Tuesday, 1 December 2015

Anohana: The Flower We Saw That Day

Assalamualaikum
kali nie nak review anime. lama dah tak review anime T^T. hahahhaa. pastu susah lak nak tengok anime since line internet takdak. bila ada line memang menggila la download anime pastu baru tengok. kali nie review anime yang tearjerking sikit. hahahhaha.

Anohana: The Flower We Saw That Day

Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai : "We Still Don't Know the Name of the Flower We Saw That Day."



Anohana: The Flower We Saw That Day
-----------------------------------------------------------
genre : drama, romance, supernatural, tragedy
original run : April 14, 2011 – June 23, 2011
Episodes : 11 episodes
-----------------------------------------------------------

A group of six childhood friends drift apart after one of them, Meiko "Menma" Honma, dies in an accident. Three years after the incident, the leader of the group, Jinta Yadomi, has withdrawn from society and lives as a recluse. One summer day, the ghost of an older looking Menma appears before him and asks to have a wish granted, reasoning that she cannot pass on into the afterlife until it is fulfilled. At first, he only tries to help her minimally because he thinks he is hallucinating. But since Menma does not remember what her wish is, Jinta gathers his estranged friends together once again, believing that they are the key to resolving this problem. All of the group join him, though most of them do so reluctantly. However, things grow increasingly complicated when his friends accuse him of not being able to get over the death of Menma, for Jinta is the only one who can see Menma's ghost and his friends think he is seeing things. But as matters progress, it is realized that Jinta is not the only person in the group who is having trouble letting go of the past. It is revealed that all of the group members blame themselves for Menma's death and long hidden feelings are rekindled. The group struggles as they grow from trying to help Menma move on and help each other move on as well.

BudakVanilla's review
ada sekumpulan 6 kawan masa kecil, tapi terpisah satu persatu sebab kematian salah sorang kawan dorang, Menma. masa kecik dorang selalu berkumpul bersama sambil bermain dan menggelar diri dorang sebagai Super Peace Busters. Jintan, hidup dalam dunia dia sendiri, malas pergi sekolah dan main game je dalam bilik. satu hari, datang la si hantu Menma nie, Menma nie pun versi dewasa, dia kata ada satu wish yang kena ditunaikan. tapi masalahnya, si hantu Menma nie pun taktau apa wish dia, hahahahhaa. so, Jintan pergi la bagitau kawan2 dorang yang lain walaupun dorang dah takberapa rapat macam zaman kecik2 dulu. dan ada kawan yang tuduh si Jintan nie masih dihantui kematian Menma dan takdapat move on.

pastu, sebab dorang takpercayakan si Jintan nie, hantu Menma try contact dorang melalui telefon rumah Jintan masa Jintan dan bapak dia takdak kat rumah. so, dorang mula percaya, apatah lagi bila si hantu Menma nie dapat contact dorang melalui penulisan atas diary dia. dalam tu, dorang berusaha la menunaikan wish Menma yang dorang sendiri taktau mana satu supaya Menma 'rest in peace'. sedikit demi sedikit terungkai la perasaan dorang yang semua antara mereka sebenarnya sorok perasaan dan takboleh move on dengan kematian Menma.

ok nie spoiler. hahahahhaa. wish Menma sebenarnya, bukan main game, bukan buat rocket bunga api tu, tapi wish Menma adalah untuk buat Jintan menangis, gembira dan marah. sebab Menma dah berjanji dengan mak Jintan yang dah meninggal.

serius anime nie sedih. apatah lagi bila part last2 episod. anohana nie mengajar kita menghargai nilai persahabatan dan keluarga. ada la jugak part percintaan dan cinta tiga segi, tapi bagi aku, nilai persahabatan dorang tu penting. last episod memang mengalir jugak la air mata aku walaupun cuma setitik. hahahhahaha. jiwa kental. tipu sangat. wakakaka. ada la dalam beberapa titik. HAHAHHA

Chiriko Tsurumi ( Tsuruko), Naruko Anjō  (Anaru), Meiko Honma (Menma), Jinta Yadomi (Jintan), Tetsudō Hisakawa (Poppo), Atsumu Matsuyuki (Yukiatsu).

nie dorang semua masa kecik T^T

nie antara permulaan episod bila si hantu Menma bertemu Jintan. 

okay part nie sedih jugak la. T^T

Everyone has changed. That's not it... the one who's changed most, is me.
- Yadomi Jinta

anime nie pun ada live movie. boleh la cari dan tengok. aku dah download, belum tengok lagi. hehhehe. aku baru sedar. aku lebih kepada animation daripada manga. hokayyy. :3

nak tengok? boleh tengok anime nie online dan download kat

sekian, ilal liqa'


17 comments:

  1. Dah tengok. Serius sedih. Terus teringat childhood friends yg dah lama tak contact. Sobsob.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, sedihhhnyaaa~ T^T
      pi contact kengkawan sekarang :)

      Delete
  2. huhuhu thank u share nnt qila pun nk dunlud la ihi

    ReplyDelete
  3. hikss. nice nice. boleh masuk dalam next watching list. haha

    anw, header lawaaaa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. memang boleh tahan anime nie :D

      thankss, hehehehee

      Delete
  4. Bunyi macam best. Nanti nak tengok dengan adik la. Dia peminat anime ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best sebab sedih. hahaha. :D
      boleh la layan dgn adik pasnie :)

      Delete
  5. Termasuk ni dah tiga orang dah recommend anime ni best, tapi aku sampai sudah tak tengok-tengok lagi.
    InsyaAllah maybe akan usahakan tengok nanti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah dah 3 orang? memang ramai jugak layan anime nie rupanya. :D
      boleh je tengok bila ada masa :)

      Delete
  6. comel lukisan anime ni. saya suka cerita yg pasal friendship camni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang comel. BV pun suka, tapi sedih T^T

      Delete
  7. i cried watching this T_T kalau tengok cerita ni memang wajib nangis huhu xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa, u not the only one! BV pun nangis T^T

      Delete
  8. Live Action dia pon best . Anime also better too . So both are "OK" as long as "It's not out of the main plot" but yaa definitely one of the anime I would suggest that who loves anime like myself :D Syamsid Blog

    ReplyDelete
  9. kak , boleh tak akak buat tutorial canne nak buat benda yang akak tulis " everyone has changed . thats not it blabla " tu ? lawa ah . saya dah skodeng semua tutorial , tak jumpa pun hmz tatau ah kalau mata ni terlepas mandang kepe . tapi kalau akak belum buat tutorial , buatkan pls pls pls :/

    ReplyDelete
  10. anime ni best!! art dia cantik story dia sedih lagi-lagi time ending.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!