Monday, 2 February 2015

roti gardenia tiada di sarawak

Assalamualaikum
ada la jugak beberapa hari lepas aku post kat instagram. konon mengeluh sebab roti gardenia tiada dijual di sarawak. sooddehhhh kan. sebab tu setiap kali ada family yang pergi kat semenanjung sana rasanya memang wajib memborong roti gardenia melambak2. hahaha. kat sarawak memang susah sangat nak jumpa roti gardenia. terpaksa kirim kat orang yang pergi semenanjung sana. kalau kat sini ada roti gardenia, hari2 la aku makan roti gardenia tu. hahahhaa. sebab sedap dan ada macam2 perisa kan. best la. 

aku taktau la sebab kenapa roti gardenia tiada di sarawak. mungkinkah sebab kos penghantaran ke sarawak mahal dan buat roti akan naik harga. atau sebab roti2 disarawak takmaukan persaingan? aku memang serius taktau. setakat google dan baca pendapat orang. so aku tak berani la buat spekulasi sendiri. hanya pengusaha roti gardenia la yang tau kan. wahahaha. :D

cian T^T, nie makcik bagi. merasa jugak roti gardenia pertama untuk tahun nie. HAHAHA, 

sesiapa baek hati. tolong borong roti gardenia banyak2 dan letak dalam kotak pastu pos ke sarawak. wakakaka. hehee. kalau la dapat pos kan. hahaha. syukur la dengan apa yang ada kan, :)

sekian,
ilal liqa'

38 comments:

  1. org sarawak duhal ktk tok! hahahaa. sama la kitaaa. mun pegi kl nang sik sah mun sik beli benda tok xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ktk org sarawak juak kan. .hehehe. kan, nang mesti beli roti tk. . :D

      Delete
  2. org sarawak duhal ktk tok! hahahaa. sama la kitaaa. mun pegi kl nang sik sah mun sik beli benda tok xD

    ReplyDelete
  3. alaa kesiannya tak dapat makan roti gardenia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat makan. tapi takselalu. .heheh :D

      Delete
    2. Takpe nanti ada la kedai yg buka ada roti gardenia je hehe

      Delete
  4. Replies
    1. sebab gardenia sedap dan macam2 perisa. kalau kat tempat sy banyak roti biasa je. .kalau yg berbagai perisa pun kekadang taktau halal ke tak sbb mostly handmade. . :)

      Delete
  5. Roti gardenia jugalah yang paling sedap jika nak dibandingkan dengan roti lain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? hehe. terasa kelembutannya. cewah. :D

      Delete
  6. Ish, baru harini tahu, yang roti nie takde kat sana. Hmm. Kenapa yer?

    ReplyDelete
  7. jgn risau, tapi sayang sikit roti ni cepat expired which is good but still T_T
    cant post it to u haih. dtg lah sini wak :D hihihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe la cepat expired. makan la cepat2. hahhaa. tapi sedap kan. nanti la pergi sana borong banyak2. .haha :D

      Delete
  8. company gardenia tok org sabah. syg produk tok x diluaskan kat swak. mun kat semenanjung nun melobo jak. jenama gardenia tok ada molah aek tinnya sendiri. 1st time juak kamek nangga aek tin jenama gardenia. masa kmk study kat ums dolok. kmk pun suka juak roti gardenia tok. best oo mun ada dijual kt swak juak. asal balit ke kuching dri kl, nang seplastik besar kmk org beli roti gardenia tok kat airport klia2. murah juak bah. sebungkus 80sen. ingat tek mun kat airport, barang mahal2. paduhal kat airport baru ya barang nang murah2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. duhal. ylh tek nang sayang la xda rah sarawak. ada juak kmk nenga ada aek. hehe. mun ada rah sarawak nang bagus na sebab nya murah. .kmkorg family pun mun ada nak gi semenanjung mesti pesan awal2 beli roti tok. .:)

      Delete
  9. sama2 la kita sabar eh :D sini of course takde gardenia. hehe sy suka sangat butterscotch tuuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kan. sabar ea. hehehe. nanti balik malaysia boleh makan lagi. wahaha :D

      Delete
  10. a'aa btol la.. kakak ipar akk yg duk srwak pon ckp roti gardenia xde kat srwk..
    die blk smnjung mkn roti gardenia smpai puas.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. .memang xde. so nak rasa roti gardenia mesti gi semenanjung sana. hahaha

      Delete
  11. yeke? baru tau yg roti gardenia ni tkde jual kt sarawak :O kenapalah macamtu pulak.. kesian kat org yg suka roti ni. saya pun selalu gak beli perisa coklat. hehe

    ReplyDelete
  12. kita pun masa memula pergi sarawak pelik jugak sebab tak jumpa roti gardenia. heheh

    ReplyDelete
  13. Saya suka Butterscotch dengan coklat memang Besttt..

    ReplyDelete
  14. singgah sini .. jom GA niii .. hadiah berharga RM500 !

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/02/giveaway-by-ekinrazalli-worth-rm500-to.html

    ReplyDelete
  15. Kat Miri tok ada jak roti gardenia tok di jual. Tapi harga mahal sikit lah ;D

    ReplyDelete
  16. pernah juga dengar.. tapi kat sana tak ada roti camni ke??

    ReplyDelete
  17. sabah pun takde. dulu dok sabah jap, merata cari haha rupanya takde. tapi air jenama gardenia ada kan? hahaha pelik kot

    ReplyDelete
  18. Akak pun suka roti gardenia juga. Nasib baik masa balik hari tu dapat makan. Kalau tak, mahu menangis kempunan.

    ReplyDelete
  19. kesiannya awok ya dik..hehehe.. roti sarawak? macam mana tu..brand lain ka? apa ja ada sana?

    ReplyDelete
  20. haah ada terbaca kat blogger lain jugak psl roti gardenia ni xde kat sabah sarawak.

    ReplyDelete
  21. kesiannyaaa...ehh meh la lawat blog ni pula :)

    ReplyDelete
  22. Ya mena.. sugarbun ada hahaha..

    ReplyDelete
  23. roti ni dulu 50 sen . sekarang 70 - 80 sen dah . aduiii

    ReplyDelete
  24. Gardenia tak ada kat Sarawak maybe sebab tiada kilangnya di sana. So, pasaran kat sana maybe bergantung kepada stok dari semenanjung, tahu tahulah roti, kalau hantar lambat, sure tak boleh makan lagi dah.

    ReplyDelete
  25. setakat ni, mmg suka roti gardenia. boleh kata almost everday akan makan sebijik roti gardenia. paling jadi peberet, roti ikan bilis harga singgit.

    btw, x pnah tau kat sana xde roti gardenia. baru tau.

    ReplyDelete
  26. roti gardenia tak ada di sarawak sebab dasar/polisi kerajaan negeri.Sarawak ada kilang tepung sendiri jadi demi menjaga kepentingan syarikat sarawak yang mengeluarkan tepung gandum sendiri roti gardenia tak boleh masuk ke negeri ini untuk bina kilang dan seterusnya jual roti gardenia.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!