Saturday, 4 July 2015

eh da july?

Assalamualaikum
serius aku rindu nak update blog tiap hari tiap masa. hahahhaah. sebab sekarang memang banyak je kerja. nak update blog pun macam nak taknak je. bulan june dapat tengok kat archive yang aku update pada bulan june cuma 3 entry je. hahahhahahaa. dulu kemain nak update tiap hari. harap la bulan july nie aku dapat update blog tiap hari. harapannnnnn! maksudnya, tiap hari la aku wajib turun cafe guna wifi. kahhhh~ sekarang nie pun turun g cafe tengahari buta nak update blog punya pasal.

so, aku nak ulang balik. aku dah start semester 5. macam yang aku dah cakap dalam entry sebelum nie. hahahahhaa. aku dah senior ecehcehhh. tapi aku still rasa macam baru2 lagi. alhamdulilllah, setakat nie kelas semua okay. SETAKAT NIE LAAAA~

nahhh, jadual kelas aku. nampak full kan. tapi JUMAAT free. boleh la terus balik rumah hari khamis. dalam perancangan je nie. sebab anything kelas ganti ke apa ke, mesti pergi ke hari yang free tersebut. sebenarnya aku nak cerita tentang subjek yang aku belajar dalam semester 5 nie. 

macam yang sesetengah dari korang, memang bukanlah setengah, aku study dalam dip programming. so, nak cerita la benda yang aku study. agak excited jugak la. sebab study benda baru. hahahhahaha.

okay, subjek yang aku nak cerita adalah Mobile Application Development. nie antara subjek yang menarik perhatian aku selain subjek Open Source Operating System. dalam subjek Mobile Application Development nie, kami kebanyakannnya belajar tentang smartphone android. lebih jelas lagi, kami diajar coding untuk develop application untuk android. WOOOOWWWWW~ buat app tu woowww. hahahhaa. memang susah jugak memula, sebab banyak benda nak kena install kat laptop. stress jugak la. kiohhh~ apatah lagi bila benda yang kau nak install tu TAK MENJADI. wargghh, rasa nak jadi hulk. sabar. bulan ramadhan.

so, kalau korang boleh buat application untuk smartphone, nak app macam mana agaknya? (ini soalan suka2 je). 

baru start buat coding 'Hello World'. hahahaha. baru start dah tension memanjang. haha. paling tak suka la bila coding yang dah penat2 taip, pastu takdapat run sebab error. wakakaka. 

okay, sampai sini je la kali nie.
ilal liqa'





20 comments:

  1. mesti mencabar gila kan course ni. sebab hazy kalau bukak coding memang tak berapa nak faham. heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak mencabar la. tapi kalau study inshaALLAH faham. . :D

      Delete
  2. Kalau SR nak buat apps untuk smartphone, SR akan pilih theme apps. Sebab sesetengah phone usually tak banyak theme sangat. Hehe.

    Good luck for your studies!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice idea syaza. :D thankss for idea n all the best to u. :3

      Delete
  3. macam macam bv kalau anis nak buat apps ! macam macam , sumpah ! tapi takde skill . nak terang apps mcm mana anis nak mmg high tech kot. haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bv pun memang nak yg hightech semua. tapi sekarang memang skill masih zero. hahaha :3

      Delete
  4. all the best... best nya dpt blaja develop mobile app.. like like!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best belajar benda camnie. hehehe :3

      Delete
  5. Kalau dah pandai buat apps nanti boleh laa aku upah buatkan apps untuk blog...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaALLAH. hopefully dapat. wakakaka.

      Delete
  6. ok la tu. macam tak pack sangat je compare dengan saya. hihi. anyway selamat belajar!

    ReplyDelete
  7. Programming ! ! ! ! ! Hahaha saya suka programming. The first step programming memang akan guna Hello World. Huhuhu.. Type of programming ada 3. Sequence, repitition, k dah lupa.. Benci ahh bila belajar sebab exam. See tak melekat kat kepala. Hmm T________T Hahaha. :D rindu nak masuk lab buat coading.. Akak try la buat math punya solving.. Best tau. Hari tu belajar buat sifir satu per satu, yang gabung semua macam mana. Hihihihi.. Btw, Good luck kak Intan. Allah Yuftah Alaikum ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh, memang miza study programming jugak ke? memang best belajar programming sebab banyak benda baru. hehehehe. kalau part math tu la bv tak berapa suka. wakkakakaka. thanksss ya dear. u too. belajar rajin2 tau :)

      Delete
  8. mcm menarik je course ni. all the best kak! "D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik la mazni. hehehe. thanks tau :3

      Delete
  9. wahh, besttt kotttt.

    akak nak apps blog akak. boleh buatkan? hehhhhhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best kak. inshaALLAH, harap dapat la. hehehe :3

      Delete
  10. wahhh macam best je kak.. tapi seram juga sebab tngok banyak kod semua tu..

    ReplyDelete
  11. haha. kebanyakannya belajar coding ni mesti start dengan hello world kan. kita ada juga buat coding dl. adoi, ada yang coding senang. ada yang susah benor

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!