Sunday, 4 January 2015

tips pemilihan laptop dan komputer riba



Assalamualaikum
hari ini aku mahu kongsikan beberapa tips pemilihan laptop dan komputer riba yang sesuai dengan pekerjaan atau keperluan kita. banyak antara kita yang suka hati sahaja dalam memilih laptop atau komputer riba, kononnya laptop itu cantik dan bergaya terus la beli tanpa mengambil kira tentang spesifikasi laptop tersebut sesuai ke tidak dengan apa yang kita nak. rasa formal pula ayat aku kan. HAHAHAHA~
 
nie pendapat aku sebagai amatur la. bukan pro pun. kalau salah tegur. 

KENAPA PERLUKAN LAPTOP?
pertama sekali dalam membeli laptop, kita mestilah tahu serba sedikit kenapa kita perlukan laptop tersebut? contohnya macam korang guna laptop semata mata hanya untuk lakukan kerja ringan macam menaip, mencetak, menonton movies dan setakat yang biasa2 je tu. beli je laptop yang biasa2. banyak yang biasa harga bawah dari RM1k sekarang. 

manakala, kalau berkaitan dengan jenis kerja yang memerlukan korang menginstall software yang berat2 macam autocad, photoshop dan software atau perisian yang berat2 la, korang pilih lah laptop yang processornya berkuasa tinggi dan mampu menampung software2 nie macam Intel Core i5 atau Intel Core i7. kalau taknak guna Intel, AMD pun ada. cuma kalau pasal AMD aku tak beberapa tau la. muahaha. yang aku tau dulu2 la, AMD cepat panas dan terbakar. tapi sekarang tak lagi aku rasa. semua dah maju. banyak dah laptop guna AMD. nak grafik cantik? sekarang banyak je laptop ada kad grafik yang super. kebanyakan laptop canggih sekarang ada NVIDIA, tu la satu contohnya.
kalau gamers lak, laptop gamers la paling canggih antara segala laptop. muahahaha. dah lah cantik, canggih lak. mostly aku tengok laptop gamers nie tebal2 sebab kipas dia besar taknak panas cepat la kalau tengah main game online kan. dulu aku pernah tertarik dengan laptop gamers, AlienWare. hahaha. mahal oi. dulu aku tertarik sebab design dia lawa. wakakaka.

laptop orang kaya? MacBook. pergghhh, yang kecik 10 inchi tu je dah RM2k lebih2. belum pernah guna Apple's gadget. so aku memang taktau apa2 pun la tentang mereka2 ini. hehe. pernah la ambil tau sikit, gigit jari je la tengok menatang2 apple nie. kata orang la, apple nie best sebab jarang hang dan smooth je. tengok harga la kan. so apa pendapat pengguna APPLE? tak semestinya orang kaya guna laptop apple. hehe. kalau korang nak boleh je beli, kumpul la duit sendiri.

comelkan buat macam nie. dulu laptop aku penuh dengan sticker timbul2. hahaha XD

nanti aku cerita tentang laptop pilihan aku di next entry, penuh sangat kalau nak cerita kat satu entry nie. hahahaha XD

sekian,
ilal liqa'

34 comments:

  1. Thanks for the tips. Saya suka design macbook tapi tak mampu beli.
    Plus, laptop sekarang ni cukup dan okay je dengan keperluan. Mungkin lepas kerja kot boleh berangan nak Macbook. Hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. u wlcome. design macbook memang cantik. ikut keperluan dan kepuasan diri jugak. . :D

      Delete
    2. Mcbook mmg power. tp poket lak x berapa nk power hehe

      Delete
    3. Anis teringinnnnn macbook tau hehe ! Btw nice tips bv ! Mentang mentanf ada laptop baru ehhhh hehe

      Delete
  2. bagus tips. kebetulan kita nak cari laptop :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. cari laptop baek2 ea. :D hehe

      Delete
  3. Baguih la tips ni, berguna kat saya sebab saya tengah mencari laptop hehehe.

    comel la sticker tu tapi saya cepat rimas dengan benda macam tu T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. cari la laptop yang sesuai untuk diri kita sendiri kan. hehee :D
      stickers tu memang comel, BV sendiri suka, tapi kekadang rimas jugak nak bukak. hhahahaa XD

      Delete
  4. akak stick dengan acer sebab senang nk cari bahan ganti incase rosak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kak. haha. stick to acer je la. :D

      Delete
    2. jyeahh~ sama la kitew. ana pon skrg setia lg dgn Acer hehe

      Delete
  5. macbook ok tp susah la sbb semua software dia bukn freeware :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu, maybe ada software biasa yang tak compatible dengan macbook, susah jugak. :D

      Delete
  6. tak tau menahu pasal jenis laptop Ni haha. parents belikan so pakai je apa yg Ada. hee comellah letak sticker cmtu :D Tk terfikir lngsung nk buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu BV pun memang taktahu menahu tentang laptop nie. cuma bila nak beli laptop sendiri je dah ambik berat sikit dengan spec dia. :D

      Delete
  7. laptop alien ware mmg lawa *.* harga pun lawa *.* hehe

    ReplyDelete
  8. Kat rumah ni ada laptop macbook. Abang dan ayah pakai tapi saya tak tahu pakai! Huhu. Lebih selesa pakai laptop biasa sahaja. Ini pon syukur sebab dah ada intel core i5 tu dan nvdia! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang susah ke pakai macbook? hehe. BV taktau, memang syukur sangat kan ada laptop biarpun biasa2. :)

      Delete
  9. nice tips. hihhi.. boleh diamalkan bila nak beli laptop nnti.. hiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. heheh. nak beli laptop ke? :D

      Delete
  10. apple gadgets more to brand je sebenarnya. walaupun tau.. tetap nak jugak haha >_<

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. memang nak jugak. hahha. XD

      Delete
    2. haah betoi3. more to branding je. tp mmg power gak la sbnrnye hehe

      Delete
  11. nice sharing kak... ina ni pakai laptop biasa je.. asal boleh bukak blog, bukak internet, kira okay lah.. tapi jeles jugak orang pakai jenama apple ni.. nampak mewah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laptop biasa takpe la ina, memang kira bagus sangat dah kalau dapat bukak blog dan internet. :) jangan la jeles. kakakaka :D

      Delete
  12. Teringin nk ada laptop sndiri.. Tpi syarat dlm rumah sye ni lepas dh masuk U baru boleh ade laptop sndiri, hehe. Duduk rumah ni kena share PC ngn adik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kalau masuk u perlu sangat la laptop sendiri, :D takpe la, sharing is caring dulu dengan adik2. :D

      Delete
  13. hari time beli lappy acer, BBL main beli je.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. main beli je ye? hahahha. terbaek. . :D

      Delete
  14. qila pon!!! Sep sep hehehehe i love my laptop tapi tulah lagi syg kalau wifi sentiasa ada ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sayang gila kalau ada internet kan. :D hahaha. :3

      Delete
  15. Teringin juga nak beli MacBook tapi belum cukup mampu. Pakai sahaja laptop lama ni :)

    ReplyDelete
  16. ehemmm.... cepat sambung entrie ni.. awak beli laptop apa dik...? hehehehehee...
    nak tahu juga sebab akak pun tgh berkira-kira nak beli laptop baru... ngehh ngeehhh.. bagi idea.. bagi idea.. HP ok tak...? :)

    *salam kenal.. first time singgah sini, terus suka...*

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!