Friday, 16 January 2015

Tutorial : Sidebar Title Background Colour

Assalamualaikum
setelah lama tak buat tutorial dekat blog nie. aku kembali dengan tutorial blog semua. hahhaa. mood rajin nak buat tutorial lak. kalau sesapa nak request tutorial boleh je bagitau ye. inshaALLAH aku akan bantu.

kali nie nak share tutorial macam mana buat sidebar title macam aku punya. hehe. best pulak main coding blog nie. kakaka. kekadang pandai je sendiri adjust. kakaka. sebelum buat apa2, selamatkan dulu yang penting. hehe. tutorial nie aku cuba sendiri kat blog, guna simple template. taktau la kalau template lain menjadi kan. boleh cuba dan share pendapat ye.


simle dan menarik kan? hehe 

1. Pergi ke dashboard > template > edit template (bukak fold)

2. CTRL+F dan cari h2 {

3. Korang akan jumpa coding macam dalam gambar nie

(atau coding bawah nie)
h2 {
text-align:center;
  margin: 0 0 1em 0;
  font: $(widget.title.font);
  color: $(widget.title.text.color);

4. Dekat BAWAH coding di step 3, korang COPY dan PASTE code nie :

 text-transform: uppercase;
line-height:2.5em;
background: #2E2E2E;


BOLEH TUKAR
merah : boleh tukar jadi lowercase untuk huruf kecik semua, uppercase nie supaya huruf besar semua.
biru : tahap ketebalan korang punya background tu.
background : colour code background apa yang korang nak. boleh tengok code colour SINI.

DAH? preview dulu tau.
JADI? baru SAVE :)

p/s : text align dalam code asal tu yang telah dipinkkan HAHAHA kat step 3 tu, korang boleh ubah jadi left atau right (kiri kanan la,) pastu nak lagi cantik dan kemas, pandai2 la tukar margin tu. hehe :D

macam terbalik la title post aku, sepatutnya colour background. eh whatever la. WAHAHAHA

harap bermanfaat.
ilal liqa'


10 comments:

  1. nice tuto.
    ala buat la tuto cmne buat fresh entry gerak2 tu. hee

    ReplyDelete
  2. wahh bes ni nti buleh try buat hehe

    ReplyDelete
  3. nnt boleh try la kalau on kt laptop

    ReplyDelete
  4. hehe blog kite mmg mcm BV punye sidebar.

    cume kite punye #000000

    ReplyDelete
  5. Hey BV. Kite try tuto ni. bosan. nak edit blog. ehehehe

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!