Monday, 24 February 2014

menang pulak~

Assalamualaikum
rezeki aku agaknya. aku menang yey. walaupun bukan tempat pertama dan kedua tapi dapat hadiah tetap syukur. heehe~ gua menang hadiah wooo. cayalah. kakakaa~ *excited gilaaa*

nie mula nak cerita, masa minggu ICT anjuran kelab IT. *maksudnya dibawah jabatan teknologi maklumat dan komunikasi* kat politeknik mukah nie. aku dan semua rakan sekelas join pertandingan poster. lecturer yang mengajar subjek Digital Media kata kami sekelas WAJIB buat poster untuk dimasukkan dalam pertandingan tersebut. muahaha~

dengan tema SECURITY AWARENESS kami kenalah buat poster secara individu sesuai dengan tema. aku pilih tajuk PROTECT YOUR DATA. poster aku buat simple kot. tak sangka pulak boleh menang. tempat ketiga pulak tu. alhamdulillah. rezeki. :)

nie la rupa poster yang aku buat bila di print. burok bebeno.  :D

nie hadiah yang aku dapat. yeye. dapat jugak 3 bijik bekas yang comel gila. makasih akak senior yang sudi simpankan. sebab masa malam pengumuman pemenang, aku takdak kat tempat kejadian. hheeheh~

nie rupa poster original yang aku edit guna photoshop. simple giler makk~ tak sangka gua menang. hehe. makasih bagi sesiapa yang jadi juri. kakaka~

sekian saja entri dari BV. hehe. 
nak habaq sikit, kalau kita selalu doa dipermudahkan urusan.
inshaALLAH ALLAH akan mudahkan urusan kita. :)
percayalah pada KEKUASAAN ALLAH.  :)

ilal liqa'



Sunday, 23 February 2014

minggu ini

Assalamualaikum
dalam bulan februari nie adalah antara bulan yang paling buzy kat politeknik mukah. macam2 event ada. masa hari khamis hari tu, dalam minggu kesenian islam. ada diadakan pertandingan nasyid. banyak jugak budak yang aku kenal masuk bertanding termasuklah para coursemate aku.

nie masa memula masuk dewan kuliah utama. masih kosong tempat duduk sebab banyak penonton belum datang. aku sebagai penonton kehormat mesti la datang awal. *konon*. hahaha. gambar banyak blur. malas pulak aku nak letak. haha~ paling annoying sekali adalah, aku tak sempat nak rakam2 mereka sebab bateri kamera low. aduhai. apa la tu. paling canggih, pemenang akan dihubungi melalui SMS. haha~

masa nie roomate aku tengah buat umai. petang tu aku dan roomates jenjalan 1 mukah. muahahaha. jenjalan sampai pukul 7. penatnya mengalahkan orang jogging satu kampung. hee. pastu masa tu jugak la air takdak. 

gara2 air takdak, gi takung air dalam baldi, pastu bawak masuk bilik. muahaha~

tapi alhamdulillah, sekarang dah ada air. nikmatnya kalau ada air. 
ALHAMDULILLAH. 

ilal liqa'

Thursday, 20 February 2014

itu la aku

Assalamualaikum
sejak azali lagi, rasanya sejak sekolah rendah. banyak manusia kaitkan aku dengan perkataan blur. atau dalam bahasa melayunya, tak jelas. sesuatu yang tak jelas atau kabur la kan. so, dorang kata, muka aku nie muka BLUR. muahaha. aku memang nak sebati dengan perkataan nie. sampai sekarang masih banyak yang tegur muka aku muka blur. sampaikan adik sendiri kata muka aku BLUR. haha. tapi bagi aku nie adalah satu pujian bukan kutukan. lebih baik muka blur. entah la. banyak tanda soal kat muka aku kot. hee~

*******

aku jugak bukan jenis yang pandai bergaul sangat. bukan jenis yang suka berkenalan. muahaha. kejam tak? kalau perempuan boleh la jadi kamceng. lelaki? OH TIDAK. kalau aku dah kenal sorang lelaki tu. sorang tu je la yang aku layan sampai bila2. inshaALLAH. aku tak suka mesej dengan lelaki dan calling2 dengan lelaki lain selain yang satu itu dan bapak aku tersayang. kalau lelaki lain yang call selain bapak dan si dia, sedaya upaya la aku elak. aku tak suka. dan aku bukan jenis yang suka layan lelaki mana2. wakaka. kalau coursemate lelaki pun cuma perkara contact untuk perkara FORMAL je yang boleh. hal peribadi NO NO NO okay. respect la aku as a woman. ceh. *woman dah kau ek? haha~*

even masa sekolah rendah sampai la sekolah menengah, sangatlah JARANG classmate lelaki contact aku atas perkara yang TIDAK FORMAL. haha. nak kenalan? ceh, babai la. masa tu aku kenalan ngan orang luar je la. tu pun sekor dua je. hahaha~ *tu zaman budak2 beb*

tak caya? tanya la ngan kawan lama aku yang kenal aku dari sekolah rendah sampai sekolah menengah. ALHAMDULILLAH. they respect me as im respect them. :)

nak kata aku BODOH SOMBONG? lantak kau la. janji aku bahagia.


folder aku dah terabuq. kat luar tu semua assignment. tak termasuk lagi yang kat dalam documents tu. haha. banyak melimpah ruah doe, sampai MALAS dah nak kemaskan folder2 tu. 

DOAKAN AKU BERJAYA. :)


ilal liqa'






Wednesday, 19 February 2014

throwback

Assalamualaikum
meh campakkan diri ke zaman kanak2 riang macam ribena. hairan aku, asal kanak2 je mesti dikaitkan dengan ribena. mentang2 la iklan dia benda bulat warna ungu tu dok nyanyi dan menari sana sini. muahaha.

kalau la aku terjumpa benda bulat warna ungu macam tu menari dan menyanyi tetiba. pengsan makk~ ngeri pulakks.

masa kecik2 kan, masa budak2 kecik. selalu kita berlagak nak jadi dewasa. siap cerita lagi ngan geng budak2, dah besar nanti nak jadi apa? nak kawen macam mana? rumah nak berapa bijik? anak nak berapa orang?. lucu bila teringat zaman budak2 hingusan. lap hingus pun tarik hujung lengan baju dan lap.takpun lap je kat lengan. haha~ bila dah besar panjang ko buat macam tu, tak pasal2 orang gelar ko pengotor gilaaa~

zaman aku kecik2 dulu, takda la laptop2 nie semua, candy crush, angry bird pun belum wujud lagi. masa tu kalau ada komputer besar gedabak kat rumah sepupu tu pun hanya tau bukak paint dan menconteng habis habisan. zaman aku dulu memang zaman mesra alam agaknya. aku bergelumang dengan permainan yang melibatkan unsur2 tanah air angin *macam boboiboy pulak* petir je aku tak main. haha. selain tu main tumbuh tumbuhan dan segala macam yang melibatkan alam sekitar la. haha. memang mesra alam betul.

yang melibatkan tanah, dulu aku suka main tanah. takdak dah rasa geli masa tu. kumpul banyak2 tanah letak dalam satu bekas dan jadi la macam kek, pastu hias atas dia dengan bunga2. habis la bunga2 yang mak tanam masa tu aku petik. siap terpekik terlolong mak tengok sebab selamba badak je aku cabut bunga2 yang dia tanam. haha. :D dan paling dahsyat, aku korek tanah nak cari cacing untuk pancing ikan. masa tu memang selamba badak air je aku pegang cacing tanah yang panjang tu. sekarang, tengok dalam tv je pun aku geli geleman kau tau.

pastu, main air. whoaa. kalau banjir. rasa best je merayap dalam banjir tu tanpa rasa geli. siap mandi lagi kau. feeling berendam kat swimming pool. *memang budak2 nie pemikiran pendek la* kalau sekarang, rasa teragak agak sikit kalau nak masuk dalam air banjir. takut ada binatang berbahaya. dahsyat aku masa kecik dulu. sekarang lain dulu lain.

*gambar lama*


dulu best. sekarang mencabar. otak makin matang. :)


ilal liqa'







Monday, 17 February 2014

header pemenang

Assalamualaikum
hari tu aku ada sponsor header untuk GIVEAWAY.
sesiapa yang cari sponsor boleh je PM page aku ya. :)
dan sesiapa nak tempah header pun boleh PM aku.




pemilik bagi BV buat apa je. so ini la yang jadi :D

pemilik nak yang paling simple dan warna pink purple. so jadi la yang super simple. :)

nie untuk blogger lelaki. memang simple sangat la. terpaksa tukar gambar. :D



sesiapa nak tempah header PM je BudakVanilla ye. 

ilal liqa'

Wednesday, 12 February 2014

pengsan

Assalamualaikum
bermula lagi dah hidup belajar. uwwaaaaa~ begitu cepat masa berlalu tinggal beberapa bulan AKA minggu je lagi untuk final exam. dah la aku nie. adeehhh. susah nak cakap. mungkin otak tepu gara gara banyak ketawa atas perkara yang sia sia, ataukah gara gara tengok cerita korea. whooo. laghaaaaa.

hari tu masa kelas programming, banyak sangat taip menaip coding dan code kemudian compile dan run. sama ada keluar output atau tidak. itu bergantung kepada error yang kau telah buat. ada error, betulkan. muahaha. aku buat sampai kepala aku sakit lepas habis kelas. bukan sakit yang calang calang kau tau. migrain tu migrain. terbongkang di atas katil gara gara penat yang terover over.

dah tu, assignment punya la banyak melambak lambak bagai gunung kota kinabalu yang tambah ada bukit diatasnya *hiperbola bagai*. nak pengsan aku buat. *tipu*. kata je la aku nie pemalas, kumpul assignment sampai tiba tarikh deadline baru nak buat. arghh. tangan dibahu mata keatas kedip kedip.

eh.
sampai kekadang terabai pulak blog tersayang ala mucuk mucuk nie kan. well. student life. *kembang kempis hidung sedut hingus*

*penulis pengsan tak dapat nak taip panjang lebaq*

dukacita dimaklumkan. aku punya selipar dah putus. 
sedih siottttttttt. dah la selipar kesayangan. hmm. redha je la.

ilal liqa'



Saturday, 8 February 2014

tetiba

Assalamualaikum
semalam entah mimpi apa, aku godek2 google cari resepi. entah kenapa rasa nak masak pulak. gagaga. tapi malas nak ccari bahan atau bahasa indahnya tiada money nak dapatkan bahan. sedangkan tempe je pun. aku cari resepi sambal tempe. mak aihh. meleleh air liur tengok resipi dan gambar kat google.

semenjak beberapa menjak nie cuaca panas je kan. aku rasa tak betah duduk rumah. macam nak rasa duduk dalam peti sejuk je. haha. ada masa nanti aku cari tempe kat pasal. nak masak punya pasal. tapi yang aku tak suka bila aku nak memasak dan masuk dapur, mak aku pong pang pong pang punya lah panjang. nak bagi tips kononnya. hahaha.

dari dulu aku memang rajin usha2 resipi dan tengok rancangan masakan. tapi nak masak. hmm. lambai je la. malas nak carik bahan punya pasal. tapi bila kekadang mood memasak datang. main campak2 pun jadi jugak kan. heee~ masa memasak selawat la banyak2. moga makanan tu bagus. inshaallah.


penat lap air liur kalau tengok gambar2 nie. :3

ilal liqa'