Wednesday, 14 January 2015

membesar dengan drama dan movie hongkong


Assalamualaikum
sebelum aku terjebak dengan korea2 dan movie barat semua. hahaha. aku membesar dengan menonton drama dan movie dari hongkong. seriusly, masa kecik2 dulu aku memang minat gila2 dengan movie2 hongkong nie. semua sebab pengaruh bapak aku. hahhaa. bapak punya pengaruh kau. apatah lagi filem kungfu. memang bapak aku minat la. sampai anak perempuan dia yang nie pun terjebak. hebat. kekeke. yang lain macam adik2 aku? minat hindustan cintan cintun jiwang. eh. aku minat aksi, wakaka. sekarang berubah lak aku kan. minat drama korea jiwang lak. HAHAHHAHA

hongkong kan guna bahasa kantonis. sebab dari dulu aku suka tengok drama dan movie dia, aku agak faham la basic conversation diorang. basic je la. takdapat yang dalam2 punya. aku pun lebih banyak kenal pelakon hongkong dari pelakon negara lain. hahhahahhaa. betapa minatnya aku dengan drama n movie hongkong dulu2.

pelakon yang aku suka ialah edison chen, jackie chan, jet li, ekin cheng, andy lau, daniel wu, raymond lam, aaron kwok, stephen chow, chow yun fatt, donnie yen, dicky cheung, jaycee chan, cecilia cheung, gillian chung, tony leung, . . . . . eh banyak la. HAHAHA. bruce lee? filem dia banyak kat luar negara. okay gak. hahhaa.

umum mengetahui bahawa jet li dan jackie chan dan donnie yen memang banyak dalam filem kungfu2. haha. memang minat la. tabek spring ngan dorang semua, jet li memang legend gila kot. semua cerita dia aku minat. hahaha. dia jadi wong fei hong. wow. jackie chan lebih kepada moden. jet li lebih kepada sejarah. pastu lak donnie yen campur2. antara watak lakonan donnie yen yang aku minat ialah ip man. terbaekk. memang aku minat semua la. sebab dorang buat aksi sendiri dan takberapa guna stuntman sangat. BEST!

kalau part hensem lak aku suka edison chen. HAHHAHA. sebab hensem dan hensem dan hensem. dari kecik kot tengok dia dalam tv. hensem gila. gila hensem. dahlah. melebih lak. paling aku ingat dia paling hensem dalam cerita TWIN EFFECT. masa tu edison chen jadi vampire. wowowowow. kalah edward cullens sebab nie la vampire paling hensem masa tu. wakaka. :D

anthony wong n edison chen dalam twin effect. minum darah konon. muahaha. 

vampire paling hensem ketika itu. HAHAHAH. 

lama sangat dah tak tengok edison chen belakon. sekarang dah tua sikit. hehe. :D

eh. dahlah. sebenarnya aku nak cerita tentang bahasa kantonis. hahaha. aku lebih suka bahasa kantonis dari mandarin. tapi kebanyakan chinese di malaysia guna mandarin. tapi ada jugak guna kantonis kan. aku suka kantonis sebab nak pronounce ayat dia senang. tak macam mandarin, lain sikit. dan aku target nak belajar sendiri bahasa2 nie. sebab aku minat bahasa. wakaka. :D

sekian, ilal liqa'



23 comments:

  1. Akak pun sama tapi akak more to drama la. Selalu mesti tercongok depan TV kalau ada drama Hong Kong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je kita kak. hehe. BV layan dua2. :D

      Delete
    2. dedulu ana suka layan cite2 cina gak. edison cheng hensem rawrr~ haha

      Delete
  2. kita kan tak pernah tengok movie hong kong. hikss :D

    ReplyDelete
  3. Ah saya pun membesar tengok drama movie hongkong haha. bila darjah 6 tengok cerita jiwang taiwan, form 1, tengok drama korea. lani, semua saya tak suka hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. membesar tengok drama movie hongkong gak la nie kan? hehe. kenapa taksuka dah sekarang? :D

      Delete
  4. nice! sy ada kawan boleh faham bila kawan Chinese sekelas bersembang sesama diorang. hehe, semuanya dia belajar dari filem/drama katanya :)

    ReplyDelete
  5. uwarghhh.. samalah kita XD Misaki dulu sampai sekrang still layan Hong Kong punya cerita.. movie and drama :D suka gila loghat kantonis ahaha..

    kiranya sebelum zaman Dae Jang Geum-korean drama start dekat Malaysia (2004) and start minat Korean drama, Misaki suka bebenor dengan Hong Kong, Thailand, Taiwan, Japan-mostly start dengan anime pastu terjebak lepas tengok cerita 1 Litre of Tears, Chinese, Philippines, Mexico (dah kurang minat kecuali yg dulu2)..

    memang layan cerita drama diorang XD movie nih Misaki kurang sikit except utk movie Hong Kong yg tuh layan ahaha..

    skang nih start layan cerita England, America, German dgn Netherlands pulak ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yey, sama. BV minat hongkong movie sebab banyak action. hahhaa.

      kalau part kdrama lak BV baru start tengok betol2 tahun 2012. sebab ada laptop. tahun2 sebelumnya memang susah nak catchup kdrama kat tv. hahaha. BV pun suka cerita philipines sebab kekadang best la utk certain, mexico? rosalinda ke? hahaha. kalau japan lak memang anime la. sejak kecik jugak tengok anime, 1st anime, dragonball. wahaha. epic~

      england n america BV layan jugak. :D suka tengok drama dorang. kalau ada unsur penyiasatan tu lagi best! :D

      Delete
  6. Eh qila pun dedulu bila petang omg i stil remember best sangat qila suka cerita lama diorang haahahaha mcm lawak pun ada sbb baju tradisional diorang bagai kan hihi

    Eeh jgn curi Edison Chen kita!!!!! Hahaahahh. Andy Lau pun encem sangat tapi alahai lupa dh follow up. Tua dh pakwe qila semua hiks. Ish saje eh bv menyingkap kenangan dulu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?? memang best. suka yang part lawak2. sampai sekarang pun BV suka. kekkee.

      Edison Chen kita punya tau. hahhaha. Andy Lau macho. hehee. banyaknya pakwe qilaaa. wakakka XD. menyingkap kenangan manis memang la best. :D

      Delete
  7. sama la kita..terjebak dalam dunia cina sbb pengaruh abah la..! hahaha.. tp korea jarang,kalau best tgk la..tp sangat jarang..cina okay.. hokkien/taiwan xberapa sbb banyak drama diaorang ada mcm unsur 18sx yg tak teruk tp masih ada unsur tu...
    banyak movie lama hongkong kelakar2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengaruh2. hehehe. hongkong okay kan. jarang jugak tgk hokkien taiwan punya movies n drama. :D kalau part movie hongkong best tu memang terbaek la. kalau part lawak nie BV minat stephen chow. hahahha XD

      Delete
  8. oh God~ Edison Chen! The Twins Effect!! Come on!! It's like sooooo freakin' cute! mana nak cari coffin yg ada speaker???
    You're not the only one, sista! I grew up with Hong Kong movies and dramas, Japanese drama, anime and or course, Looney Toones. I hardly watch malay movies or dramas when I was small and maybe that's the reason why I always go for foreign entertainment.
    I'm more on second gen K-Pop boybands and I don't know whether it's a good or bad thing, I stopped following K-Pop in 2009 and only until EXO's Growl I started on K-Pop again.
    anyway, I was really sad actually when it comes to Edison sex scandal. Well, with his looks I bet he has a lot of girls around him but I didn't expect for him to go down that way.
    I really love his movie Sniper by the way. really awesome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. me tooooo. hardly watch malay movies and dramas. kakakaka. most of the story easy to know what happen next. BV takminat kpop sangat, tapi kalau part kdrama, i love it. hahhaa. memang banyak cerita tentang Edison's scandal nie. paling BV ingat la masa he was been gossiped with 16yrs old singaporean model about a couples years ago la. BROKEN HEART </3 hahhaa. im oso love sniper eh. he looks so awesome n cool. kakakkaa :D excited lak.

      Delete
  9. sama laaaa! dulu suka gilaaaaa tgk movie2 hongkong! jet li paling hensem la masa tu. hahaha. sekarang dah tak bnyk dh cerita yang famous2 >_<

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best kalau filem hongkong2 dulu2. sekarang kurang dah BV tengok. tapi masih ada jugak yang still best. :D

      Delete
  10. amboiii. nama edison dlu dia sebut. hehehe.. tgk berulang pun tak kisah. part vampire tu, sedih jugak bakal abf ipar dia mati T____T deep betul cerita2 ni. byk memori waktu kecik

    ReplyDelete
  11. kurang . biasa tengok drama melayu je , pon best jugak . hehee

    ReplyDelete
  12. i like cita cina sana jugak... skrg ni ada mlm kn..byk yg ulang dh

    ReplyDelete
  13. Kenal andy lau n jackie chan jee, haha
    Same lee, ayah aku pun gitu jugak. Suke nauu tengok cite kungfu2 ni. Setiap isnin pukul 10, dah bboleh hafal, mmg takde channel lain. TV3 jele

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!