21 December 2015

instant sleep pillow

Assalamualaikum
semua ada bantal busuk kan? busuk tak busuk pun tetap bantal busuk kalau dari kecik dengan bantal tu. wakakaka. aku ada je, bantal tu tak la busuk. tapi bau dia buat kau rasa macam entah la. hahaha. kalau duduk jauh2 dari family bantal nie buat aku rasa macam kat rumah.

aku gelar bantal aku nie, instant sleep pillow. hahahhaa. hidu je bau bantal tu dan letak atas muka nak tidur, kompom tertidur punya. sebab tu aku selalu tidur kot. aku anggap tidur nie stress reliever sebenarnya. walaupun sebenarnya banyak sangat tidur nie tak elok. XD

aku boleh je tidur tanpa bantal nie. 
tapi ada la rasa something missing.


ada bantal busuk tak? kalau ada tolong la balut cecantik jangan biarkan nampak semua peta dan bantal kau yang dah gelap tu. wakakaka. dah lah busuk jangan bagi nampak buruk lak. HAHAHA. nie mak aku pesan~

nie takdak modal nak update dah. tu la cerita pasal bantal busuk. HAHAHA

sekian,
ilal liqa'

Friday, 18 December 2015

grateful feeling

Assalamualaikum 
pe habaq? aku okay je. hidup lagi dan masih bernafas menggunakan apa yang sepatutnya manusia bernafas. alhamdulillah. pernah tak korang rasa bersyukur dengan kehidupan yang korang ada sekarang? walaupun manusia nie memang takpernah puas, semua pasti pernah bersyukur dengan kehadiran sesuatu atau seseorang.

dalam hidup nie kita mestilah selalu bersyukur. aku paling bersyukur dilahirkan sebagai seorang islam dan dilahirkan oleh makbapak aku. dibesarkan dalam keadaan sederhana dan dapat kawan2 yang baik2. serius, kalau nak dibandingkan negara yang berperang sekarang, aku rasa aku sangat bertuah, still dapat makan makanan apa yang aku nak. still dapat jalan memana tanpa sekatan. still bebas belajar apa benda yang aku nak. banyak benda sebenarnya kita patut bersyukur. sebab hidup cuma sekali kan. patut appreciate semua benda yang patut kau appreciate. 

walaupun kekadang rasa down sangat sebab rasa diri nie low, rasa diri nie ugly as fish. fish lagi lawooo T^T, okay, insecure. tapi tak kesah pun sebenarnya. sebab jodoh maut ALLAH dah rancang baik2 untuk kita. :)

aku gembira ada orang yang sudi kawan dengan aku walaupun perangai aku jenis layan taklayan je. wakakakka. :3 aku gembira orang disekililing aku baik2 belaka. baik contohnya, kalau aku kena buli ke hape, ada je yang tolong backup. HAHAHA. aku kena buli? a big NO NO la. wakakaka.

walaupun aku takpernah sebut aku sayang bla bla bla. tak semestinya aku tak sayang hokehhh. sebab aku agak geli2 dengan corny and cheesy word yang kekadang macam jiwang namatey. nak sebut perkataan sayang pun aku dah geli2. wakakaka. :3

so here, aku sayang negara aku, aku sayang family dan kawan2 aku. dan aku sayang semuanya. wahahaha. tamak kasih sayang. lewlssss~

terima kasih untuk semua yang wujud dalam hidup aku. :)

pemalas. gambar main cedok kat insta je beb. sebab tu low quality. hahahaha. XD macam la gambar aku semua high quality. wakakaka. perasan. :D that me and my sis. <3

kau patut appreciate sesiapa yang datang dan pergi dalam hidup kau. *wahhh im being so cheesy right nowwwwww~

sekian,
ilal liqa'

Saturday, 12 December 2015

cerita sedih ke?

Assalamualaikum
dah hidup jauh dengan family baru kenal erti kehidupan. baru kenal manusia yang banyak ragam. yang nampak baik tak selalunya baik dan yang nampak nakal tak selalunya nakal. masing2 ada hala tuju hidup dan ada juga yang masih keliru dengan masa depan. ada masa kita happy bersama, tapi bila sedih sendiri2. kalau part sedih tu memang aku lebih suka sendiri2 dan mengadu domba pada yang Maha Esa. pada manusia kadang kala tapi memang jarang la sebab manusia sifatnya sementara. lain orang lain cara. so respect each other la~

hujan yang turun dipagi hari buat mata aku berat nak bangun subuh lagi berat bila nak turun kelas T^T

bila aku rasa makanan yang aku makan sedap2. teringat makbapak dan adik2 dirumah, dah makan ke belum dorang? T^T

pemalas tahap cipan boleh la beli nie. hmm aku la tu. masak air panas pun malas. nie guna air sejuk pun takpe. :3

taklama lagi cuti. takyah la sedih sangat. 
sedih pasal apa pun taktau.
mungkin sedih mengenangkan diri yang sentiasa LALAI TT,TT

sekian cerita sedih kali nie,
ilal liqa'


Wednesday, 9 December 2015

Ansatsu Kyoushitsu

Assalamualaikum
yeahhh. review anime lagi. wehehehe. :D lately, i watched anime more than kdrama. sebab anime plot twist dia kekadang unpredictable and sugoiiii *read : amazinggg / awesomeeee*. download and watch. download and watch over again and again and again but never throw up. *clap2*.

Ansatsu Kyoushitsu : Assassination Classroom

sebenarnya, sebelum tengok anime nie, aku tengok dia punya live action movie dulu. aku nak layan anime dulu sebenarnya, tapi layan movie la dulu sebab taknak buat expectation yang tinggi untuk movie. but the movie also sugoiiiii~ korosensei nampak realistic sangat dalam movie tu. eh, sepatutnya aku review anime kan. hahahhaa. :D so lets started!


Ansatsu Kyoushitsu
-----------------------------------------------------------
Ansatsu Kyoushitsu Season 1
genre : action, supernatural, comedy
original run :  January 9, 2015 – June 19, 2015
episodes : 22 episodes
-----------------------------------------------------------
Ansatsu Kyoushitsu Season 2
genre : action, supernatural, comedy
original run :  January 8, 2016 – ongoing
episodes : xx episodes
-----------------------------------------------------------



The Earth is threatened by a powerful creature who destroyed 70% of the Moon with its power, rendering into the shape of a crescent moon forever. The creature claims that within a year, Earth will also be destroyed by him, but he offers mankind a chance to avert this fate. In class 3-E at Kunugigaoka Junior High School, he starts working as a homeroom teacher where he teaches his students not only regular subjects, but the ways of assassination. The Japanese government promises a reward of ¥10 billion (i.e. 100 million USD) to whomever among the students succeeds in killing the teacher, whom they have named "Koro Sensei" (殺せんせー Korosensē, a pun on korosenai (殺せない, unkillable) and sensei (先生, teacher)). However, this has proven to be an almost impossible task, as not only does he have several superpowers at his disposal, including the capacity of moving at Mach 20, but he is also the best teacher they've ever had.


BudakVanilla's review *might contain spoiler* hahahahhaa
despite nama anime nie assassination classroom yang maksudnya kelas untuk pembunuh upahan, tapi anime nie best dan lawak. jom cerita pasal  plot dulu, pada satu hari, bumi dikejutkan dengan bulan jadi separuh bukan separuh tetiba jadi bulan sabit. pastu ada la satu makhluk nie yang disyaki dan mendakwa bahawa dalam masa setahun, bumi jugak akan dimusnahkan. TAPI, makhluk tu tadi ada bagi offer untuk manusia, iaitu untuk mengajar kelas 3-E, bukan ajaran biasa lak tu, mengajar cara untuk membunuh. sesiapa pelajar/orang yang dapat membunuh makhluk nie tadi akan diberi ganjaran 100 million usd. wow. :3

pastu ada la sorang pelajar bagi nama dia Korosensei (korosenai : unkillable | sensei : teacher/sir). bermula la sesi ajaran korosensei nie yang macam sotong. best korosensei nie ajar. walaupun anak2 murid dia cuba bunuh dia, tapi memang mustahil la kan sebab korosensei laju sangat. korosensei nie baek dengan pelajar dia. paling best, everytime ada something happen, dia mesti bagi pengajaran atau ada la kata2 semangat yang cool la bagi aku.

kelas 3-E nie sebenarnya kelas bagi loser yang takboleh menepati syarat kelayakan masuk kelas elit bagi sekolah tu kira macam budak2 fail la. so dorang ditempatkan kat satu kawasan luar sekolah dan kelas buruk la apa semua. hari demi hari dengan bantuan korosensei dalam belajar, dorang bangkit dan terus bersemangat untuk belajar. jyeahhhh~ *imaginasi dorang exam math tu aku faham* hahahaha

nagisa kun, aku first ingat nagisa nie perempuan. rupanya lelaki, hahahaha watak dalam anime nie pun ada yang sangka nagisa tu perempuan. sebab comel je karakter dia. walaupun nagisa nie nampak je lemah lembut, kecik je, tapi dia terer jugak la dalam diam. so, itu mengajar aku bahawa, dak2 muka innocent nie dahsyat sebenarnya, macam aku contohnya. HAHAHAHA. muka je nampak innocent *lol, innocent ker??*, tapi maybe dalam hati, aku dah banyak kali fikir nak bunuh orang. LMAOOO~

overall, anime nie best la dari segi komedi dan action dia dan story plot :3
excited lak aku cerita. :3


karakter dan pelajar + cikgu dalam kelas 3E

pelajar korosensei kalau nak bunuh dia cakap depan2 je. geram lak aku ngan sotong nie. hahahaha

shiota nagisa. bila dia dah buat 'death smile'~~


tengok anime je dah excited. nak tengok ansatsu kyoushitsu secara online? download?

nak tengok live action movie? 

live action movie kedua akan keluar next year. next season of anime pun taklama lagi. im excited. hehehe. 

sekian,
ilal liqa'

update : 31/1/2016

Monday, 7 December 2015

taggie tag : a tag from Hafzan Rauf aka Ajan~

Assalamualaikum
thanks for Ajan sebab tag. wehehehe. :D


It's a tag post and the rules are pretty simple:
You have to answer 11 questions by the blogger you were tagged by. Then when you're done answering, you tag 10 bloggers of your choice to answer the questions you leave for them! No compulsion if you do not want to do it ya.


Questions from Ajan and Answers from BV :)

Taip nama panjang korang tanpa melihat keyboard.
intan ainin xxxxx xxxxx xxxxxx (sorry takleh reveal nama sebenar. ahahhahahahaha, tapi tu la bilangan ori setiap askara nama penuh aku plus nama bapak)

Mars or Snickers?
snickers lahhh. lapar? grab a snickers!

Tengah basuh muka, lepas tu buka mata sikit tengok cermin ternampak lipas terbang. Korang....
larikkk dan cari sesuatu untuk halau dia. kalau lipas tu takterbang aku okay je. hahahhaha

Tempat korang taip entry ni.
earthland.

Social account pertama korang?
friendster. lol, aku masih ingat lagi apa username dan email aku, uglychoco kalau tak silap. lewlsss. rasa diri ugly sejak dari dulu beb T^T wujud lagi ke friendster? rasanya tak kan? T^T

Mention kawan blogger korang (letak link sekali)
semua bloggers yang rajin singgah blog aku adalah kawan. boleh check bloglist. :)

Current favorite song.
aoi shiori by galileo galilei, opening song anime anohana. wehehhee

Benda yang korang menyesal beli.
selalunya makanan yang taksedap lah.

Recommand a movie.
assassination classroom live action movie~

Animal that resemble you guys.
neko? cat? coz i like(love) cats. :)

Promote your social account (contoh: Instagram, vine, snapchat, twitter, wechat, line and banyak lagi lah)
boleh lah singgah di sidebar. wehehhee. :3 rasanya semua ada disitu, aku jugak ada youtube channel, deviantart, tumblr, pinterest, weheartit dan sebagainya. LOL. pepandai la cari. im using same nickname :)

hehehehhehehe.
best kena tag, tapi malas nak buat soalan dan nak tag orang lain. hahahhaha :D
sekian, ilal liqa


Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 


Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot



 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random

Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah

******************************************************
Assalamualaikum
menarik la hadiah giveaway nie. syarat pun cukup simple :)
jom join dengan klik banner diatas. wehehee :D

sekian, 
ilal liqa'


Sunday, 6 December 2015

testing background

Assalamualaikum
aku tengah testing background dari semalam. hahahhaa. punyalah banyak gambar anime aku adjust dan sesuaikan dengan blog. akhirnya aku malas la nak letak background. header pun dah bertukar lagi. harap yang nie kena la dengan jiwa. 

background Yato, yang tak jadi nak guna. biar kosong je la. hahahhaa. macam menganggu pulak dia kat tepi tu kan :) siapa yang perasan, dari semalam sampai saat nie aku masih cuba adjust. tapi tak kena dengan jiwa walaupun nampak sesuai je kat situ, jadi a pilih plain background je la. hehehehe.

sekian,
ilal liqa'

Thursday, 3 December 2015

randomness post

Assalamualaikum
dah disember. bulan depan dah tahun depan. cepatnya masa berlalu. kehidupan belajar dah mula. aku dah di semester 6. tuanya rasa T^T. kelas dah pun bermula. subject ada lima. semua tough2. sebenarnya aku taktau nak cerita pasal apa kat blog nie. aku nak cerita pasal beberapa anime yang aku tengok, tapi tu dilain entry la. hahaha. haritu kan ada aku buat entry pasal anime Anohana, dah habis tengok anime tu, aku asyik2 ulang2 opening song dia, Aoi Shiori, serius lagu best dan happy je, tapi entah aku rasa sedih bila dengar lagu tu. ada feel macam hmm, entah macam mana nak terangkan. hahahhaha. okay stop pasal anime. HAHAHA

pastu kan, ada la hari tu aku pergi library, pastu terlanggar seorang jejaka, pastu buku pun berterabur, aku cuba ambik barang aku dan dia pun sama, lalu aku terpegang tangan dia, HAROOMMMM *baca;haram* jeritku. lalu aku mendongak kepala untuk memandang mukanya, wahhh hensemnya dia, lalu aku pun terbangun dari mimpi. HAHAHAHHAHAH OKAY INI TIPUUUU~ drama sangat.

serius laaaa,
okay, hari tu pergi library sementara tunggu next class. lewlsss, budak2 baek sangat HAHAHA. plan nak cari novel, novel melayu kureng ada. tapi kannnn, novel ENGLISH banyak dan best2 semua antaranya LORD OF THE RING, TWILIGHT *if im not mistaken*, and more. tapi aku kureng sikit baca novel ENGLISH nie. sebab bahasa maybe, hahahhahaa. tapi aku ada la try baca beberapa biji novel english.

aku layan nie je dulu. horror stories by penulis terkenal zaman dedulu. best jugak! serius. tapi aku belum habis baca lagi. taksampai setengah lagi, HAHAHAHA. maybe lepas nie aku akan layan lebih banyak layan novel english berbanding novel tipikal cinta melayu. HAHAHA. 


sekian,
ilal liqa'


Wednesday, 2 December 2015

Segmen December Award & School Holiday Contest By Izzat Azhar

Hi Guys! Segmen Monthly Award by Izzat Azhar datang lagi, tapi kali ni ada sedikit kelainan. Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join!!


Segmen December Award ni agak berbeza dengan previous monthly award which is November Award sebabnya, kali ni Segmen ini besertakan dengan Contest dan bila sebut contest mesti ada hadiah kan dan hadiah hadiah yang ditawarkan oleh para para sponsor boleh dikatakan agak lumayan.


Haaa kan. Banyak jugak Hadiah yang ditawarkan kan? So apa lagi. Jom join bantu member sama member. Sambil tu boleh cuba cuba nasib kan. Mana tahu kut kut melekat satu hadiah tu. Untung! So yeah, Goodluck!


**********************

Assalamualaikum
korang dah join ke belum segmen tu? cepat klik banner dan join sebab aku ada sponsor 3 keychain untuk segmen nie. hehehhee. segmen nie habis 5 disember, ada masa lagi nak join. :)

nie keychain yang aku sponsor. sorry la keychain agak 'dahsyat'  HAHHAHAA
korang join la, mana tau dapat keychain yang aku sponsor. wehehehe :D

ilal liqa'




Tuesday, 1 December 2015

Anohana: The Flower We Saw That Day

Assalamualaikum
kali nie nak review anime. lama dah tak review anime T^T. hahahhaa. pastu susah lak nak tengok anime since line internet takdak. bila ada line memang menggila la download anime pastu baru tengok. kali nie review anime yang tearjerking sikit. hahahhaha.

Anohana: The Flower We Saw That Day

Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai : "We Still Don't Know the Name of the Flower We Saw That Day."



Anohana: The Flower We Saw That Day
-----------------------------------------------------------
genre : drama, romance, supernatural, tragedy
original run : April 14, 2011 – June 23, 2011
Episodes : 11 episodes
-----------------------------------------------------------

A group of six childhood friends drift apart after one of them, Meiko "Menma" Honma, dies in an accident. Three years after the incident, the leader of the group, Jinta Yadomi, has withdrawn from society and lives as a recluse. One summer day, the ghost of an older looking Menma appears before him and asks to have a wish granted, reasoning that she cannot pass on into the afterlife until it is fulfilled. At first, he only tries to help her minimally because he thinks he is hallucinating. But since Menma does not remember what her wish is, Jinta gathers his estranged friends together once again, believing that they are the key to resolving this problem. All of the group join him, though most of them do so reluctantly. However, things grow increasingly complicated when his friends accuse him of not being able to get over the death of Menma, for Jinta is the only one who can see Menma's ghost and his friends think he is seeing things. But as matters progress, it is realized that Jinta is not the only person in the group who is having trouble letting go of the past. It is revealed that all of the group members blame themselves for Menma's death and long hidden feelings are rekindled. The group struggles as they grow from trying to help Menma move on and help each other move on as well.

BudakVanilla's review
ada sekumpulan 6 kawan masa kecil, tapi terpisah satu persatu sebab kematian salah sorang kawan dorang, Menma. masa kecik dorang selalu berkumpul bersama sambil bermain dan menggelar diri dorang sebagai Super Peace Busters. Jintan, hidup dalam dunia dia sendiri, malas pergi sekolah dan main game je dalam bilik. satu hari, datang la si hantu Menma nie, Menma nie pun versi dewasa, dia kata ada satu wish yang kena ditunaikan. tapi masalahnya, si hantu Menma nie pun taktau apa wish dia, hahahahhaa. so, Jintan pergi la bagitau kawan2 dorang yang lain walaupun dorang dah takberapa rapat macam zaman kecik2 dulu. dan ada kawan yang tuduh si Jintan nie masih dihantui kematian Menma dan takdapat move on.

pastu, sebab dorang takpercayakan si Jintan nie, hantu Menma try contact dorang melalui telefon rumah Jintan masa Jintan dan bapak dia takdak kat rumah. so, dorang mula percaya, apatah lagi bila si hantu Menma nie dapat contact dorang melalui penulisan atas diary dia. dalam tu, dorang berusaha la menunaikan wish Menma yang dorang sendiri taktau mana satu supaya Menma 'rest in peace'. sedikit demi sedikit terungkai la perasaan dorang yang semua antara mereka sebenarnya sorok perasaan dan takboleh move on dengan kematian Menma.

ok nie spoiler. hahahahhaa. wish Menma sebenarnya, bukan main game, bukan buat rocket bunga api tu, tapi wish Menma adalah untuk buat Jintan menangis, gembira dan marah. sebab Menma dah berjanji dengan mak Jintan yang dah meninggal.

serius anime nie sedih. apatah lagi bila part last2 episod. anohana nie mengajar kita menghargai nilai persahabatan dan keluarga. ada la jugak part percintaan dan cinta tiga segi, tapi bagi aku, nilai persahabatan dorang tu penting. last episod memang mengalir jugak la air mata aku walaupun cuma setitik. hahahhahaha. jiwa kental. tipu sangat. wakakaka. ada la dalam beberapa titik. HAHAHHA

Chiriko Tsurumi ( Tsuruko), Naruko Anjō  (Anaru), Meiko Honma (Menma), Jinta Yadomi (Jintan), Tetsudō Hisakawa (Poppo), Atsumu Matsuyuki (Yukiatsu).

nie dorang semua masa kecik T^T

nie antara permulaan episod bila si hantu Menma bertemu Jintan. 

okay part nie sedih jugak la. T^T

Everyone has changed. That's not it... the one who's changed most, is me.
- Yadomi Jinta

anime nie pun ada live movie. boleh la cari dan tengok. aku dah download, belum tengok lagi. hehhehe. aku baru sedar. aku lebih kepada animation daripada manga. hokayyy. :3

nak tengok? boleh tengok anime nie online dan download kat

sekian, ilal liqa'


11 questions 11 anwers

Assalamualaikum
thanks for sis Aynal for tagging me. :D of course i would love to answer all her questions coz its fun and my blog readers may gettin to know me better right. hahahahaha perasannya.



It’s a tag post and the rules are pretty simple:You have to answer 11 questions by the blogger you were tagged by. Then when you’re done answering, you tag 10 bloggers of your choice to answer the questions you leave for them :)

so, here are the questions from our pretty sis Aynal :

1. What is you favorite song at the moment?
mostly, i layan Kodaline's songs these days. especially Moving On. hahhahahaha

2. The first thoughts when you knew me?
sis Aynal so gojes and i enjoy ur vlog! comel dohh~

3. What is your favorite dessert to eat?
choco mint icecream + cheesecake + all sweet thing in da world that probably considered as dessert T^T

4. Favorite item of the month?
i donno T^T maybe movies, is that considered as items? hahahhaha

5. So, now what inspired you to blog?
bloggers friends of course. baca entry kat blog bloggers lain memang gatal jugak nak buat entry. hahahhaa. macam tu la rasanya. inspired by bloggers :D

6. What would you like to do when you’re bored?
sleeping, movie marathon and play games (on phone).

7. Favorite movie of the month?
Assassination Classroom and Spirited Away (Studio Ghibli's anime).

8. Describe yourself  - Choose one: (FUNNY, HONEST, SERIOUS, LOVING, )
FUNNY. i find myself funny. i got inner sense of humor, macam BV spontaneous tau, main cakap lepas je tapi pendiam so i hate talking, kekadang rasa perangai diri macam funny je but a lil bit of weirdo, so overall i find myself cute. hahahahhahahaha. *sorry perasan jap*

9. Tell something that I don’t know about you. I would love to know! :)
i love anime so much. guess some may know if they been my blog reader for a long time. wahhahaha

10. Favorite color? And why?
maroon, because it remind me of blood. weird huh?
most of the time, i love dark color like dark brown, dark blue, dark green.

11. Describes your sense of style.
i love simple and neat.


im not tagging and make some question. im just enjoyed answering the questions. hahahhahaha. sorry for breaking the rules! any questions for me? i'll honestly answer :3

sekian,
ilal liqa'