Sunday, 28 September 2014

dating with kazen : pizzahut wisma sanyan


Assalamualaikum.
apa khabar korang. aku sebenarnya nak post benda nie lama dah. tapi baru ada masa nak upload gambar banyak2. baru la post. dengan line macam apa entah. sabar je la bila nak upload gambar nie semua. entry nie kira throwback la. walaupun memang lama dah nie. hahaha.

nie yang dating dengan aku dulu tu. sepupu aku si aimi syazwani. 

yey, kitorang makan kat pizzahut. nyum2. kami pilih yang nombor 3. 

dan inilah faveret aku. aku layan yang nie je. yang lain aku tak layan dah. hahahaha. sup cendawan. muah muah.

dan ini saja lah ya kami makan. sebab pizza tu ada nanas, aku tak minat. ayam tu pun boleh la. sedap. tapi aku tetap suka sup cendawan dia. 


pasta nie macam kurang rasa je. dan yang sayur warna hijau tu pulak bau pelik. pelik bau asli dia kot. dan aku kurang makan. sekali ngap je dan aku tak makan lagi dah. nak order yang lain hari tu dah habis. so order yang nie je la. 

mahal beb service charge and tax dia. patut laaa~~
layanan dia memang tiptop laa. worker agak friendly. 

suasana pun selesa je. bersih je. senang je mata memandang. eceh. 

dan aku. nampak sangat la aku layan sup cendawan tu je la kan. hahaha. best. inshaallah kalau aku ada duit aku pergi beli sup cendawan je boleh? dua mangkuk untuk aku sorang. kalau tiga pun boleh. hahaha. 

sekian saja.
Pizzahut wisma sanyan sibu sarawak.
ilal liqa'


Wednesday, 24 September 2014

tetiba aku rasa URL blogspot aku tipikal dan poyo

Assalamualaikum
aku menaip dimalam hari ketika orang sedang tidur nyenyak. aku nak aktif kembali menaip entry di blog ini. mueheheeh. setelah sekian lama aku menyepi, hahahah. tak la lama sangat pun. semalam siap aku publish dua entry lagi. aku nak publish 3 entry dalam masa satu hari boleh? nak meriahkan dunia blogger yang semakin suram aku rasa. aku je rasa kot sebab blog aku suram jarang orang berkunjung. cian tak?? muahahaha. angkara aku lama dah tak online le tu. aku selalu main autopublish je. jangan heran bila aku cerita malam tapi waktu publish lain pulak.

dalam aku sedang blogwalking ke satu blog ke satu blog, aku rasa URL atau link blog aku macam poyo je, tipikal je. URL blog orang lain aku rasa semua comel lotte dan hot letaps letops, tang kat blog aku pulak 'BudakSukaVanilla' *poyo je*.

sampai aku terfikir nak tukar nama blog jadi nama sendiri. pernah tak korang rasa macam tu? ke aku je camtu? ke setiap blogger pernah mengalami apa yang aku rasa. tapi bila fikir balik, sayang pulak rasanya. sebab blog nie datang dari rasa ingin tahu aku. dan aku tak pernah tukar url blog nie sejak kali pertama dia mencipta nama di internet *fuuuhh, ayat*.

takpe la, biar orang kenal aku dengan nama BudakVanilla walaupun nama aku lain. sila pergi ke biodata kalau nak tau nama betul aku. hehehe.

jadi nasihat aku, bila blogger nak tukar url blog tu mesti lah fikir betol2 dulu baru tukar.  takut nanti menangis tak berlagu pulak menyesal kannnn. haaahahahahahahaa. panjang hahaaha aku.

dan entri ini tidak bergambar sebab line lambat. maafkan hamba. muahahaha.

ilal liqa'





kebuzyan melanda

Assalamualaikum
memang aku start buzy dah lately. buzy dengan assignment yang melambak lambak. makin nak dekat final, makin banyak pulak assignment. memang dugaan betol la. pahtu, masalah lagi. aku banyak problem beb. aku susah nak cakap kalau benda personal sangat. hahahhaa. bengong~

dahlah line internet, susah nak dapat. sekarang pun aku cuma guna line hotspot digi yang dah habis kuota. kesian. takdapat la aku blogwalking banyak2. sila sedih bagi pihak aku.

tu je lah aku nak bagitau.
cian. nak update pun idea ciput je.
nak letak gambar,
tapi boleh menangis tengok dia loading lama sangat.
sampai sini saja la ye.

ilal liqa'

Sunday, 21 September 2014

belajar bahasa melayu sarawak #part1

Assalamualaikum
hari nie nak ajak korang semua belajar bahasa sarawak. hehehe. saja je nak ajar. nie bahasa melayu sarawak. kat sarawak nie banyak bahasa dan bangsa. so kebanyakkannya guna bahasa melayu untuk saling berkomunikasi antara satu sama lain. kira bahasa umum la. so let started.

ASAS
saya  : kamek
awak : kitak
bukan/tidak : sik
jangan : iboh
cakap : kelaka
ini/itu : tok/ya
sana : sinun/siya
sini : sitok
mana : sini
macam mana : giney/camni
macam ini/macam itu : camtok/camya
comel : kejawak
nanti : kelak
harga : rega
tinggal : diam

CONTOH AYAT :
awak tinggal kat mana? : kitak diam kat sini?
berapa harga kueh ni? : berapa rega kueh tok?
awak dah mandi ke? : kitak dah mandik ka?
jangan lupa makan nanti : iboh lupak makan kelak.
saya taknak makan nasi : kamek sikmok makan nasik.

btw, sebutan R melayu sarawak kureng sikit. macam perak kot. entah la. yang pasti bukan R macam arrr. hahahaha

sekian saja dulu.
lain kali kita belajar lagi. 

ilal liqa'

Saturday, 20 September 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana
Aynora
SewaKeretaSabah
ProvideNetwork
TengkuButang
IeyzartdSyahieyr
FuzaMusa
YatiAdam
ZafirahZarrae
Cekelatmanih
DayangDeno
EngkuMuzahadin
PetakBunga
AinimRashihah
KaryaMahirah
Azhafizah
Zaidalifah
FatihahFazlin
FatinFarhanah
NiaEmkay
SyiraLokman



2. Wajib Like Fanpage Sponsor

























3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.



Good luck!
klik pada banner untuk join....


p/s : lama dah aku tak join giveaway segmen bagai nie. muahaha. wish me luck ya kawan. hehe. THANKS <3

ilal liqa'

Tuesday, 16 September 2014

iman's indicator



Assalamualaikum
hello peoples. how ur iman? are they going great? or still stuck in the middle. macam lama dah tak buat entry islamik untuk peringatan diri sendiri. aku nie jenis pelupa. bukan aku saja. tapi semua orang. iman aku sememangnya sentiasa berubah. iman takdapat disukat. tapi kita tau diri kita sendiri kan. dalam beberapa hari nie, berapa kali kau tinggal solat? berapa kali kau spend masa depan quran? ALLAH!

masa aku menaip entry nie, tangan aku bergegar, maybe aku lapar atau memang entry nie memang kena dengan aku sendiri. kira kena tembak ke muka sendiri. oh. iman tak dapat disukat melalui penampilan. well says, kau tengok somebody tu pakai serban, pakai jubah. ikut sunnah nabi angkat seluar sampai buku lali, so kau nak kata iman dia kuat la tu kan?? jadi bila kau jumpa seseorang yang rugged, style mamat rempit, skater, kau nak kata dia tak beriman la?? hello people.. time to wake up.

it depend on yourself guys. it between you and ALLAH.

ingat pesan ustaz dan ustazah dulu, iman manusia senipis kulit bawang. walaupun tinggi iman seseorang, kekadang boleh jatuh merudum sebab dunia. well, sebab dunia sementara, iman seseorang boleh jatuh. aku bukan cakap dari perspektif orang alim, lantas aku sendiri bukan orang alim2. aku tengok melalui dunia. i have a thought. beriman kepada ALLAH, Kitab, Rasulullah, Malaikat, Qada' dan Qadar dan Hari Kiamat. sentiasa ingat dan beriman kepada 6 rukun iman. cuba lakukan setiap hari. i'll try. definitely.

semoga iman kita semakin mantap.
dan jangan sukat iman seseorang berdasarkan penampilan.

kawan,
in case aku lupakan sesuatu.. please ingatkan aku.

ilal liqa'




hari malaysia

Assalamualaikum
korang buat apa? aku tengah tercongak depan laptop sambil garu kepala yang tak gatal cari idea buat entry. hari malaysia nie sambutan di miri, sarawak kan. aku kat mukah, macam teringin nak tengok sambutan hari malaysia kat miri di dataran kipas. tapi sayaaanngggg, aku jauh sikit, takdak masa dan takdak duit. kalau tak lama dah aku heret luggage pergi naik bas ke miri. biarpun lama, aku bukannya pernah pergi miri pun kan.

untunglah adik aku join pembarisan. siap dia wassap2 lagi gambar dia. macam excited sangat pulak. mentang2 kau study kat miri ye dak. jadi untunglah dapat tengok keramaian hari malaysia. siap jumpa retis lagi. nangis bucu katil la camnie.

takpe geng, aku sambut hari malaysia dalam bilik je. cuti kan. jadi takde kelas. maka bertungkus lumus la aku menyiapkan kerja dan assignment segala. cuti tiada makna bagi manusia yang bergelar student seperti aku.

gambar cilok dari instagram aku. bunga raya double2 kat rumah nenek. :)


by the way,
SELAMAT HARI MALAYSIA. semoga malaysia kekal aman dan makmur. ALLAHUAKHBAR! :)

sekian.
ilal liqa'


Monday, 15 September 2014

dont be such a bangang

Assalamualaikum
aku dengan semangat membara menaip entry. tak la membara sangat. lately aku rasa jiwa kacau sikit. mana tak kacaunya kalau assignment melambak. aku benci benda yang perlu di print segala nie. hahaha. pemalas nak pergi cybercafe menghadap muka abang kaunter yang hensem tahap billy drama jane of design.

menaip coding pun memang dah jiwa kacau sangat. sampai bersilat aku dalam tido hah. percaya atau tidak? tanya la roomate aku yang tersayang. nasib baek tak jatuh tersungkur kat bawah katil ye dak. selalunya kalau aku tido memang jenis static je. bukan dynamic. pahtu, bila tetiba aku jadi bangang. awww. bangang canne nie?? bangang cam bangang. alaaa. bangang yang macam dont care about people feeling eh. aku pun tak pasti.

then, dont be such a jerk. aku jerk eh? sorry. buahaha. aku jadi jerk dengan diri sendiri. im not honest to myself. cant anybody imagine that? aku keliru dengan perasaan diri sendiri. why??? cut it off. prenggg. die~

okay, next. blogging is the only way i express myself. then i hope no one read this. dont comment. hehe.

dear people, stop judging people if u dont want to get judge. it a mess u know.


gud then. 
ilal liqa'



Sunday, 14 September 2014

JTMK family day sesi jun 2014

Assalamualaikum.
macam lama sangat dah aku tak update blog. buahahaha. kecian reader aku kan. eh. aku ada reader ke? hehehe. hari jumaat yang lepas berlangsungnya family day kat jabatan teknologi maklumat. aku masuk dalam group ASUS. nama group semua berdasarkan jenama laptop, kalau sem lepas berdasarkan nama social networking macam facebook n si on la.

so aku nak penuhkan entry dengan gambar2 je. muahahah. mostly, aku tak join semua sukaneka walaupun ketua group tu dah tengok aku semacam je. hehehe. aku join jogathon je. tu pun macam semester lepas, aku dan kakjan la peserta terakhir sampai. nampak sangat bukan jenis budak aktif kan. well, thats me.

lets started,
sambil dengar lagu on the top of the world by imagine dragon. = ̄ω ̄=



me and kakjan yang cute. muehehe. memang selfie je kerjanya. hahaha



jia, aku dan kakjan. jia tu roomate aku. dia ada kembar nama jika.



haaaa. tu dia kembar. aku diapit kembar. hahahaa. dan kat hujung tu ayong. junior kami yang cumel. hehe



yey, yang comel lotte tengah baju purple tudung purple tengah tu Puan Ilham lecturer data structure, baru jadi puan nie. muahahaa. tahniah puan. :)



masa orang tengah jogathon, aku ngan kakjan sempat selfie. siap guna monopod. mwahahaha.



selfie masa nak balik. sempat je kan. dahla dekat padang luas siap angkat monopod tinggi2. aku dahla asyik salah sebut benda tu monopad. hahaha

cukup2 la tu kan. banyak gambar aku je. hahahaaha. aku nie tak aktif sebenarnya. aktif depan laptop je. hehehee. cun la jadi budak programming kan. kekadang nak jugak rasa udara segar kat luar. muahahaa. tapi kemalasan mengatasi segalanya. sigh~

sekian, jumpa lagi di lain waktu ya.
ilal liqa'