Friday, 14 November 2014

macam mana cara kita?

Assalamualaikum
tajuk bajet. dan aku menaip dalam tepon je. laptop nak rehat jap. sebab penat dari semalam dok blogwalk dari blog ke blog yang lain. ada la jugak godek2 beberapa entry blogger lain2.

aku nie bukan la blogger otai yang berkecimpung dalam dunia blog nie semenjak 5 tahun atau sedekad yang lalu. tapi boleh dikatakan aku agak faham la dengan aliran dunia blog. muahahahaha. ayat tak boleh blah. macam nak kena interview pulak ayat aku kan.

bagi aku la kan, bagi aku. aku memang la suka baca blog personal. serius, aku suka blog personal. even blog aku sendiri pun pasal hidup aku. semestinya aku punya cerita la kan. opcoz la kita ada meluahkan perasaan kan.

kalau nak kutuk orang pun berpada pada la wei. jangan sampai terbuka aib orang tu. malu sehh bila blogger kena cop si pembuka aib orang. malu lagi bila hal kecik dibesar besarkan. pecah ummah.

benda yang kau tulis tu la akan jadi dosa ke pahala. kalau benda berdosa, bertimbun la dosa sebab disebarkan.

sekian,
ilal liqa'❤❤

35 comments:

  1. Kutuk org dpt apa je?. Enth pape je.

    ReplyDelete
  2. blog kalau personal tak salah kita nak update apa2 cerita ttg kehidupan kita asalkan apa yg kita kongsikan tak menyentuh aib orang. Nak buat kesimpulan atau nak jadikan kisah ssorang sebagai pengajaran , buat secara berhemah.

    kekadang kita nak tegur jga orang yg suka update story hot2 ni,tp entah la.. karang sentap.. dah ada yg tegur berhemah,masih buat lagi..tak tahu nak kata apa..
    lgsatu kalau kita share gambar yg 'open aurat' saham dosa pun kita dapat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, seriously setuju dengan sis. kalau nak jadikan teladan atau pengajaran pun buat dengan cara baek. jangan aibkan nama orang tersebut. kalau kita sebagai blogger nak tegur memang rasa bersalah. .nanti kena kat kita pulak. aishhh.

      Delete
  3. ya . blog personal memang menarik kan? boleh tahu juga life orang lain . haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup,memang menarik. .sebab dpt share cerita. .hehehe

      Delete
  4. saye pon suke bace blog personal dr blog yg suke cerita psl artis ke.. psl gosip ke.. kalo gosip btol xpe.. kalo gosip xbtol xpsl2 join fitnah org.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita. .nak layang blog gosip susah sikit. .memang suka je blog personal. .hehe :D

      Delete
  5. kak Hana pun lagi suka blog personal, ada banyak kisah positif yg kita boleh dapat sebenarnya.. kalau nak luahkan tak puas hati ke pun tak apalah kalau buat ngan cara berhemah, jangan terang terangan sampai macam aib kan sesiapa :)

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas peringatan. i ols pun suka baca blog personal.. dengan blog yg suka buat review pasal tempat2 makan.. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2. .yey, sama je kita. .suka kalau blog personal yang review pasal makanan nie. .mcm blog awk pun ada resepi. .suka2. .hehehe

      Delete
  7. Akak pun tak suka baca pasal aib orang dekat blog. Dan sebab tulah, jarang cerita pasal orang lain dekat blog sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak. .biar la cerita pasal sendiri je. . :D

      Delete
  8. saya sangat2 setuju... jangan disebabkan amarah, kita sendiri yang menerima akibatnya...

    ReplyDelete
  9. betoi3.. kalo ye pon nk kutuk ke apa, berpadalah. MENULIS ni boleh pilih sama ada nk saham dosa ke atau saham pahala.. kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kan. .setuju. .dalam menulis nie kita kena pilih samada nak dosa ke pahala. .harap la dijaukan dari dosa2. .

      Delete
  10. yup.. terutamanya kalau kutuk depan2.. mungkin tujuan seseorang itu utk beri nasihat, tp kadang2 tak kena gaya smpai blh menjatuhkan air muka seseorang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. .jatuh aib orang kita dapat dosa. .

      Delete
  11. sama la saya juga suka blog personal , tambah tambah klau ada gambar cantik heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. sma je kita. .mostly suka blog personal. .hehehe

      Delete
  12. not regretting put your blog into my bloglist babe , can stalk your life owez , hehheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanksss. .hahaha. i also can stalk u always. .hahaha :D

      Delete
  13. love budak vanilla posting hehe

    ReplyDelete
  14. Yeahhh i agree with you. Read personal blog is better. Muahahaha.

    ReplyDelete
  15. Betul tu. Blog personal ni ada daya tarikan yang tersendiri kan. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap jenis blog ada tarikan sendiri. . :D

      Delete
  16. kita pun blog personal jugak. ada jugak la sikit luahan perasaan, tapi harapnya tak ada la yang terkutuk kat mana2 kat siapa2. hehe.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!