Monday, 16 February 2015

Tutorial : download video di facebook tanpa software

Assalamualaikum
i wanna share tutorial download video on facebook without using any software. say whoaaahhh. hahaha. okay fine. enough is enough. hahaha. kali nie nak share tutorial senang giler cara download video dekat facebook tanpa perlu install apa2 software kat laptop or pc. best sebab tak penat2 kan. tekan2 apa yang patut dan save. done.

so kita mulakan tutorial bergambar ini ya. :D

STEP 1 : view video yang korang nak download dekat facebook tu. tak kesah la view dalam bentuk macam mana ya.



 STEP 2 : tukar yang www dekat url/link video tersebut kepada huruf m dan tekan enter.
                macam kat gambar bawah nie.



STEP 3 : lepas tu. view dalam browser korang akan bertukar jadi macam bawah nie,



 STEP 4 : PLAY video tersebut dan right-click pilih Save video as... 



STEP 5 : dan boleh lah disimpan di dalam mana2 folder dan ditukar nama kepada apa2 yang korang nak. jangan LUPA click save ya. 

pastu ada la loading benda yang korang download tu. :D habis download boleh la view, weee. kualiti video maybe kureng sebab kat kualiti video kat fb slalu kureng. hahaha. mudah sebab sikit je step dia. 

selalunya menjadi kalau guna google chrome. taktau la kalau kat mana2 boleh jugak. korang dah cuba belum? menjadi tak? hehehe. 

download la video yang memberi manfaat kat facebook tu. jangan download video tak elok lak. haaa. :P

harap bermanfaat. 
sekian,
ilal liqa'


13 comments:

  1. tq for sharing.. nanti lah try.. tak dak video yg berkenan lagi// hehe

    ReplyDelete
  2. Salam.. jom join ga saya :)
    http://eatmakeread.blogspot.com/2015/01/senarai-peserta-giveaway-lepas-exam.html
    best header akak ^^

    ReplyDelete
  3. Perghh senang gila! Thankz for sharing mana tahu in case ke in future

    ReplyDelete
  4. Nanti nak try buat la. Hehehe...

    ReplyDelete
  5. Ohh, baru tahu. Lagi senang cara ni. Selalu akak pakai keepvid je :)

    ReplyDelete
  6. laa macam ni je ke senang gila. Dah lama cari cara mudah nak download video kat fb. Btw thankss banyak2x =D

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!