Saturday, 21 February 2015

tokyo ghoul

Assalamualaikum
jom review anime lagi. wakakaka. kemain haritu cerita pasal kdrama kan. back to normal. nak review anime. anime yang agak menarik perhatian aku sebab genre aksi tu ada. hahaha. kemain nak genre aksi bagai. padahal anime je pun. anime can help me release stress kot.

Tokyo Ghoul : tokyo guru 


TOKYO GHOUL

----------------------------------------------------
Tokyo Ghoul (season 1)
genre : dark fantasy, action, horror
original run : July 3, 2014 – September 18, 2014
episodes : 12 episodes
----------------------------------------------------
Tokyo Ghoul √A (season 2)
genre : dark fantasy, action, horror
original run : January 8, 2015 – March 26, 2015
episodes : 12 episodes
----------------------------------------------------
season 3 on the way :D




Tokyo Ghoul (Season 1) Plot (from wikipedia)
The story of Tokyo Ghoul follows Ken Kaneki, who barely survives a deadly encounter with Rize Kamishiro, a woman who is revealed to be a ghoul, a human-like creature that hunts and devours human flesh, and is taken to the hospital in critical condition. After recovering, Kaneki discovers that somehow he underwent a surgery that transformed him into a half-ghoul, and just like them, must consume human flesh to survive as well. With no one else to turn to, he is taken in by the ghouls who manage the coffee shop "Anteiku", who teach him to deal with his new life as a half-human/half-ghoul, including interacting with ghoul society and its conflicting factions, while striving to keep his identity secret from other humans.


Tokyo Ghoul √A (Season 2) Plot (from wikipedia)
The prequel series Tokyo Ghoul: JACK follows the youths of Kishou Arima and Taishi Fura, two characters from the main series who become acquainted when they join forces to investigate the death of Taishi's friend by the hands of a ghoul, leading to Taishi eventually following Arima's path and joining the CCG (Commission of Counter Ghoul), the federal agency tasked into dealing with crimes related to ghouls as well.

The sequel series Tokyo Ghoul:re follows an amnesiac Kaneki under the new identity of Haise Sasaki, the leader of a special team of CCG investigators called "Quinx Squad", that underwent a similar procedure as his, allowing them to obtain the special abilities of Ghouls in order to fight them, but still being able to live as normal humans.


BudakVanilla's Reviews
bagi aku anime nie sedih dan ada unsur tragic la. sebab tetiba budak yang biasa macam Kaneki Ken tetiba jadi separah ghoul. sebab dia jadi ghoul, dia hampir mati sebab something, dan ada la organ ghoul diambik untuk selamatkan Kaneki Ken. nasib la dia takmati kena makan dengan Rize. ghoul nie macam manusia jugak. tapi yang bezanya dorang takdapat makan makanan yang manusia makan. dorang makan manusia. Kaneki Ken yang manusia tetiba jadi ghoul. so nak expect dia nak makan manusia? NO. sian dia. Kaneki Ken takdak sesiapa. means no parents. dia ada kawan baik. Hide (Hideyoshi Nagachika). nasib baek dia join Anteiku. Anteiku nie coffee shop yang mana tempat ghouls yang aku kira agak baek jugak la. so ada la beberapa cabaran kat situ. tu baru season 1. agak sedih jugak. sebab sedih la. T^T

season 2. tetiba Kaneki Ken join group ghouls Aogiri. Aogiri nie kira group ghouls yang nak hak dorang sebagai ghouls gitu. dia join sebab nak protect Anteiku. but. tapi opcoz la manusia takkan diamkan diri kan. hahahha. so korang patut tengok sendiri la. aku takmampu cerita panjang2 sebab mesti esok takkan habis punya. hahhaa.

anime nie menarik. walaupun lain dari manga. tapi taksabar nak tengok ending anime tokyo ghoul nie. hmm. aku pun ada jugak beberapa kali nak mengalir air mata sebab feeling giler. wakakaka. poyo. ada beberapa pengajaran yang baek dalam anime nie aku rasa. setiap anime ada pengajaran. so tunggu ending la. hahaha.

Kaneki Ken yang tetiba jadi ghoul atau one eye ghoul lepas satu kemalangan. 

watak dalam tokyo ghoul. dalam season 2 Kaneki Ken dah berubah. rambut jadi putih. dan lebih kuat. banyak watak dalam anime nie yang aku takmampu nak cerita satu2. banyak lagi aku nak cerita sebenarnya. tapi sampai sini je la ye. hehehe. bagi aku memang best anime nie sebab lain dari yang lain. sebenarnya banyak je anime yang lain dari yang lain. hehehe. sekejap je tengok anime nie sebab satu episod taksampai 30minit pun. hehehe. 

aku selalu tengok tokyo ghoul kat website nie ---> http://animehaven.org/tokyo-ghoul

sekian,
ilal liqa'

19 comments:

  1. tak tahu nak komen ape dik pasal anime, akak ni xlayan anime wuwuwuwuwu
    tapi kat rumah ni adik yang last skli mmg kaki anime, sampai 3 4 pagi pun boleh tahan mata dy menghadap anime ni T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe kak. dah komen nie kira bagus dah. blh geng adik akak tu la BV nie. hehhee :D

      Delete
  2. BV suka tengok anime ye. Akak dulu2 masa belajar rajin gak layan. Skrg dah tak tertengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang suka sangat. wakaka. tengok kalau ada masa je. . ;)

      Delete
  3. mcm best je.... hehe sy pun suka layan anime. ^_^

    ReplyDelete
  4. Ni memang peminat setia anime ni. Hahaa. Kita tak layan sangat anime, setakat tengok mirmo zibang je. hehehe

    ReplyDelete
  5. Ni memang peminat setia anime ni. Hahaa. Kita tak layan sangat anime, setakat tengok mirmo zibang je. hehehe

    ReplyDelete
  6. Uii bv minat anime? Hehe, cerita ni but interesting

    ReplyDelete
  7. uish, saya tgk gak anime sikit2. tp tak suka anime darkj, horror cmni. minat cam one piece ahaha tipikal kan? AHAHA

    ReplyDelete
  8. anime ni mcm cerita naruto je.hahha
    tppp kite xminat la anime ni..hehe

    ReplyDelete
  9. perghhh BV, Misaki suka Tokyo Ghoul especially masa season 1... gila lagu Unravel tuh mmg kena dgn kaneki.. dia punya perubahan dari manusia kepada ghoul+manusia.. dugaan dia nak makan manusia tu tinggi gila.. :'(

    kesian gila tapi dalam masa yg sama rasa cam nak jadi ghoul pulak bwahahaha.. oopsss..(I'm not cannibal yoa)

    season 2 baru tgok sekerat tapi dah tau spoiler from manga and wikia ahahaha
    skarang nak tgok what happen dekat Kaneki.. I just wish Kaneki still the same person as he is in first season TT^TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ngan BV. serius suka gila ngan season 1. sebab cian tengok kaneki. BV pun minat sangat lagu UNRAVEL siap nak hafal lagi. kakakkaa. :3

      nak jadi ghoul ke? kekadang BV bila minum kopi dah rasa cam ghoul pulak. hahhahaha. XD

      season 2 banyak konflik. bagi BV season 1 lebih menarik. lagu opening season 2 pelik ckit. hahhaha. btw, season 2 banyak takpuas hati sebab ada yang ditukar scene dia dari anime.

      sugooiiii~

      Delete
    2. :D ahahaha.. betul.. kesian TT^TT samalah!!~ ahahaha Misaki tngah menghafal lirik dia nih :D version eng and japan ahaha XD

      ahahaha.. kalau jadi ghoul tu tak salah.. bwahahaha.. nak makan org yg merosakkan society dekat dunia nih ahahaha.. (alamak, kalau Misaki mmg tak survive lah, kopi tak minum.. fufufu.. kena carik human dekat mana2 bridge) ahaha


      tuh lah.. konflik sgt.. ha'ah kureng suka gak.. dalam anime episod skang nih dia berpihak pada human ke? dia dah hilang ingatan? @.@

      Delete
    3. hahhaa. takdapat jadi ghoul nih. cian sebenarnya ghoul kan. nak makan makanan manusia takdapat. konon rasa dia macam taik kuda bak kata nishiki. hahaha.XD

      dia takhilang ingatan pun. kekadang kaneki sendiri takdapat control diri. T^T sbb dengan aogiri kan. episod latest mggu lepas dia ada pergi anteiku. TT^TT . nak baca manga. lepas habis season 2 nanti baru baca manga. ahahaha. :3

      Delete
    4. ahahaha.. agaklah.. kesian TT^TT fufufu.. Misaki bayang macam makan pasir ahaha XD tawor :3

      owh... dalam manga aogiri tuh tak wujud pun tak silap.. samalah.. lepas habis anime dia baru baca manga hahaha XD

      Delete
  10. best layan anime ni..tapi episod berjela-jela

    ReplyDelete
  11. Saya suka tengok cerita tokyo ghoul sebab best gila.Lagi suka season 2 bila kaneki tgh gaduh.erkkk hahahaha.
    :D

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!