Thursday, 31 July 2014

hari raya di kampung

Assalamualaikum
sekarang dah raya keberapa? raya keempat. aku baru sempat nak menaip semua. hahaha. rindu blog nie. dan aku beraya kat kampung. kampung mana? kampung mak bapak aku. mak bapak aku satu kampung. sweet kan? hahaha. dan kami kat sana masa last puasa dan baru balik semalam iaitu raya ketiga. kat kampung meriah kemain. kami stay kat rumah atok belah bapak. dan banyak la family. hahaha. meriah dan penat jugak. tiap tahun balik raya, tugas cuci pinggan diserahkan kepada aku dan para sepupu. haisssshhhh.

masa raya benda paling aku suka ialah daging masak hitam air tangan mak aku dan ketupat sekali. dan mestilah duit raya dan baju raya. aku tak suka mengemas. hahaha. tapi aku selalu mengemas. pathetic.

masa raya kali nie.
aku banyak membaca. buku apa? sila rujuk entry aku sebelum nie.

dan bila pergi rumah orang, aku asyik nak mencekik almond london je. hahaha. takpun popia dan kekacang. kalau jumpa gula2, ambik lebih simpan dalam beg. muahaha.

assignment aku melambak kot.
malas nak buat mood beraya masih ada.
dah la sepatah haram aku taktau. menangis.

ilal liqa'

Saturday, 26 July 2014

aku bukan shopping baju. tapi buku.

Assalamualaikum
raya nak dekat, aku shopping sakan bila online je. malas nak keluar konon. tapi aku keluar jugak akhirnya. hahaha. hari tu aku beli buku online. again i choose fixi and yang terbaru aku pilih lejen press pulak. aku borong lima bijik buku dan di promot kat kawan dua bijik buku. so ditolak tambah semua jadi tujuh buah buku. semalam baru aku bukak bungkusan poslaju tu. buku tu berkurun dah sampai. tapi aku baru bukak kot. mentang2 baru balik dari poli kan. sadis.


selain itu, (siap penanda wacana aku bagi, hambekkk).
aku beli skirt dua pasang dekat insta, murah mak minah. dua pasang aku dapat rm50 mak jahhhh. kalau beli kat luar satu tu pun dah rm49.99. khooonnn dah jimat disitu. aku pilih maroon dan hitam. dan mak aku meleter, asyik hitam hitam dan hitam. and for your information, aku jugak beli jubah hitam. mungkin sebab tu mak aku bising. hitam itu gojes kau tau. bila aku cuba pakai, mulut celupar adik aku kata "tengah berkabung ke?" . aahh, tengah berkabung untuk penduduk gaza nun yang tengah berperang saat kita nak beraya. nak cari tudung merah je lagi.


sedih kot.
bila aku nak jumpa ramadhan lagi nie. harap masih panjang umur lagi jumpa ramadhan tahun depan.
sayang, jom kita mantapkan iman sesama.


5 bijik nie yang aku punya. selain tu, kawan aku fafa yang punya. 


malam tadi malas dah nak ambik gambar cantik2. hahaha. asal korang nampak dah la. nak showoff jap. hahaha. beraya dengan novel la aku kali nie. .hahahaha.


PRAYFORGAZA, PRAYFORPALESTINE. prayforPEACE.

ilal liqa'

Thursday, 24 July 2014

mencari dan terus mencari

Assalamualaikum
sekarang pelajar poli semester tiga tengah sibuk mencari tempat latihan industri. masa diberi hanya beberapa hari untuk menyelesaikan semua perkara. warggghhhhhh~ betapa aku tensionnyaaaaa~ mencari tempat terdekat dengan rumah. waaaaa~

dah tu isi borang lagi. benda yang aku print tu asyik salah je. haishhh, dugaan betol la. nasib la. kali nie dah ketiga kali aku print borang tu. kalau ada yang salah lagi aku taktau la nak buat apa lagi. mungkinkah aku akan menangis. hahahahaha~ sabar la ya. inshaallah boleh.


politeknik mukah

sekian, moga urusanku dipermudahkan. inshaAllah.

ilal liqa'

Saturday, 19 July 2014

kerana tiada siapa yang sempurna

Assalamualaikum.
dunia nie memang penuh dengan ketidakadilan. jangan tanya kenapa. kerana itu lah dunia yang telah dijangkiti penyakit. kekadang orang yang terlalu baik pun dibenci dan dihina. apatah lagi manusia biasa kan. aku rasa memang lumrah hidup dah orang dengki antara satu sama lain. ada yang tak puas hati lah. jeles pun satu hal. memang tak pernah takdak yang kena pada mata manusia. walaupun kekadang kita bersangka baik, tapi mesti ada sekelumit rasa tidak puas hati. bila dilayan sekelumit perasaan tadi, lalu ia menjadi barah dalam diri sehingga hati yang dulu bersih, makin banyak bintik2 hitam dan akhirnya akan menutupi seluruh ruang dan menjadi hitam sehitamnya.

semoga hati aku masih wujud kawasan yang bersih. dan semoga dapat aku cuci kawasan yang berbintik hitam tadi dengan lebih beramal kepadaMu.

ilal liqa'


testing bloggeroid app

Assalamualaikum.
sekarang aku cuba guna semakpong je nak update entry. sekarang tengah guna la nie. dan entry nie ditaip dalam semakpong. hahahhaah.

sakai much.
tapi macam best pulak kan.




ilal liqa. :)

Tuesday, 15 July 2014

pray for PEACE

Assalamualaikum
PRAYFORGAZA PRAYFORPALESTINA. negara yangg tengah perang sekarang. moga ALLAH bagi kemenangan pada ISLAM. hapuskan rejim zionis laknatullah.

dan bagi,
sesiapa yang share berita entah sahih ke tidookkk, dan tak google sebelum tekan butang share. harap sedar eaa. jangan la share benda yang belum sahih lagi yang korang taktau hujung ke pangkal. haisshhh. nanti jadi fitnah weiii. tak perlu kot aku nak sebut pasai apa. korang semua dah besar dan tahu pikiaq sendiri nooooo.

dan lagi,
aku sekarang tengah berusaha nak boikot produk2 yang bekerjasama dengan israel. antaranya mekdi. percaya atau tidak dalam beberapa tahun nie, baru tahun nie aku jamah mekdi. dan aku rasa tak puas hati  dan aku takkan jamah mekdi lagi. paling sedih, antara minuman faveret gua. aek koka kola. aku memang selalu gila minum koka kola. tapi kali nie aku nak boikot koka kola. cukup la minum kola buatan tempatan cap angsa walaupun rasa kureng. banyak lagi benda aku nak boikot. cian kot sedara seislam kita. apatah lagi bila gambar budak2 yang cedera parah dan ada yang sampai meninggal dunia.

INSHAALLAH ISLAM AKAN MENANG SUATU HARI NANTI. ALLAHUAKHBAR.

gambar dari insta aku. ok. 

ilal liqa'


Wednesday, 9 July 2014

the return of doodle

Assalamualaikum
peehhhh, tajuk gempak macam batman return pulak ya. kalah superman. okay, back to main topic. semalam sedang aku fefeeling kemas meja. kemas meja la konon, pastu terabur balik jugak. hairan aku. well, sebenarnya aku nak study untuk computer network, kononnya kiranya hari nie ada kuiz. tapi takdak pulak. alhamdulillah, hari jumaat la kuiz. hehe. so aku pun grab la sketch book. belek punya belek. ambik marker. then aku start doodling. bwahahaha, dari niat nak belajar tu, terus buat kerja lain. haishhh, apa nak jadi la dengan budak sekarang kan. *aku la tu* -..-'

dan story mory untuk hari nie pulak, apa ya? oh ya. aku taktau nak cerita apa. T^T
korang enjoy la gambar doodle buruk aku nie ya.

kualiti gambar dikurangkan kerana wifi slow sangat. susah weh nak upload nie. menangis mengalir air mata hijau pun tak laju2 jugak wifi nie. mentang2 free kan. redha je la. atleast aku dapat online kan. ALHAMDULILLAH. :)



cantik? takyah puji.
buruk? takyah kutuk.
habis kau nak apa? hahaha. okay.
aku nak kritikan. 

ilal liqa'


Tuesday, 8 July 2014

awesome semester part 1

Assalamualaikum
let broken the english. hahaha. hye fellas, today i gonna type this entry in english, as u guys know that my english quite bad enough as u saw just a few of my entry were in english. it just a few weeks i start a new semester. now i am in the third semester. yeeeyy, iam a senior. haahaha. a little senior i guess. since i write an entry in english. i just wanna share what we were doing in communicative english 2 class. we have been given some tasks and for the this whole week, what we do were PRESENTATION. when it come to presentation, it quite a bit disappointing for me because my pronunciation quite bad and when i answering a question given by lecturer, i just add an LAH at behind of my word. hahaha. typical malay i think. for the example "then you can enjoy the view LAHHHH" seeeee, how i 'rojaking' my word.

but,
actually after doing some presentation, we could actually be more ....... i just lost some word there. i guess the perfect words would be.... more confident to speak in public. yeahhh. right. maybe at first after the all eyes of the audience just looking at you and waiting for words come from your mouth, you might feels nervous, anxiety or something else that make you sweating a lot. i think it was a good way to make you feel confident. after doing a good presentation, or after answering a question confidently, you may feel satisfied with your own abilities. then you want to make it better in future. okay, lets take this in positive way.



last night i called my mum. she said that my little sisters and brother knows how to make TEH C PENG SPECIAL themselves and they did learn that from youtube. waihaaa. lihai maaa~ they bought that black things, i donno. maybe that black layer i guess. so no need to buy that teh c peng special again. just make it at home. i quite jealous T^T. mummmmm, i wanna go home. hahaha.  :3

ilal liqa'

Monday, 7 July 2014

photography : my hometown

Assalamualaikum
lama dah aku tak buat entry tentang minat aku yang satu nie. hahaha. pathetic. tapi kali nie aku cuma share gambar yang dah diedit oleh aku. tapi gambar nie aku tak sure la siapa yang ambik, maybe adik perempuan aku atau adik lelaki aku. sebab dorang suka curi2 bawak kamera aku. uwaaaa~ tapi gambar memang datang dari kamera nikon coolpix l27 aku yang kecik molek tu. like always, aku edit guna picassa.


Sibu The Swan City

what is this? i dont know, but it here in Sibu. 

see that? chinese temple. 

somewhere.

aku rasa semua gambar kat atas nie diambik kat atas sibu market tu kot. maybe la. sebab kalau mak aku keluar gi pasar, mesti ajak adik2 pergi situ. 

adik lelaki aku. the one and only boy in siblings. dia main tanah tttuuuu. hahahaha. suka tanam pokok bunga semua. dia ikut apa je yang mak aku buat.  :D


sekian.
ilal liqa'

Sunday, 6 July 2014

rezeki ramadhan

Assalamualaikum
apa khabar korang? alhamdulillah, aku okey je. muahahaha. otak aku nie semakin suka fikir bad things. haissshh, dugaan bulan puasa. better kita hudnuszon kan. bersangka baik sesama kita. lama dah rasanya aku tak buat entry yang panjang lebar kan. hahaha. macam rindu pulak nak buat macam tu. sekarang jarang dah nak jumpa blogger buat entry panjang lebar cerita pasal kehidupan atau yang lain. selalunya aku jumpa banyak blogger buat entry pendek dan gambar banyak. senang cerita kan. hahaha. tapi aku jarang dah nak ambik gambar. eh. apa kena dengan aku nie? :D

hmm.
dan pasal rezeki ramadhan tu.
aku ambik lebihan gaji jadi cashier yang aku belum ambik tuuuuu. hahaha. alhamdulillah. dapat la beli baju raya. ceh, terus ingat nak raya ye. kakakakak. tunggu ada sale besar besaran dulu. nampak sangat gelojohnya. moga ditahan la napsu nak shopping nie. masalah masalah. ALHAMDULILLAH. rezeki ramadhan ye dokk??

 

terobek.
tetiba tengok gambar nie dalam laptop. 
cucur air tangan mak aku memang terbaek la. 
salivating ok. hahahaha. mantap la. 

ilal liqa'

Friday, 4 July 2014

souvenir from kelantan

Asalamualaikum
menjadi tabiat aku bila orang bagi barang atau something, aku nak buat entry jugak. hahaha. tanda menghargai la kononnya kan. macam mana puasa korang??? aku? alhamdulillah, masih penuh lagi. amalan? masih dalam meningkatkan amal. 


yey, dapat souvenirs dari kelantan. dua bijik lagi tu kan. thanks kak jan. moga dimurahkan rezeki hendaknya.  :)

ilal liqa'