Monday, 15 December 2014

hakuouki shinsengumi kitan

Assalamualaikum
aku tak suka cerita sedih. tapi kekadang aku nak tengok jugak. aku baru discover satu anime nie. anime nie diadaptasi dari game playstation. lama dah anime nie tahun 2010 kalau tak silap.

agak best la sebab cantik. aku suka ending sound track dia. huhu. sedih kot. kalau feel deep lirik dengan cerita tu, mesti meleleh air mata.

aku takut nak habiskan anime nie sebab baca komen orang banyak kata sedih. semua mati kot. gilaaaa la. taknak la semua mati. taknak2. T^T

nama anime : hakuouki shinsengumi kitan
Demon of the Fleeting Blossom: The Mysterious Tale of the Shinsengumi

chizuru yang pakai baju lelaki, dan hijikata yang hensem. hahaha XD

story plot
Chizuru Yukimura heads to Kyoto to search for her father, finding herself attacked by madden men before they are cut down by members of the Shinsengumi who take her into custody for interrogation. Upon learning that she is a girl and the daughter of a doctor who developed the Water of Life elixir that turns those that drink it into invincible blood lusting berserkers called Rasetsu, the Shinsengumi decide to keep her as an aide in their search. In time, as the Shinsengumi aid the shogunate in the Bakufu, Chizuru begins to develop a bond with the Shinsengumi and its aloof member Toshizo Hijikata. However, as time passes, Chizuru and Shinsengumi confront a mysterious faction who call themselves Oni (Devils) and that Chizuru is also an Oni with father revealed to be experimenting on the Water of Life to create the Rasetsu to wipe out the human race.

so aku nak translate dalam fahaman aku la.

Chizuru Yukimura pergi ke Kyoto nak cari bapak dia. pastu Chizuru dikejar sebab menyamar jadi lelaki, tapi kantoi. yang  kejar tu dua orang lelaki, tapi tiba2 dua orang lelaki tu kena serang dengan dua manusia yang dah jadi bukan manusia yang makan darah. pastu benda tu dikalahkan oleh Shinsengumi. Pihak shinsengumi ambil Chizuru tinggal dengan dorang lepas tau dia anak perempuan doktor yang mencipta cecair yang menukar manusia jadi pemakan darah. Mula2 Chizuru hidup macam tahanan, tapi lama2 dorang baek dengan Chizuru, siap ajak dia pergi perang bersama. dan bla bla bla. hahaha. happy je dorang. pastu tiba2. eh~  tengok sendiri la. heheh XD

cerita dia cantik, anime pun cantik.

aku belum tengok episode 8 lagi. tapi dah cerita semua ngan korang. sebab takut nak tengok. T^T.
takkan dorang mati kan. hahaha~ taknak la sedih2 sebab dorang memang macam happy semua. bila tengok salah sorang mati. alahai, emo pulak TT^TT . korang tengok la. nanti ceritakan kat aku. hahahah XD

sekian, ilal liqa'



16 comments:

  1. apsal mati semua pulak?? adeh, plot dah best tu.
    tengok tak tokyo ghoul? one of my favourite,hehe.
    sekarang tngah layan mayo chiki, lawak habis,hahaha XD

    ReplyDelete
  2. actually this is like one of my favourite anime. well, probably because I do love cerita sedih2. God, if you haven't watch 1 Liter of Tears (Japanese drama), don't.
    The reason I was watching this anime is indeed because of the genre.. is probably because I love watching anything related to Japanese history.
    Still, the ending is just something that makes everything sense, Well, to me at least. LOL
    BTW, if you have any anime that's awesome when it comes to graphic. let me know. I dig anything as long as the character are good looking and pretty. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. this anime really everyone faveret ke? hahaha XD
      nak tengok, tapi taknak la sedih2. hahahhaa :)

      Delete
  3. akak suka Saito :3 hensemmm! haha. BV ngah tengok yg first season ke yg second season dah? ada prequel dan OVA sekali. akak tak tengok OVA aje lagi. lagu lagu dia best kan? :)

    diorang sume mati ikut sejarah Shinsengumi kat Jepun dulu tapi ada lah diorang ubah fakta sikit. Chizuru lak memang watak fiksyen dalam anime ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyak minat saito. sebab hot. wakakkaa :D
      BV tengok yang macam kat entry kot. masih cari semangat nak tengok balik.
      lagu dia memang best. :) sebab menyentuh hati semua. :D

      memang ikut sejarah jepun kot. tapi ada fiksyen tu yang best. hehehe :D

      Delete
  4. best tak? kalau best dapat juga recomend kat adik sbb dia suka gila dgn anime -.- hee

    ReplyDelete
  5. Wah cmane nk tgk eh hahahaahahaha.
    Tulah masalah nya i know nothing about anime ish help meeeeee
    Nak gak try tengok yg tgh up sekarang ke wiwiwi

    ReplyDelete
  6. Skg tgh bosan2 nih ada juga benda nk tgk.. thx sbb rekomen. Haha..

    ReplyDelete
  7. adik kiteww minat betol anime. dok hadap anime sesaje. alaaa tp kalo sedih xjd la nk tgk. kang air mata bercucuran pulak haaa T____T

    ReplyDelete
  8. I have full 3 season anime ni :D

    since Budak Vanilla dah tahu spoiler cita nih.. Misaki nak gtau..

    first tengok mmg happy gila.. dengan dikelilingi lelaki yg protect kita.. and then suddenly one by one death... it was so sad.. (but I'm not gonna tell you whether everyone dead or not)

    but what can I say, you MUST finish watch the anime even though anime ending was half sad and half happy...

    tapi ada yg cakap, ada hero yg hidup :D (ending dia I'm not gonna tell you, you can say he alive or not based on your opinion)

    anyway this anime based on otome game... some alive some are dead.. TT^TT
    depend on the heroin choose which hero :)

    know what, I'm crying so hard right now TT^TT I guess I'm gonna watch this anime again (you'll never regret watch this anime) seriously :D I recommend you watch it :D my favie all the time ^__^ especially when they are sword style fight :D

    dah episode berapa tengok? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV baru tengok anime nie yg season 1 kot. entah la. baru episod 7.
      goosebump la baca comment misaki. hahhaa XD
      memang banyak yang crying bila tengok balik anime nie. memula happy2. pastu sedih gila2. sebab sorang2 mati kot. T^T
      why all hotties must die? hahahaha XD

      rasanya hijikata hidup kan? muahahaha XD
      nanti kuatkan semangat tengok balik. . :D
      taknak sedih2 sebenarnya. TT^TT

      Delete
    2. yups.. Kitan yg first :)
      takpe continue je tengok.. ahahaha :) nanti feeling tuh akan datang dengan sendirinya.. ahaha XDD

      ha'ah.. Misaki tiap episode lepas sorang ni mati.. even though dia bukan main... tapi dia family shinsengumi.. :'( menangis habis-habisan sebab mesti ada yg akan mati tiap story tu :'(

      ahahaha.. idk why yg hot kena mati uwaaaaa....

      nak tau spoiler ke nih? ahaha XDD
      takmau bagitau.. bwahahaha.. boleh tgok dekat wikia kalau nak tau spoiler XD
      http://hakuouki.wikia.com/wiki/Toshizo_Hijikata

      Misaki suka semua member Shinsengumi TT^TT

      tapi yg sedih nih Msiaki pun taks angaka cerita dia macam ni since game dia Misaki tak main.. ahahaha XDD

      jangan lupa tengok tau? rugi lah tak tgok anime nih.. mmg 5/5 bagi Misaki :)

      Delete
  9. Budak Vanilla ada both 3 season dia ke?

    yg third season tajuk Hakuouki Reimeiroku (prequel) kisah awal befroe Chizuru meet dgn semua Shinsengumi :) lebih tepat cerita pasal Shinsengumi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti cari ea. taktau lagi mana satu season 1 season 2 lagi. hahaa.
      nanti kita tengok satu2. . :D

      Delete
    2. season 1 : Hakuouki Shinsengumi Kitan
      season 2 : Hakuōki Hekketsuroku
      season last: Hakuouki Reimeiroku

      XDD hehe.. enjoy :D

      Delete
    3. tengkiu sangat bagi info tau! :D

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!