Monday, 23 February 2015

Tips menjadi pensyarah terhebat (pendapat seorang pelajar)

Assalamualaikum
ok. bakal pensyarah atau pengajar atau cikgu digalakkan membaca nie sebab nie pendapat seorang pelajar macam aku. wakakaka. aku pernah la bercita cita nak jadi pensyarah sebab macam best je pengajar. padahal kalau presentation kat depan pun dah terawkward dan terkaku eh ada hati nak jadi pensyarah. HAHHAHA. okay. abaikan. sebab bukan senang nak sampaikan ilmu bagi orang faham tau. sebagai pelajar yang selalu present, memang susah nak bagi orang faham kekadang. ikut cara orang la. ikut orang jugak. tabek spring dengan sesiapa yang ikhlas menyampaikan ilmu nie. thumbs up!

tips menjadi pensyarah terhebat abad ini. kuangkuang.


personaliti diri
aku rasa sangat penting personaliti seorang pensyarah atau pengajar nie. bagi aku pensyarah yang garang dan serius memang bagus sebab buat aku sebagai pelajar jadi lebih berdisiplin. tapi ada impak tersendiri la kepada pensyarah garang sebab taksemua orang suka kan. jadi kalau garang dan serius masa belajar okay la. masih boleh diterima, jangan kat luar pun serius dan garang. hahaha. kalau ngan budak2 kecik boleh la kot. kalau ngan pelajar ipta ipts baek jangan, semua dah ada akal kot. jadi garang/serius dalam kelas boleh, kat luar boleh je bertegur sapa dan mesra dengan pelajar kan. dengan tu pelajar akan lebih hormat pensyarah.

kalau jadi pensyarah yang selalu bergurau dengan pelajar masa kelas lagi best. boleh jadi pensyarah faveret. haha. tak semesti jadi pensyarah yang warm atau mudah mesra nie akan kena pijak atas kepala, kalau pelajar pijak, pijak la balik. hahhahaha. okay stop. serius aku kata, aku suka pensyarah yang mudah mesra dan bergurau dalam kelas, ia menjadikan sesi pembelajaran lebih santai dan happy. part disiplin pun okay, jadi garang dan serius bila perlu. macam pelajar takhantar assignment ke, pelajar kurang ajar sikit ke, pelajar bertumbuk ke, eh. hahaha

cara penyampaian ilmu
cara penyampaian ilmu nie penting, kekadang ada certain orang yang main baca je slaid masa present kan, macam aku, bosan tak? opcoz la bosan. hahaha. kalau baca sambil bagi penjelasan secukupnya tu bagus. ada certain, baca je, dahtu faham sendiri la. punahlah. bekerja dengan ikhlas, kata kunci tu, aku tabik sangat dengan pensyarah yang nampak sangat effort dia dalam bagi ilmu kepada pelajar, macam siap buat video bagi pelajar mudah faham, pastu selalu buat study group atau ada la istilah2 sesi pembelajaran yang menarik macam gallery walk dan sebagainya lah, para pengajar lebih mengetahui kan. ada certain pelajar suka dan taksuka, so taksalahkan mintak pendapat pelajar. :D

kekadang ada certain pensyarah yang rajin bagi ganjaran kepada pelajar dia. macam jawab satu soalan kalau betul bagi duit dan hadiah, mesti la pelajar excited. hahahaha. ada jugak style pensyarah, tiap kali kuiz, tutorial atau assignment, kalau dapat markah tinggi, bagi stickers kat kertas tu, last sem, kira berapa stickers dan dapat hadiah. lekat2 stickers pun boleh buat student happy dan tersenyum kan. 

aku hormat semua pensyarah sebab sudi share ilmu dan bagi ilmu kepada pelajar. :)

banyak lagi aku nak taip sebenarnya. tapi nie je la yang mampu. kakakakaka. :D
so macam mana pensyarah faveret korang? :3

sekian,
ilal liqa'



20 comments:

  1. kalau kita suka pensyarah yang santai santai tak garang sangata. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua suka pensyarah camtu kan. hehehe :D

      Delete
  2. suka pensyarah yg buat perumpamaan / contoh2 menarik utk bagi lebih faham :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2. kekadang mesti ada selit cerita2. . :D

      Delete
  3. nice sharing.
    kite pon bila suh present mmg trgagap je.. bila suh present mula la nk kecut perot..kekeke.. jd pensyarah mmg leh dlm mimpi la gamaknya XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je. hahhaa. cuak bila present kat depan. . :D

      Delete
  4. hehe mimpi nk jd pensyarah tu yg mai sergah sini muehmueh nice entry ^_^

    #BloggerMalaysia http://nikainaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. oh no u didnt gif is so funny T_T
    hahhahaha

    wah thank u awak hehe qila nak jadi cikgu smk terhebak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. hehehe
      semoga jadi cikgu smk terhebakkk ye. :D

      Delete
  6. yang paling penting cara penyampaian ilmu tu lah. Masing2 ada cara sndiri tp klu boleh carilah cara yang bgi mudah pljr faham. Setujuu sgt dgn post ni. Harap2 bila saya masuk U, dapat pensyarah yg ikhlas bantu pljr2. hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. cara penyampaian ilmu memang penting. yang penting pensyarah ikhlas mengajar. inshaALLAH dapat pensyarah best2. hhehehe

      Delete
  7. Betul tu.. Pensyarah yg suka buat lawak mmg jd frveret

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol kan. semua suka pensyarah yang suka buat lawak. :D

      Delete
  8. yg pnting.. jgn la baca slide masa ngajar.. tak pon copy paste journal utk jd bahan mngajar... kesian kat student...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. penerangan yang penting. hhee :D

      Delete
  9. Pensyarah aku dulu best gila sebab dia ajar sampai faham pastu siap buat extra class utk student yg tak paham-paham. Hehe

    ReplyDelete
  10. Thanks sebab share tips ni. Boleh saya guna kan jntuk menjadi pensyarah hebat. Hehe

    ReplyDelete
  11. akak suka pensyarah yang tegas tapi kelakar. seriusss. and implement study group. best kott

    ReplyDelete
  12. Setuju sangat. Kalau pensyarah tu punya personaliti best, lepas tu cara penyampaian pun seronok, memang semangat sangat nak pergi kelas.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!