Wednesday, 31 December 2014

review kehidupan 2014

Assalamualaikum
lets started all those throwbacks, muahahaha. meh flashback semua kenangan yang terjadi pada tahun 2014. yey, alhamdulillah, aku banyak dapat pengalaman pada tahun 2014. setiap tahun la aku dapat pengalaman. hahahaha XD

kerja sementara tunggu masuk semester 3, aku jadi cashier dengan para sepupu, memang a huge experience la, sebab jumpa macam2 jenis orang dan macam2 ragam. ada pelbagai kenangan pahit dan manis la sepanjang jadi cashier nie. kena marah ada kena bagi hadiah pun ada. banyak jugak jumpa kawan baru. nasib takdak pergaduhan bertarik tudung. hehehe

tahun 2014 nie aku kat semester 3 sesi june 2014, semester yang agak memeningkan kepala bagi aku sebab serious aku tension sebab banyak assignment. T^T. tapi alhamdulillah, kuat jugak semangat aku kan. wakakaka. dan aku berjaya jugak tamatkan semester 3, result ada jatuh sikit. but still under control la konon. *flip2 tudung sambil tiup2 muncung dia*

dan tahun 2014 nie aku start praktikal, part mencari tempat praktikal tu paling sengsara, nak menangis jugak la rasa sebab takut takdak tempat praktikal dan extend semester. alhamdulillah aku dapat jugak tempat praktikal, dugaan jugak bila sorang je kat tempat praktikal. dah biasa keseorangan kononnya. muehehehe. selalu berjalan seorang siap main kibar2 skirt lagi tak kesah dah skirt menyapu lantai dan jalan raya. hikhiks~

tahun 2014 jugak laptop aku hancur, dan beli laptop baru jugak baru2 nie. alhamdulillah. memang banyak hikmahnya. :) lompat2 tinggi2 la dapat laptop baru. tercapai wishlist aku nak dapat laptop putih satu.

seriously it quite a tough year for me. :)
syukur aku masih bernafas dan menghirup udara segar pada tahun 2014. alhamdulillah. kalau ada apa2 salah aku pada tahun 2014, mohon maaf ya. walaupun hari nie bukan hari raya. :3 tak semestinya hari raya baru kita mintak maaf kan.

azam tahun baru?
emm, lemme think. kakaka.
awal tahun je aku ingat azam, dahtu akhir tahun lupa. nampak tak betapa tak berazamnya aku. hahaha. CHANGE BV CHANGE! so I WANNA BE BETTER PERSON. lebih baek, lebih husnuzon, lebih rendah diri, lebih positif, lebih confident, lebih berjimat dan macam2 la.


aku masih 19 tahun tahun 2014. so pada tahun 2015, bulan mac, 3 haribulan nanti aku dah masuk 20 tahun. weee. :3.

inshaALLAH kalau panjang umur. :)

sekian,
ilal liqa'



Monday, 29 December 2014

jangan cari kesalahan orang lain

Assalamualaikum.
jangan cari kesalahan orang lain. :) 

ilal liqa'

Sunday, 28 December 2014

menghilang??

Assalamualaikum
nie post pendek je. hehee. lama menghilang kan? siapa rindu? uhuk2. hilang sementara sebab line wifi jiran berjasa kat sebelah takdak. biasalah hidup menumpang line memang macam nie. hahahaha XD. berjasa sangat dah tu.

alhamdulillah, aku dah dapat laptop idaman super nipis tu. acer putih mulus. :3 alhamdulillah sangat2. kalau ada masa nanti la aku cerita tentang kelebihan dia. dan nanti aku balas komen2 korang semua dan nanti aku blogwalking ya. kehkeh :D

taklupa jugak meh la sama2 berdoa untuk masa banjir di pantai timur. walaupun jauh dari sarawak tanah airku, kami tetap bersedih sebagai warganegara malaysia jugak. penuh timeline wechat dan facebook mendoakan mangsa banjir. harap masjid pun penuh la jugak.

dan berita tentang airasia. semoga selamat dan jangan sebarkan berita yang takpasti tu please. hmm, semoga tabah hati family penumpang. harap semua selamat.

what would u do? :)

sekian. 
ilal liqa'


Thursday, 25 December 2014

shopping di instagram

Assalamualaikum
baru2 nie aku ada shopping online. gila la. apasal baju murah2 nie. hahaha. macam banyak je aku shopping. tapi takbanyak pun. baju dan kasut je. aku rasa tu keperluan. sangat la perlu. muahaha. kalau orang tanya tak rasa membazir ke beli banyak pakaian? aku tak rasa membazir pun sebab pakaian mesti la kita pakai kan. hahaha. ingat lagi pesan mak aku, kalau ada duit, barang yang kita beli mesti la "nampak", kira macam nampak la apa jadi dengan duit tu. macam beli pakaian, keperluan. jangan taknampak macam beli banyak makanan.

hahhaha. aku dulu kalau ada duit je mesti beli makanan je. nak makan sedap2 je. hehe. sekarang dah faham sikit dengan apa yang mak aku sampaikan. so banyak la barang yang 'nampak' dengan duit sendiri. :) so banyak la barang aku beli dengan duit sendiri. yey. :D

sekarang nie dah beberapa kali jugak la aku beli barang di insta, mostly baju la. dan masa sekarang masih menanti baju yang aku beli dan kasut. dua2 keperluan la. sebab baju untuk gi kelas dan kasut perlu ganti sebab lama sangat dah kasut aku tu. nak masuk 4tahun dah mungkin. hahaha XD

so this how my shoes look now. it been many years since we together. hahah XD

aku beli kasut kat insta. preorder. tunggu lama lagi. tapi takpa, sebab aku penyabar aku try la sabar banyak2 tunggu tu. lagipun warna faveret tu. susah nak dapat. hehehe :) alhamdulillah, pemilik ig nie layan aku dengan baek, even aku banyak tanya pasal saiz apa semua. 

baju lak untuk formal boleh, casual pun boleh. ig yang jual baju tu macam kurang mesra dengan customer pulak. hubungan hanya melalui whatsapp. dan dibawah nie conversation aku dengan ig tu, lebih kurang la. aku jenis takbanyak songeh kot. lepas survey beberapa hari atau minggu memang aku dah ready nak beli. 

hmm, first time aku dapat layanan macam nie. hahaha. hudnuszon, maybe dia penat layan customer banyak. sebab ig nie femes gak sebab baju dia. tempat lain yang aku beli sebelum nie semua ramah2 belaka. siap bagi smiley kiss2 lagi. hahaha. takpe la. maybe dia memang penat dan takdak mood. sokay. apa2 tunggu je barang tu. hopefully sampai dengan selamat la. hhehee :D

mintak maaf kalau ada salah apa2 ye. 
memang susah gak meniaga nie kan. :)
sekian, ilal liqa'


Wednesday, 24 December 2014

rezeki giveaway yeyeahh :D

Assalamualaikum
alhamdulillah. murah rezeki bulan disember nie. hehehe. haritu ada menang ole2 dari phuket yang ditaja oleh bro ajim KerusiBurok. so hadiahnya dah dapat ye. hehe. keychain comel. dahla elephant merah lak tu. macam tau2 je aku suka merah. tengok blog dah tau kan. hehehe. terima kasih ye http://kerusiburok.blogspot.com/

atoto. comelnya. KerusiBurok ada jugak bagi kad macam bookmark. thanks ya. tapi sebab poslaju tu extreme sangat, habis ronyok2 penyek2 sampul surat dia. nasib keychain selamat tak penyek sama. hehehe. bookmark pun selamat cuma renyuk la sikit. but still hensem. hahaha :D


selain tu, terima kasih diucapkan kepada kak scha yang bagi reload rm10 sebab menang cipta dialog kat blog kak scha. nak baca? HERE!  hehehhe. thanks sangat. idea datang waktu malam. hehee. kak scha mesej bagi no reload tu, tapi rasanya dah balas cakap thanks apa semua. tapi rupanya sending failed. heheh. baru perasan, dah reload lupa lak nak mesej lagi. sorry kak scha. thanks sangat tau. dengan reload tu dapat gak kita online2. :D

terima kasih jugak kepada kak farah sebab tersenarai dalam winner yang dapat hadiah from canada. weeeee~ happy sangat. senarai pemenang ada kat HERE. kak farah berbaek hati sangat sebab ada extra pemenang terpilih. wah. tahniah semua. thanks jugak to kak hanis sebab inform kita menang. hehehe. dua2 blogger malaysia yang stay luar negara. best la korang kan. hehehe :3

dan kak mia. ephyra skin bar dah sampai dah dulu2. hahaha. baru nak update nie hah. thanks to kak mia n pihak ephyra ye. nanti kita buat review. masih dalam proses penggunaan. bau dia wangi sangat. dahtu warna biruuuuuu. cantekkk. eh, nantilah kita review. excited lak. muahhhaahaha XD

lagi2.
terima kasih bagi yang sudi sponsor untuk giveaway akan datang. dalam 16 buku dah terkumpul. tak termasuk hadiah lain2. hehehe. hopefully syarat simple2 je ye. hehehe.

semoga dimurahkan rezeki semuanya. :)
p/s : banyaknya word thanks. ganti semua dengan terima kasih. :3
sekian,
ilal liqa'

Tuesday, 23 December 2014

Giveaway untuk Bloggers


Assalamualaikum
nak join giveaway yang sangat simple nie. dah la hadiah gempak beb gempak. muahahah. kalau boleh dapat satu hadiah pun happy dah. hehehhee XD jom join dengan klik banner untuk pergi ke blog penganjurnya. 

A) Blog Anamizu
C) Blog Dr Shikin 
D) Blog Safirul Amar 

sekian. ilal liqa' 

randomness #1


keletak keletuk bunyi papan kekunci komputer riba itu ditekan jemarinya yang comel. hasrat ingin menaip entri diblog tidak dapat disangkal lagi. kerana ingin menjadi seorang blogger berjaya, dengan gigih dia menaip dan mengeluarkan entri beberapa entri dalam masa sehari. entri yang mampu memberi inspirasi kepada pembacanya.

bukan mudah nak jadi blogger berjaya seperti papa blogger malaysia Ben Ashaari. beberapa perkara perlu dititikberatkan dalam usaha ingin menjadi blogger berjaya. ianya bukan hanya ayat dihujung jari ketika menaip. tetapi ia merupakan usaha dari titik peluh ketika bersengkang mata menahan panahan cahaya dari laptop. kekadang bisa bingung seketika otak dalam kepala bila tiada setitik idea pun menitis dalam minda untuk menaip entri. ingat senang nak jadi blogger berjaya? tak senang. tak mudah. tak ringan.

bak kata orang yang lebih makan garam kononnya, usaha tangga kejayaan. tangga kejayaan. usaha tu macam tangga. kita bina tangga dari usaha dan nak mencapai kejayaan. kejayaan tu tinggi sebab tu naik tangga. dah naik tangga capai kejayaan jangan pulak terus meninggi sampai tak sedar macam mana kita sebelum kejayaan dicapai. jangan mudah lupa diri. walaupun kejayaan dari usaha sendiri jangan sesekali lupa diri. orang yang dulunya rendah diri kini jadi tinggi diri sebab merasanya dirinya ditangga yang tinggi. padahal tempat tinggi tu boleh saja jatuh tersembam ke bumi jika tiada keseimbangannya. sentiasa ingat tanah. sebab kita dari tanah.

tabek spring kreng kreng dengan manusia yang masih ingat usul bila berjaya.

entah kenapa tetiba aku jadi puitis pulak. sekadar peringatan untuk diri sendiri.
muahahhaa~
sekian, ilal liqa'

Monday, 22 December 2014

laptop idaman

Assalamualaikum
korang ada laptop idaman tak? aku banyak je laptop idaman. hahaha. hampir semua laptop yang canggih2 aku nak. muahhahaa. biasalakan. aku suka laptop berkuasa tinggi. hehehhehe. laju dan cepat je nak loading bila ada sesuatu yang berat. macam photoshop atau software yang berat2 la.

aku agak cerewet dalam memilih laptop. sebab aku nak laptop tu processor laju, ringan, cantek dan semua ada dalam satu pakej. punyalah demand kau eh. baru2 nie aku ada la berhasrat nak beli laptop baru semenjak laptop acer aku yang lama tu skrin dia retak seribu. nak tau kenapa retak? baca balik laptop aku retak seribu.

dengan bajet rm2k, adalah beberapa laptop yang menarik hati aku. antaranya adalah :


laptop HP Pavilion 14inch - harga dia RM2099 (lebih rm99 dari bajet) harga nie kat kedai. kalau kat website dia lain sikit harga. RM1999. spesifikasinya yang menarik perhatian aku adalah, dengan harga tersebut dah boleh dapat
  • processor Intel Core i5
  • storage 1000gb(1tb)
  • grafik card dia, NVIDIA GeForce 830M (2 GB DDR3 dedicated)
  • Starting at 1.98 kg (berat la sikit)
  • 14 inch (screen) standard la untuk laptop. 

menarik kan ciri2 dia. semua yang aku nak ada dalam satu laptop. lagipun aku memang nak laptop putih. tapi saiyannngggggg~ nape berat dan tebal sangat laptop hp pavilion 14? jawapan biasa orang, biasala tu, laptop tebal berat memang power sebab processor laju, kipas pun nak besar2 gak supaya tak cepat panas kononnya. hahahah XD. tapi sebab aku nie pemalas tahap gabbana nak pergi kelas bawak laptop berat2. hahaha. abaikan la semua spec2 yang hebat sebab aku nak jimat duit lagi. muahahhahaa. entah beberapa minggu dah aku intai laptop nie. siap berkali2 baca review dan tengok review kat youtube. memang cool la. 

so aku decided nak beli laptop yang ringan, kecik, okay la.


laptop Acer Aspire V3-371 - harga rm1699 (masih mahal)
walaupun dia tak sepower laptop hp pavilion tadi. tapi masih ada spesikasi dia yang menarik perhatian aku. dan harga pun masih dalam bajet.

  • processor : Intel Core i3-4030U 1.80 GHz (boleh tahan lagi processor dia)
  • storage : 500gb HDD + 88gb SDD
  • 1.50 kg (berat dia okay la.)
  • 13'3 inch (screen) tak la kecik sangat, tak jugak besar sangat. 
  • kelemahan dia mungkin takdak bluetooth and bateri takboleh bukak. sebab nipis. battery memang lekat kat belakang tu je la. dan lagi, bateri dia tahan 7jam. :D
  • plus! it is white. kakakak. (overall white termasuk keyboard)

walaupun spec2 dia tak sehebat HP Pavilion yang hebat tu. acer pun ada jugak spec yang sama dengan HP Pavilion dengan harga yang lebih murah, macam laptop adik aku. muahahha. so i dont want the same la. nak kelainan. memang demand sangat la aku nie kan. hahahhaa. tapi takper, sebab laptop nie ringan dan nipis, takde lagi dah alasan malas nak bawak laptop pi kelas sebab laptop berat nak mamp. hahahhaa XD. spec dia masih okay la. standard sikit. aku pun dah beberapa hari asyik baca review. memang masing2 ada kebaikan dan keburukan. :)

look at that laptop. so smexyyyyyy. muahhahaa XD

tunggu la sampai aku dapat laptop nie. kuangkuangkuang~

sekian, 
ilal liqa'


credit : HP & acer




Sunday, 21 December 2014

bokura wa minna kawaisou

Assalamualaikum
nak cerita tentang anime lagi. muahahah. suka tengok anime yang grafik dia cantik2. so ini la anime yang agak cantik grafik dia. wee. hehehe.

bokura wa minna kawaisou : The Kawai Complex Guide to Manors and Hostel Behavior

Bokura wa Minna Kawai-sō
-------------------------------------------------
genre : comedy, romance, life
original run : April 3, 2014 – June 19, 2014
episodes : 12 episodes
-------------------------------------------------


Plot
Thanks to his parents' job transfer, high school freshman Kazunari Usa finally gets to enjoy living on his own in the Kawai Complex, a boarding house that provides meals for its residents. Ritsu, the senpai he admires, also lives in Kawai Complex, as do a few other "unique" individuals: his masochistic roommate Shirosaki; beautiful, big-breasted Mayumi who has no luck in finding men; and sly, predatory college woman Sayaka. Surrounded by these people, Usa never finds his daily life boring.

BudakVanilla's review
okay, anime nie tentang Kazunari Usa yang nak hidup sendiri macam tu dan tinggal kat satu tempat nama Kawai Complex, macam rumah sewa atau rumah tumpangan yang sediakan makanan untuk orang yang mendiaminya. Kazunari Usa nie minat kat Ritsu yang jugak tinggal sama kat Kawai Complex. selain tu ada jugak beberapa orang yang tinggal kat situ. hehehe. Usa ada roomate nama Shirosaki, Shirosaki nie gila2 sikit. hahhaa. dan ada 2 orang perempuan, Mayumi dan Sayaka. walaupun tinggal satu tempat sama. tapi ada kawasan larangan untuk lelaki2 nie. hahhaa. lawak je kalau termasuk kawasan larangan memang konfem kena lempang pukul tendang la. hahaha. sebab macam2 perangai dan macam2 je yang jadi, Usa tak pernah boring kot. hehee.

Sayaka, Mayumi, Ritsu. Usa, Sumiko, Shirosaki. 

watak yang aku minat adalah semua. hahha. semua ada kelebihan sendiri. Ritsu si ulat buku yang selalu baca buku sampai boleh terpengaruh dengan buku yang dia baca. hahaha. Usa la memang selalu la cari peluang nak bercakap dengan Ritsu sampai dia takut apa yang dia cakap jadi spoiler. Mayumi si broken heart selalu tapi perangai. hahha. Sayaka nie kekadang pelik gak. Shirosaki walaupun dia cam bengong, tapi kekadang dia okay jugak, macam2 je idea dia nak buat sesuatu. 

ada 12 episod dan 1 ova. 
aku suka episod yang Ritsu defend Usa masa Usa tengah ambik order bila kawan2 dia datang kedai tempat dia kerja. sweet gitu. hehehe. dan waktu lipan masuk bilik Ritsu. tu lucu sangat. hahaha XD

grafik anime nie cantik sebab pemandangan dia macam real. heheh:)

sekian,
ilal liqa'


yey, PTPTN dah masok?


Assalamualaikum
nasihat nie untuk adik2 yang nak sambung belajar. takpun untuk kakak2 abang2 yang nak sambung belajar. sesungguhnya nasihat nie bukan datang dari seorang yang pro mahupun berpelajaran tinggi melangit kononnya. ini hanyalah pandangan dari seorang student sendiri iaitu aku. aku student. student diploma. baru diploma peoples ye. dan maybe aku tak layak nak bagi nasihat sebab aku pun takpandai bab nasihat nie. dan aku gunakan pinjaman ptptn. mesti masih banyak yang terkial kial, patut ke tak patut guna ptptn nie.

sempena dengan masuknya duit ptptn kepada peminjam didalam akaun bank masing2. happy la korang kan? dengan aku sekali. huahuahua~

*********************

ptptn adalah pinjaman yang memerlukan peminjamnya membayar balik pinjaman tersebut setelah tamat tempoh belajar. kira hutang la. best thing bila ada diskaun la untuk yang situasi tertentu. dan nak apply ptptn ada prosedur tertentu siap ada agreement bagai yang student uruskan sendiri. memang ada profesionalisme disitu ye. hahhaha~ ptptn ini membantu pelajar yang kurang berkemampuan dengan meminjamkan duit untuk mereka. pastu bayar balik jangan lupa lak.

skip the intro.

nasihat aku la kan, kalau kau mampu, family kau mampu. please jangan mohon pinjaman ptptn. guna je duit sendiri bagi yang mampu. dan bagi yang takmampu, usaha semampu boleh dapatkan biasiswa, sekarang banyak je biasiswa dari pihak swasta dan sebagainya. hendak seribu daya kan? gituu~ nak dapat biasiswa? belajar la rajin2. dapat result bagus2. jangan nak harapkan duit makbapak je. cian makbapak kita. T^T

ptptn kan ade??! memang la ada. kau bayar la lepas kau guna. hutang beb, dahtu hutang dengan kerajaan. muda2 dah berhutang. pastu lepas habis belajar takdak kerja, hutang ptptn tak bayar. ko cari la sendiri apa jadi lepas takbayar ptptn. memang ptptn bantu kita sambung belajar. memang ptptn baik sangat tak memilih siapa2. tu la. tapi hati mesti cekal ye. macam aku. hahahah XD

biasiswa banyak je. boleh je mintak nasihat dari unit kaunseling atau hal ehwal pelajar dari ipta ipts memasing. mesti dorang bantu punya. dorang takbantu? report je ke HQ. wakakak . kidding~

banyak kata ptptipu la. tipu menda? dah tulis dalam agreement kot. kau je yang takbaca agreement tebal2 tu. print je tau tapi takbaca. excited je nak dapatkan ptptn. jangan salahkan ptptn ye, nak jadi pengguna bijak. guna la akal. otak tu storage sementara je. akal ALLAH bagi untuk berfikir. eh. emo pulak. hahahhaaha XD sebagai pengguna ptptn kau sendiri patut tau baek buruk dia. nak berjaya? kena ambik risiko. eh tetiba.

kekadang tengok orang ada ptptn nampak loaded, ngekk ko. hambek. haha. ptptn guna untuk sara diri kat ipta ipts, yang nampak loaded2 tu, imaginasi je. kakakkaa. macam aku jugak. typical student kan. so better biasiswa. mohon biasiswa je. mohon je. mohon tau. pastu buat baek2 dalam study. balas jasa makbapak. mohon biasiswa, takpayah susah2 tanggung beban hutang.  :)

just saying n giving opinion,  nak guna ptptn atau tidak itu hak individu sendiri. hutang WAJIB dibayar. nak mohon biasiswa pun hak masing2. hendak seribu daya takhendak seribu dalih.
harap takde pihak yang terasa dengan entri nie. terasa? pm aku, kita bincang baek2 kaw2 punya.
sekian, nasihat tak bertauliah dari BudakVanilla.
nak berjaya didunia? ingat akhirat.

ilal liqa'

Friday, 19 December 2014

jangan minum cola

Assalamualaikum
aku selalu minum cola. masa pergi kerja, dan pagi2 duduk kat kedai kopi. kononnya. hahaha. perangai macam orang tua duduk kedai kopi bagai. :P tapi betul la. bapak aku turun kerja awal. so aku sementara tunggu masuk office, singgah la dulu kedai makan tu.

kalau duduk situ mesti la ada order air kan? so kekadang aku blur je nak air apa. hahahaa. haaaa. nak air pun blur lak kan. kau hadeee? lama aku pikir nak order air apa. selalunya kalau taktau aku sebut je apa yang ada dalam otak.

cola nie bukan macam coca cola je tau. banyak lagi jenis cola nie. takkan korang taktau? hahaha. coca cola paling tinggi tahap gula dia. so bila aku order cola nie tadi, bapak aku tengok la kan. tak bagus minum cola, nanti kencing manis. hambekkk. kena nasihat dengan bapak dah. hehehehew.

so bapak belanja nie je. okay la. hahaha :D
lagipun memang suka lemon ice tea. 

sekian
ilal liqa'



Thursday, 18 December 2014

telemarketing praktikal punya pengalaman



Assalamualaikum
tajuk kemahen kau. aku dalam bidang IT ofcoz la sedikit kekok dengan keadaan yang lebih kepada bisnes. muahahha. sebab aku tercampak dalam consumer sales department. dan department nie lebih kepada kemasukan sales2 firma la. dan yang berkaitan dengan bidang aku dalam department nie adalah sistem data masuk tu je. hahahaha~

how i wish aku boleh buat kerja luar. maybe lawat site ke. apa ke. hahhahaa. aku nak cahaya matahari. nak tengok benda hijau.

then, semalam dan hari nie aku buat telemarketing. call customer dan jemput dorang datang sambil promote tentang  produk dan servis kat sini. dibagi list dua muka surat hari nie. semalam satu muka surat je. hehehhee :D

macam2 jenis orang yang aku dengar. kalau yang okay memang okay. bagi aku bumiputra senang la nak cakap sebab boleh je cakap melayu kan, dan sebab aku takpandai chinese ohh. kalau kat sibu memang banyak chinese, so ada chinese yang faham aku cakap. ada yang takfaham siap kasar2 ngan aku lagi. suruh orang chinese cakap dengan dia sebab dia takfaham apa aku cakap. cuba la cakap baek2. nanti aku baek2 la jugak. terguris hati guaaa T^T. tapi takpe la. pengalaman kan. :3

ok. done telemarketing. what next?
siapa tau? hehehhehee. :P

sekian,
ilal liqa'


Wednesday, 17 December 2014

teruninstall

Assalamualaikum
siapa entah uninstall game comel microtrip aku. T^T teruninstall mungkin. aaaaa~ game tu comel sangat tau! aku suka game yang takperlu guna internet connection. sebab kalau offline boleh je main kan. kalau bosan memang layan je. lagipun game nie best. tak perlu buat apa2. gerak2 kan je tepon kekiri kekanan. hahaha. 

nie je sempat tangkap. tu pun latest high score. 
nak install balik nanti. hahahaha~

korang suka game apa? COC? aku dah cuci tangan. hahahhaha XD

ilal liqa'

Tuesday, 16 December 2014

yahoo alert fake or real??

Assalamualaikum
aku ada terima email dari yahoo. macam pelik je, dia suruh verify yahoo account. aku tak pasti la nie real ke fake, nampak real je kan. tapi bila aku click link yang dia bagi, pergi ke website nama lain. dan mintak email id dan password. tapi tak bagi sebab aku takut lain jadi nanti. hahaha.

so korang yang guna yahoo mail ada terima email macam nie tak? hati2 tau.

macam was2 je. aku ada google, dulu ada kes macam nie. tapi aku masih nak tanya real ke fake. 

ilal liqa'

Monday, 15 December 2014

terima kasih semuanya!

Assalamualaikum
aku nak buat entry perhargaan cewah. hahaha :D. okay serius okay. aku nak ucapkan terima kasih bagi sesiapa yang sudi nak sponsor giveaway aku akan datang. dan bagi yang nak sponsor tapi ada masalah pos tu pun terima kaseh jugak ye. takpa la, niat dah baik nak sponsor tu. hehehe

aku masih nak cukupkan sponsor. heheh :)
so kalau nak sponsor boleh klik banner atas tu dan baca dulu entry tu ye. :D


terima kasih sangat2 bagi yang bagi semangat apa semua. terharu pulak aku. hahaha. 

dalam masa entri nie ditaip, 
ada 7 buah buku dah terkumpul. :D
thanks sangat2 bagi yang sudi sponsor ye. inshaallah. 
dan belum termasuk barangan lain lagi. tak boleh cerita banyak2 cnie. ;3

okay, pencarian sponsor buku terpakai masih dibuka
inshaallah giveaway akan diadakan tahun depan. bunyi macam lama kan. 
hahaha, tak lama, dalam dua minggu lagi la. :D

so sesiapa nak sponsor boleh PM aku disini --> https://www.facebook.com/BudakVanilla

sekian ilal liqa'



hakuouki shinsengumi kitan

Assalamualaikum
aku tak suka cerita sedih. tapi kekadang aku nak tengok jugak. aku baru discover satu anime nie. anime nie diadaptasi dari game playstation. lama dah anime nie tahun 2010 kalau tak silap.

agak best la sebab cantik. aku suka ending sound track dia. huhu. sedih kot. kalau feel deep lirik dengan cerita tu, mesti meleleh air mata.

aku takut nak habiskan anime nie sebab baca komen orang banyak kata sedih. semua mati kot. gilaaaa la. taknak la semua mati. taknak2. T^T

nama anime : hakuouki shinsengumi kitan
Demon of the Fleeting Blossom: The Mysterious Tale of the Shinsengumi

chizuru yang pakai baju lelaki, dan hijikata yang hensem. hahaha XD

story plot
Chizuru Yukimura heads to Kyoto to search for her father, finding herself attacked by madden men before they are cut down by members of the Shinsengumi who take her into custody for interrogation. Upon learning that she is a girl and the daughter of a doctor who developed the Water of Life elixir that turns those that drink it into invincible blood lusting berserkers called Rasetsu, the Shinsengumi decide to keep her as an aide in their search. In time, as the Shinsengumi aid the shogunate in the Bakufu, Chizuru begins to develop a bond with the Shinsengumi and its aloof member Toshizo Hijikata. However, as time passes, Chizuru and Shinsengumi confront a mysterious faction who call themselves Oni (Devils) and that Chizuru is also an Oni with father revealed to be experimenting on the Water of Life to create the Rasetsu to wipe out the human race.

so aku nak translate dalam fahaman aku la.

Chizuru Yukimura pergi ke Kyoto nak cari bapak dia. pastu Chizuru dikejar sebab menyamar jadi lelaki, tapi kantoi. yang  kejar tu dua orang lelaki, tapi tiba2 dua orang lelaki tu kena serang dengan dua manusia yang dah jadi bukan manusia yang makan darah. pastu benda tu dikalahkan oleh Shinsengumi. Pihak shinsengumi ambil Chizuru tinggal dengan dorang lepas tau dia anak perempuan doktor yang mencipta cecair yang menukar manusia jadi pemakan darah. Mula2 Chizuru hidup macam tahanan, tapi lama2 dorang baek dengan Chizuru, siap ajak dia pergi perang bersama. dan bla bla bla. hahaha. happy je dorang. pastu tiba2. eh~  tengok sendiri la. heheh XD

cerita dia cantik, anime pun cantik.

aku belum tengok episode 8 lagi. tapi dah cerita semua ngan korang. sebab takut nak tengok. T^T.
takkan dorang mati kan. hahaha~ taknak la sedih2 sebab dorang memang macam happy semua. bila tengok salah sorang mati. alahai, emo pulak TT^TT . korang tengok la. nanti ceritakan kat aku. hahahah XD

sekian, ilal liqa'



Sunday, 14 December 2014

pencarian sponsor untuk giveaway

Assalamualaikum
macam yang aku nyatakan dalam entry yang lalu. aku akan cari beberapa sponsor untuk giveaway akan datang, barang yang aku galakkan sesiapa yang ingin sponsor ialah buku terpakai. hehehe. kalau nak sponsor barangan lain mohon bagitau aku apa barangan yang disponsor.

aku cari sikit je sponsor. sebab taknak buat giveaway lama2. hehee. :3
giveaway akan terus dijalankan bila aku rasa sponsor dah cukup. dan entry semua apa ready. :)

kebaikan jadi sponsor aku rasa, semua dah tau, dan takkan la aku nak bagitau lagi kan. :D follower bertambah, pembaca blog bertambah, pageview bertambah. semua la bertambah. hahaha :D

aku hanya akan pilih beberapa orang sponsor je ea. kalau takde yang sponsor pun giveaway tetap akan jalan sebab banyak dah sokong. thanksss ya semua. muah muah. hahaha XD

aku sendiri akan sponsor 3 buah buku terpakai. gambar ada kat bawah dan the best thing is pemenang boleh pilih buku mana satu dorang nak berdasarkan gambar kat bawah la. nombor tu berdasarkan keadaan buku. :D

tertulis di bintang2 (fixi verso)
tuhan (fixi)
murtad (fixi)
asrama (fixi)
mental (fixi)
gantung (fixi)
kapal angkasa yang terhempas di subang jaya (lejen)

lukisan asmara
manisnya cinta
donkey high school
lawak utopia high reunion

banyak tanya. so aku edit balik. BARANGAN YANG BOLEH DISPONSOR :
  • paling diutamakan BUKU terpakai la. buku baru pun boleh. buku lama sangat pun boleh, buku nota pun boleh. hahaha :D
  • barangan pos (shawl, tudung, baju, macam2 lagi la)
  • topup minimun rm10.
pastikan penuh rasa jujur dan amanah dalam nak sponsor ye. 
so sesiapa yang nak sponsor buku2 terpakai boleh contact BudakVanilla di

bagi details seperti berikut:
nama :
link blog :
barangan/buku yang hendak disponsor :
untuk berapa pemenang :
syarat maksimum 3 :  

sekian,
ilal liqa' :)





bila adik2 aku berpolymer clay

Assalamualaikum
tak habis lagi cerita polymer clay aku nie lepas dapat package polymer clay kat SINI. bila aku excited nak buat, adik2 aku lagi la excited nak buat tau. hahaha. asyik nak buat polymer clay je. siap order2 je macam2 warna dari aku. mentang2 aku ada polymer clay 24 warna kan. hahaha XD

seronok bila tengok adik2 happy buat benda nie. tapi kekadang aku marah je dorang sebab membazir. hahaha XD

banyak sebenarnya aku dan adik2 buat. mak aku pun ada buat jugak. :D tapi nie je la aku nak tunjuk dulu. heheh. adik aku buat nie semalam. malam2 mintak nak buat sebab nak buat bentuk buah epal dan pear. hahaha XD

apple red, apple juicy apple sweet. hehe. nie adik perempuan aku yang buat. 

pear. green pear. nie adik lelaki aku yang buat. si bongsu tu. 

comel je dua benda nie. hehehe. 

sekian, ilal liqa'


Saturday, 13 December 2014

nuffnang punya cerita

Assalamualaikum
banyak yang cerita tentang nuffnang. aku pun nak jugak. hahahaha. rezeki kat nuffnang ;3 thank ya nuffnang. lain kali bagi banyak2 lagi. hahaha XD

CPUV bulan november ada yang masih ongoing. uuuu thankssss nuffnang. muah ciked.

sekian saja nak cerita pendek je. hehehe

ilal liqa' :D

Thanks Malaysia Clay Art

Assalamualaikum
really happy ooo, really2. wishlist come true ehhh, thanks malaysia clay art for this beautiful cutie box. i really happy. soooo happy and more la. so exciting when unboxing this polymer clay set. receive this parcel really make my day la. when i post the picture of this box in my wechat, many peoples ask me, what things are that? why so colourful? hahaha. ;3 in my previous entry, i already mention this online polymer clay in malaysia. HERE! 

so, stop english, hehehe.
ada pulak main stop2 kan? beberapa hari yang lalu, aku dapat parcel dari MALAYSIA CLAY ART, sangat la gembira kan. benda yang kau nak dah dapat mesti la happy. tipu la kalau tak happy!! so let started the unboxing time

a cute little box. it supposed to be cute, but due to my 'kegeramaness', i always shake2 this box and punch it because of over cute. hahha. kidding~ really nice box right? kekekeke. 


tadaaaa!!! super colourful polymer clay. yayyyyy!! hahaha. excited je lebih. hampir macam this picture la yang i post dekat wechat hari tu. hahaha. they all really know what that is. memang nampak menarik bila disusun macam tu. look at those colourss!


the polymer clay. cantik kan warna dia?? (hilang dah english) abaikan. hahaha~ ada 24 warna yang berbeza. tu la yang menarik sangat tu kan. haaa~ banyaknya 24 warna. so excited nak gomol2. ;3


barangan lain selain polymer clay. bestnyaaa~ a really good  starter pack. :3

looking at all these stuff, bukan aku sorang je yang geram tau. dengan adik2 aku sekali yang geram. sebab budak2 memang suka benda macam nie. hehe. mak aku pun geram jugak. hahaha. sebab mak aku suka craft. :) sangat sesuai untuk semua peringkat umur. so untuk yang ada anak dan adik2 tu, atau nak buat sendiri pun boleh, hahaha meh la dapatkan clay2 nie. jom la jadi kreatif. :D

selain polymer clay, dorang jugak ada jual air dry clay, cream clay/deco sauce, glaze, crafting tools, molds dan banyak lagi la. checkout la dorang punya website ye. linkies2 dia ada kat bawah tu. MUST VISIT tau. :)

thanks a lot to Malaysia Clay Art!! i love polymer clay :D

where to buy your clay?? 


oooo, excited nak buat macam2. lain kali kita cerita tentang apa yang jadi dengan polymer clay tu ye. hehe. apa lagi? meh dapatkan barangan craft korang pulak. 
sekian. ilal liqa'




Friday, 12 December 2014

Top 5 Barangan Dapur yang WAJIB dimiliki hanya di LAZADA!!

Assalamualaikum
hai semua bloggers?? nie nak bagitau something nie haaa. something that really importante la, hahaha. especially for mak bapak, yang ada anak, dan tak semestinya golongan yang dinyatakan. heheh. bagi golongan bakal chef2 dan yang suka memasak tapi malas macam aku. hahaha.

semua orang sedang sibuk masa musim dekat2 nak perayaan nie, tambahan pula, dah dekat nak akhir tahun nie, dah la cuti sekolah pulak kan untuk Malaysia. untuk para ibu bapa dan para2 yang disebut diatas tadi tu, kalau korang ada terfikir nak jimatkan masa pada musim kesibukkan sebab banyak festival kan, disini Lazada Malaysia ada menyenaraikan Top 5 barangan dapur. memang top 5 yang perlu dimiliki oleh sesiapa yang memasak. :D nak jimat masa? check these out!

as easy as ABC kata orang putih. gituuu~ hehehe. dengan adanya Multi Slicer Dicer Plus nie, kerja mengupas, menghiris, memotong dalam bentuk dadu dan parut makanan akan jadi lebih senang. memang senang sangat la. dan paling penting, cepat dan menjimatkan masa :D

ciri2 produk terbaekkk ini ada 5 sisipan yang berbeza yang mempunyai 11 cara untuk memotong. 11 cara tu youllsss, mana dapat?? dahtu mudah dibersihkan. memang jimat masa sungguh. aku memang sesuai la guna benda nie, sebab pemalas. hahaha:D


aku nak sangat benda nie. blender untuk buah buahan. kalau korang antara penggemar jus buah buahan. mesti ada nie, dengan blender nie, boleh je blend segala2 buah-buahan yang ada dekat rumah. murah dan jimat masa dahtu menyihatkan pulak. tak perlu lagi dah beli jus mahal2 kat kedai, buat sendiri sudah. sila la dapatkan di LAZADA Malaysia!!!



haaaa, semua orang tau breakfast atau sarapan pagi sangat la penting untuk memulakan hari yang cergas dan sihat, so mesti sangat dapat Breakfast Maker nie. dengan Breakfast Maker nie, korang boleh memasak sarapan pagi korang dengan banyak secara serentak hanya dalam masa 5 minit. whooaaaa, mana nak dapat tu wei? hanya di Lazada Malaysia.

ada bahagian memasak yang pelbagai dimana korang boleh masak pancake, sosej, bakon dan telur dalam satu masa. so tiada lagi alasan tak sarapan sebab tak cukup masa nak pergi kerja atau study. kan!! nak sihat? harus sarapan, nak jimat masa sediakan sarapan? harus ada Breakfast Maker nie!!


comelnya benda nie. ini adalah cooker yang senang dibawak kemana mana dan boleh memasak pelbagai lauk dalam satu masa! haaa, nak jimat masa sangat kan. hahaha. cooker nie boleh mengukus, memasak dan memanaskan makanan. hambeekkk, dah multi-cooker pulak, hehe, benda nie guna elektrik, so yang tinggal jauh2 dari family especially student sangat dirokemenkan oleh aku, sebab senang. boleh jimat duit masak sendiri, hahaha. lagipun ada lunch box so boleh la tapau makanan bawak pi kelas. wakakaa~ Lazada buat promosi. cepat la terjah oii. 

get this Portable Cooker - Lunch Box!http://www.lazada.com.my/shop-rice-cookers/oem/

mak aku selalu cerita tentang benda nie. hehe~  sangat sesuai untuk menjimatkan masa memasak, ini adalah pan grill yang serba boleh (haaaa~) yang boleh memasak pelbagai makanan macam sayur2, ikan2, ayam2 dan banyak lagi tanpa minyak masak. haaaa, satu ciri2 yang menyihatkan, kata double side kan?? so korang boleh masak kat sebelah side dan siap boleh flip2 lagi, pusing2 kan je pan tu. hahaha. senang cerita kan, dan sebab material dia terbaek, ia mengekalkan kelembapan makanan dan memasak lebih cepat sebab cara ia mengekalkan haba. :D so, thiss! perfect for my mum. hahaha. so hadiahkan la satu untuk ibu bapa kita. hehe :3

get this Double-side Grill/Frying Pan! : http://www.lazada.com.my/koch-double-sided-pan-891676.html


keep scrolling! belum habis nie!

Hari nie!! TODAY!
 12 hari sebelum Krismas, Lazada menawarkan kepada pembeli, 24 jam promosi yang sangat la menarik dalam pelbagai kategori, terutamanya HOME and APPLIANCES (barangan rumah dan peralatan2). 


bagi yang insomnia. hahaha. gurau je, bagi si burung hantu yang selalu tidur lewat malam. kita geng. eh. bagi mereka2 ini, bagi yang takdapat tidur tu, boleh lah melayari LAZADA sebab ada MIDNIGHT SALE yang hanya diadakan pada pukul 12 am-8 am. haaaaa~ untung la. meh serbuuuu~

pembeli ambik la peluang untuk membeli barangan dengan harga rendah yang tiada tandingannyaaaa dengan flash sales setiap jam dari pukul 8am-11.59pm. ohhh, really the breathtaking shopping. hahaha.

chantekkkk! jom serbu LAZADA!

check Lazada Online Revolution sekarang! : http://www.lazada.com.my/online-revolution/

apa tunggu lagi. cepat pergi sebelum promotion tamat. hehehe :D
ajak mak, bapak, jiran, laki, bini, anak2 dan family shopping online. 
biar happy semuanya. hehe. :D

sekian, ilal liqa'

Thursday, 11 December 2014

rasa nak buat giveaway je?



Assalamualaikum
aku macam nak buat giveaway la. aku nak bagi preloved novel. novel fixi dan lejen press atau komik. sebab aku taktau nak simpan dekat mana. dan banyak je barang dekat rumah aku nie. hahahaaha. adik aku banyak buku sampai rak buku penuh. takdak tempat lagi dah nak simpan buku2 aku. kalau aku ada rak sendiri kan bagus. mesti macam2 je buku aku beli. adik2 aku masih sekolah. tu la banyak buku nak simpan kan. so aku nak bagi la buku. nak jual? taknak la. sebab buku tu aku dah tulis nama. hahahaha~

aku kejam sikit, taknak orang kacau buku aku. hahhaa. especially adik aku la. kalau dorang simpan baik2 lepas baca memang la aku tak marah. tapi lepas baca letak melata, dah tu renyuk2 pulak cover buku tu. sedih tengok makkkkk~ geram pun ada. nak marah kecian. hmm.

so, kalau korang ada preloved novel atau buku2 yang taknak dibaca lagi, atau nak dibagi kat orang, meh la jadi sponsor boleh??  meh memupuk budaya membaca dalam kalangan masyarakat. asyik baca blog je. lain kali baca la buku. hahahha~

nak tak kalau aku buat giveaway? bagi idea sikit. hehehe. kalau banyak yang sokong, aku akan cari sponsor. selain aku sendiri.  :3

segala komen korang amat dihargai. :D
sekian,
ilal liqa'

Wednesday, 10 December 2014

Butik Muslimah Online Malaysia

Assalamualaikum
tengok tajuk pun dah rasa standard gittew kan? hahaha. so lets go straight to the point. yang nie khas untuk sesiapa yang suka shopping online macam aku. hahaha. aku sangat gila shopping online. kuikuikui. so aku ada la discover satu website yang menjual barangan muslimah online malaysia. cayalah.

In my opinion la kan, as manusia and a girl. Hahaha. I guess a women, cewahhh, opcoz la kita nak sentiasa kemas? Yang penting selesa dan boleh membina keyakinan bagi diri kita. Aku sangat la suka shopping online, sebab kalau keluar shopping kat mall mesti banyak duit keluar sebab nak makan lagi dahtu sampai rumah pengsan. Hahahaha. So aku memang suka shopping online, sebab relax chillax2 je duduk depan laptop tengok website yang ada jual barangan online sambal makan kudap2. Takpayah penat2 nak jenjalan, duduk je kat rumah, kalau penat pun, penat dok pilih baju je. Muahahah~

Kalau pilih barang online, serious talk aku memang ambik masa beberapa jam nak godek2 website tu, kekadang memang baca feedback customer, koz aku rasa tu memang penting, kalau servis tiptop mesti la banyak customer suka kan? Yeahhh, yang penting, barangan yang kita nak tu, memang sesuai dengan citarasa dan keselesaan kita. Aku dah beberapa kali shopping online, kadang2 nak beli satu benda pun ambik masa berhari hari nak berfikir. Hahaha~


So girlsss, womensss, iolss nak kenalkan satu website nie. Tadaaaa~


nak tau nama website tersebut? ZOLACE nama diberi. sangat direkomenkan bagi sesiapa yang minat fesyen2 terkini. ZOLACE banyak menjual barangan untuk wanita muslimah. kalau nak cari butik muslimah online malaysia? ZOLACE la website yang wajib dituju.

******

nak tau apa yang ZOLACE tawarkan untuk korang si shopper online? hahaha~ meh scroll lelaju.


blouse muslimah murah yang super comfy. untuk kegunaan masa kerja atau untuk casual pun ada. selain blouse, dress muslimah pun ada. memang mesti beli la. huhu :D



dan bagi penggemar skirt, macam aku la tu kan. hahaha. skirt labuh maxi boleh didapati di ZOLACE. fesyen sekarang memang banyak yang guna skirt2 gitu. flowy2 ala princess. sesuai bagi gadis ayu macam aku. hahaha.



taknak pakai skirt? eh palazzo pun ada. comfortable palazzo pants pun boleh diguna masa kerja, casual dan sebagainya. haaaa. apa lagi korang nak? hahaaha:D


tudung online pun ada oiii. pelbagai jenis pulak tu. part tudung memang aku rambang mata je nak membelinya. semua cantik2 la katakan. siapa yang buat koleksi tudung tu boleh je usha ZOLACE. ada tudung plain, ada tudung corak2. paling aku suka tudung bunga2. hehe. sesuai untuk baju plain. :)



tidak lupa jugak bagi wanita2 yang gemar berbaju kurung, kalau raya nak raya, atau ada event2 tertentu boleh la usha baju kurung kat ZOLACE. daebak la. baju kurung moden. so wanita2 moden yang mengutamakan fesyen terkini boleh lah usha. :D


women fashion accesories pun ada! waseh2. hahaha. nak pergi event2 besar ke kecik ke, mesti nak feel glamour gitu kan? so tengok la accessories kat ZOLACE, necklace dorang cantik2 dohhhh~


dan paling aku SUKA
bag! hahaha. aku nie penggila bag. tak la gila sangat. cuma aku suka tengok bag. entah la kenapa. maybe sebab aku suka bawak bag. aku sangat suka bag warna coklat especially sling bag. :)

so apa lagi? meh la shopping kat ZOLACE. paling best, FREE SHIPPING to Malaysia, Singapore dan Brunei.



JOM SHOPPING !! :3

Google+ : https://plus.google.com/+ZolaceMalaysia/posts

Apa lagi? Terjah la cepat. :3


sekian, ilal liqa'