Sunday, 15 November 2015

Tutorial download video youtube menggunakan app OPERA MINI browser

Assalamualaikum
kemain panjang tajuk. wuhuhuhu. lama dah tak buat tutorial. rasanya tutorial nie ramai je tau. tapi aku nak buat jugak, mana tau ada yang taktau. hehehe.

Tutorial download VIDEO YOUTUBE guna OPERA MINI dalam ANDROID. selalunya opera mini punya browser takperlu guna banyak kuota pun. so, aku selalu jugak download video dalam 2.00-4.00 minit guna OPERA MINI je. so nie cara2 untuk2 download video youtube dalam aplikasi opera mini dalam smartphone anda. hehehehe. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opera.mini.native&hl=en


1. bukak app opera mini korang dan pergi ke youtube.com > cari video yang korang nak download kat search




 2. view dan bukak video yang korang nak download sampai jadi macam gambar kat bawah.




3. pastu tukarkan url yang m. jadi ss yang lain jangan tukar ye. tengok gambar kat bawah sebagai contoh

nie sebelum ditukar

lepas tukar patut jadi macam nie. pastu ENTER


4. korang akan dibawak ke website baru. macam gambar kat bawah.




5. kalau nak save video tu, boleh lah pilih MP4 360p , selalunya aku pilih yang tu la, sebab cepat sikit download. 



 6. pastu ada popup untuk save. klik save dan dia akan start download :D



DONE.
aku taktau la kalau korang boleh guna cara macam nie. tapi aku boleh je. aku pengguna line DiGi dan melanggan rm3 seminggu (0mb). banyak jugak video yang dah aku download guna cara nie. so, korang boleh tak?

okay. 
tu je la tutorial kali nie. lama dah tak buat tutorial. 

p/s : rasanya selain browser OPERA MINI pun boleh jugak. so, korang yang takdak opera mini pun boleh try guna app browser lain. BV suka guna opera mini sebab laju and tak perlu guna kuota :D

ilal liqa'




7 comments:

  1. nice tuto :-)
    but saya buat guna chrome pun jadi jugak why eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe boleh guna mana2 browser. so nie la cara paling senang :D

      Delete
  2. Dah lama tak download YouTube videos from phone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV pun sama, kalau ada mood and video best je download, selalunya kalau bosan la :D

      Delete
  3. akak pun guna cara cam ni gak... yg ni plg senang rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, nie paling senang rasanya, takperlu penat2 install software apa semua kan :D

      Delete
  4. Ok ok... Baru tau... Lamak tuk makei laptop jak. Haha makseh BV :)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!