Tuesday, 18 November 2014

Petua menghilangkan eyebag atau lingkaran hitam mata

Assalamualaikum
semenjak bermenjak menjak nie. aku selalu tido lewat. macam apa tah dah mata aku. so aku bagi petua atau cara nak hilangkan hitam bawah mata, eyebag, atau lingkaran hitam bawah mata nie.

sedih dah tengok mata macam panda. nampak sangat tak cukup tido. dah tu taktau nak guna apa untuk hilangkan hitam tu. alahai. macam mana nak kekal awet muda cenni? hahaha~ muntah hijau sebaldi.


nampak tak gelap bawah mata? gambar nie cahaya matahari je lebih~

nie antara petua yang aku dapat dari blog2 dulu. dalam proses mengamalkan la,

  • ketulan ais : korang bungkus ketulan ais tu dalam kain pastu tekap kat mata. rasa lega sikit kalau sejuk2 macam nie. tapi cara nie untuk kurangkan eyebag dan lebam je sesuai.
  • uncang teh : uncang teh yang lembap tu korang tekap la kat mata. urut2kan kat bawah mata. biarkan selama beberapa minit kat mata. 
  • timun : nie biasa la orang selalu buat. letak timun kat mata. paling best timun tu sebelum diletak kat mata mesti sejukkan dalam peti sejuk. kasi lembap gitu. sebelum semua tu potong nipis2 tau. 
  • kentang : nie jarang orang guna kan? cara dia sama je dengan guna timun tu. 
  • alatan kosmetik yang boleh hilangkan eyebag dan lingkaran hitam. nie melambak je aku tengok kat pasar sana tu ha. tapi kalau nak jimat. guna je la petua lama. lagi best. muaahahah :D
semoga berguna la petua nie buat semua. kalau korang ada petua lebih meh la kongsi ea. ;3
sekian. 
ilal liqa'

8 comments:

  1. guna ja barang2 dapur ..jimat duit n insyaaAllah berkesan.. tak ada efek apa2 pun bagi yg ada alergik dgn bahan kimia if guna cosmetic tu..hehehe.. selalu guna ais..tekap kat mata..'berangin' rasa..

    ReplyDelete
  2. alise kalau mata penat.. buat je urutan kat mata secara bulatan.. tu jek..

    ReplyDelete
  3. nice sharing :)) nanti ina nak guna lah timun tu, hehe.. ina dah dapat imagine dah kalau ina pakai timun tu, ina bukannya letak kat mata, tapi makan je xDD

    ReplyDelete
  4. Pernah cuba berberapa cara tapi masih tak berkesan. Sekarang ni putus asa sahaja. Biar je eyebag tu bergayut kat mata. hiks.

    ReplyDelete
  5. Berguna gak ye sebab Fara selalu tak tido. Thanks for shere !

    ReplyDelete
  6. penat nak mengurus lingkaran bawah mata ni last last abaikan je ^_"

    ReplyDelete
  7. Rasa macam tak ada je. Hahaha tak pernah rasa nak stay up bagai ni. Ngantok je terus tido malas nak pening2. Miza lebih preffer bagun awal dari tidur lewat dalam siapkan kerja :)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!