Friday, 31 July 2015

bila join bengkel IT

Assalamualaikum
rasa nak gelak sendiri bila tengok archive blog. wakakaka. bulan july update pun sikit je. macam yang aku mention kat entry sebelum nie, masalah line kat tempat aku belajar. sedihnyaaa lahai, memang tak berupdate la blog aku lepas nie. hanya dapat update bila sampai rumah T^T

tak habis membebel kan. hahahhaa. typical me. blog la tempat meluahkan isi rasa yang tersimpan di sudut sanubari. cewahhhh ayat maakkk~

nak cerita nie,
hari khamis lepas, aku dan coursemates ada join bengkel membangunkan website. kira macam tu la. dia ajar cara macam mana nak bangunkan website dan beli hosting. aku agak excitedlah disitu sebab dapat ilmu yang kamiorang tak belajar dalam kelas. :D tambahan pulak, aku memang agak excited terlebih bila cerita tentang website sebab teringat kat blog. wuhahahaha.

dia ajar cara beli hosting dan domain. alhamdulillah, dalam dunia blog, aku memang agak kenal lah dengan domain dan hosting. hahahhaa. sebab teringin nak beli domain, tapi kekalkan hosting blogspot. seriously, aku memang nak beli domain, tapi masih tak berani cuba. hahahhaa. inshaALLAH, tahun depan aku akan beli domain.

********************

bila cerita pasal tu, teringat lah pulak dengan FINAL YEAR PROJECT. aku dan teamates, pilih tajuk dan system yang agak mencabar la bagi aku sendiri. hahahaha. walaupun ada rasa tak yakin dapat ke tak nak develop website/system nie nanti, tapi kami cuba la try cabar diri sendiri. belum start buat lagi. cuma masih kena buat proposal dan perancangan. Alhamdulillah, dapat teamates dan supervisor yang sempoi dan boleh bawak bincang. wakakaka. harap la takdak masalah bila dah nak jumpa client nanti.




esok ada ramah tamah aidilfitri PMU, besar besaran kat politeknik mukah, hahahhaa, sebab aku dah balik harini, tak join la nampaknya. hehehe. aku lebih excited dengan program raya kat jabatan khamis depan. hehehe.

so, sampai sini je lah cerita aku kali nie, entry aku sekarang banyak cerita tentang kehidupan pulak kan. hahahhaa. mostly student life. nak simpan moment tu supaya aku tak lupa. wakakaka. kenangan masa belajar. :3


sekian,
ilal liqa'



13 comments:

  1. Akak pun pakai domain tapi hosting blogger. hehe. dalam rm35 setahun. mulahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh, macam teringin lak nak guna domain sendiri. hehhee :D

      Delete
  2. BV amik course apa eh? hehee
    btw kan, teringin jugak nak belajar pasal website, etc yg ada kena mengena dengan blogging

    ReplyDelete
    Replies
    1. course programming in IT :D
      memang banyak pasal develop website dari coding. hahhaa. :3

      Delete
  3. Seronok je dengar dia belajar. All the best dan semoga maju jaya!

    ReplyDelete
  4. Seronoknya dapat belajar benda yang kita boleh praktikkan dekat blog kita kan :)

    ReplyDelete
  5. Buat laa satu entri khusus cerita pasal domain & hosting tu.
    Banyak manfaatnya tambahn utk orang macam aku...hehehe

    ReplyDelete
  6. nice story ! btw slmt hari raya! hahaha. jemput singgah beraya ke blog ye kalau sudi :D

    http://santanmanis.blogspot.com/2015/08/raya-bersama-yuna-oh-yeah.html

    ReplyDelete
  7. budak IT kene rajin apdet blog ok!
    :D

    ReplyDelete
  8. hai BV! alamak aih terasa lama tak dtg ziarah kengkawan.
    sama lah ana pon nak gelak je tengok archive entry blog sndiri.
    bulan julai mmg ciput jugak ana punye kikikiki =P

    wahhh besnya majlis ramah tamah. mesti sekali dgn open house raya hehe

    ReplyDelete
  9. kite sekarang tengah praktikal...wajib develop system ;_; pening pening bab database haih

    ReplyDelete
  10. teringin nak ade domain sendiri jugak

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!