Monday, 23 November 2015

being insecure

Assalamualaikum
insecure. kurang yakin akan diri sendiri. aku rasa ramai je yang rasa insecure akan sesuatu. aku pun banyak mempunyai insecurities nie. especially bila pasal fizikal dan kelebihan. being insecure nie influence sikap kita. maybe akan jadikan kita seorang yang tidak bersyukur dengan apa yang ada. jadikan kita lebih dan sangat pemalu dan mengelakkan diri kita berjumpa dengan pelbagai jenis orang. takut orang judge kita. dan takut kita judge diri kita. if u know what i mean XD


effect of insecurity
The most common critical inner voices Dr.’s Robert and Lisa Firestone found people to experience throughout their day include: (source)

You’re stupid.
You’re unattractive.
You’re not like other people.
You’re a failure.
You never get anything right.
No one will ever love you.
You’re fat.
You’re such a loser.
You’ll never make friends.
You’ll never be able to quit drinking (smoking etc).
You’ll never accomplish anything.
What’s the point in even trying?

insecurity nie pun ada jenis insecurity in works, in relationship.

i got insecurity of being exposed to people. i tend to compare myself with peoples and list out my weakness and feel down and drown with my own feeling.

good things is i always want to improve myself day by day. being jealous and insecure is just a feeling. i never hold grudge. 


so, this are how to stop being insecure :

1. change your mindset
  • Distinguish between what is real and what is imaginary.
  • Know that your insecurity is invisible.
  • Believe that nothing is what it seems.
  • Listen and accept your feelings.

2.  improve your self-image
  • If you do compare yourself to someone, compare yourself to you.
  • List out all your good qualities.
  • Take care of your body, your space, and your time.
  • Define your boundaries. 
  • When in doubt, fake it.

3. taking action
  • Start a self-esteem file. 
  • Surround yourself with those who make you feel good.
  • Find work you love.
  • Face your obstacles and wounds.
  • Change what you cannot accept.

read full article at wikihow
kalau rajin korang baca la kat wikihow. aku malas nak menaip banyak. HAHA. yang di list tu cuma main point je. untuk dapat kefahaman yang lebih nyata baca la artikel full kat link yang diberikan. kalau malas macam aku, pepandai la fikir sendiri. hehehehe~ 

bagi aku la kan, dalam apa semua yang kita buat dan fikir, be positive je, dan spread positive vibes to all people around you. jangan sedih and marah je memanjang. hahahaha. do all things you want as long as it doesnt harm peoples and following the syariat. paling penting dekatkan diri dengan ALLAH dan agama. paling penting lagi jangan rosakkan diri sendiri dengan fikir bebukan. berubah dengan baek. jadi pemalu takpa, sebab pemalu perisai orang beriman. cewahhh~ hahahahhaa :)


stop being insecure and smile! *note to self yang rasa diri insecure gila T^T*
senyum je la. walaupun engko takut senyum lepas makan takut cili lekat kat gigi dan walaupun gigi tak rata atau kuning sekalipun. 

sekian, ilal liqa'






34 comments:

  1. Yup. Takut buat salah pun salah satu insecure kan?
    Kadang2 kita kena cakap. It's ok to make fault. Maybe? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu. kurang yakin dengan diri sendiri :D

      Delete
  2. dulu selalu insecure dgn org yg cantik dan pandai berfesyen ni. skrng tak dah xD insecure dekat org pandai je, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. hahahaha. mesti yakin diri lepasnie tau :D

      Delete
  3. Hehe, setiap orang mesti pernah rasa insecure ni kan? Saya pun selalu je rasa. Tapi itulah, kena buang juga jauh2 rasa macam ni. Tak elok untuk diri sendiri. HIhihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu, memang tak elok untuk diri sendiri :)

      Delete
  4. setiap kali sblum tidur comfirm mmng comfirm lah akan fkir yg mcm2. my life T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan overthinking tau. tak elok. lagi2 sebelum tido T^T

      Delete
  5. THIS. IS SO ME.

    huhuhu ala benci aaa qila gemok bodo hodoh T_T
    benci laa bila insecure hm paling sedih kalau kita baru je nak confident tetiba down balik ugh <3 hugs!
    u got this ok persetan kan org lain DONOT compare ourself sgt huhuhuhu

    confident = strong = beautiful!

    yay

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoii you are soooo comel okayyy! ape la ckp diri sendiri mcm tu. tumbuk kanggg x'D

      Delete
    2. qilaaa u beautiful enough okay. macam qila cakap, jangan compare diri sendiri dengan orang lain tau. sentiasa berusaha untuk maju kedepan dan jangan kesah orang cakap :D

      Delete
  6. tak perlu insekyo! dalam diri kita semua ada keunikan sndiri. Klu nmpk byk kelebihan kat org lain tu, senyumlah, itu lah rezeki yang Allah bgi kat diorg.

    P/s : kmk skrg ada di semenanjung, kelak 6 dis balik kuching smula ahehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu! memang diri sendiri banyak je keunikan. so appreciate urself. Allah maha adil kan :)

      yey, balit kuching. hahahha

      Delete
  7. Terbahagi kepada dua ya. Ehem. Sekarang rasa macam insecure wit sumtingg. thanks dear share it

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan dilayan insecure tu. hhehee u welcome dear :)

      Delete
  8. nice sharing kak bv!! sometimes i feel insecure too. i compared myself with someone and i always ask myself why is she so pretty? she has so many friends than mine. everyone likes her. i take a deep breath, and think. eventhough she has everything that i think i want, but she still dont have what i have. everyone has their own special & self possesed kak bv ;) dont feel insecure kak :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je kita ina. T^T
      u right. lebih baek jangan compare diri kita dengan orang lain dan bersyukur dengan apa yang ada. :D thanks a lot! :*

      Delete
  9. susah mun insecure. but still kenak konfiden and ignore the negative saying around us!

    ReplyDelete
  10. Walaupun akak dah baca banyak article pasal benda ni, masih tetap akan rasa insecure in few things. Sometimes, we can't help but to feel insecure T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak. memang ada rasa macam tu. paling penting jangan overthinking. T^T

      Delete
  11. terima kasih atas perkongsiannye ye...

    ReplyDelete
  12. gua selalu rasa im ugly, tp kalau ubah mindset ckp cantik, nnt perasan pulak. acaner tu? :p

    ReplyDelete
  13. ak dulu asyik fikirkan ape org kata akan aku buat aku down. itu dulu. tapi la ni malas nak amik kisah dah. asal aku x kacau org sudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. betol tu. kekadang memang bagus buat perangai "tak kesah". :D

      Delete
  14. be yourself. because you are too precious. love yourself more than others :)

    ReplyDelete
  15. Selalu insecure tengok orang pompuan body lawa macam model. Agagagaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. hahhahaha. jangan insecure sangat. hargailah diri sendiri :D

      Delete
  16. klu kiter seydieh sbb kiter ni gelap sikit warnanya ...kira x yakin gak ker?~~~ yelah sumer org yg kulit putih cantek~~~~~

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!