Wednesday, 3 December 2014

industrial training AKA latihan industri

Assalamualaikum
1 disember lepas adalah hari pertama aku latihan industri atau praktikal. aku sorang je praktikal sini. sedihhh nokss. takdak geng bergurau senda bertarik tudung. lagipun mostly yang kerja kar tempat aku praktikal sekarang senior2 semua. bak kata penyelia aku, pangkat makbapak aku dah semua. hari pertama penyelia aku belum sampai. so aku just sit there and do nothing. well, still awkward meh. dah la sorang je. cian makkkk~

pastu, ada staff kecian tengok aku takda kerja. so dia tanya la yang aku nie ada bawak laptop ke tidakkk? aku kata tidak. hahaha. so aku duduk je la. baca brochure tentang firma tu. dan tiap kali staff lain masuk, mesti dorang tanya siapa bapak aku. dan kat mana aku tinggal. maybe dorang kenal kan. hahaha~ tu pun staff tua tahap bapak2 yang bumiputra.

pastu, masa lunch lagi kecian la nasib badan ai. moga Allah permudahkan urusan latihan industri aku nie kan. inshaallah. kalau niat betol inshaallah ALLAH akan permudahkan segalanya ye dak? kita doa je. :)

aku paling taksuka bila takda kerja. hahaha. sebab taktau nak buat apa. nak bertanya ngan staff lain malu pulak dan takut ganggu dorang.



seriously.

ilal liqa'



31 comments:

  1. huhuhu time praktikal ni, memang skema je dik non.. tunggu dah kerja otai da... ihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang skema abis la, dahla sorang2. hahah :D

      Delete
  2. good luck for practical. saya yakin awak boleh buat. :D

    ReplyDelete
  3. teringat time sya first time of work. so awkward. xda keja nk buat. nak tgur org pun malu. huhu.

    i guess, try to be friendly lah. tgur je suma org. tnya je apa2. huhu.

    gud luck and all the best for ur internship.

    xoxo. Nabihah

    -http://nabihahsuriana.blogspot.com/-

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam tu la sy rasa sis. .dah la takde teman. .sunyi je rasa.
      btw thankss ya. .:D

      Delete
  4. hihihi. selamat praktikal! :D jgn malu malu *ceh padahal kite pun malu jugak masa fez time masuk ofis dulu. tp bkn for praktikal. kerja. hihihihi*

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sy nie pemalu sangat. .dah la jarang bercakap. .hahaha :D

      Delete
  5. Bila first time kita p tempat tu bertujuan tapiiii takda apa-apa yang kita boleh buat . Mesti rasa macammmmm "wehhh , bila nak habis waktu nih , nak balikkkkk" and time tu kita tak berapa nak mesra alam lagi ngan member apatah lagi semua senior , hehehehe . Sila lakukan sesuatu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kan. memang nak balik je benda difikir. hahaha. memang susah nak mesra sebab senior tahap makbapak dah semua. taktau nak buat apa nie T.T

      Delete
  6. heee selamat berperaktikal...hheee
    takdekerja ..cari kerja...

    ReplyDelete
  7. Lepas baca story ni rasa takut pulak nak praktikal untuk akhir sem nanti. sob..sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe. kalau praktikal dengan member best sikit sebab takla jadi lone ranger macam saya. hahah XD

      Delete
  8. First day mmg xde keje..tgu lg 2-3 ari bz la 2.xckp kaki tgn nt..hihi..tp lg best bz dr xde keje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 2-3 hari nie sis, masih jugak kurang kerja. kerja sikit je. pastu taktau nak buat apa dah. heheh

      Delete
  9. Ugh. I remember when I did 2 weeks attachment at my uncle's firm. Kinda awkward at first.. But I do remember that I get a lot of learning experience from it.
    Hope you can get through it!
    Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss. seriously awkward and alone. hope i can get through it in 5 month. hahaha XD

      Delete
  10. hahaha... dulu lagi sadis.. ada sorang cousemate saya. Dia best student. Time praktikat tu disebabkan nk sangat praktikal kat tempat yg dekat dgn rumah dia... dia diambil untuk buat praktikal di satu company grafik (kitaorang sebenarnya budak animation) ... 3 minggu pertama tu dia cakap, mmg la buat kerja2 grafik.. design semua la... tp selepas 3 minggu tu, cmpny tu takde job.. kebetulan, kat bwh cmpny tu ada kedai bunga. Isteri bos dia punya, so disebabkan takde job masyuk time tu... bos dia soh tolong/kerja ngn bini dia buat hias bunga... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously? hahaha. cian pulak. tapi agak menarik jugak tu walaupun kerja benda lain dari yang dibelajar. hehe.

      Delete
  11. InsyaAllah boleh.
    Semoga dipermudahkan urusannya. ;)

    ReplyDelete
  12. baru first day kot. tapi akak dlu masa first day hampir kena OT. sabar je laah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak. harap takde OT la. hehehe. sbb elaun kecik je. hahahah :D

      Delete
  13. Replies
    1. dalam bidang IT. :D
      wish me luck ye. hehehe

      Delete
  14. Salam kenal..jln2 blogwalking ambil follow blog yg belum sy follow :) follower ke2007 sini :)


    http://mamanautokou.blogspot.com/2014/12/shopping-rm1212-di-lazada-malaysia.html

    ReplyDelete
  15. alolo , sian nya but you gained experience :)

    ReplyDelete
  16. x pnh ada pengalaman LI.. masuk keja pon alhamdulillah staff x ramai sgt. senang sikit adapt hehe... smoga dipermudahkan urusan. esok2 nti ada la tu kerja nye hehe

    *x pon bwk je la lptop & BW je kt firm tu.. err xleh ke cmtu? hehe

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!