Sunday, 25 October 2015

how to spend your semester break

Assalamualaikum
finished brainstorming on two papers on final exam. yahooo, done semester 5 and semester 6 are coming soon. oh~ im senior already meh? cant believe this. *hands in cheeks*. okay, my last paper which web programming finish on Thursday 22/10 and im oso go back home that day lorh. packing everything and arranged everything in my room with my roomate. feeling bad for my roomate since i left her early and ask her to take care of my boxes which full of my things. sorry roomate.

jyeahhhh!
it semester break yawss. spend your semester break WISELY AND PRECISELY gais. midsem break are included as well. hahahah

so here how to spend your semester break in my style. hahahahaha.

1. lay on bed all day long
cuddling with pillows and comfy blankets is one way to spend time. it boring but it KILL TIME. yeah KILL TIME. i can spend all day long staying on bed if im probably a corpse. hahahhaa. okay dont do this, okay you can stay on bed, but do something like reading something useful so you can fill your brain even in semester break. 

2. movie marathon
i loveeeee this. i can spend most of the time in front of laptop and watching all movies and dramas all day long. escaping from world or actually escaping from reality with the characters which i wish i would be. urgghh daydreaming *slap myself to face reality* tengah tension transfer movie back to future T^T sebab pendrive tak cukup gigabyte. 

3. crafting and arts
i love crafting and also arts. miss doodling. T^T actually crafting and arts quite good. but, tau2 je la, bila dah start doodling doing arts, memang bersepah messy messss OMG la kawasan. kahkah.


currently reading. ehem. jiwang sehh~

4. read
this oso one way la. read novel, comic and so on. i used to be bookworm, but now im smartphoneworm la kot. since reading online articles became my daily routines. hahahhaa. buzzfeed.com and boredpanda.com are my favourites website. theres more actually. sekarang tengah layan novel jiwang.

5. lepaking
hangout with families, friends and more. you know lah, when girls get together, gossiping gonna be theirs main topic. hahahaha. so, boleh je lepaks dengan family. spend more time with family. 

6. exercise
nie part aku payah sikit. hahahahaha. plan nak exercise selalu tak menjadi, T^T pathetic~ so, plan nak exercise dengan family la, tak la exercise macam ber rekreasi gitu. sama tak? hahhahaa

7. food for soul
do this everyday. solat. and read islamic things to gain knowledge. MOST IMPORTANT!

8. bla bla
actually banyak je. tapi sebab aku malas nak menaip panjang. if you can see and perasan, makin bawah makin pendek ayat aku. hahahhaa. still improving myself.

so korang spend cuti macam mana ya? selain MEREPUT. XD

okay yang penting. spend masa sem break dengan benda berfaedah. stay safe and sound ya. jaga diri maruah dan keluarga. :)

sekian. 
ilal liqa'

Wednesday, 14 October 2015

study week laaa and other story

Assalamualaikum
hye geng? whatch doin? nie dah study week. rasanya masa study week nie takdaknyerrr nak study sangat. banyak je bebudak balik rumah. entah study ke tak kat rumah. hahahhaa. kalau aku, godaan bila kat rumah memang banyak, so kalau balik memang amat jarang sekali nak bukak nota. hehehhee. semangat lemah pemalas macam aku nie memang astaghfirullahalazim. ke ada je spesis manusia macam aku? kahhh~ jangan diamalkan dan dibanggakan ya, tak kemana kalau bawak sifat pemalas tu. #selfnote

paling heaven bila study week nie, tak perlu risau pasal assignment berguni sebab semua dah settle, cuma perlu risau pasal paperssss je. alhamdulillah, pada semester 5 ini, aku hanya ada DUA paper untuk final. agak tough jugak la. jyeahhhh. paper 1 web programming dan paper 2 human computer interaction. selalunya masa study week la buat nota dan berjaga bagai. wahahhaa. wish me luck and best gais. HAHAHA. takhabis2 kan, dah la entry sebelum nie dah banyak wish2 luck you alls, mintak lagi, wakakaka, gomennasai~

planner tak terusik. kekadang je bukak. entah kenapa kebelakangan nie malas nak layan planner sangat. kesian dia. sangatlah kasihan. mood decorate and menulis takdak semenjak sibuk mengejar dateline hantar assignment, tu pun masih jugak mintak belas kasihan para lecturers terchenta untuk panjangkan tempoh dateline. dengan line macam apa tah. wahahaha. dugaan betul la.

okay nie cerita lain pulak, walaupun dah masuk study week, ada kelas lagi. selasa. kelas communicative english 3, ada interview task. yup, in english. dah lah nak speaking memang kureng gilers la confident, dah lah masuk bilik interview lambat. hahahhaa. mesti kena potong markah punctual nie. hahahhaa. sokay la, 4 manusia sekali masuk interviews kurang sikit nervous dari sensorang. aku memang kurang yakin. hmmm. agaknya kalau intebiuuu betol2 memang takdenye company nak hired kot bila dengar jawapan kelaut semua. hahahhahahaha~

okay, dahtu pi cafe, beli kuih bom macam kat gambar atas tu. sedap halamakkkk. tapi sayang der, pehal la aku beli SEKETUL je. ya seketul sebijik je. sebab biasanya kuih2 kan 3 bijik satu ringgit malaysia. so aku beli campur2 la. wakakaka. dah makan sedap, nyesal tak hengat dunia, dahtu malas lagi nak turun pi cafe, hahahhaha.

okay, nie lak nasik ayam. sedap jugak la, sebab lapar. wakakkaa. nie lama dah makan. saja nak letak gambar. hahahhaa. btw, aku dah beli semakpong baru masa sehari lepas raya haji haritu. brand lenovo lagi. wakakkaa. aku suka brand nie sebab affordable and spec setanding dengan semakpong mahal2. hahahaha. nanti ada masa aku review la. sebab masa aku beli lenovo yang dulu pun aku pernah cerita kan. tak salah share benda baik and share info. :3

#heran bila baca entry sendiri, banyak betol wakakkaka dan hahahahaha nya. syok sendiri la tu XD

kbai,
sekian,
ilal liqa'





Friday, 9 October 2015

JTMK innovation day yang pergghh

Assalamualaikum
aku kembali mengupdate entry. ehem, two weeks before final. 6 haribulan oktober hari selasa lepas, jabatan teknologi maklumat dan komunikasi telah mengadakan hari inovasi. cewahh. hari inovasi nie dianjurkan oleh kelab IT di JTMK. bertempat di lobi JTMK, pelajar semester 4 & 5 diwajibkan join pertandingan untuk FYP. dan yang final semester lak dorang VIVA, wahahaha. nebes lahai. walaupun aku dan teammates cuma join pertandingan FYP tapi nebes mengalahkan dak2 semester 6 yang nak presentation. wakakaka. XD

sebenarmya takbanyak benda aku nak cerita sebab takbanyak benda jadi pun. :D cuma masa present kami punya idea tu. hahahaha. juri tu pergghhh. memang pergghh takyah cerita lah. biar aku dan teammates je tau. hahaha. 

cewahh. meja kami yang simple giler2. XD

eh, apa nie? alhamdulillah. team kami menang tempat kedua untuk interface,


le coursemates yang ohsem. belum semua nie. 

BV and fafa as teammates. sorang lagi teammates laki takdak dalam gambar, 

sekian saja. alhamdulillah. all the best untuk para coursemates semua. moga berjaya. and all the best jugak bagi sesiapa yang menduduki final exam tak lama lagi. :D

ilal liqa'










Sunday, 4 October 2015

busy week weh

Assalamualaikum
seriously, dalam dua minggu je lagi nak dekat final. assignment melambak untuk disiapkan. bagi aku semester 5 nie antara semester yang tough jugak la sebab final project kan. tapi aku still rasakan semester 3 yang lepas paling tough antara semester, sebab dah lah assignment banyak menyempitkan kepala hotak tambah lagi dengan cari tempat untuk praktikal. pastu tiap masa nak ulang alik pergi settle dokumen untuk hal praktikal. hahahhaha. memang semester paling semput bagi aku la semester 3, tapi ada la jugak manisnya. cehhh~

busy week, tapi aku sempat update blog. sebab takut tak terupdate bila dah memang final nanti. dah masuk bulan october ya? dah bangunkan billie joe armstrong? hahhahaha. okay, enough with that joke. lame. XD

nak dekat2 kemasukan sesi disember nie, ada yang bertanya tentang diploma teknologi maklumat dan komunikasi (pengaturcaraan). kalau aku ada free nanti aku buat serba sedikit pasal nie. kalau nak tau lagi boleh je chat kat facebook ye, lagi senang aku nak explain. hahahaha

how BV desktop look like. HAHAHAA

hmm, esaimen banyak lagi nie, nak sambung la. kbai. ada masa aku BW la. lama gila tak BW T^T menangis~

bagi sesiapa nak tanya something pasal course dip nie boleh jugak add/chat aku di wechat
wechat ID : intanainin95

sekian,
ilal liqa'