Saturday, 7 February 2015

application for editing video on smartphone

Assalamualaikum
applikasi untuk mengedit video untuk smartphone. hahaha. kemain tajuk. biar la tunggang langgang asal korang faham kan. aku jenis suka mencuba mendownload dan menginstall segala jenis application yang aku menarik. sebab aku pengguna android memang banyak la benda free kat google store kan. wahaha. so kali nie aku nak share la video editing untuk korang yang guna smartphone tu. app nie best untuk edit moment2 pendek. hehehe



1. MeiPai
aku memang suka edit video guna MeiPai, sebab output dia serius cantik sangat. dengan lagu dan filter dia memang nampak macam iklan. hehehe. kalau nak buat something untuk diingat harus guna MeiPai nie sebab serious cantik sangat. tapi kelemahan dia ialah dari segi bahasa. bahasa dia cina. tulisan pun cina. jadi pepandai la korang tekan2 mana2. macam aku. hehe. tu je kelemahan paling ketara, bahasa. aku memang takfaham satu benda pun. tapi boleh la cuba2 kan. hehe

dan ini contoh2 video lepas guna meipai




serius cantekkk. :D




2. VivaVideo
salah satu yang aku suka guna. sebab senang guna. pun ada macam2 filter yang cantik. video boleh di cut dan di adjust atau trim. hehe. satu je aku takberapa suka, kalau video takberapa terang. kalau slide show gambar memang cantik la. bagus app nie. senang nak guna dan dapat gabung2kan video. memang best la. hehehe. 

nie contoh vivavideo (tengok kat link nie)


so korang suka guna app mana untuk edit video?
aku selalu guna vivavideo je sebab meipai tak sesuai untuk smartphone aku. T^T

sekian saja.
ilal liqa'

11 comments:

  1. tak pernah edit video dekat smartphone. hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jugak kalau edit kat smartphone. :)

      Delete
  2. Viva video tu macam mana pula nak guna, bagilah tutorial sekali, kita lembab sikit..hahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpandai la nak bg tuto. rujuk youtube plis. wakaka :D

      Delete
  3. meipa tu mmng slalu sgt nampak kawan2 edit video masuk ig. mmng lawa dia punya video tu. nak install tpi phone ni dh penuh T^T

    ReplyDelete
  4. Kalau bab ni memang out dah.. Tak tau apa. Hp tak canggih mana. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe la. kalau dah ada phone canggih nanti blh guna. . :)

      Delete
  5. Tahu Meipai je. Kalau ada iPhone rasanya Meipai dia ada English. Tapi, kalaau pakai Android, Meipai dia Mandarin je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaahhh. rupanya. baru tau lak. thanks for info. . :)

      Delete
  6. oh, tak sangka ada yag boleh edit video gak kat smartphone. menarik juga. nanti nak try!!!! thanks share :D

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!