Tuesday, 9 December 2014

kepentingan ada email personal



Assalamualaikum
kali nie nak cerita tentang email, korang ada email? ada berapa email? dan berapa kali korang bukak email korang tu sehari? muaahaha. banyaknya soalan aku. aku nak bagitau kepentingan email nie, sebab ramai je yang ada email, tapi biarkan email tu melukut di tepi gantang. muahahaha. cian email kan.

dan aku tengok, ramai yang ada email, tapi campur seperti rojak buah buahan. campur pulak dengan facebook, twitter, blog. opcoz la email ko penuh dengan notification dari laman sosial tersebut. asingkan la email personal dengan sosial network nie semua. untuk email personal tu, korang guna la untuk urusan penting2.

macam aku, untuk urusan blog aku ada email khas untuk urusan blog budakvanilla@ymail.com, so kalau nak tanya apa2 pasal urursan blog ke apa ke, boleh email situ, untuk personal lak aku guna nama aku sendiri la. urusan email personal tu dibuat supaya senang aku bertanya dengan pihak2 penting macam lecturer, kerajaan *kerajaaan sehhhh hahaha*.

dan untuk laman social ada email tersendiri. mostly untuk laman sosial nie aku guna satu email je la. senang nak ingat. bila bukak inbox, melambak kot. tu la malas dah nak bukak. email untuk log in sosial network tu korang harus la rahsiakan. sebab orang kebanyakkannya orang hack melalui alamat email. hahaha. tu la kekadang mintak email backup tu. hati2 tau. jangan sebab email, blog kena hack. kalau aku kena, memang menangis seribu tahun la. uuu, jangannnn.

banyak kepentingan email personal nie, contohnya kalau nak sent barang dalam bentuk file saiz lak besar, takkan nak guna facebook kan? jadi mesti ada email.

dan lagi satu, untuk pengguna blog, korang memang harus letak email personal kat blog. manatau ada orang nak khidmat review korang, dorang takkan contact melalui facebook ye, dorang hantar email. tu la email personal penting.

banyak yang taktau kepentingan email nie.

sekian, banyak pulak aku cerita. muahahaha XD
ilal liqa'

21 comments:

  1. I have to agree with your statement. Mira sendiri ada 4 emails, for personal, for university, for social networking and of course, for blogging. Senang nak tgk notifications semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis? email sangat penting. tapi bagi email social networking, BV campur je semua. :D

      Delete
  2. Memang malas nak clean up e-mail yg noti dr FB...or twitter,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? sama je kita. tu la mesti banyak email XD

      Delete
  3. yup betul kena asingkan...heeee...kalau tak nanti huru hara...nak2x dalam hp...semua gmbr auto syncronys...! hehehe....register hp utk apps store pun guna email yang sama...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kan. hahaha. mesti sangat ada email banyak2. .haha XD

      Delete
  4. yeap betul. Emel untuk sosial biar untuk sosial. Emel untuk personal biar untuk personal. Hehehe Sebab aku pun buat macam tu :)

    ReplyDelete
  5. Kerajaan sehhhhhhh ! Hahaha .. Hurmmm cakap pasai kena hack ni. Blog dayah pernah kena hack .. Bayangkan dah 2 tahun handle blog tu . Menangeh sehhhhh ! Huhuhuu .. Emaillll .. Ada 2 email, yahoo and google .. Yahoo tu berhabuk dah..taktau jadi apa kat situ .. Hehehe

    ReplyDelete
  6. wah ha'a kan.
    Hm qila ada satu je email ish.
    Nak kena buat untuk personal lah kalau cemni hehe.
    Thanksss for suggestion <333

    ReplyDelete
  7. yepp, saya pun rasa perlu utk asingkan email utk social networks and email utk benda2 rasmi. :) utk tak bagi melambak tu, kena selalu bukak la kot. hehe sy sendiri setiap hari check every emails at least sekali. lagi2 bila dah sync ke phone, terus keluar notifications kalau ada email baru. :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  8. Betul betul betul. Setuju sangat. Akak pun ada beberapa emails dan setiap email specific untuk something. Tak campur-campur.

    ReplyDelete
  9. betul tu...
    lagi-lagi kalau pelajar u, kalau xde emel, menangis arr. haha

    ReplyDelete
  10. so far ada empat..semuanya ada kegunaan tersendiri

    ReplyDelete
  11. thank you for sharing kak.. tapi memang betul kak.. email ina macam rojak gila.. serabut tengok ._.

    ReplyDelete
  12. Perkongsian yang sangat berguna.. kena hati-hai dan jaga email betul2 kalau tak kena hack..hehe

    ReplyDelete
  13. dulu pernah lah buat emel budak2 pastu untuk urusan rasmi bagi pulak emel tu. bila dah 'matang' sikit baru tukar lain. hehe

    ReplyDelete
  14. cikfafa pulak ada 3 email yang berbeza. satu khas untuk blog, satu laman sosial, satu untuk urusan formal. senang nak manage kalau semua buat asing2.^^

    ReplyDelete
  15. yup true indeed. ana sendiri ada 4 email utk lain2 tujuan.
    senang & kurang bahaya hehehe

    ReplyDelete
  16. kita ada 4 ,banyak sangat sampai dh tercampur2

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!