Friday, 28 November 2014

my UPSR story

Assalamualaikum


a long time ago, whenever peoples ask my target for UPSR in 2007, i just smirk and said i want 5A. i dont really target 5A. just to shut the people. hahhaa. silly me. i forgot how hardwork i was before. what i still remember was, my little sister and i were being sent at school in or before 6 am to school because my father works early. so, when i come into classroom, seriously there was like no one. im the first one who switch on the light, because it was still dark. hahaha~

it was quite bored when alone in the morning, so i read text books. hahaha~ serious talk. back then i was a so so student. if u know what i mean lah. hehehe :3

i always get berbelas belas place in darjah 6. kira macam dapat no 11, 12, 13 macam tu la. never get 1, 2, 3 i guess. back then, i love science so much. i hate math of course. i always get high marks in class for science and for math, i always get cukup2 makan. heehehe. i love science koz it seems easy and just use logic about surrounding la kan. but for math even it use logic, i hate it! until now.

then, when UPSR, alhamdulillah, i got 5A. muahahah. i really tak sangka kot. when my name being called to come infront to the stage i told my friends who sits beside me,

"eh, nama aku ke kena panggil tadi?" i was blur. sebab sangat tak sangka. dan teachers pun tak expect aku dapat 5A. hahahaa. funny lol. dan mak aku masa tu belum sampai sebab ada event kat tadika adik aku. tu pun depan sekolah tu je. so aku naik atas pentas and awkwardly dipeluk oleh cikgu2. hahaha.

sebelum tu, aku dah cerita dengan kawan sekelas aku kalau aku dapat 5A family aku akan ajak aku makan kat KFC. then, aku dapat. pastu kawan2 usik la, eh pi makan KFC la malam nie kan. hahaha.

then, bila nak balik dah, mak aku sampai. dan mak pun taksangka aku dapat 5A. hehe. so mak aku peluk aku. then it was my first time air mata gembira keluar. good moment. :)

alhamdulillah.

dan hari tu adik aku dapat 2A dalam UPSR. dan tahniah ;3


ilal liqa

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

Thursday, 27 November 2014

ookami shoujo to kuro ouji

Assalamualaikum
recently, aku selalu tengok anime. hahaha. so nak share la anime apa yang aku tengok sekarang. again aku suka anime romantic comedy. sweet ngok ngek betol la. hahaha. geram tengok. hahaha. so cute geram dan semua la. jadi anime yang aku tengok sekarang ialah ookami shoujo to kuro ouji AKA wolf girl and black prince

aku suka opening song dia. hehe. dan anime nie cute la. teringat dengan anime bleach bila tengok si hero tu. tapi anime nie memang cantik. dahtu simple. tak banyak lagu.

ookami shoujo to kuro ouji nie baru dikeudara pada October 5, 2014. dan sekarang baru sampai episod 7. hahaha~ so nak catch up la nanti, :) so nak share sinopsis dia sikit. :)

SINOPSIS sumber wiki
The story centers around Erika Shinohara, a vain 16-year-old girl who tells her friends about her romantic exploits, but she actually has no boyfriend. She claims that a handsome boy in a candid photo is her boyfriend, but it turns out that boy is a schoolmate named Kyōya Sata. She has no choice but to make him her fake boyfriend. Unfortunately, Sata may look like a sweet person, but he is actually an ultra-black-hearted sadist. Sata takes advantage of Erika's weakness and treats her like his dog.

ok. meh aku translate ikut cara selamber gitu. hahaha. 
anime nie tentang Erika Shinohara, budak perempuan berumur 16 yang menceritakan tentang dia ada boyfreng super romantic la konon. padahal dia takde boypreng pun sebenarnya. meh aku tambah, dia sebenarnya takut takda kawan dalam kelas. tu la sanggup menipu. pastu dia mengaku la gambar lelaki hot hensem dalam gambar yang dia ambik kat pasar tu boypreng dia. pastu dengan tak semenanya si lelaki hot hensem gilaaaa tu tadi sama sekolah dengan dorang. taknak rahsia dia terbukak depan kengkawan dia, so dia propose la Kyoya Sata jadi fake boypreng dia. hahahah. Kyoya Sata nie budak famous kat sekolah, biasa la kan. hensem dan nampak baik. digelar prince. muahaha, tapi dia sebenarnya lelaki sadis. hahaha. dia suruh si Erika jadi macam binatang peliharaan. dan Kyoya Sata pulak Tuan. haha. so funny la. 

sekian. banyak pulak sinopsis aku kan. hahah. excited tunggu episod 8.



hensem hot kan Kyouya Sata. tapi perangai sebenar dia rasa nak lenyek2 je kepala dia. hahaha.

ilal liqa'

Wednesday, 26 November 2014

Freebies : Tiny Love Background

Assalamualaikum
this background is suitable for blog's background
a little cute tiny love. i made it myself. so please respect. 
use it anytime. juz drop me a comment if u gonna use it.
that all. anything? juz contact me. muahaha :D

to use it, click right and save as image :)

orange

blue

light blue

green


light green

purple

red


read this : 


ilal liqa'



Tuesday, 25 November 2014

Result Semester 3

Assalamualaikum
umum mengetahui bahawasanya semalam result politeknik dikeluarkan. ecehhh.ayat pun bajet gittuw. hahaha~ memang nervous semalaman menanti result tak kunjung tiba. dorang kata result mula dipaparkan pada pukul 9 macam tu. aku dah bangun awal sebab tashabarnya nak check result. pastu pukul 9 direct pergi spmp (laman web untuk student poli).

unfortunately, server spmp pmu down. so lewat sikit la semak result. hahaha. terseksa batin aii menunggu tau. pastu dekat dah tengahari baru dapat check result. wooohaaaaa~ aku lulus mak. alhamdulillah. walaupun pointer sedikit turun dari semester lepas. aku bersyukur la. walaupun takdapat anugerah ketua jabatan atau dekan. dengan lulus semua dapatlah aku meneruskan latihan industri.

terima kasih diucapkan makbapak sebab sudi sokong aku dalam semua perkara. lecturers yang tak jemu mencurahkan ilmu umpama air paip mengalir. cewaahhh. dan kawan2 yang sudi membantu aku saat aku terkontang kanting menyiapkan assignment lalu kau hulur tanganmu menyambutku yang hampir jatuh melutut tersungkur. hahahha~. alhamdulillah. syukur kepada ALLAH atas nikmat akal dan fikiran.

banyak perhargaan aku nak buat. tapi panjang sangat beb. malas pulak aku menaip.

semester tiga nie memang agak mencabar la bagi aku. sebab kerja melambak. semester aku rasa agak panjang. dan agak struggle nak jimat duit. cian tak? lepas tu asyik nak kejar deadline assignment. so thanks sangat2 pada yang sudi membantu aku. T.T

terharu T.T

sekian. tu je la ceritera aku.
ilal liqa'


meh baca :)


Freebies : Simple Strip Background

Assalamualaikum
mood tengah rajin nak bagi freebies background untuk blog. muahaha. ambek la yang berkenan di hati. nak ambik hover image dan click kanan save image as. ambik jangan tak ambik. kalau ambik bagitau ea. taknak bagitau kat komen, bagitau kat cbox pun takpa ye. 

meh baca :)


pink

light green

blue

purple

coral

harap bermanfaat.
sekian.
ilal liqa'

Monday, 24 November 2014

Checkout Nuffnang kali pertama

Assalamualaikum
aku dah cashout nuffnang. kali pertanma pulak nie kan. walaupun aku lama dah berblogging tapi aku jarang nak belek nuffnang nie. tu la earning pun kira okay la. hahaha. ada je blogger yang dapat earning lebih banyak kan. kali nie aku bertekad nak fokus ngan nuffnang. kalau earning tak naik2. siaplah nuffnang. hahaha. siap mengugut.


okay la kan? sebagai motivasi diri untuk mengumpul lebih banyak earning. :)

semoga lebih banyak earning mendatang. haha. nak tunggu cek datang sebulan lagi. muahaha. terima kasih la bagi sesapa yang sudi click nuffnang BV ya.
sekian,
ilal liqa'


Freebies : Chevron Seamless Background

Assalamualaikum
lama dah tak bagi freebies. so sekarang nak bagi freebies untuk korang.
ambik la ea. untuk jadikan background blog. free nie. ambik la sebanyak mana. 
boleh je ambik dan copy. tapi bagitau dulu ea. nak ambik right click dan save image je.







sekian
ilal liqa'

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com




Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )

  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )





EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :

  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :

  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.


Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? BudakVanilla

Umur pengguna?  19 tahun

Jantina pengguna? (Perempuan)

Jenis kulit? (Berminyak)

Pengguna Ephyra? (Tidak)

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
BV mengalami masalah kulit berminyak. selain tu kulit nampak kusam sebab selalu tidur lewat. T.T. nak jugak muka nampak cerah dan glowing gitu kan. kita nie remaja, bila muka kurenggg, memang keyakinan pun kurenngg la. atleast nak jugak tau effect guna Ephyra untuk remaja macam BV nie. hahaha~nak try gak. kalau berkesan, inshaallah akan beli untuk yang tersayang lak. sebab dia sebenarnya lebih memerlukan. 


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Sunday, 23 November 2014

something

Assalamualaikum
aku nie jenis jarang marah. kalau marah pun aku diam je. kekadang bila marah sangat sanggup je nangis. pastu bila lepaskan marah ngan sesuatu aku cepat rasa bersalah dan menyesal. bukan la nak kata aku nie baek ke apa. just tolong la jangan buat aku marah. sebab kau taktau apa dalam hati aku kan. macam gunung api nanti. tu takleh tu. takleh2.

so kalau rasa marah, cepatlah berwuduk. moga reda. kalau aku marah, aku selalu baring. hahahaa~ pastu tertido sampai lupa benda apa yang aku marahkan. hmm. korang jangan marah2 tau. nanti cepat tuaaa. taknak la camtu kan??

nak marah jugak?? syyyuuhhhh~ pi mereput sana. hahahha~ gurau je. jangan la marah.



ilal liqa'

First Giveaway by Kamamimi




First Giveaway by Kamamimi



Jom lah join bagi meriah. 50 + + pemenang dicari!

Ditaja oleh :

Kamamimi | Nur As | Kasut Kusut | NaD Dea | Mohd Noor Shawal | BudakVanilla | Syahirah  Valiant | Cik N.A | Kemanyerla | Mrs. A | Norihan bt Yusuf | Allene | Chocake watie's kitchen | Iola | Budak | Frau Lisa | Nurashikin ZA |





23 November 2014 - 23 Disember 2014

tag semua follower. hehehe~
meh la join ramai2. aku ada jugak jadi sponsor nie. :)

ilal liqa'

1st GiveAway By Anamizu

Assalamualaikum

meh la join giveaway nie ramai2. syarat simple je. heheh. klik banner kalau nak join. 

ilal liqa' 

Saturday, 22 November 2014

randomness

Assalamualaikum
adik2 yang sekolah dah cuti kan? dan ada jugak masih cuti sem. hehehe. aku pun masih cuti. tapi ada beberapa hari je lagi nak praktikal. nervous eh. nervous. mesti pandai berdikari. sebab takde geng dengan aku kat tempat praktikal. cian tak?


entah la kenapa aku rasa nie betol.

ilal liqa'

kaichou wa maid sama!

Assalamualaikum
aku sekarang tengah tengok anime. hahaha. lama doh tak layan anime. asyik drama korea je memanjang kan. dan anime yang aku tengok ialah kaichou wa maid sama.

KAICHOU WA MAID SAMA! (the president is a maid!)

anime nie kira macam romantic comedy la. geram tengok dorang sweet2. hahahaha~ jangan amalkan. si girl misaki ayuzawa tu president student council club dekat seika high. jadi dia memang terer la. dipandang tinggi oleh pelajar seika high. sebab keluarga dia ada masalah dia pun kerja la jadi maid kat cafe. so cute la. dan dia taknak rahsia dia kerja jadi maid pecah. takut reputasi dia kat sekolah hancur. 

satu hari, tiba2 takumi usui pelajar lelaki popular sekolah ternampak dia berpakaian maid. so mula lah si usui ni buat annoying. hahaha. sebab misaki ayuzawa nie nak takumi usui simpan rahsia jadi dia pun selalu la perhatikan usui. cute dooo!~

then, typical manga la kan. fallin love. takumi usui fallin love dengan misaki ayuzawa. president tu perangai garang mak kau. siap pandai self defense. dia tak peduli sangat kan si usui tu. hahaha. tapi biasa la girl kan. hehehe~

so korang tengok la sendiri kalau nak. 

sekian. 
ilal liqa'


Thursday, 20 November 2014

jam lama ku masih hidup juga ya

Assalamualaikum
tajuk tak boleh blah punya. mohon jangan gelak. kali nie nak share cerita pasal jam aku la. aku ada satu jam je. jam tangan. jam aku sejak dulu kala. sekarang pun masih hidup lagi. aku beli jam tu masa form 3. masa tu aku dapat duit dari atok rm100 dan mak kepada boss aku pun bagi rm100. sebab aku lulus pmr dengan cemerlang la kononnya. hahaha~

alhamdulillah. dulu duit banyak, aku taktau la nak beli apa. sebab budak kecik lagi la katekooo. kecik apa dah form 3 kan. tapi masa tu memang aku taktau beli apa. duit memang aku sendiri pegang. aku bagitau la ngan mak, yang aku nak beli jam. so ronda la dalam mall. pergi kedai jam. kalau tak silap nama kedai tu tokyo time.

selepas membelek pelbagai jenis jam, rata rata jam kat sana harga ratusan ringgit. mahal mak aii. so cari punya cari dapat la jam paling murah dalam kedai. harga rm111 kalau tak silap. paling murah tu. aku nie bukan orang kayaaaa. rm111 tu dah kira mahal beb. korek hidong je la tengok harga jam camtu.

tapi promoter kata jam tu tahan. jenama B.U.M. lagipun memang aku tengah cari jam. aku pelik sikit, taknak jam jarum. nak jam digital. senang nak tengok dan baca kan. tak perlu kira2 jarum dah. buat penat mata ai jew. hahaha~ jam tu pun cantik gak. ada blink2 gitu, walaupun digital. tapi comey gak. warna putih lagi. my faveret dooo.

so setuju la beli. alhamdulillah. jam nie banyak berjasa dengan aku. dah dekat 4tahun lebih masih dapat guna. bateri dia belum pernah tukar. tak sia2 beli. tapi sekarang warna dia dah tak putih lagi. macam jam buruk dah aku tengok. hahahha.

rasanya ada tak kedai nya membersihkan jam? aku sayang jam nie. nak bersihkan dia kasi nampak fresh sikit. cian dia nampak comot dah. 😥


nie la jam kesayangan aku. kuning dah. tak putih lagi. nasib baek hidup lagi kan. aku suka jam nie sebab comel je. dan memang tahan la. banyak kali gak jatuh. dan permata dia tak pernah tercabut. masih perfect semua. cuma rupa la dah comot dan banyak calar balar. tapi asal boleh guna aku guna je. 😊

hargailah benda yang kita ada. cewahhh~

aku update dalam tepon je. tu la gambar takda watermark. hehe~

sekian, ilal liqa'

Wednesday, 19 November 2014

Wordless Wednesday

ASSALAMUALAIKUM


comel kan? haha~

ilal liqa'

Tuesday, 18 November 2014

Supplier Polymer Clay Malaysia

Assalamualaikum
dalam entry yang lepas lepas tu aku ada cerita tentang polymer clay kan? dan banyak la jugak yang tanya tentang supplier polymer clay nie. so aku share la ngan korang yang minat nak buat clay art sendiri tu. nie supplier polymer clay online malaysia. selain supply clay, mereka jugak ada supply alatan untuk buat clay la. senang kata mereka sediakan barangan untuk kita berkreatif. hahaha~

(new update : this picture is mine)
SET A - DIY High Quality Polymer Clay Set (16 pieces x 40g) With Free Tools
RM 69

credit to page dorang kat fb. set nie ada macam2. set A, set B dan set C. dan set nie aku rasa seseuai la untuk beginner. dan harga pun berpatutan la. bestnya lahai. bila la aku nak dapat semua nie kan. dan kualiti polymer mereka dijamin. dan selain polymer clay, dorang ada jual jugak air dry clay. bestnyaaaa~ macam aku rasa nak borong semua je.


jadi korang nak beli tu dan boleh la pegi ke :

boleh je beli dari fb ataupun website kan. 
so apalagi. meh la kita beli ramai2, hehehe~


sekian,
ilal liqa'

Segmen Blogwalking By DJH

Tarikh tamat segmen  pada 11.59 pm , 22 November 2014.

Assalamualaikum
meh reramai join segmen blogwalking nie. 
bagi mengeratkan silaturahim sesama blogger. meh2.
klik je banner kalau nak join ye. macam rajin pulak hari nie kan. hehe :3

ilal liqa' 
 
 

Segmen Blogwalking Sampai Penat

Assalamualaikum
mood tengah rajin nak join giveaway. hehe. 
sesiapa nak BV join mana2 giveaway boleh je invite ya. 
dan meh la joing giveaway nie ramai2,
kita blogwalking sampai penat bersama sama. hehe~
memeriahkan lagi dunia blogging. 

nak join klik je banner comel kat atas. 
tamat 30 november.

sekian. 
ilal liqa'

kekeringan kekontangan idea

Assalamualaikum
masalah setiap blogger adalah kekeringan idea nak menaip entry bila datang mood berblogging.

serius tak best bila menghadap laptop nak berblogging tapi taktau nak buat entry apa. 

serius ini. 
serius. 

so bila takda idea. 
aku pun mula la tengok youtube.
melalak nyanyi sampai mak marah.

credit picture to tumblr

sekian. 
ilal liqa

Petua menghilangkan eyebag atau lingkaran hitam mata

Assalamualaikum
semenjak bermenjak menjak nie. aku selalu tido lewat. macam apa tah dah mata aku. so aku bagi petua atau cara nak hilangkan hitam bawah mata, eyebag, atau lingkaran hitam bawah mata nie.

sedih dah tengok mata macam panda. nampak sangat tak cukup tido. dah tu taktau nak guna apa untuk hilangkan hitam tu. alahai. macam mana nak kekal awet muda cenni? hahaha~ muntah hijau sebaldi.


nampak tak gelap bawah mata? gambar nie cahaya matahari je lebih~

nie antara petua yang aku dapat dari blog2 dulu. dalam proses mengamalkan la,

  • ketulan ais : korang bungkus ketulan ais tu dalam kain pastu tekap kat mata. rasa lega sikit kalau sejuk2 macam nie. tapi cara nie untuk kurangkan eyebag dan lebam je sesuai.
  • uncang teh : uncang teh yang lembap tu korang tekap la kat mata. urut2kan kat bawah mata. biarkan selama beberapa minit kat mata. 
  • timun : nie biasa la orang selalu buat. letak timun kat mata. paling best timun tu sebelum diletak kat mata mesti sejukkan dalam peti sejuk. kasi lembap gitu. sebelum semua tu potong nipis2 tau. 
  • kentang : nie jarang orang guna kan? cara dia sama je dengan guna timun tu. 
  • alatan kosmetik yang boleh hilangkan eyebag dan lingkaran hitam. nie melambak je aku tengok kat pasar sana tu ha. tapi kalau nak jimat. guna je la petua lama. lagi best. muaahahah :D
semoga berguna la petua nie buat semua. kalau korang ada petua lebih meh la kongsi ea. ;3
sekian. 
ilal liqa'

Monday, 17 November 2014

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom




Assalamualaikum w.b.t.





Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 


Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]

Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial

[Sofuriah Hashim]

Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]

Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]

Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]

Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.

Good Luck!!!


sebab birthday kak yana hari nie. so meh la ramai2 kita join giveaway hari nie. muahaha :D

ucapan untuk kak yana,
semoga panjang umur, dimurahkan rezeki olehNya. 
sentiasa bahagia disisi keluarga tersayang dan dipermudahkan segala urusan. 

salam sayang dari Blogger. :3

ilal liqa'


aiskrim malaysia

Assalamualaikum



yummy, suka makan ais batu nie. muahaaha. kalau panas2 best makan. :)

ilal liqa'

Sunday, 16 November 2014

bekas simpanan harta benda

Assalamualaikum
aku ada bekas. bekas tu jadi tempat aku simpan semua benda yang aku sayang la. walaupun kekadang semua benda yang aku sayang tak muat masuk dalam bekas tu. tapi okay la. boleh lagi jadi tempat simpanan barang. aku jenis suka sangat dengan benda comel. kekadang aku beli je benda comel tapi tak pakai pun. kira jadi koleksi je la. 

sebenarnya bekas nie tempat aku letak segala alat tulis. especially marker la. semenjak aku suka mendoodle dulu2. 

senang je nak cari bekas nie dekat kedai. selalunya dorang jual untuk letak benda2 macam nie la. untuk letak benda menjahit ke apa ke. 

koleksi marker memenuhi segenap ruang didalam bekas terchenta ini. ayat kau. hahaha

nie cop. aku suka beli cop sebenarnya. tapi taktau pulak nak cop kat mana. hahha~

dan aku suka beli sticky notes comel dan segala alatan alat tulis yang comel. abaikan penyepit baju kat atas tu. hahaha~

koleksi marker sharpie. sebenarnya banyak aku simpan. tapi ada yang dah kena buang sebab habis ink.

marker warna warni. jarang guna nie. kecuali kalau bosan. 

aku nak letak gambar nie besar2 gedabak. extra large punya. tapi sebab gambar banyak dan takut lambat loading aku kecikkan je la. entry nie sebab aku taktau nak cerita apa. muahaha. apa daaa. jadi aku ceritakan je la minat aku yang mendalam dalam seni nie. cewahh. walaupun tak pandai melukis. aku minat jugak. heheheh~

sekian. 
ilal liqa'