Tuesday, 31 March 2015

mem'buzy'kan diri dengan laporan akhir latihan industri

Assalamualaikum
tempoh latihan industri aku ada la dalam masa 3 minggu sebelum tamat. so, sekarang memang tengah buzy dengan laporan akhir. cuba lah takdak format. boleh la aku buat cantik2. hahahhaa. ada format nie buat aku pening dengan ayat sendiri. tapi ada bagusnya jugak format nie. boleh jadi rujukan. walaupun buzy dengan laporan tu, sempat pulak aku tengok drama korea dan anime faveret. hahahhaa. sebagai penghilang stress. kalau tak memang sepanjang masa la aku stress mungkin. hahhaha.



minggu lepas dan minggu nie banyak anime faveret aku dah habis, tamat episod kat website. antaranya :
** parasyte : the maxim (kira best la ending dia walaupun migi menghilang)
** tokyo ghoul season 2 (aku rasa macam ada je season 3, sebab takpuas hati dengan ending. hahha. menanti la, harap ada season 3)
** death parade (okay jugak ending dia, walaupun chiyuki dah reincarnation, cian decim tinggal sorang. hahahhaa)
** kamisama hajimemashite season 2 (mengharap season 3 jugak. wakakkaa)

kdrama yang aku layan sekarang healer. hahaha. ji chang wook hensem dohhh. dulu first minat dia dalam drama bachelor vegetable store. aku suka lagu drama tu, sebab dia nyanyi jugak. boleh tahan suara dia.

eh.
bukan tadi aku nak cerita pasal report ke. hahahhahaa. melalut pulaks. report aku dalam proses lagi. masih cari bahan nak isi dalam report. walaupun kerja2 aku kat sini tak berapa kaitan dengan bidang aku, harap la report tu boleh diterima la ya.


lepas latihan industri nie, ada cuti sem nak dekat dua bulan. agaknya aku cari kerja la kot. dah buat plan nie. hahaha.

stress aku mampu diatasi dengan kdrama, anime dan korean reality shows. hahahhaa.

yoshhh. i can do this!

sekian,
ilal liqa'

OST kdrama : its okay its love : HERO (family of the year)

Assalamualaikum
kdrama nie jugak dikenali sebagai

Gwaenchanha, Sarangiya

atau it's okay, that's love. nak share lagu yang bermakna nie. hehee. kalau korang dah tengok kdrama tu, mesti tiap kali dia sedih atau ada masalah, lagu nie keluar.





"Hero"

Let me go
I don't wanna be your hero
I don't wanna be a big man
Just wanna fight with everyone else

Your masquerade
I don't wanna be a part of your parade
Everyone deserves a chance to
Walk with everyone else

While holding down
A job to keep my girl around
And maybe buy me some new strings
And her a night out on the weekend

And we can whisper things
Secrets from our American dreams
Baby needs some protection
But I'm a kid like everyone else

So let me go
I don't wanna be your hero
I don't wanna be a big man
I Just wanna fight like everyone else

Oh

So let me go
I don't wanna be your hero
I don't wanna be a big man
I Just wanna fight with everyone else

Your masquerade
I don't wanna be a part of your parade
Everyone deserves a chance to
Walk with everyone else


note : suka dengar tone lagu nie, evergreen je. :)

sekian, 
ilal liqa'

NUFFNANG : SENHENG Franchise Aademy ...

Assalamualaikum
lama dah tak cerita pasal nuffnang. CPUV kali nie. thanks nuffnang sudi bagi CPUV walaupun traffik blog kelaut minggu nie. hahhaaa. SENHENG Franchise Aademy.... punya CPUV. google je. ada keluar nanti. hehehe




thanks bagi nuffnanger yang sudi singgah


sekian,
ilal liqa'


Monday, 30 March 2015

FanFiction : Kim Woo Bin and Lee Jong Suk

Assalamualaikum
semalam bosan godek laptop taktau buat apa. selain buat laporan akhir untuk latihan industri dan tengok drama. hahaha. aku bukak photoshop. last week kan aku ada edit gambar kim woo bin. excited pulak main dengan photoshop nie. aku nak buat photomanipulation. tapi takberapa pandai. hahaha. masih mencari idea nak update tentang apa.

belajar sikit2 la kan.

so here, lee jong suk dan kim woo bin. dua2 pelakon korea yang aku minat. sebab macho. wakakkaa. T^T apahal macho sangat ehhhhhh~ T^T

before

after

sila bagi tajuk untuk gambar diatas. hahaha. 

sekian,
ilal liqa'



Saturday, 28 March 2015

random post

Assalamualaikum


otak kosong macam keropok kena angin sembap semacam. idea nak menaip pun terbang kelaut entah macam mana boleh rajin menaip dalam henpon. berat sangat tangan nak bukak laptop menaip atas keyboard.

cian eh kau blog. kalau aku takupdate sunyi je rasa. hahahahaha.

rasa nak buat cerpen la. nanti la aku buat cerpen merapu. hari tu ada yang bagi word KUAT. maybe aku akan buat cerpen berdasarkan ayat tu. masih cari idea nie.

dulu masa sekolah menengah senang je rasa bila buat karangan. sekarang rasa lain dah. hahahaha.

sekian,
ilal liqa'

Friday, 27 March 2015

REVIEW NOVEL : Kapal Angkasa Yang Terhempas di Subang Jaya

Assalamualaikum
mood review novel datang lagi. bukan mudah mood review novel nie datang. ikut angin jugak nie. bukan mudah nak mengarang nie. hahaha. mula la merapu. selalunya kalau kita nak beli buku, mesti akan tengok kulit dia dia dulu. aku rasa istilah "DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER" tak berapa guna kalau nak beli buku kat kedai. sebab kebanyakan buku kat kedai kena cover dengan plastik. takdapat bukak, so kita mesti la cuma judge dari cover dan sinopsis dia je kan. 

Lejen Press : Kapal Angkasa Yang Terhempas di Subang Jaya by Birsilah Bakar


sinopsis belakang buku

Nabila adalah seorang remaja yang tertekan dengan kehidupannya. Penyelesaian kepada masalah yang ada dilihat dengan berlumba dan ini membawa kepada lebih banyak masalah. Walaupun abangnya sendiri yang telah memperkenalkan sukan ini, bapanya jelas tidak bersetuju dan mengambil keputusan menjual motosikal kesayangannya.

Lari dari rumah, Nabila terserempak dengan tiga lembaga yang sedang bertengkar di dalam gelap. Mengesyaki sesuatu yang buruk sedang berlaku, dia tunggu sambil memerhati dan menjadi saksi pembunuhan seorang lelaki. Si pembunuh lari meninggalkan seorang budak menangis sendirian di tepi pantai yang lengang.

Bertekad untuk menolong, Nabila berhajat membawa Kit bertemu pihak berkuasa apabila dia diberikan sebuah loket untuk ditiup. Akur, dia terperanjat besar apabila turun seekor naga hitam yang besar diberi nama Morfius. Wisel Perak itu sebenarnya digunakan oleh orang Bulan untuk memanggil sekumpulan makhluk bernama Nagasari.


review by BudakVanilla


perjalanan mula dalam novel nie akan rasa agak slow. sebab banyak cerita tentang kehidupan Nabila dan bapaknya. Mak si Nabila nie hilang ketika sedang bekerja mengkaji sesuatu di artik. Nabila nie terer bawak motor, abang dia yang kenalkan. every time dia stress, merempit la jawabnya, bawak motor laju2. siapa sangka Nabila dari terer dari mat rempit yang lain walaupun dia perempuan. satu hari, bapak dia marah, Nabila pun lari dari rumah. pergi pantai. nampak la kejadian pelik. 

baca la sinopsi belakang buku tu ye.
mengikut kepala aku yang gemar berimaginasi secara hiperbola, part yang berlumba di angkasa lepas mengelilingi dunia dengan naga hitam tu best. siap ada aksi lawan2 diangkasa lepas lagi.

teringat dengan movie how to train ur dragon.

Nabila si penduduk bumi diberi kepercayaan untuk menjadi wakil dalam perlumbaan menunggang si naga. dalam perlumbaan nie pun banyak cabarannya. taksyok la kalau aku cerita sini. ada la beberapa kisah family dalam novel nie. macam mak Nabila hidup lagi, rupanya Kit atau Kitra tu adik Nabila. abang Nabila pun ada pergi ke angkasa. kalau aku bukak semua cerita sah2 la jadi spoiler. korang baca la sendiri ya. hahaha.

baca la. daripada asyik melayan novel tipikal cinta melayu tu. tukar genre la sikit. wakakka. 

sekian,
ilal liqa'


Wednesday, 25 March 2015

wordless wednesday : kim woo bin

Assalamualaikum
my first fanfiction. hahhahaa. via photoshop. 

fan fiction
noun
noun: fanfiction
  1. fiction written by a fan of, and featuring characters from, a particular TV series, film, etc.

BEFORE

AFTER

vampire la konon. hahahaha. quite dark and gloomy. it my first time after all. :3

thanks to sis alsa sebab inspired BV dalam buat fanfiction, :D

sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 24 March 2015

Contest: Hijab, Let's wear it right!

Assalamualaikum
thanks for inviting me. wehehe. contest nie menarik sangat sebab dalam kita bercontest boleh jugak berdakwah kan. inshaALLAH. so lets started.


- Mengapa anda pilih untuk berhijab?
- Pesanan anda untuk mengajak muslimah untuk berpakaian mengikut syariat.

aku nak cerita la sedikit pengalaman aku dalam berhijab nie. masa sekolah rendah, aku start berhijab masa umur 10tahun (darjah 4). tu pun kekadang pakai kekadang tidak. kalau jenjalan keluar rumah pakai, ada masa tak. pakai tudung sebab bapak aku suruh. dah masuk sekolah menengah pun, masih sama macam tu. pergi sekolah dan jenjalan pakai tudung, pastu, masa kokurikulum, taekwondo, tak pakai pun. T^T walaupun masa tu aku memang dah tau tudung wajib untuk perempuan yang baligh. astaghfirullahalazim.

dah tingkatan 4, baru serius berhijab. nak pergi mana2 kompom nak pakai hijab. pastu masuk politeknik, pemakaian pun berubah sedikit demi sedikit. lebih kepada menutup aurat. pakai baju longgar2, pakai skirt. pakai seluar longgar2, pakai stoking. inshaALLAH, semoga istiqomah. tutup aurat WAJIB tau. 

“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An Nur:31) 
*************************************


BudakVanilla

nasihat bagi muslimah2 semua. (self note)
kita nak berubah boleh je. tak semestinya sekelip mata boleh berubah kan. kalau pakai hijab, aku rasa semua boleh berhijab kan. pakai je tudung atas kepala, tutup kepala. tapi berpakaian ikut syariat nie banyak yang abaikan. macam aku sendiri la kot. T^T harap istiqomah dalam menutup aurat nie. sebab ini perintah ALLAH. biasakan diri dengan pakai pakaian longgar macam baggy shirt atau loose shirt top. bila dah biasa, korang akan rasa lain sangat bila pakai baju ketat. biasakan diri pakai stoking, kaki tu pun aurat tau. pakai tudung tutup dada. aset wanita kena jaga dari pandangan ajnabi.


aku sendiri tak sempurna. masih banyak lagi kena perbaiki. tegurlah aku kalau aku ada salah silap. semua kita tak sempurna. ada hikmah ALLAH cipta setiap manusia berbeza, tapi manusia dikurniakan akal. guna akal, ada sebab ALLAH wajibkan kaum wanita menutup aurat. kebanyakan sebabnya kita sendiri boleh tau. inshaALLAH. :)

nak berjaya didunia dan diakhirat? ikutlah suruhan ALLAH dan amalkan sunnah Rasulullah SAW. :)

jom jadi baik. :D

aku pun pernah share pasal tabarruj. baca LARANGAN SYARAK BERKENAAN TABARRUJ (BERHIAS) KE ATAS WANITA.

sekian, 
ilal liqa'


Monday, 23 March 2015

best ke belajar dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ?

Assalamualaikum
teknologi maklumat nie banyak jenis. aku belajar dalam salah satu bidang teknologi maklumat nie, iaitu programming. nak kata dalam mana aku tahu pasal programming nie, takla dalam sangat, rasanya ilmu programming aku taksampai 10% pun dengan bidang programming yang ada didunia. hahahhaa.

banyak orang rasa student IT nie memang belajar macam mana nak baiki komputer dan semua benda yang berkaitan komputer. programming tak macam tu. kebanyakkannya coding. yang tentang komputer tu asas yang kena tau sendiri. hahhahaa. bidang kerja programmer nie kebanyakan tentang software, isi dalam PC dan sebagainya.

so aku nak cerita pasal programmer la. hahaha. aku rasa programmers pun ada panggilan lain dalam bidang kerja tertentu. korang check la sendiri kalau rajin. hahahhahaa.


hahhaha. lawak jer. 

bila coding tak menjadi. stress namati cari dia punya error. 
dah jadi, heran pulak kenapa jadi. hahaha. so mesti kena faham from head to toe la. T^T


jadi budak IT atau manusia dalam bidang IT, kau akan terima banyak pertanyaan dari member2 yang bukan dari bidang IT. macam laptop rosak, kau akan ditanya walaupun kau bukan belajar pasal how to baiki laptop. common sense. peoples will judge, kau belajar IT, kau tahu semua pasal komputer and so on. hahahahaha. kecian la budak IT kalau macam tu kan. T^T

basically, as IT students, kau kena tau macam mana guna google. hahahhaa. kalau kengkawan ada masalah laptop/PC google je la. wakkaka. macam aku sendiri, kebanyakan masalah laptop atau apa2 aku google dulu. takpun aku tanya senior2 dalam bidang IT yang lebih tau. so, basic IT student, kena tau guna google la. hahahhahaa. rajin2 la bukak website technology macam tu. kalau taktau sesuatu tu, jangan buat2 tau pulak. nanti tak pasal2 malu. jangan pulak berlagak dengan ilmu yang kita ada. 

bak kata lecturer aku lupa siapa, bidang IT nie semakin hari semakin maju. kita tak mampu kejar. so kita kena belajar la. setiap hari ada je new invention kan. gila tak bangga jadi student IT? aku takpun. unless kalau dah grad dapat kerja kan. hahhaa. inshaALLAH. habis dah. 


sekian,
ilal liqa'


WORLD BLOGGERS AND SOCIAL MEDIA AWARDS



Assalamualaikum
aku tercalon dan mencalonkan diri dalam WORLD BLOGGERS AND SOCIAL MEDIA AWARDS. hahaha. kemain takmalu mencalonkan diri sendiri kan. biar la aku perasan sendiri. okay. tak apa la, maybe blog aku boleh pergi jauh lepas nie kan? berangan kemahennn. harapan blogger picisan macam aku nie. atleast aku ada harapan nak pergi jauh kan. nak pergi mana? jauh mana? cukup la sekadar blog aku jadi inspirasi pembaca. cewah. inspirasi apa? inspirasi nak jadi blogger biasa sederhana dan comel lotte. kahkah~

malu sebenarnya nak calonkan diri. apakan daya, aku suka malu2 nie. hahhahaha. sorry la sebab aku excited sebenarnya. >..<

aku dalam kategori 

taktau la blog aku nie kategori apa. sebab campur2. aku pilih lifestyle je la. hahaha. kecelaruan kategori blog pun boleh. 



sekarang dah mula sesi vote dan mengundi. korang cari la blog aku celah mana eh. terima kaseh daun keladi bagi siapa yang sudi vote. tak vote pun takpa. wuhuhu. first time join benda main vote2 camnie. T^T

nak vote? klik SINI > Login with FB > isi details > pilih category korang nak vote > klik gambar thumbs up (VOTE) > DONE! 

satu category satu kali vote je ye.

hehehehe. vote la blogger yang korang suka ye. :3

sekian,
ilal liqa'






Sunday, 22 March 2015

Tutorial : recent post bergerak (marquee)

Assalamualaikum
hari tu ada yang bertanya macam mana buat yang widget FRESH ENTRY FOR NOW yang ada kat sidebar aku tu. sorry lambat buat tutorial.

recent post nie bagus supaya post korang yang baru2 boleh viewer tengok walaupun dorang bukak post/entry korang yang lama2. :D so here the tutorial.

tutorial recent post

1. bukak Dashboard > Layout > Add a Widget > HTML


2. pastu COPY and PASTE coding kat bawah :

<center> please scroll down this box because the entry are moving endlessly woooo~
</center>


<br />

<div style="font: 12px,arial; height: 200px; overflow: scroll; width: 280px;">




<marquee behavior="scroll" direction="up" scrollamount="2" onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">
<script>
function rp(json) {
document.write('<ul>');
for (var i = 0; i < numposts; i++) {
document.write('<li>');
var entry = json.feed.entry[i];
var posttitle = entry.title.$t;
var posturl;
if (i == json.feed.entry.length) break;
for (var k = 0; k < entry.link.length; k++) {
if (entry.link[k].rel == 'alternate') {
posturl = entry.link[k].href;
break;
}
}
posttitle = posttitle.link(posturl);
var readmorelink = "(more)";
readmorelink = readmorelink.link(posturl);
var postdate = entry.published.$t;
var cdyear = postdate.substring(0,4);
var cdmonth = postdate.substring(5,7);
var cdday = postdate.substring(8,10);
var monthnames = new Array();
monthnames[1] = "Jan";
monthnames[2] = "Feb";
monthnames[3] = "Mar";
monthnames[4] = "Apr";
monthnames[5] = "May";
monthnames[6] = "Jun";
monthnames[7] = "Jul";
monthnames[8] = "Aug";
monthnames[9] = "Sep";
monthnames[10] = "Oct";
monthnames[11] = "Nov";
monthnames[12] = "Dec";
if ("content" in entry) {
var postcontent = entry.content.$t;
} else if ("summary" in entry) {
var postcontent = entry.summary.$t;
} else
var postcontent = "";
var re = /<\S[^>]*>/g;
postcontent = postcontent.replace(re, "");
document.write(posttitle);
if (showpostdate == true) document.write(' - ' + monthnames[parseInt(cdmonth,10)] + ' ' + cdday);
if (showpostsummary == true) {
if (postcontent.length < numchars) {
document.write(postcontent);
} else {
postcontent = postcontent.substring(0, numchars);
var quoteEnd = postcontent.lastIndexOf(" ");
postcontent = postcontent.substring(0,quoteEnd);
document.write(postcontent + '...' + readmorelink);
}
}
document.write('</li>');
}
document.write('</ul>');
}
</script>

<script>
var numposts = 15;
var showpostdate = false;
var showpostsummary = false;
var numchars = 100;
</script>

<script src="http://budaksukavanilla.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=published&alt=json-in-script&callback=rp"></script></marquee></div>

3. nota pelangi wee~ :
merah :  boleh tukar ikut ayat korang. taknak letak pun takpe. :3
oren : tukar saiz scrollbox ikut kesesuaian saiz widget korang.
biru : jumlah post
ungu : tukar ke url blog korang

4. save la. siap. :)

dah buat? jadi tak? hehe. harap bermanfaat.
sekian,
ilal liqa'



Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih

As-Salam
[Sila Klik Banner Diatas If Nak Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang
Hadiah Misteri Exclusively by Azanis x 3 Pemenang



Mula : 10 Mac 2015 | Tamat :24 Mac 2015


nak join klik banner ya.
sekian,
ilal liqa'


FIRST GIVEAWAY BY MAMA3FARHANAH


Assalamualaikum
jom ramai2 join giveaway nie. syarat sangat la simple. hehee. :D klik banner untuk join ya. :3

:: Giveaway ini akan berlangsung dari 5 Mac - 25 Mac 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)

:: Senarai Hadiah ::
Shawl × 3 pemenang
Purse comel × 2 pemenang
Frame gambar × 2 pemenang
Note book + pensel × 3 pemenang
Keychain × 3 pemenang
Fridge Magnet × 3 pemenang
Sheseido Mask (3) × 2 pemenang
Top up RM5 × 2 pemenang
( Klik :: SINI :: untuk lihat gambar hadiah )


harap dapat menang satu pun boleh. hahhaa. 
sekian,
ilal liqa'



Saturday, 21 March 2015

edit blog

Assalamualaikum

aku dah ubah blog hari jumaat hari tu. entah berapa kali dah ubah design blog. hahahha. kemahen asyik berubah je. wakakaka. nak buat yang kena dengan jiwa. eceh. design yang nie kena la dengan jiwa aku


korang rasa macam mana? okay tak width blog aku? ke terlalu besar untuk di view kat browser korang?


travel bucket list
gambar kat header tu ambik kat instagram aku. hahaha. punyalah bangga letak gambar sendiri kat header kan.

so apa komen korang? komen sket? wahaaa. macehhh.

sekian,
ilal liqa'

Friday, 20 March 2015

OXY deep cleansing wash and OXY acne control toner

Assalamualaikum
this is not a review actually.
aku baru beli benda nie semalam so, maybe after a few weeks or month, aku akan buat review la. sebenarnya aku pengguna setia pencuci muka biore. sebab pencuci muka dah habis, nak beli pencuci muka biore, sebab aku cuma pakai pencuci muka, ingat nak cari toner/cream biore. takdak pulak.

so come across these OXY's. 
sebab ada toner, so aku cuba la beli pencuci muka sekali. maybe lepas nie nak cari adik beradik dia pulak. hahaha. beralih arah dari Biore ke OXY.

sebab aku ada little cutie acne kat dahi dekat2 rambut, tersorok sikit dia.

first time guna pencuci muka OXY, okay la, takbanyak buih. (aku suka banyak buih. hahaha). tapi memang rasa fresh lepas cuci muka. 

pastu aku pakai toner OXY. uishhh, best tau toner dia. ada rasa COOL sensation gituu~ muka rasa fresh. baru guna dua kali. termasuk pagi nie. rasa muka bersih dan fresh bila pakai toner. serious you can feel the difference. :D

oxy deep cleasing wash and oxy acne control toner
oxy deep cleasing wash and oxy acne control toner
carik yang cream or anything la lepas nie. nekad nak jaga muka betol2 dah. hahaha.

sekian, ilal liqa'



Wednesday, 18 March 2015

wordless wednesday : PIZZA

Assalamualaikum
are you drooling? sorry then. muehehee. 
I LOVE PIZZA.

sekian, 
ilal liqa'

Tuesday, 17 March 2015

GiveAway Safi Balqis White Trilogy by Ayue Idris



Assalamualaikum~

(Klik banner di atas untuk join)


instagram id : budakvanilla


Jom ramai-ramai meriahkan GA Ayue Idris!! 

sekian,
ilal liqa'


10 things i love to do

Assalamualaikum
wohohoho. gonna tell y'alls a little bit about me.

1. reading
reading brings me to another world. i can make sounds and scenes in my head tho. hahaha.


2. watching animes/kdramas/movies
another way to escape the world. hahaha. the world have a LOT of dramas too! hahaha. if u know what i mean lah. 


3. shopping for stationery
i am a STATIONERY addict. i spend most of my money on cute stationery instead of food. i got excited whenever go in bookstores or a shop with stationery area. hahahah. 


4. singing
actually i love singing although my voice are like a frog asking for rain drops. hahahhaa. i love singing korean/japanese songs. mainly because of drama and anime :3


5. sleeping
i love sleeping more than eating. yeah. that its. because i am a thinker and my brain need some rest. LOL. hahahhaa


6. social networking
everybody loves do this. trust me. dont lie. 


7. dreaming
8. eating
9. bathing
10. good thing


done. hahahhaa. give me ONE WORD. and i'll make a blog post with THAT word as tittle. know what i mean? comments. hehe :3

sekian, 
ilal liqa'


Monday, 16 March 2015

Review : BeautyOat minuman kecantikan dan kesihatan

Assalamualaikum
aku nak review satu produk kecantikan dan kesihatan yang sangat menarik perhatian especially bagi golongan2 yang mengutamakan kecantikan at the same time kesihatan. :3

BeautyOat Collagen Plus + Oat Drink Formula

bagi yang takberapa suka oat tu, korang akan jatuh suka dengan BeautyOat nie sebab rasa dia sedap. weee~ aku memang suka oat campur susu sedap. BeautyOat nie memang menepati selera aku. just campur air suam je pun rasa dah sedap. wuhuuu. dah la sedap, boleh buat kita sihat dan cantik pulak. siapa la takmau kan. banyak kelebihan BeautyOat nie

BeautyOat minuman kecantikan 

BeautyOat is the First and only Collagen in Malaysia that contains Oats, Marine Collagen, Sakura extract and Pomegranate extract, which has been proven to prevent early aging, minimize free-radical damage to body, reduce cholesterol and soothe skin inflammation. 
BeautyOat is a good source of nutrients from the finest & natural ingredients, not just only keeps your body healthy, but also keeps your skin glowing and clear.
(sumber : http://www.beautyoat.com/)

seperti yang dinyatakan dalam laman web official BeautyOat, produk nie terbukti mengelakkan penenuaan, mengurangkan kerosakan free-radical (nak tau apa free-radical, klik sini) , mengurangkan kolestrol dan meredakan keradangan kulit. sebab bahan2 utama BeautyOat kebanyakan dari bahan2 natural, ia dapat mengekalkan tubuh badan yang sihat dan kulit yang bersih dan glowing wink wink. :D


*********************************************

ada 4 bahan utama yang berfungsi dalam kecantikan dan kesihatan nie. meh baca :- 
  • Oat 
    • makanan natural yang berfiber tinggi dan antara sumber protein. beta-glucan yang didapati dalam oat boleh tolong kita mengurangkan penyerapan semula kolestrol. so boleh la diet secara sihat dengan minum BeautyOat nie, manatau boleh kurus. :)
  • Marine Collagen
    • masa sekarang siapa la taktau kebaikan collagen kan. collagen nie bagi kulit nampak lebih anjal dan awet muda. macam yang semua tau, collagen boleh melambatkan proses penenuaan macam kedut2 n so on la. 
  • Cherry Blossom (Sakura)
    • extract sakura bahan semulajadi yang mengurangkan keradangan kulit dan memutihkan kulit. ia jugak mengurangkan pengeluaran melanin supaya kulit lebih cerah macam orang jepun dan korea. hahhaa.
  • Pomegrante
    • Delima adalah Superfood Antioksidan Kaya yang membantu mengurangkan kerosakan radikal bebas kepada badan. Faedah pemakanan buah delima diketengahkan oleh kandungan kalori yang rendah digabungkan dengan nilai pemakanan yang tinggi . (google translates. hahahhaa). semua tau kelebihan buah delima. memang berkhasiat la. :D


eh, korang baca la kelebihan dia dekat laman web official dia. lagi senang. hehehee. :3 and for ur info produk nie originally formulated in korea. :)

BeautyOat minuman kecantikan
paling penting HALAL. dan support lah pengeluaran produk tempatan. syabas BeautyOat!

review BeautyOat minuman kecantikan
dalam satu kotak ada 18 sachet. 

review BeautyOat minuman kecantikan
cara nak minum. senang sekali ya kakak2/abang2/adik2. takperlu nak panaskan air ke apa. guna je air suam. gaul minum. sesuai untuk orang  macam aku. wakakaka. :3 minum pagi 1sachet sebelum memulakan hari dan malam 1sachet sebelum tidur. 

without sunlight / with sunlight. hahahhaa. :D
nie gambar pepagi lepas minum BeautyOat dalam beberapa minggu. 

effect dia, aku nampak dari kesihatan dan kecantikan la. hahhaa. nak kata aku nie cantik takla jugak. kohkoh. tapi nampak la kulit makin cantik dan glowing. jerawat yang tumbuh pun makin malu nak tunjuk diri. paling best, aku rasa bertenaga walaupun lepas habis kerja (praktikal), selalunya aku pengsan (tidur) lepas sampai rumah. wakakkaa. serius tak rugi consume BeautyOat nie tau. :3 plus suka baca komik dia. wahhaah. comel sunggoh~

korang nak beli tak? nak cantik tak? nak sihat tak? beli la untuk mak ke, untuk kakak ke, untuk abang ke, untuk gurlpren ke, untuk isteri ke, :3

Retail Price
RM79.00 (WM)
RM89.00 (EM)
1 Box = 18 sachets/ 30gm


atau boleh je hubungi HOTLINE dibawah :
+6012 2444 014
+6012 2444 041
+6018 2444 988

p/s : a big thanks to BeautyOat sebab produk nie best. :)

sekian,
ilal liqa'


terdelete komen

Assalamualaikum
excited punya pasal bukak komen2 nak publish nak berbalas komen. aku ingat memang dah publish dah. siap nak bukak entry lagi. tetiba bukak entry nak balas komen. ohmaiii. mana perginya komen2 yang baru aku publish tadi? omo. die~

aku terdelete komen. hahhaa. T^T
apesal la aku excited sangat sampai salah klik button. hahhahaa. akhirnya perkara ini terjadi jugak kat aku. selalunya aku tengok blogger lain je yang salah klik. hahahha.

mianhae, gomen nasai, sorry, mintak maaf. aku terdelete komen korang. tapi dah baca. TT^TT

macam nie hah aku rasa. hahhahahahahahhahaha. 

sorry ek. T^T
tetiba aku mengharapkan blogger keluarkan satu button under comments yang dimana letaknya comments2 yang telah didelete (samada nak di delete forever atau disimpan sebagai deleted comments). sobs sobs. TT_TT


sekian,
ilal liqa'

Friday, 13 March 2015

bila pensyarah datang menyelia

Assalamualaikum
kali nie nak cerita lagi pasal praktikal atau latihan industri. mentang2 tengah praktikal kan. asyik cerita tentang praktikal je. wakakkaa. tipikal la, hahaha. takkan aku nak cerita tentang kucing jiran sebelah rumah beranak lak kan. macam tajuk yang lurus ke titik ; baca straight to the point, mesti la korang tau la aku nak cerita tentang pensyarah yang datang menyelia aku ditempat aku praktikal ini kan. :3


so seminggu sebelum minggu ini, hari selasa kalau tak silap. salah satu nombor pejabat ada call aku. sebab banyak student LI yang lain cerita tentang pensyarah penyelia, so aku memang expect la lecturer call. wahhaha. kemain debaran jantung masa nak sambut call tu. wakaka. dia call pepagi.

hampir macam nie la conversation yang berlaku. takla exactly macam nie. aku dah lupa. tapi hampir2 la. :-
aku : hello
lect : hello, ini Maaffahhahbfabjhfjhajbfbbjahf (takingat la nama siapa lect tu sebut)
aku : hah?? eh bukan, ini intan ainin.
lect : eh, bukan? (diam jap). oh. ini intan ainin yang praktikal di ------.
aku : ya.
lect : saya pensyarah pks (bukan lecturer pmu tempat aku study). so minggu depan, hari khamis mungkin kami akan datang menyelia.
aku : oh, okay.
lect : nanti kami faks surat. dan tolong inform penyelia kamu.
aku : okay, boleh2.
lect : maybe dalam minggu depan la. isnin selasa (sebut semua sampai hari jumaat) gelak.
aku : hah? oh okay boleh2. *chuckles*
lect : okay. terima kasih.
aku : sama2. (blur lagi)


lecturer tu okay je. aku yang nampak hambar hahaha. sebab lect lelaki. so, minggu nie, aku menanti lecturer datang dengan penuh debaran la. hahahha. lol. sebab aku sorang je yang praktikal sini kan. mesti la nebes nak mati. wakaka. aku memang dah set dalam otak la, lecturer tu akan datang hari khamis. LOL.

menghitung hari. detik demi detik.

tetiba. hari rabu, petang dalam pukul 3, aku dapat satu panggilan dari nombor henpong tidak dikenali. hahahaha. nak jawab call, sebab masa kerja, aku segan nak jawab call depan staff lain, so aku jalan la nak gerak gi pintu, jawab call. call dah jawab. entah kenapa aku berhenti depan pintu, nak keluar bukak pintu slow2, aku terlanggar pintu lak. (sebenarnya kaki aku yang langgar). hahahhahaahhaha. besar gila bunyi dia, mesti lecturer tu terkejut. hahahhaa. so aku taktau la tu lecturer memula.

sampai la dia tanya nama dan tempat praktikal. aku kata la dekat mana aku praktikal. dia tanya lagi, aku bagitau details. pastu dia kata "saya ada dekat depan TMpoint sekarang". hah??? serious aku terkejut beruk gila2 punya beruk la. dia taktau kat mana pejabat tempat aku praktikal. aku kata dekat atas TMpoint. (mesti dia fikir : atas mana? atas atap? hahaha) lecturer macam taktau. so aku offer diri turun kat depan sambil henpon masih lekat kat telinga.

bukak pintu depan. tengok kiri kanan. tetiba ada hon. dan lecturer dalam tepon kata nampak dah. aku taktau la kereta mana satu yang hon sebab banyak kereta depan tu plus aku rabun jauh. hahahaha.

so aku tunggu lecturer tu. sama2 naik tangga dan masuk office. aku memang nebes gila dah masa nie. hahahhaha. sebab tak expect lecturer datang, pemakaian aku hari tu nampak sempoi kot. loose shirt, sluar slack and converse shoes. hahahha. kalau aku tau lecturer datang mesti aku pakai skirt labuh kot. >..<

then, duduk, lecturer tu nak interbiu aku. dia ada tanya sikit la pasal aku kat staff lain. kembang hidung bila staff cakap. "she very good". :D

isi borang. tangan aku vibrate LOL. hahhaa. bergetar sampai tulisan senget benget. so start la interbiu. dia interbiu aku dalam bahasa inggeris. aku sekati je lantak bahasa tunggang langgang asal ada key point. lalallaalala. dia tanya la berapa purata cgpa aku. aku bagitau la. memang aku nie blur eh. aku ulang2 lagi soalan dia. nampak sangat ke-nervous-an aku.

lecturer tu tanya lagi, lepas habis diploma, aku nak sambung belajar ke nak kerja terus? aku jawab nak kerja lepas habis bayar ptptn baru sambung belajar balik. dia nasihat sikit la, bagus kalau sambung belajar terus. dapat kan biasiswa. purata cgpa untuk layak dapat biasiswa ialah 3.25 ke atas. purata pointer untuk overall semester 1-6.

alhamdulillah. dapat la motivation untuk belajar sungguh2 next sem. inshaALLAH. thanks lecturer! muka garang sikit tapi nasihat encik lecturer saya hadam dalam2. hehehe.

ada la dalam sebulan aku bakal tamat latihan industri. yahooo. weeee~

sekian,
ilal liqa'

Thursday, 12 March 2015

weekends to do list

Assalamualaikum
hello peoples on earth. weekends will become more meaningful if we do something that worthwhile. not just laying on bed all day long. hahaha. on weekends i usually just laying on bed and watch some movies and sleep. do everything on my bed. all day. mostly if i have some kdrama on my laptop, i can spend all day long watching kdrama. stop for awhile and continue. hahahahahaha. jangan amalkan. tak elok. =..= acah2 speaking je tu. ini post rojak2.


library
go to library, reads more books. spend more time on reading. pergi perpustakaan awam, sorang2 is better sebab takdak pengacau. kakakkaka. pergi library sorang2 jadilah kau seorang yang antisosial, sesorang di satu sudut library sambil baca buku fiksyen. wahahaha.



outdoor activity
do some outdoor activity like jogging, campfire, hiking or what. kalau outdoor activity, bersenam la paling best. takpun ajak family gi taman dan ambik gambar. hahhaha. >..<


window shopping
i actually love this. hahahha. i love window shopping ALONE. sebab aku taksuka tunggu orang dan taksuka orang tunggu aku. aku suka lama2 dalam satu tempat. belek2 barang2. :D


dinner with family
kekadang malam minggu, bapak aku suka bawak kitorang makan luar. best la sebab dapat raparkan hubungan family. :D



cooking
kalau rajin lebih. memasak la jawabnya. kan bagus. heheh. kalau aku nak masak bahan2 mesti tersedia. kalau tak aku malas nak masak. hahhaa. pemalas. T^T


so weekends to do list korang macam mana ya? student2 tipikal la kan weekends hadap assignment. hahaha. :D

sekian,
ilal liqa'


Wednesday, 11 March 2015

antara tudung bawal dan shawl

Assalamualaikum
baru2 nie aku ada la cuba pakai shawl. memang lama dah nak cuba sebenarnya. dulu aku pernah la pakai shawl. style pelik sikit la. dalam tudung syria, pastu luar tu sangkut shawl dan tak pin pun. hahaha. aku pun taktau macam mana dapat style nie dulu. dah ramai orang mula pakai tudung syria tu. aku stop pakai. kembali normal kepada bawal. hahaha.

lol. hahhaha


bawal memang senang nak pakai. cuma satu je masalah aku pakai tudung bawal nie. kenapa aku pakai memula cantik kemain shape dia. pastu lama2 jadi pelik pulak. berkelepet sana sini. kat bahagian atas tu kembung la. apa la. hahaha T^T tapi sebab selesa pakai. aku memang pakai je biarpun comot2 macam apa tah.

sekarang tengah femes amos gegadis dan wewanita memakai wide shawl. sekarang pun macam2 jenis wide shawl yang dijual samada online atau offline. aku pun tertarik la nak cuba wide shawl, sebab wide kan. inshaALLAH boleh tutup aurat.


tapi kan. aku rasa muka aku lak yang nampak wide sangat bila guna wide shawl. dahlah aku main belit sukati je. wakakkaa. permandangan memang wide angle sangat dah. maybe sebab shawl aku belit sukati je kan. so aku tak berapa selesa sebab asyik nak adjust je yang kat bahagian bahu n dada. sokay. nanti aku rujuk tutorial dengan youtube kan. semangat sangat haaaa~

bagi aku bawal dengan shawl ada kelebihan memasing. so aku kiranya pengguna dua2 la tudung bawal dan shawl. tak kisah la nak pakai apa pun. asal tutup aurat dengan betul kan. pakai baldi pun boleh, cuma takut kena label orang sewel. so tak berani la. hahahhaa. XD ko berani? hebaq. tepuk tangan. :D

sekian,
ilal liqa'