Monday, 30 November 2015

ZyraRoxx's Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik

Assalamualaikum
lamanya dah tak join giveaway T^T kali nie tekad nak join giveaway! wahahhaa. apatah lagi bila hadiahnya sangat menarik perhatian. Buasir Otak The Komik yang sangat kool. my eyes goes blink2 and sparkle2. 
berharap agar aku menang komikkkk. onegaiii!

onegaishimasu senpaiiiii!!! 

notice me senpai. wihuhuhuhuh~

wishing all the participants good luck :D

guling~ meh sapot lokal punya komik lak walaupun entry aku nie banyak guna anime. wahahahhaa. gomenasai! ehem. notice me senpai :D

meh join. 2 disember dah habis dah.

sekian,
ilal liqa'

Sunday, 29 November 2015

arigatou gozaimas Zalora malaysia

Assalamualaikum
nie part aku suka bila buat collaboration dengan Zalora. aku perasan jugak la Zalora banyak buat collaboration dengan blogger. thanks a lot Zalora sebab sudi berkolaberasi *camtu ke eja?* dengan blog yang takseberapa nie. thanks a lot!! dah publish entry, dapatlah aku voucher rm100. dan boleh lah shopping di website yang terkenal Zalora. wohahahhaa. gembiranyaaaa~

aku nak beli kasut sebab kasut sukan aku takdak. so aku beli la kasut yang macam kasut sukan. wakakaka. cantik laaaa. seriously fallin love, nasib baek saiz 37 tu ngam2 kat kaki :D pepandai la carik size guide ya. dan kalau salah saiz, boleh tukar balik kat Zalora. dia ada sertakan slip post untuk korang hantar kepada Zalora. 

dan tudung bawal crepe. sebab aku nak beli kasut dah dapat. dan ada lebih, so aku pilih bawal crepe je la. cantik warna2 dia. suka2. :D thanks a lot Zalora. 

korang dah shopping kat Zalora? sekarang banyak discounts sampai rambang mata T^T

sekian, 
ilal liqa'


Saturday, 28 November 2015

pizza-ing at Pezzo, Mukah

Assalamualaikum
hari tu aku pergi mukah. sebab nak pendaftaran bagi senior sesi disember 2015 politeknik pada 26 haribulan. aku dan sepupu pergi sehari lebih awal. lepas berangkut barang apa semua dan check in, aku dan sepupu lapar. jalan kaki je cari makanan sebab dekat kan. hahahhaa. dah pergi mall apa semua, aku teringin lak nak makan pizza Pezzo sebab Pezzo kat Mukah nie baru bukak dalam sebulan lalu kalau taksilap aku la. dan paling penting aku adalah antara penggemar pizza yang abadi. hahahhahaa.

so lets get started. 

inilah Pezzo, kecik comel je franchise dia. sebelah tu lak SugarBun. dorang berjiran dan saling tolong menolong antara satu sama lain. baju sama merah sampai aku confuse mana satu pekerja Pezzo dan SugarBun. hahahaha.


aku order chessy cheese satu dan big daddy satu. aku order dua slice pizza. hahahhaa. dan sepupu aku lak order big daddy satu. sepupu aku yang recommend kan big daddy sebab dia kata sedap. kami takeaway aka tapau. sebab pizza otw masak, so kena tunggu la.  satu slice rm6,90 dan ada jugak rm7.90 rasanya. sebab ada combo set yang 3 slice pizza rm20, aku terus ambik yang tu la. 


okay. dah sampai. balik terus makan. hahahaha. nampak tak kesedapannya disitu dahlah masih panas. hujung sekali cheesy cheese dan big daddy dua slice tu. tengok menu kat sini


agak besar. tu aku dah makan sikit. hahahhaa. nampak sangat taksabar kan. memang puas hati untuk seketul pizza yang sedap. hahahahaha. makan satu dah kenyang. dan aku save lagi satu untuk dinner. 


harga? okay la, berpatutan sebab pizza besar dan sedap. memang kalah pizzahut. hahaha. dan paling penting rm20 tu memang rm20 dah termasuk GST. takmacam tempat lain yang kekadang ada hidden charges, tengok resit baru tau ada hidden charges kan. hahahaha. 

MUKAH
Lot 2157, Shoplot 1,
Ground Floor,
Medan Mall,
96400 Mukah, Sarawak

nak tau kat mana lokasi Pezzo di tempat anda? boleh klik link kat bawah. 

aku baru perasan rupanya kat Sibu hometown aku pun banyak franchise Pezzo nie lepas tengok lokasi dia. hahahaha. siapa2 peminat pizza boleh try datang sini. :D

sekian, ilal liqa'



Monday, 23 November 2015

being insecure

Assalamualaikum
insecure. kurang yakin akan diri sendiri. aku rasa ramai je yang rasa insecure akan sesuatu. aku pun banyak mempunyai insecurities nie. especially bila pasal fizikal dan kelebihan. being insecure nie influence sikap kita. maybe akan jadikan kita seorang yang tidak bersyukur dengan apa yang ada. jadikan kita lebih dan sangat pemalu dan mengelakkan diri kita berjumpa dengan pelbagai jenis orang. takut orang judge kita. dan takut kita judge diri kita. if u know what i mean XD


effect of insecurity
The most common critical inner voices Dr.’s Robert and Lisa Firestone found people to experience throughout their day include: (source)

You’re stupid.
You’re unattractive.
You’re not like other people.
You’re a failure.
You never get anything right.
No one will ever love you.
You’re fat.
You’re such a loser.
You’ll never make friends.
You’ll never be able to quit drinking (smoking etc).
You’ll never accomplish anything.
What’s the point in even trying?

insecurity nie pun ada jenis insecurity in works, in relationship.

i got insecurity of being exposed to people. i tend to compare myself with peoples and list out my weakness and feel down and drown with my own feeling.

good things is i always want to improve myself day by day. being jealous and insecure is just a feeling. i never hold grudge. 


so, this are how to stop being insecure :

1. change your mindset
  • Distinguish between what is real and what is imaginary.
  • Know that your insecurity is invisible.
  • Believe that nothing is what it seems.
  • Listen and accept your feelings.

2.  improve your self-image
  • If you do compare yourself to someone, compare yourself to you.
  • List out all your good qualities.
  • Take care of your body, your space, and your time.
  • Define your boundaries. 
  • When in doubt, fake it.

3. taking action
  • Start a self-esteem file. 
  • Surround yourself with those who make you feel good.
  • Find work you love.
  • Face your obstacles and wounds.
  • Change what you cannot accept.

read full article at wikihow
kalau rajin korang baca la kat wikihow. aku malas nak menaip banyak. HAHA. yang di list tu cuma main point je. untuk dapat kefahaman yang lebih nyata baca la artikel full kat link yang diberikan. kalau malas macam aku, pepandai la fikir sendiri. hehehehe~ 

bagi aku la kan, dalam apa semua yang kita buat dan fikir, be positive je, dan spread positive vibes to all people around you. jangan sedih and marah je memanjang. hahahaha. do all things you want as long as it doesnt harm peoples and following the syariat. paling penting dekatkan diri dengan ALLAH dan agama. paling penting lagi jangan rosakkan diri sendiri dengan fikir bebukan. berubah dengan baek. jadi pemalu takpa, sebab pemalu perisai orang beriman. cewahhh~ hahahahhaa :)


stop being insecure and smile! *note to self yang rasa diri insecure gila T^T*
senyum je la. walaupun engko takut senyum lepas makan takut cili lekat kat gigi dan walaupun gigi tak rata atau kuning sekalipun. 

sekian, ilal liqa'






Saturday, 21 November 2015

cuti dah nak habis woi

Assalamualaikum
cuti semester dah pun nak habis. dan tiadalah lagi masa nak mereput di rumah. masa mereput di poli pulak. aku baru je dapat result semester 5 pada khamis lalu. wuhuhuhu. alhamdulillah, result okay dan jangan tanya berapa. hahahahha. syukur sangat sebab penat lelah berhasil. cewahhhh. dan semester depan atau semester 6 adalah last semester. inshaALLAH.

lepas tu, biarlah gambar berbicara. gomenasai

masa cuti aku dihabiskan dengan mengadap laptop acer putih tanpa nama. aku bukanlah jenis seorang yang memberi nama kepada benda tidak bernyawa, overall cuti aku dipenuhkan dengan menghadap laptop. taksia2 aku ambik course IT, tetiba. hahahhahaha.


makan sedap2 bila hujung minggu je. tu pun aku asyik order benda sama mee hongkong dan mee goreng basah. berselang seli tiap minggu. bosannya T^T kedai sama tiap minggu kot. makbapak dan adik2 takut cuba makanan tempat lain takut taksedap dan menyesal dan membazir. lagipun kedai makan nie dah biasa dengan kami sekeluarga. pelanggan tetap tiap hujung minggu. takpun kedai nie tutup, pergi makan la kat kedai atuk janggut putih yang jual ayam goreng berempah tu, atau lebih dikenali sebagai kepci. biasalah tu kot, bila dah selesa, dah takboleh move on dari situ agaknya. hahhahahhaa


nie faveret aku. sotong goreng mayonis. aku boleh habiskan semua nie sorang2. tapi sebab adik bradik ramai, kongsi2 la kan. lu langsi kami kongsi. ingat best jadi kakak sulung yang selalu mengalah. *tapi sorry eh, aku tak mengalah pun, dendam kesumat masih ada. okay joke! hahahaha*


siapa yang habiskan cuti mereput depan laptop, kita geng. brofist sikit~


wishing all students yang nak daftar poli, all the best and may ALLAH ease everything :)

sekian,
ilal liqa'





Thursday, 19 November 2015

how to style long skirt in style

Assalamualaikum
guys, today im gonna share something about fashion. i love fashion. one of my childhood ambition was to be a fashion designer. but i practically hate sewing, so i stop dreaming to fashion designer. hahahhaa. lets get started, i really love wearing maxi skirt or long skirts, because it make me feel like the most 'ayu-looking' girl in the world. hahahahhaa. how to style long skirt in style, like my topic, nowadays, muslimah can always be fashionable while covering theirs aurah. it is not a crime to be fashionable muslimah, as long ur clothes following the syariat right?


it cannot be denied that creating your own fashion look is an exciting experience. It allows you to wear something that represents your true style to others around you. one of the many clothing that is a must-have for every woman to own is the lovely long skirt. long skirt fashion has been rocking since a few years back and woman have pulled together various fashion outfits according to their style. For the ladies who have no idea how to style the long skirt in style, check out these look ideas for women. scan through the wide range of maxi skirt designs and pick a style which shows off your personality.



elegant style maxi skirt

1. Elegant Charm
Match your long skirts with a nice blouse and step out feeling confident as ever. This look is perfect for ladies of all ages who want a mature appearance while still maintaining their elegant charm.Style this look everywhere you go and impress others with your amazing fashion appearance. Flaunt your elegant appearance to various occasions in style and limited your clothes color. match them with pattern hijab. 



casual style maxi skirt

2. Casual Chic
For the ladies who want a casual touch, the long skirts are perfect to be worn with a t-shirt. However, the tip is to wear a simple tee with cardigan for a complete balanced look. You can always perk up the outfit by accessorizing it with statement sling bags for chic touch and and flat shoes for casual looks. can be match up with plain or minimal pattern hijab. 




formal style maxi skirt

3. Formal Sophisticated
The long skirts are a versatile piece of clothing for any women to add into their closet at home. It can be worn as your formal wear and still appears stylish to wear at the office or even formal events. By simply matching the maxi skirt with a tucked in shirt, it definitely gives you that professional yet lady like appeal. match pattern skirt with plain shirt and pattern shirt with plain colour of skirt. 



hipster style maxi skirt


4. Stylish Hipster
Muslimah still can be fashionable and get some hipster style. Use graphic tees and the check box shirt as outerwear and unbutton the shirt to make it looks more hipster, of course skirts can always match hipster style in such a good way, so wear plain color of skirts, also wear converse and suitable bags for more appealing hipster looks.


*******************

my super tips in mix match fashion is, don't use too many different color, 2-3 colors is okay. :) i consider, blue, dark blue, light blue as one color. i love the balanced looks, even sometimes you can also be different by using many color.

see, we can still be fashionable while covering the aurah right?
so, which one is your favorite styles girls?
can i be a fashion advisor now? hahahaha.
i love this kind of things. seriously. :D

ilal liqa'


Wednesday, 18 November 2015

super bloody lame holiday and i

Assalamualaikum
still in holidays, got few weeks before starting new semester. seriously guys, this is the most bored holiday that i been thru in my life. stay in d house for a long time like a vampire, even vampire go find da blood in the night lah. yeah, mostly saturday night, my family dining-out. and even eat the same types of food. since, my family feels comfortable in that restaurant and afraid to taste another food because the food maybe not theirs 'cup of tea' and when that things happen, it gonna be wasted and full of regret.

mostly sleeping during day
eating and shopping for groceries at night
stay up late
drinking cola all the times
eating fried foods and snacks all the times
avoid direct sunlight

it is really not a healthy lifestyle.
my acne and pimples keep growing like taugeh and u know why.
it is my own mistakes and i keep blaming the 'kacang' but i eat the 'kacang' with my own desire and sense of humanity towards food, is it still my fault? HAHAHAA. bloody fish la that 'kacang'!! having a love-hate relationship with foodies is such a waste. wahahahaha.

being HEALTHY is wealth. please dont do self-destruction by eating such a 'bad food'. *note to self T^T

wargghhh
uggghhhh
hmm, its not good to sigh.


gonna do something useful tomorrow.
hmm, maybe the day after tomorrow. 
ohhh, the day after tomorrow is the day when -----
ohhh. great.

*pardon my bad grammars, i dont even care and act like i care. duhhh*

sekian, ilal liqa'




Sunday, 15 November 2015

aku dan makeup thingy

Assalamualaikum
sekarang musim orang lukis kening kot. dari dulu je ada je cuma dulu selalunya cukur kening n lukis senipis boleh. sekarang lak lukis setebal yang mampu. hahahaha. 

kenapa aku cerita pasal kening nie? sebab aku rasa kening aku. hmmm. aku takpernah pun ada niat nak cukur kening. pernah sekali, aku gurau2 ngan mak, macam mana la kalau rupa aku bila dilukis kening ya? mak jawab. takpayah lukis tebal2, kening kau dah tebal dah. hahajahhahahahaha. aku taktau la tu compliment atau insult. tapi aku take as compliment la since aku rasa sesiapa with kening tebal look quite attractive to me la. aku taktau la taste korang kan. uhuk2.


kecik dulu aku suka selongkar barang mekap mak aku dah ada.wish bila dah besar nanti nak mekap cantik2 dan beli mekap banyak2. tapi bila dah besar nie.kurang lak minat aku. hahahaahaaa. ternyata masa kanak2 imaginasi aku terlebih lebih membuak buak mengatasi fikiran minda realiti. uhuk2.

benda paling aku ingat pasal.mekap nie adalah, aku pernah cukur kening adik aku dan lukis balik guna pensil kening tu warna hitam and tebal habis kot. hahahaahaaa. dahlah sebelah je. pastu dulu selalu main pensel warna luna yang boleh jadi watercolour tu. tu pun pernah jadi makeup aku ngan adik. hahahaa. dah conteng muka kena marah lak ngan mak masa tu. hahhahaa. habis pensel warna semua. biasala ,masa zaman kanak2 riang gembira tak hengat dunia.zaman berudu pun jadi geng. 

sekarang, barang makeup aku cuma lip tint berapa ketul dan minyak wangi dan minyak panas pastu bedak johnson baby acah2 baby. bwahahaha. jeles jugak dengan sesiapa yang barang makeup dia satu beg. hahahhaa. siap ada semua benda. teringin jugak nak kumpul banyak camtu, tapi apalah gunanya kalau tidak digunakan. hahahaha. aku jenis rimas sikit ngan makeup nie, pernah rasanya aku pakai bedak compact, pastu muka rasa tak selesa bila keluar, aku lap muka guna tisu sampai hilang rasa bedak tu kat muka. T^T membazirrrr betolllll. pastu komen muka sendiri selekeh. hahahahaha. mata panda memang nampak sangat la. rimas2 pun aku nak jugak pakai semua mekap tu. teringin. hahahhhahaha. menggedik sangat. lempang diri berkali kali.

aku jenis suka tengok tutorial makeup kat youtube. tapi bukan makeup cantik kebabooom tu, aku suka tengok makeup special effect yang jadi zombie, bibir terkoyak, muka berlubang tu. hahahhaa. sugoi daebak awesome sangat la. sebab mostly aku jijik geli dengan semua yang jadi. so, kira menjadi la makeup effecct tu kalau orang jijik kheeennn. 

so, as a conclusion.
frankly speaking, aku suka tengok barang2 makeup yang ada pelbagai jenis. tapi aku taksuka bermakeup. hahahhaha. so thats it. are u with me girls??

sekian,
ilal liqa'


Tutorial download video youtube menggunakan app OPERA MINI browser

Assalamualaikum
kemain panjang tajuk. wuhuhuhu. lama dah tak buat tutorial. rasanya tutorial nie ramai je tau. tapi aku nak buat jugak, mana tau ada yang taktau. hehehe.

Tutorial download VIDEO YOUTUBE guna OPERA MINI dalam ANDROID. selalunya opera mini punya browser takperlu guna banyak kuota pun. so, aku selalu jugak download video dalam 2.00-4.00 minit guna OPERA MINI je. so nie cara2 untuk2 download video youtube dalam aplikasi opera mini dalam smartphone anda. hehehehe. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opera.mini.native&hl=en


1. bukak app opera mini korang dan pergi ke youtube.com > cari video yang korang nak download kat search




 2. view dan bukak video yang korang nak download sampai jadi macam gambar kat bawah.




3. pastu tukarkan url yang m. jadi ss yang lain jangan tukar ye. tengok gambar kat bawah sebagai contoh

nie sebelum ditukar

lepas tukar patut jadi macam nie. pastu ENTER


4. korang akan dibawak ke website baru. macam gambar kat bawah.




5. kalau nak save video tu, boleh lah pilih MP4 360p , selalunya aku pilih yang tu la, sebab cepat sikit download. 



 6. pastu ada popup untuk save. klik save dan dia akan start download :D



DONE.
aku taktau la kalau korang boleh guna cara macam nie. tapi aku boleh je. aku pengguna line DiGi dan melanggan rm3 seminggu (0mb). banyak jugak video yang dah aku download guna cara nie. so, korang boleh tak?

okay. 
tu je la tutorial kali nie. lama dah tak buat tutorial. 

p/s : rasanya selain browser OPERA MINI pun boleh jugak. so, korang yang takdak opera mini pun boleh try guna app browser lain. BV suka guna opera mini sebab laju and tak perlu guna kuota :D

ilal liqa'




Tuesday, 3 November 2015

having a ME time

Assalamualaikum
dah masuk bulan november. aku dah taktau nak buat apa. asyik baca buku dan melayan movie je. takpun memekak singing dalam bilik. nak keluar rumah jenjalan takut duit pun keluar macam air. so mereput dengan sopan di rumah ye. mereput sopan nie kira macam baca novel dan komik HAHAHA. rasa nak pergi library tapi ngeri sebab library dekat dengan kedai makanan. hahahaa. takut melencong dari pergi ke library tetiba ke kedai tu. wakakaka. hope nothing goes wrong in these sem break. 


nak cerita pasal ME time, masa dimana kau sorang2 je. alone doesn't mean u lonely, having a ME time nie penting jugak la bagi aku since aku suka buat benda sorang2. wakakkaa. aku bukan LONER tau. just i love being alone. bagi aku bila aku sendirian aku boleh release stress tanpa perlu dengar kata orang lain, just me and myself. kekadang bosan gila, entah la. kekadang aku rasa best je being alone tetapi kadang2 bosan gila. macam lifeless. no one to talk with. chat pun takdak. just got more notification of whatsapp group. aku silent reader je. ada mood lebih je aku layan group whatsapp tu. hahahha. 

bila ada masa berseorangan, aku suka la baca buku, baca article online, decorating crafting, movies and more. i enjoy la being alone. wakakkaa. rasanya la. tapi sometimes it feels lonely u know. sunyi. but feels great donno how to describe. sebab aku taksuka bising and crowded, rasa suffocated jehh. HAHAHA, but im good la how to berdepan dengan orang. *ehem, I WISH*

tapi kan, kekadang tak elok jugak sensorang bila kau tengah stress. mana tau, jiwa lemah pastu setan lak menghasut. ish~ benda tak elok mungkin jadi. so better berukhuwwah. tenangkan jiwa ke, makanan jiwa jangan lupa.

aku kalau lepak ngan kawan ke apa, aku kekadang jadi penonton je sebab malas nak bising. hahahhaa. bila mulut aku bercakap, keluar la bab mengumpat bergosip dan so on. HAHHAHAA. i need to avoid that. hahahahaha. kan best kalau berkumpul dengan geng sekepala bukak cerita pasal horror creepy things la. takpun educational topic macam UFO, alien, x file and so on. educational sangat. hahahahhaha.

jadi korang which one? suka ALONE ka suka BERAMAI-RAMAI?

sekian, ilal liqa'